Du glömmer väl inte...



  Kunglig eldstad

Jag har tidigare berättat om silverbesticken som vår prins designade för MEMA/GAB förra året- HÄR. (De har för övrigt gjort succe och sålt för 5 miljoner kronor och serien utökas nu med förrättsbestik och en tårtspade.)

Nu uppmärksammas åter Carl Philip Bernadotte då hans eldskärmen CPB 2101 idag premiärvisas. Eldskärmen föreställer slottet Tre Kronor och är tillverkad i 90% återvunnet gjutjärn dekorerat med mässingsdetaljer. Med tanke på ödet som slottet gick till mötes den 6 maj 1697 då hela byggnaden förstördes i en slottsbrand blir ju eldskärmen nästan likt en teaterkuliss.

Slottet brinner


Klicka för bild i större format

Pjäsen väger hela 12 kg och är 60 cm lång och varje skärm tar tre dagar att färdigställa. Eldskärmen säljs exklusivt av Svenskt Tenn och finns i butik från och med imorgon, den 25 mars. Priset, det ligger på nätta 13 500 kr.

  Gulp

Någonsin funderat på att göra en larmatur av sugrör? Det tyckte brittiska formgivaren och designern Tim Fishlock var en alldeles självklar idé och han designade Gulp som består av 3000 helt vanliga genomskinliga sugrör.

Sugrören sitter ihop i ett enda långt jättesugrör och det tar Tim 7 dagar att tillverka den stora armaturen (Ø80 cm) som naturligtvis endast tillverkas mot order och endast i ett begränsat antal, nämligen 50 st. Kreativt och annorlunda.

Den är ju ganska lik Random Light som Bertjan Pot designat för Moooi men tekniken är ju klart helt annorlunda. Vore väl konstigt om inte formgivare och designers inspirerades av varandra.

  Hjärtligt

Nu blir det mycket bloggdesign :) Har sett i många bloggar jag läst att folk gärna vill göra  ♥ i sina inlägg och att de gett sig på varianten <3 som funkar i på Facebook och liknande. Men för att få till det i bloggen måste man använda sig av en HTML kod.

Ett enkelt sätt att lägga till hjärtan är att gå in i Ändra redigerare (nere i högra hörnet) och sedan bara lägga till koden &#9829; där du önskar infoga ett hjärta.  I detta fallet går det bra att gå ur HTML läget genom att klicka på Ändra redigerare igen och fortsätta skriva.

Vill du dessutom att hjärtat ska ha en annan färg går det naturligtvis också att fixa (detsamma gäller naturligtvis om du vill byta färg på en text). Du letar upp de hjärtan du vill byta färg på och skriver <font color="#fdbc3e">Texten</font>. Sifferkoden ändrar du till den färg du vill ha. En exempelsida på olika färger och deras koder finner du HÄR.

OBS! När du lägger till färgkoden i HTML-läget kan du inte gå ändra redigerare då försvinner färgändringskoden.

♥♥♥   ♥♥     ♥♥   ♥♥♥


  Ändra storlek på texten

Du kanske har känt att du skulle vilja ändra storleken på någon del av din text i dina inlägg och det är fullt möjligt. Här kommer en enkel guide.
  • Börja med att skriva klart hela ditt inlägg.
  • Klicka sedan på Ändra redigerare (nere i högra hörnet)

  • Du är nu inne i ett läge där du kan skriva HTML-kod.
  • Leta upp de ord du vill ändra storlek på (använd Ctrl+F för sökfunktion om du har svårt att hitta)
  • Lägg in <font size="3"> framför ordet och lägg sedan in </font> efter ordet.
  • Det finns 7 olika storlekar att välja på och storleken avgörs av den siffra du skriver in efter font size. Storlekarna ser ut så här;

  • font size=1

    font size=2

    font size=3

    font size=4

    font size=5


    font size=6


    font size=7


  • OBS! Tänk på att du inte kan ändra redigeraren efter du gjort dina ändringar, då försvinner de. Det är därför du ska skriva inlägget först och sedan gå in i HTML läge.
LYCKA TILL!

  Anna's Australia

Nu finns det även en direktlänk till min andra blogg, min Australienblogg. Bloggen är mestadels på engelska men har numera en enkel översättningsfunktion till svenska också. Du kommer enkelt dit genom att klicka på koalan i den vänstra kolumnen.

  Konstverk...

Ingen kan väl påstå att skor inte kan vara vackra. Iaf inte om man talar om skor likt de här, designade av Maï Lamore.


  Html koder

Här kommer lite enkla html koder som kan vara användbara när du designar om din blogg.
  • Fetstil ----------------> <b>Din text</b>
  • Kursiv stil ------------> <i>Din text</i>
  • Lägga in en bild ---> <img src="adressen till bilden">
  • Länk ------------------> <a href="adressen till sidan">Länktext</a>
  • Bild som länk ------> <a href="adressen till sidan"><img src="adressen till bilden" border="0"></a>
  • Annat typsnitt -------> <font face="namnet på typsnittet">Din text</font>
  • Storlek på texten --> <font size="1-6">Din text</font>
  • Annan färg ----------> <font color="din färg">Din text</font>
  • Allt i samma kod---> <font face="typsnittet" color="färgen" size="storleken">Din text</font>
  • Centrera något -----> <center>Texten eller bilden</center>
  • Radbrytning -----------> <br />
  • Understruken text -----> <u>Din text här</u>
  • Mellanslag --------> &nbsp;
  • Överstruken text --------> <strike>Din text</strike>

  Gör din egen evighetskalender

Fysiska kalendrar är egentligen föråldrade i den digitala era som vi lever i men av någon anledning är det något visst med dem ändå och många med mig har svårt att släppa taget helt. Här kommer därför ett tips på en enkel men snygg variant du kan tillverka själv med hjälp av träklossar. Idéen är hämtad från apartmenttherapy.com.

Det här behöver du;
  • 7 stycken träklossar (4 stora och 3 små)
  • Siffror
  • Svart akrylfärg
  • Lim
  • Tjockt papper
  • Kniv/sax
  • Linjal
  • Pensel
  • Dator & skrivare

Så här gör du;

  1. Klistra på vinylbokstäver och siffror på träklossarna: 01-12 för månaderna och M, T, O, F, L S för veckodagarna (T kan vara antingen tisdag eller torsdag). Använd en linjal som hjälpmedel så du får dem placerade rätt.
  2. För de svarta klossarna används ett teckensnitt med längre och tunnare siffror. Hittar du inga vinylbokstäver som passar så kan du skriva ut siffrorna 0-9 och 0-3 på tjockt papper och skära ut.
  3. Limma dit siffrorna på blocken om du inte använder vinylbokstäver. Var noga med att inte använda för mycket lim och se till att kanterna är väl fastsatta. 0-9 bör ska delas upp på tre av de större blocken (du kommer att ha 2 tomma sidor) och 0-3 går på fjärde blocket.
  4. Måla sidorna på blocket med en torr pensel. Var noga med kanten runt siffrona, du vill ha en så ren och rak kant som möjligt.
  5. Låt färgen torka i några minuter, men inte helt så att siffrorna inte fastnar.
  6. Använd enkniv för att lyfta kanten av varje siffra och skala bort det.
  7. När sidorna på blocken är torra, måla ovan- och undersida.
  8. Om det behövs kan du snygga till kanterna på siffrorna med en mindre pensel eller en penna - se till att testa pennan först för att säkerställa att det inte kommer att blöda.
  9. Sätt kalendern på skrivbordet. Blocken som inte används för dagens datum kan placeras bakom de andra

  Titanic i 3D

Ja, det blir verklighet 2012, lagom till 100 årsjubileet av förlisningen. 15 April 1912 för att vara exakt var dagen då det osänkbara fartyget gick på ett isberg och gjorde just det den inte kunde, sjönk. James Cameron vill nu genom digital teknik börja konvertera storfilmen Titanic (som hade premiär 1997) till en 3D version som han hoppas ska kunnas visas på biograferna under våren 2012. Men Cameron inser sina begränsningar: – Den kommer aldrig att se lika bra ut som om den hade filmats i 3D. Men se på det mer som 2.8D, säger Cameron.

James spår även att storfilmer som Star Wars och Terminator kommer att uppdateras på liknande vis.

  Google translate

By demand I now reinstalled the translate feature on the blog. It uses Google translate and the translation is far from 100% but at least anyone speaking English might be able to understand what I'm writing anyway.

Just click on the flag in the left column to translate the entire blog.


  Fotomässa för alla

Den 9-11 april är det dags för fotomässa på Svenska Mässan i Göteborg.  Nordens största mötesplats för fotointresserade har något för alla. Kameror, objektiv, föredrag, böcker, fotoresor, utskrifter, bilder, tips och tricks och massor av erbjudande.

Har du tagit en snygg, glad, vacker eller rolig bild av Göteborg? Då kan du dessutom delta i "Mitt Göteborg". Mitt Göteborg är ett projekt där du bidrar med din bästa bild av Göteborg. Det kan vara en vy, stilleben, porträtt eller natur. Du bestämmer. Bland alla inlämnade bidrag så väljs max 300 bidrag ut som sedan ställs ut på Fotomässan.

Bland de utvalda bilderna väljs sedan de tre bästa ut som vinner fina priser från från Scandinavian Photo, Qpix, Bild & Ljud Hemma, Gp. Läs mer om tävlingen HÄR.

  Kobra

Jag skrev för drygt 1,5 år sedan designklassikern Kobratelefonen (Ericofonen) som kommit i nyproduktion. (Läs inlägget HÄR). Jag tycker Kobran är urläcker men jag gillade inte den nya designen, det är ju den charmiga retrolooken som jag faller för. Inte jättesugen på en gammal kobra heller för det där med ringplatta är ju lite bökigt och att hitta en fungerande variant till hyffsat pris känns inte jättelätt det heller. Därför blev jag väldigt glad när jag hittade Scandiphone när jag var på Nationalmuseet i Stockholm i januari. Så nu måste jag ju dela med mig till er!

Scandiphonen är en  modern variant av Kobran som tillverkas av ett helt annat företag. Den är inte exakt likadan men ger definitivt den rätta looken.

Telefonen finns i fem olika utförande; borstad krom, orange, röd, svart och vit. På roligaprylar.se finns telefonen för 495 kr. Dags att kolla var telefonjacken sitter hemma i lägenheten och hoppas att placeringen stämmer så kobran kan flytta hem till mig.

  Följ min blogg på Bloglovin :)

Följ min blogg med bloglovin

  50-tals inspirerat

Stolen Corvo är en av vårens nyheter som följer den 50-tals inspirerade trenden. Stolen är gjord av franska formgivaren Noé Duchaufour-Lawrance för Bernhardt Design.




Komplexiteten i formen med alla vinklar och övergångar gjorde att modern CNC bearbetning blev opraktisk och det ledde till att stolen istället tillverkas med gamla hederliga tillverkningsmetoder. Corvo handformas och slipas från amerikansk valnöt, oljas och resultatet blir en naturlig finish. Varje stol är unik och speglar personligheten hos hantverkaren som tillverkade den.

Eftersom det är hantverk kommer den säkert kosta därefter också men riktigt vacker tycker jag den är, eller vad säger du?

  Den officiella Bröllopsserien

Ingen har väl missat att det stundar kungligt bröllop den 19 juni i år. Det kan man ju tycka vad man vill om men resultatet blir givetvis att detta avspeglar sig inom design och inredning. Den profil som kommer att forma det visuella uttrycket i samband med Kronprinsessparets bröllop är sedan länge spikad och presenterad. Den visuella profilens element kommer på olika sätt att prägla arrangemang, kommunikation, miljöer med mera i anslutning till det Kungliga bröllopet.

Det visuella huvudtemat utgörs av ett mönster som ursprungligen kommer från Drottningholms slott. Originalmönstret tillkom i samband med Rikssalens renovering 1846 som initierades av Kung Oskar I och Drottning Josefina. Fredrik Wilhelm Scholander ritade den nya inredningen, inklusive mönstret.

Det ursprungliga mönstret har nu renodlats för att ge ett mer stiliserat intryck. Dessutom förstärks den personliga prägeln av den svenska tronföljarkronan. Stjärnan är en variation på Nordstjärnan, som är en välkänd nationalsymbol.

För att ytterligare skapa ett enhetligt uttryck har en färgskala tagits fram som tar fasta på det svenska, det kungliga och den vackra försommartiden. Det vita utgör dessutom en etablerad och given symbol för bröllop.

För att förstärka enhetligheten i det nationella firandet har Hovet godkänt ett antal svenska företag att ta fram produkter som ingår i "Den Officella Bröllopsserien".  Serien presenterades på Formexmässan i januari och de godkända leverantörerna som medverkade var;
  • Arvid Nordquist
  • Cloetta
  • Delicato
  • Ekelund
  • Frödinge Mejeri
  • Gustavsbergs Porslinsfabrik
  • Kiviks Musteri
  • Kosta Boda
  • Mema/GAB
  • Opto Design
  • Orrefors
  • Reijmyre Glasbruk
  • Rörstrand
  • Skultuna
  • Svenskt Tenn
  • Upside
  • Weibulls
  • Åhléns
För att se mer om produkterna som ingår kan du läsa Formex pressrelease: HÄR (pdf)
Bakom den officiella bröllopsserien finns en tanke att göra gott.
Det finns en lång tradition i Kungafamiljen att engagera sig i verksamheter för barn och unga.

"Delar av intäkterna går dessutom till Kronprinsessparets bröllopsstiftelse, vars syfte är att motverka utanförskap och främja god hälsa bland barn och ungdomar i Sverige".

  Bli en bättre resefotograf

Ofta blir vi besvikna över att våra semesterbilder inte blev så bra som vi hade hoppats på och de stuvas undan på vår hårddisk och vi tittar knappt på dem igen. Men tänk om du kunde få med dig klockrena semesterbilder hem från resan, sådan där bilder som får det att minnas precis hur underbara dagarna var bara genom att titta på dem. Bilder som får vännerna att stöna av avund. Det kräver lite mer jobb än att bara dra upp kameran ur fickan och knäppa en bild för att sedan stoppa tillbaka den, men ALLA kan lära sig ta bättre semesterbilder.

Här kommer några tips för att hjälpa dig på traven:
  1. Bestäm från början vilken typ av resa du vill förmedla. Sol & Bad? Dykning? Safari?
  2. Köp ett polarisationsfilter - Polarisationsfilter blockerar polariserat ljus som reflekteras från vattendroppar och partiklar i luften och släpper endast fram de ljusvågor som svänger i ett visst plan. Vilket i praktiken innebär att himlen blir blåare och du slipper reflektioner från blanka ytor. Bra då du inte bara vill fota i gryning och skymning då ljuset egentligen är som bäst.
  3. Ljuset som är mitt på dagen ger hårda kontraster och skuggningar i ansiktet. Placera gärna motivet i skuggan och använd en blixt för att lätta upp kontrasterna
  4. Kom ihåg att sitta på huk när du fotograferar barn för att slippa ett perspektiv i bilden där du tittar ner på barnet.
  5. Tänk på fotovinkeln, det är du som fotograf som bestämmer hur betraktaren ska uppfatta bilden. Var kreativ, klättra upp i ett träd och fotografera ditt motiv, lägg dig ner ner i sanden...tänk annorlunda!
  6. Undvik att placera motivet i mitten. Mitten är livsfarlig! Ha det gyllene snittet i bakhuvudet.
  7. Var inte rädd för att gå nära ditt motiv, även om du använder ett zoomobjektiv. Försök inte få med för mycket i bilden. För att skapa kontakt i bilden ska du gå riktigt nära. Det gör exempelvis inget om inte hela huvudet kommer med vid ett poträtt så länge ansiktet och ögonen är tydliga.
  8. Var inte rädd för att experimentera!
  9. Tänk efter innan du tar bilden. Föreställ dig att du har en analog kamera med en dyr film istället för en digital kamera. Det blir jobbigt och tråkigt att komma hem med många likartade motiv. Gör en hård sortering och rensning när du kommer hem, gör du det inte direkt kommer de bara ligga på hårddisken och ta plats.
  10. Även om moderna kameror ofta gör ett mycket bra jobb på auto skadar det inte att finjustera bilderna i datorn efteråt. Är bilderna fotograferade i råformat tar det i regel bara två klick med musen för att  korrigera vitbalansen. Visserligen kräver råfiler mer utrymme på minneskortet, men minneskorten
    är relativt billiga och ofta har man råd att köpa några extra. Köp hellre flera mindre än ett 16GB. Om kortet går sönder riskerar du att förlora alla dina bilder.
  11. Använd dina bilder! Skapa en fotobok, framkalla och sätt in i album!

Visst skulle ni bra gärna vilja vara här ;)

  Nyhet från LampGustaf

LampGustaf följer trenden som just nu råder där stickning, virkning och sömnad i ny tolkning åter är väldigt populärt. I slutet av maj lanseras nämligen Stitch - en taklampa med stomme i metall där tanken är att du själv ska designa din lampa genom att brodera dit ett mönster. Lampan leveras med ett startkit (stoppnål och garn i 8 färger) samt med textilkabel. Efter lanseringen kommer det dessutom finnas en inspirationssite med nedladdningsbara broderimönster och möjlighet att ladda upp bilder på just din lampa.

Stitch kommer i 3 olika modeller
  • Ø440mm H400mm
  • Ø240mm H350 mm
  • Ø140mm H250 mm
Roligt och innovativt men nog inget jag skulle ha hemma hos mig.

  Batucada

Snygga örhängen från franska Batucada som väckte ha-begär hos mig. Hur läckra hade de inte varit nu fram på våren och sommaren? De är inte bara snygga utan även tillverkade i miljövänlig plast. Förutom örängen finns även halsband och armband i samma material.

Örhängena finns i svart, vitt och turkos och går att köpa bland annat på fabolousliving.se


  Snart ett minne blott

Glödlampan sägas ha många olika uppfinnare men allra mest känd och erkänd är nog amerikanen Thomas Alvar Edison. Med tanke på att han uppfann dagens glödlampa 1879 och en hel del hänt i utvecklingen sedan dess så kanske det inte är så märkligt att vi tar steget, fasar ut glödlampan och går vidare mot nya modernare och energieffektivare tekniker.

Arbetet med att fasa ut glödlampan började redan 1 september förra året då importförbudet på alla matta glödlampor och 100W klara glödlampor trädde i kraft. Detta innebär att alla lampor som finns i lager får användas och säljas till de tar slut men inga nya kommer tillkomma. I september i år går man ett steg längre och förbjuder importen av även klara 75W lampor. Men det ärkanske först från och med september 2011 som den vanliga konsumenten kommer märka en stor skillnad för då tas klara 60W lampor bort och samma månad 2012 försvinner de klara 40W och 25W lamporna.


September 2013 införs skärpta krav på lågenergilampor och LED-lampor (lysdiodslampor). Det här innebär inte att någon lamptyp försvinner, utan endast att lampor med sämre prestanda rensas ut från marknaden. Det slutliga steget i utfasningen är satt till september 2016 då halogenlamporna måste uppfylla kraven på energiklass B (sparar 50 procent jämfört med en glödlampa).


Varför förbjuds glödlampan?

Den största anledning är att de är väldigt ineffektiva. I ett hushåll går ca en fjärdedel av energin åt till hembelysning. Av denna energin är det endast knappt 10% som blir till synligt ljus, resten avgår i värme. I dag finns det ny teknik som ger ett bra ljus men inte avger så mycket värme och det är av den anledningen som beslutet tagits att glödlampan ska fasas ut i EU länderna.


Hur mycket energi beräknas sparas?

I Sverige beräknas förbudet mot glödlampor att spara 10% av den el som används i hushållen. Det är en minskning med 2 TWh per år, vilket motsvarar användningen i cirka 80 000 elvärmda villor under ett år. I hela EU eräknas förbudet spara cirka 40 TWh.


Vad är alternativen?

Idag är lågenergilampor det alternativ som sparar mest energi och är mest ekonomiskt. Den sparar ca 70-80% energi jämfört med en klassisk glödlampa och håller upp till tio gånger så länge. Lågenergilampan kan ersätta matta glödlampor, men inte glödlampor där det verkligen krävs en klar lampa. Värt att tänka på är att inte alla modeller av lågenergilamporna är dimningsbara.


Ett annat bra alternativ kan vara halogenlampor med skruvsockel för nätspänning (detta betyder att lampan inte ska användas med en transformator utan går på samma spänning som i elnätet: 230V. En vanlig glödlampa är t ex avsedd för nätspänning. Vi är vana med att många halogenlampor är små och avsedda för 12V-drift tillsammans med en transformator. De nya halogenlamporna som kan ersätta glödlampor behöver alltså ingen transformator.). Istället för en vanlig glödtråd finns en liten halogenkapsel i lampans mitt. Halogenlamporna håller tre gånger så länge som en glödlampa och ljuset är väldigt likt det från glödlampan. Halogenglödlampan ”Classic” är lika stor som en vanlig glödlampa och den drar 30% mindre energi.


På sikt förväntas lysdiodslampor (LED) bli det mest energieffektiva alternativet. LED:en förväntas dra mindre energi än lågenergilamporna och hålla upp till 50 gånger längre än en glödlampa.

Sett från vänster; lågenergilampa utan hölje, lågenergilampa "Classic", klar halogenglödlampa klass C, klar halogenglödlampa klass B, klara speciallampor för kronljus (halogen och lågenergilampor)


Hur jämför jag vanliga glödlampor med lågenergilampor och halogenglödlampor?
Observera att siffrorna nedan endast är riktvärden, man få prova sig fram till vad man tycker är bäst. Det kan skilja mellan olika fabrikat och modeller.

Kom ihåg att den effekt som anges på lampförpackningen är ett mått på hur mycket elektrisk effekt som används (och därmed också indirekt ett mått på dess energiförbrukning). Det är inte ett mått på mängden ljus som lampan avger (som mäts i lumen). Lågenergilampor förbrukar mycket mindre energi för att ge samma mängd ljus som en glödlampa. På lampförpackningen anges mängden ljus som lampan avger i lumen. Denna kan också vara bra att titta efter.

Ljusets karaktär, t.ex. om det upplevs varmt eller kallt, beror av färgtemperaturen hos lampan. En lampa med en lägre färgtemperatur, ex. 2600 K ger ett varmare, mer rödaktigt ljus jämfört med en lampa med högre färgtemperatur, ex. 4000 K som ger ett kallare, blåaktigt ljus.

Lampor med olika färgtemperaturer, och därmed olika färgåtergivningsegenskaper, har olika användningsområden. Om du ska välja en lågenergilampa till din läslampa ska du välja en lampa med kallare ljus, d.v.s. en högre färgtemp, ex 4000 K. Detta ljus ger en bättre kontrast mellan de svarta bokstäverna och den vita bakgrunden på sidorna. Ska du välja en lampa till mysbelysningen ska du välja en med varmare färgtemp, ca 2600 K.

Titta alltså på förpackningen efter:
  • Mängden ljus som avges av lampan, mätt i lumen
  • Den förväntade medellivslängden för lampan i timmar
  • Lampans effekt
  • Motsvarande effekt hos glödlampa
  • Lampans färgtemperatur, mätt i Kelvin [K]
De alternativa lamporna är så dyra.
De olika alternativen till glödlampan är i regel dyrare vid inköp det stämmer bra. Men samtidigt är driftskostnaderna lägre och livslängden längre. Exempelvis kostar en 60 W glödlampa som används 1000 timmar under ett år ca 60 kronor i drift medan motsvarande kostnad för en jämförbar lågenergilampa är 13 kronor (antaget elpris 1 kr per kWh). Eftersom lågenergilampan dessutom håller i genomsnitt tio gånger så länge som en glödlampa kan en lågenergilampa ersätta tio glödlampor. Sett till både inköpspris och driftkostnad ger  lågenergilampan därmed en lägre totalkostnad.

Vad innebär förbudet för miljön?
En stor del av elproduktionen i Europa bygger på fossila bränslen, däribland kol, som ger koldioxidutsläpp. En ökad användning av lågenergilampor minskar användningen av el och i förlängningen innebär det en minskad elproduktion och minskade koldioxidutsläpp. Det möjliggör en minskning i EU med cirka 16 miljoner ton per år från och med år 2020, i jämförelse med att inte göra något.

Hur återvinner man de alternativa lamporna?
Lågenergilampan innehåller mellan 1-5 mg kvicksilver per lampa och ska lämnas till återvinning, precis som glödlampor, halogenlampor och lysdiodslampor. Inga hälsoeffekter förväntas uppstå vid enstaka exponering för kvicksilver.

Men av försiktighetsskäl rekommenderas följande hantering av lågenergilampor ifall de går sönder; Om en kall lågenergilampa går sönder samlar du ihop resterna med en bit papper, torkar av ytan med en trasa och lägger både avfallet tillsammans med trasan i en sluten burk eller liknande. Lämna avfallet till returhanteringen. Om en varm lågenergilampa går sönder behöver rummet vädras ut, exempelvisgenom att öppna fönster eller ytterdörr i cirka 20-30 minuter. Därefter kan du följa ovanstående anvisningar för en kall lampa.

  Intermezzo - 25 års jubileum

Foto: Egen komposition


I år fyller Erika Lagerbielkes designsuccé Intermezzo 25 år. Glaset med den karaktäristiska blå droppen i benet har blivit något av en nationalsymbol och finns i många svenska och internationella hem. I samband med jubileet lanserar Orrefors ett nytt, lyxigt cocktailglas med den karaktäristiska blå droppen. Under 2010 finns även glaset tillgängligt som jubileumsutgåva med en exklusiv slipning som ger glaset en unik karaktär och lyster.

– Det nya glaset är ett festglas som verkligen fungerar till all slags fest; champagne, champagnecocktail, cocktails, kanske till och med för en liten läcker dessert!, berättar Erika Lagerbielke. Jag ville att det speciella jubileumsglaset skulle vara något mer än bara en ny modell. Jag har under mina år på Orrefors arbetat väldigt mycket med slipat glas. Det är även en signaturteknik för Orrefors, så jag tyckte att det passade bra med en slipad cocktaildress till jubilaren Intermezzo, tillägger Erika Lagerbielke.

Det handslipade jubileumsglaset (cocktail & champagne) kostar ca 899 kr och finns i välsorterad glas- och porslinshandel under jubileumsåret 2010.
Text: Pressmeddelande Orrefors

  Sussa sött

Sovgunga - innovativ, svensk design när den är som bäst. Naturligt gungande rörelser skänker ro och trygghet och hjälper små barn att sova gott. En designmässig fullträff!

Sovgunga är dessutom en idealisk resesäng som är lätt att ta med och montera upp på under fem minuter, så att barnet alltid kan känna sig tryggt oavsett var han/hon ska sova. Perfekt att ta med på resan, vid besök hos vännerna eller varför inte hänga upp den med ett rep i ett träd ute vid picknicken.

Teknisk beskrivning:
  • Permanent upphängning för väggmontering
  • Mobil upphängning för att hängas på dörr
  • Fjädring från två st 2 mm stålfjädrar
  • Vikt - 3 kg
  • Höjd/längd/bredd i transportläge - 40 x 30 x 11 cm
  • Skummadrass – 29 x 78 cm, uppfyller EN 597-1 standard
  • Madrassöverdrag - 100 % bomull ÖKO TEX standard 100, klass 1 (tvättbart 60 grader)
  • Nät - 100 % polyester
  • Maxvikt vid användning - 10 kg
Sovgunga är testad enligt SS-EN 1130-1 och -2 av Statens Provningsverk.

klicka på bilderna för att se dem i större format


Har inga ju inte barn själv men har genom vänners erfarenheter konstaterat att de där resesängarna inte är de mest praktiska och ergonomiska som finns. De är inte jättesmå att bära med sig även om tanken är att de ska vara portabla (men som småbarnsmamma har man ju en hel del annat att bära på också), de är inte helt lätta att sätta ihop (inte ens då man är tre smarta brudar som gör ett tappert försök *fniss*) och har man ett snurrande barn som måste hållas lite stilla för att komma till ro så tar ryggen snabbt stryk på lilla mamma om hon måste stå lutad över kanten på sängen. Så, supersmart är min bedömning utan att ha sett produkten i verkligheten.

Vet inte hur priset ligger i jämförelse med en resesäng men på tigertass.se kan du få Sovgunga LYX i gult eller brunt för 1050 kr. Eller hitta en lokal återförsäljare nära dig - HÄR.

Under mars månad kommer dessutom en ny, uppdaterad modell av Sovgungan att släppas, Mawok. Mawok har samma funktion, dvs gungar vertikalt, går att hänga på dörr eller vägg och ryms i en väska som väger under 3 kilo. Nyheter är dock många; ny formsydd liggdel, nedbantad upphängning och ny väska som gör packning rolig. - håll utkik på hemsidan.

  Lysande idé med slits

XORDINARY är ett Stockholmsföretag som 2009 startades av arkitekten och formgivaren Charlotte Elsner.

"XORDINARY erbjuder bättre lösningar av vardagens produkter. Genom ifrågasättande av befintliga lösningar skapar vi någonting extra - något som gör det ordinära extraordinärt. "

Och visst är ljuslyktan Charlotte skapat, med slits för tändstickan en smart idé.
Lyktorna tillverkas för hand i Sverige och den allra första upplagan av "modell A", som lanserades hösten 2009, säljs på signerat.se.


Något nytt och innovativt vi inte har sett tidigare! Ja, det är ju inget danska designföretaget Muuto kan påstå då de nu i år har lanserat en ljuslykta med snarlik design. Kanske har formgivarna från Form us With Love sneglat lite på Charlottes design (och Iittalas Kivilyktor) när de formgav sin ljuslykta Match, för visst är likheterna slående?

Hur som helst är idén smart vem det än var som kom på den från början.


  Glamourös IT ingenjör

Hon är blond, hon är kurvig, hon är IT-ingenjör. För första gången har leksakstillverkaren Mattel låtit en omröstning på nätet styra Barbies karriärval. Och yrket it-ingenjör slog ut andra alternativ som arkitekt, läkare och miljöaktivist.


Hur ser då en IT-ingenjör ut? För att få detaljerna rätt har leksaksjätten samarbetat med organisationerna Society of Women Engineers och National Academy of Engineering.

Resultatet är en ”geek chic” Barbie klädd i åtsittande topp mönstrad med binärkod. Hon har Bluetooth hedset, datorväska och datorlik mobiltelefon. Assessorerna är givetvis rosa: glasögon, laptop, samt en rejäl klocka.

Källa: DN

ManPower genomförde nyligen en undersökning som visade att ingenjörsyrket ligger i topp hos svenska ungdomar, dock inte bland tjejerna. Kommer IT Barbie gå hem hos svenska flickorna och bidra till att ingenjörsyrket seglar upp till topplacering även bland tjejer i framtida undersökningar?


Dockan släpps först den 15 oktober i år men för den ivrige går den att förbeställa på tillverkarens Mattels hemsida.


  Vårnytt från Pappelina

Pappelinas plastmattor är en personlig favorit och jag har både Vera och Alve i mina ägor. Älskar dem för att de är lättplacerade, supersnygga och framförallt väldigt lättskötta (går till och med att tvätta i maskin på fintvätt 30 grader). Nu har vårens nyheter Molly, Mose och Vera Small One lanserats. Det är riktiga smällkarameller till färgsprakande mattor, precis vad vi kan behöva när vintern fortfarande biter sig envist fast och vädret är mörkt och trist.

Skärmdump från Pappelinas hemsida.


Molly kommer i färgerna Grön, Multi och Lila och finns i storlekarna; 70x100cm, 70x200cm, 70x300xcm samt 70x400cm.

Mose finns i varianterna Grön eller Röd och i storlekarna; 70x150cm, 70x250cm, 70x350xcm samt 70x450cm.

Vera Small One
finns i elva olika utförande; Grå, Blå, Cerise, Mörkblå, Grön, Gul, Orange, Mörkbrun, Nougat, Röd och Svart och måtten är 70x90cm.
Ett stort utbud av Pappelinas mattor hittar du i webbutiken förr.

RSS 2.0