Pistillo

Såg ni säsongspremiären på Roomservice på kanal 5 igår? Det gjorde jag och blev helt kär! Lampan som de satte ovanför sängen tyckte jag var urcool. Påminner lite om Janne Kyttänens lampor (som jag skrivit om tidigare) - i ur skenet sprider sig. Inte så jättesnygg att titta på kanske, fast ganska....men grymt fin spridning av ljuset. Titta bara här:

image734
Bild från kanal5.se

image735

Tittade på inköpslistan och såg att den var köpt på R.O.O.M i Stockholm (förståss). Fanns inte på hemsidan och det hade kanske gått lite bättre att hitta den om det hade stått rätt namn (fast den fanns inte där även när jag sökte på rätt namn). Enligt kanal5 skulle den heta Patillio Habitat vilket det visar sig att den inte gör. Gick in på Habitats brittiska hemsida och såg att den i själva verket heter Pistillo och inget annat. Till min besvikelse kostar den dock £419 vilket motsvarar ca 5300 kr. I och för sig väntat att den inte skulle vara billig men riktigt så dyr hade den ju inte behövt vara.

Vetgirig som jag är var jag ju tvungen att gå steget längre. Lampan har inspirerats av en lampa designad av Studio Tetrarch för Valenti, 1969 - Pistillino. Tror inte det är någon som försökt kopiera designklassikern utan det är bara en upphottad version. Orginalet kostar bra mycket mer än den nya versionen när den säljs på auktion så mycket vet jag :).

image738

Vad jag vet är dock att Pistillo gärna skulle få sitta på min vägg! Och att den kommer i en takversion, en väggversion och en som man har på bordet. :) Och att den även finns i en mindre, billigare version och då heter den Pistillino (som orginalet) - men jag gillar den större! Bara att börja spara (eller vara med i Roomservice, lampan har tydligen varit med något tidigare program också).


Lampan finns även att få tag i från Lamplagret i Örebro där den kostar 5 640kr

  KitchenAid

Jag tänkte dela med mig om köksassistenten i mina drömmar. :) För det är ju något som alla vill veta förstår jag (tihi). En assistent från KitchenAid (ni har säkert alla sett dem) skulle hemskt gärna få flytta in i mitt kök. Tyvärr, som med allt annat som jag gillar, så är det hemskt dyrt. En assistent kostar 5000 kr och uppåt (beronde på vilken storlek man vill ha på skålen å så)

KitchenAids köksassistent konstruerades redan 1919 då fabriken grundades i Michigan (USA) och har stått sig genom tiderna och blivit en amerikansk ikon. Fabriken tillverkade från början professionella köksmaskiner och utvecklade samtidigt världens första stavmixer för hushållsbruk och senare även en vanlig mixer. 1987 köptes KitchenAid upp av Whirlpool. KitchenAid har funnits på den professionella marknaden i Europa i över 20 år men stavmixern för hushållsbruk introducerades först 1991, då först i Frankrike.

Assistenten, denna ypperliga designklassiker, har blivit berömd tack vare sin styrka och effektivitet. Den gedigna och stabila apparaten, som är helt i metall, hackar, vispar, rör, knådar, blandar och utför lätt och elegant det mest monotona, tidskrävande och tunga köksarbete.

image729
Vilken skönhet :)



Assistenten kommer i alla möjliga och omöjliga färger. Jag gillar verkligen den röda (vad annars). Den i borstad nickel (längst till vänster) är snygg den med. Det är så många som är fina :) Själva maskinen är ganska tung bara...tror den väger sisådär 11 kg. Har i alla fall provat baka med en sån då min gamla au pair familj i USA hade en sån (givetvis) som jag använde när jag bodde där.

Smartson ger den 17 av 25 poäng i sitt test med motiveringen:
Gedigen och tung maskin i stilfull design som finns i olika färger. Monteringen är enkel och med en spak baktill kan man vinkla upp axeln. I locket finns en fiffig öppning för påfyllnad direkt i bunken. Maskinen knådar och vispar effektivt men med ett högt arbetsljud. Det är inte heller någon större skillnad på effekten av de tre högsta lägena och det krävs lite kraft för att lossa bunken. Exklusiv maskin som med fördel står framme och dekorerar köket. Kvalitetsintrycket är mycket gediget men priset är i högsta laget. Går att köpa till funktioner som köttkvarn, grönsaksskärare, passertillsats, pastarullar med mera.

Ja, kanske inte den mest funktionella assistenten som finns på marknaden (men absolut inte dålig på nått vis) en av de dyrare och absolut den snyggaste! Mmmmm me want!!

  Stieg Larsson - nu på engelska

image722
Japp, nu i januari lanseras Stieg Larssons uppmärksammade och väldigt uppskattade Millennium triologi även på den engelsktalande marknaden. Titlarna på den första och andra boken är satta men inte den tredje.

image723
Män som hatar kvinnor (augusti 2005) blir The girl with the dragon tattoo

image724
Flickan som lekte med elden (juni 2006) blir helt sonika The girl who played with fire.

image725
Luftslottet som sprängdes (maj 2007) blir ??

För er som inte vet det var Stieg Larsson (1954?2004) en svensk författare och journalist. Innan sin plötsliga död i hjärtinfarkt i november 2004 färdigställde han tre böcker i deckarserien Millennium. Jag kan varmt rekommendera serien. Har bara läst första boken själv ännu och precis börjat på andra men so far so good. Har dessutom hört att den andra och tredje boken är bättre än den första.

image728

Centralgestalter i Millennium-serien är Lisbeth Salander, genialisk hacker och olycksbarn, samt Mikael Blomkvist, ansvarig utgivare för affärstidningen Millennium. Millennium-serien ska bli både film och tv och i filmatiseringen kommer LIsbeth och Mikael att spelas av Noomi Rapace och Michael Nyqvist.

Filmatiseringen beräknas starta i mars/april i i år och tre olika regissörer kopplas in för att göra film av vardera en bok. Den första boken blir en långfilm och två tv-avsnitt på vardera 90 minuter styck regisserade av danske Niels Arden Oplev, som tidigare har regisserat bland annat tv-serien "Mordkommissionen" och filmen "Drömmen". Långfilmen beräknas gå upp på bio i hela Norden under våren 2009. De två följande böckernagörs direkt för tv i respektive två 90-minutersavsnitt. Produktionen är ett samarbete mellan Nordisk Film, Sveriges Television, Yellow Bird (som bland annat producerat 13 filmer om Henning Mankells kriminalkommisarie Kurt Wallander) och tyska ZDF Enterprises. Budgeten för hela produktionen är på drygt 100 miljoner kronor. Något slutdatum för produktionen är ännu inte satt så det är väl bara att vänta. Är ju bra då hinner jag läsa klart böckerna först.

Nu åter till arbetet...

  Luleåsaknad....

...man kan inte få annat när man tittar i min vän Elins album med vinterbilder. Kolla bara här! Trodde inte jag skulle kunna sakna Luleå. Men det gick. Hoppas det är toppenfint väder med mycket snö när jag kommer upp i slutet av februari. Ser fram emot promenader i skogen medd Svante :P.

Men just nu fylls min vardag mest av sånna här...

image721
...å hur skoj ser det ut att vara. Men den ser proffsig ut i alla fall ;)

Kram på er!

  Kan det sluta regna nån gång?

image719

Är det det här som kallas vinter? I så fall gillar jag inte vintern det minsta. Har regnat konstant utan uppehåll i sisådär 2 dygn nu. Och det betyder ju på inget vis att det inte regnat de andra dagarna också för det har det, bara inte lika mycket eller lika ihållande. Så fort solen tittar fram det allra lilla minsta så känns livet helt plötsligt lite lättare och lite roligare. Men de tankarna spolas snabbt bort av regnets droppar. Kan även informera att det var mycket skönare med hund i snöväder än regnväder. Har två blöta, grusiga och smutsiga hundar att tvätta i duschen efter varje promenad. Visst hade Pollux snöklumpar i pälsen när vi bodde i Luleå men snö smutsar ju inte ner i alla fall.

Annars händer det inte så mycket spännande jag kan rapportera. Förgäves försökt nå min handledare i Luleå i veckan för att bestämma ett redovisningsdatum för x-jobbet. Sammanställt enkäten och dragit vinnarna av stekpannorna. Så ni som deltog och inte hört från mig. Sorry, ni vann inte. Men tack så JÄTTESUPER mycket för hjälpen ändå! Känner mig fortfarande lite smått osäker på hur jag ska hinna men jag ska försöka jobba på flitigt idag och se om det ljusnar något. Vardag som helg spelar ingen större roll tyvärr. Var dock hemma hos Maria och Håkan igår kväll och tittade på Let's dance. Mycket trevligt och kul med lite miljöombyte. Denna veckan har jag mest varit hemma eftersom den käcka förkylningen smög sig på. Ikväll blir det återbesök då Emme, Ola och Theo är hemma över helgen och vi ska träffas hela gänget (Lina & Christian också) och käka middag - åter sjunde hjulet :P.Som tur är så känns det inte så när man är med det här gänget.

Kan även meddela att jag lyckats gå ner 5 kg med hjälp av GI metoden de senaste 3-4 veckorna. Ganska nöjd måste jag säga! Har inte vägt såhär lite sen innan jag var i USA 99/00 tror jag. Bara 5 kg kvar till målet. Går lite segare nu men skam den som ger sig! Inte så mycket mer att avrapportera just nu, men det är ju bäst att skicka iväg en liten notering ibland så man visar att man trots allt lever. Ska fortsätta drömma om trevligare platser, som exempelvis stranden i Thailand nedan, och välja att inte titta ut genom fönstret.

image720

Kram och trevlig helg!

P.S Har kommit på att jag har svårt att skriva ett inlägg utan att ta med en enda bild. Sällan det kommer bara text. Beror nog på att jag tycker det är SÅ mycket roligare att läsa ett inlägg när det är en bild med. En bild säger mer än tusen ord heter det ju :P

  Mateus

Nu har det varit mycket scrapping de senaste inläggen så för att väga upp det kommer här lite inredning. Har länge spanat in svenskdesignade Mateus porslinet. Skulle gärna vilja ha mattallrikar och assietter. De är lite dyra så därför får jag väl avvakta tills jag får jobb. Men drömma är ju, precis som alltid, tillåtet! Gillar verkligen de gröna mattallrikarna (spets tallrik) som jag skulle vilja kombinera med vita assietter. Men det finna många andra färger som är snygga också. Titta bara på de här inspirationsbilderna (tyvärr hittade jag ingen på den gröna som jag är sugen på).

image709


image710
Kolla in ljusstaken Anders & Linda!

Klicka på bilderna nedan för att se dem i större format


image713


Tillägg kl 16:46
Nu hittade jag en bild med två kannor i färgerna jag skulle vilja kombinera (den gröna och vita - den här ser iofs ut att vara gräddvit eller sand som den heter, jag vill gärna ha vit eller offwhite, men men)

image716

Å eftersom Anna nämnde uppläggningsfaten - som precis som hon sa är urläckra - så kommer det en liten bild på ett sånt också.

image718

  Jag har fått jobb...

...japp, det är sant! En tre veckors anställning som hustomte :P

image707

Ska flytta till stan (första gången jag har bott i Karlshams stad -ha ha) i tre veckor i februari för att passa Marias och Håkans hus och katten Gizmo medan de åker till Thailand. Lite roligt tycker jag. Tvekade lite först men jag är ju i en sån sists att jag faktiskt kan hjälpa till. Sitter ju bara hemma och jobbar på x-jobbet vid datorn ändå. Det kan jag ju lika gärna göra därifrån. Å så får jag testa hur det är att bo i hus.

Tar väl mitt lilla zoo med mig också så får vi se hur det går med Gizmo. Han och Pollux har ju träffats ett par gånger och det har ju gått ganska bra så det funkar nog. Han och Nova kanske kan bli värsta polarna :)

Åter till arbetet, detta vara bara en liten parentes :)

Kjam kjam

  Förvaring...

Ja, eftersom scrapgrejerna börjar bli ganska många har jag börjat drömma om en förvaringsväska. Perfekt när man ska på scrappingträff eller liknande. Min kära vän Anna har redan en Crop in Style XXL - å ja den är stor men om man hoppas på att rymma det mesta man har så måste den nog vara ganska stor. Men de är inte billiga så det är inget som är aktuellt inom den närmaste tiden. Men drömma kan man ALLTID göra :)

Så ja, Crop in style's väska är ett av alternativen jag har kollat på. Ca pris i Sverige 1500-1600 kr. I USA ca $80 vilket endast motsvarar sisådär 530 kr. Lite skillnad eller vad säger ni :P


image705

Ett annat är Memories in Motion [MiMi] Large tote. Finns i svart, lila, kiwi och rosa. Gillar verkligen den kiwifärgade. Ca pris i Sverige 1400-1500 kr. I USA ca $110 vilket är ungefär 725 kr.

image702
image704image703

Skulle inte säga nej till Crop in Style's Paper/Sticker Binder (PSB) heller. Verkar mycket praktisk!

image706

Kanske någon annan som har något annat bra tips som jag missat. Men i mina ögon är det de här alternativen som gäller. Någon som har erfarenhet av den ena eller andra kanske som vill dela med sig.

Kram

  Mina QK dies

Har gjort en liten inventering av mina dies. Inte för att jag har särskilt många men ändå. Så här ser mitt lilla förråd ut. Tog med en lista på de jag vill ha också :)

Alfabeten:
Emily Classic Complete Alphabet
Emily - Classic (retired) [Emily-C]

Olivia SkinniMini Unicase Alphabet
Olivia - SkinniMini (retired) [Olivia-S]

Metro SkinniMini Unicase Alphabet
Metro - SkinniMini [Metro-S]

Magnolia Complete Grand Alphabet Set
Magnolia - Cookie Cutter Complete Alphabet Set [CC-MAGNOLIA-G]

Beauty Queen Grand Complete Alphabet
Beauty Queen - Grand [Beauty-Queen-G] - UTGÅR UR SORTIMENTET 10/2 2008

Diesel Grand Cookie Cutter Alphabet Set
Diesel - Grand [CC-Diesel-G]

Enkla dies:

photo corners
Photo corners (Scalloped) - [RS-0136]

spool
Spool - [RS-0502]

fasteners DooDads
Fasteners DooDads - [RS-0369]

fastener
Fastener (Big) - [RS-0625]

heart
Heart (Swirl) - [RS-0003]

paw print
Paw print - [RS-0238]

snowflake
Snowflake - [RS-0386]

snowflakes
Snowflakes - [REV-0069

jacks
Jacks - [RS-0519]

leaf
Leaf - [RS-0101]

flourish
Flourish - [REV-0025]
Helt tvunget att finnas i min kollektion, det vet de som känner mig :P

maple leaf
Maple leaf - [RS-0435]

mini album
Mini album - [REV-0009]

Dubbla dies:

Santa
Santa - [KS-0267]

gingerbread
Gingerbread - [KS-0210]

angel
Angel - [KS-0591]

Cookie cutter:

Nesting Circles
Nesting Circles - [CC-Circles-01]

image428
Holiday shapes - [CC-Shape-02]

contemporary
Border die Contemporary - [CC-BDR-002]

Listan kan göras lång med diesjag gillar och den kommer säkert att ändras med tiden, kanske fylls på eller så (risken är ju stor på "vill ha" fronten iaf). Tycker det är roligast att använda min Revolution till alfabeten. Hade gärna haft MÅNGA att välja mellan där för jag tycker det blir så snyggt. Inte riktigt vant mig vid att stämpla som många gör. En snabb analys säger mig att det beror på att det är svårare att få det helt perfekt med stämplar. Kan ju inte direkt ändra placeringen när man väl tryckt dit bokstaven. Med diesen kan man få det exakt som man vill när man limmar dit dem. :)

Perfektionist - Javisst!


Uppdaterad: 2008-03-29

  Scrappingresultat

Ja, som utlovat kommer här resultatet från gårdagens scrapping. Vad mycket tråkigare det är att sitta och scrappa själv...tur att det är SUPERKUL från början för då blir det ju ändå jätteskoj när man sitter själv :P

Gjorde två LO:s till mammas album. Borde ju verkligen jobba på att bli klar med det, var ju trots allt sisådär 6 månader sen hon fyllde år :P Men det tar ju tid, var ju mycket kort jag ville scrappa. Skulle nästan vilja ha albumet själv...kommer ju inte orka göra ett till, till mig själv. Har ju som mål att det ska vara ganska mycket fakta också om utflyktsmålen vi hade längs vår resa så därför måste jag inte bara rymma många kort utan också mycket journaling.

Nog snackat, här kommer bilderna:

image695

Mest nöjd blev jag med Kinnekulle LO:n tyckte pappret passade tillfället och det blev fint med monogram k:et tyckte jag. Embossade en monogramstämpel som jag har. Dold tag under kortet med monumentet med mer information. Jag tycket man kunde läsa det som stod på stenen men det tyckte inte mamma så för trötta ögon finns istället tagen :)

image696

Fick inte riktigt till den här LO:n om vandrarhemmen vi bodde på. Vet inte vad det är som saknas/är fel men det känns inte hundra. Har dolt journaling om varje vandrarhem under korten på respektive hus.

image697

Ja, mer än så blev inte gårdagens resultat. Det är helt förbluffande vilken tid det tar. Tar alltid extra tid när man ska försöka skriva ut texten på sitt scrappingpapper så det blir snyggt och rakt. Men med tålamod går det (oftast) till slut.

Kram och hej!

  Dagens jidder...

Ja, jag vet, skämt bort er med massa inlägg hela tiden. Men denna veckan har det varit lite ont om tiden. Har haft fullt upp med mitt updrag i familjeföretaget Flyttfröjd ;) Därför blivit lite bloggtorka på sistone.

image694
 Bilden hämtad från cojjoj, tyckte den var söt :P

Mormor har kommit hem från sjukhuset och flyttat in i sin nya marklägenhet, det gjorde hon i tisdags. Jag, mamma och Bo hade bestämt oss för att göra lägenheten så pass klar så att det bara var tavlorna kvar att sätta upp ungefär innan mormor kom hem. Vi fick nycklarna kl 13 i måndags så ni förstår kanske att stressigt sammanfattar situationen lite. Även om vi hade sorterat ut en hel MASSA porslin, skålar, glas etc som hon inte skulle ha med sig så kändes det lite som om det aldrig skulle ta slut ändå :P Men fint blev det till slut och mormor blev så glad. Jag hade bakat en sockerkaka hemma hos henne tills hon kom hem så det luktade så där gott i lägenheten när hon kom in. Sen har det fortsatt vara lite småfix runt hennes lägenhet och så har jag försökt att x-jobba lite också. Var dock rätt slut efter flyttandet i början av veckan så det blev inte riktigt så mycket gjort som jag hade tänkt mig.

Bestämde mig för att börja söka lite jobb också och konstaterade att jag behlvde uppdatera mitt CV plus att jag behövde en engelsk variant också så det tog lite tid i anspråk. Sen har jag lyckats gå och bli förskyld, ont i halsen och huvudet, på kuppen så idag har jag inte orkat x-jobba heller. Hjälpt mamma plocka lite här hemma och så. VI fick äntligen tid att plocka ner de sista julsakerna och få in det i garderoben. Jag vet, lite sent, men som sagt mormor var prio ett.

Blåser gör det idag fast inte så mycket som jag hade trott att det skulle göra. Västkusten har ju drabbats bra mycket mer än vi här nere i Blekinge i årets januaristorm. Tur att det inte blev en ny Gudrun eller Per .) Undrar vad den här ska kallas, dags för ett tjejnamn igen....kanske Agda eller Berta!?

Nu tror jag att jag ska sätta mig och scrappa lite, känner verkligen för det. Fick lite inspiration när jag tittade in i Annas blogg tidigare. Blir kanske lite bilder om jag lyckas få till något.

Kram och hej

  Just grunge it!

Så här på fredagskvällen när man som jag har väldigt lite å göra så kan man alltid surfa på YouTube. Då dök jag på det här: en nyhet från Tim Holtz. Hur coolt som helst. Me want! Ni som trodde scrapping bara var blommor, papper och band - så fel ni har, det är en hel vetenskap!


  Less...

...jag är på mitt examensarbete just nu. Känns inte som om jag kommit fram till något. Kanske jag inte har heller. Suck!

Händer inte så mycket annat skoj heller kanske därför det känns extra tråkigt. Ägnade gårdagskvällen till att göra en planskiss över mormors nya lägenhet och ritade upp hennes möbler skalenligt så hon kan sitta borta i Karlskrona på lasarettet och möblera upp hur hon vill ha sin lägenhet. Är ju svårt för henne när hon inte kan vara hemma och hjälpa till. Sen letade jag förgäves igenom hela huset (tom på vinden) efter mina julsaker som jag tänkte jag skulle sortera (har inte haft dem uppe på flera år). Däremot hittade jag mina Höganäs muggar/skålar/äggkoppar (tyvärr saknade jag en skål och två äggkoppar i den gula färgen som jag tror tyvärr har utgått ur sortimentet), en silvertårtspade och min fina Kosta vas som jag fick i 25-års present av mamma. Alltid nått!

image691

På tal om ingetting alls så är det många som undrat varför jag döpt min hund till just Pollux. Pollux har själv bloggat om betydelsen av sitt namn. För intresserade finns historien att läsa i hans blogg som ni hittar här.

Back to work...

  Inga mer gummiband...

image574
Äntligen kom min nya telefon - min Sony Ericsson Z310i. Ingen avancerad telefon utan den har det som behövs helt enkelt. Får satsa på något mer avancerat senare. Rosa är den också :P Det enda jag vill ha nu är en USB kabel som passar telefonen så jag kan ladda upp lite andra roligare ringsignaler. Men jag har färgskärm igen, kan ta emot MMS och slipper binda ihop det hela med gummiband. *skratt* Allt beror ju liksom på vad man jämför med från början.

Började dagen duktigt idag med att gå till gymmet och springa på löpbandet och träna mage å lite sånt. Tanken är att det hela ska upprepas igen imorgon. Tihi...får se om det lyckas.

Nu ska jag se På spåret. Nä, det är sant. Jag har inget liv...

Trevlig helg!

  Anne Geddes

Efter att ha träffat Theo under nyårshelgen blir man ju lite bebissugen. Kan därför inte låta bli att tipsa alla nyblivna mammor och andra också förståss om Anne Geddes underbara bebisbilder (om ni har missat dem). Upptäckte själv dem under min USA vistelse 1999-2000 och jag tycker de är helt underbara. Kanske något att hänga på väggen i bebisens rum. Perfekt som present tycker jag själv (trots det har jag inte gett någon till Emelie och Ola ännu....skumt).
image677

Anne Geddes är en av världens mest kända barnfotografer. En fyrbarnsmamma från Queensland, Australien. På hemsidan kan man även köpa barnkläder designade av Anne. Titta bara på den här söta nyckelpige outfiten :)

image676

Här kommer iaf några smakprov på några av mina egna svartvita favoriter.

image688

image678

image680

image687

image681

Hon har även mängder av söta bilder där barnen är utklädda till djur eller blommor. Här är några smakprov.

image689

image682

image684

image685

image690

Som sagt, finns mängder av fina bilder. Det här var bara ett smaprov.

Kram kram

  Life enligt GI-metoden...

image671

... ja, ni vet hur det är. Nytt år...nya förhoppningar om ett nytt, sundare och bättre liv. Dessutom närmar sig ju Beach 2008 med stormsteg. Sagt och gjort: mamma, syrran och jag gör som "Ensam mamma söker" Susanne - kör GI-metoden. Vi har inte hållt på så länge (obviously eftersom det bara är den 3:e dagen in på det nya året idag och nyårsdagen var allt annat än sund) men än så länge funkar det ok. :)

Inte så insatt egentligen i vad det innebär men jag har förstått att man ska hålla sig till mat som innehåller kolhydrater som bryts ner långsammare av kroppen och därför ger en jämnare blodsockerkurva (produkter med lågt Glykemiskt Index). Detta ger minskad hunger, minskad inlagring av energi som fett och ökat välbefinnande. Låter väl sunt och bra, eller hur? Gjorde lite efterforskningar och här är en liten kort sammanfattning om vad GI egentligen är.

GLYKEMISKT INDEX:

Begreppet glykemiskt index (GI) myntades av den kanadensiska professorn David Jenkins redan 1981. Han tog fram GI som ett hjälpmedel för diabetiker att förstå hur kolhydrater i olika livsmedel påverkar blodsockret. När man pratar om lågt/mellanhögt respektive högt GI menar man produkter som har ett GI under 60/60-90 respektive över 90. Vill du veta mer om vad livsmedel har för GI värde kan du kika här.

FAKTORER SOM PÅVERKAR GI HOS EN MÅLTID:
* Kolhydraternas sammansättning - Mer komplexa kolhydrater t ex stärkelse i pasta har lägre GI än enklare som t ex vanligt socker i godis.

* Mängden fett i en måltid - Om fett intas samtidigt som kolhydrater kommer kolhydraterna att tas upp långsammare i mag-tarmkanalen. Resultatet blir ett lägre GI. Detta kan utnyttjas genom att i samband med intag av kolhydrater äta nyttiga fetter, som exempelvis fet fisk.

* Surhet - En sur omgivning gör också att kolhydraterna tas upp långsammare av mag-tarmkansalen. Även här blir resultatet lägre GI. Detta är den huvudsakliga andledningen till varför vinäger har en viss effekt som "bantningsmedel".

KOMBINERA LIVSMEDEL:
Viktigast när man använder GI-metoden till vardags är att kombinera livsmedel med olika GI. Långsamma kolhydrater som bönor, ärtor, korn, linser och fullkorn kan kombineras med livsmedel som har ett högre GI.

Lågt GI + Högt GI = Medel GI.

GI talar om hur en typ av födoämne tas upp men om du äter alldeles för mycket av ett ämne med lågt GI kommer du ändå att bli fet då överflödig energi kommer att lagras som fett. Dessutom ger feta måltider lågt GI men mycket energi. En del grönsaker kan ha ett högt GI. Detta innebär inte att grönsaker är dålig mat. Nästan alla grönsaker är kraftigt hälsosamma och har en låg total mängd snabba kolhydrater. Även om GI är högt blir effekten per portion mycket begränsad eller obefintlig. Det samma gäller för frukt. Fruktsocker smakar sötare än socker men har ett mycket lågt GI (ca 30) eftersom en omvandling till glukos först ska ske i levern. Fruktsockret är viktigt för hur snabbt vi klarar av att tänka. Ät därför gärna frukt. GI bör därför kompletteras med en analys av näringsammansättningen hos en måltid.

GLYKEMISK BELASTNING

För att ta hänsyn till ovanstående kan man istället titta på glykemisk belastning (GL). GL tittar på den blodsockerhöjande effekt som 1 g av ett livsmedel har. Innehåller ett livsmedel mycket lite kolhydrater men har högt GI kommer GL trots ett högt GI att bli lågt. Livsmedel och råvaror som särskilt ska undvikas är därför framför allt livsmedel med både högt GI och GL.

VÄGA MELLAN GI & GL:
Glykemisk belastning visar att GI inte ens säger allt när det kommer till kolhydrater. Ännu mindre säger det något om andra näringsmässiga för- och nackdelar med ett livsmedel.Det säger ingenting om mängden vitaminer, mineraler, antioxidanter eller fetter. Melon har ett högt GI men är en nyttig frukt och har ett lågt GL. Ett livsmedel med en hög andel animaliskt fett kommer att få ett lägre GI men är fortfarande onyttigt och överkonsumtion ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Exakt hur man ska väga mellan GL och GI finns det ingen som kan säga att de vet säkert. Ett bra råd, som i alla fall inte är skadligt, är troligen att alltid blanda livsmedel med ett högt GI med livsmedel med lägre GI även när GL är lågt. Livsmedel med ett högt GL är klokt att dra ner på. En GI-tabell är därför framförallt intressant för att jämföra olika livsmedel inom samma grupp. Du kan t.ex. jämföra olika sorters bröd med varandra för att sedan välja det bröd som har lägst GI. Just för bröd, där olika sorters bröd innehåller ungefär samma mängd kolhydrater, blir GI ett relevant mått.
Puh....inte en helt trivial metod att följa med andra ord men jag tror att det kanske kan hjälpa till att ge mig en lite sundare mathållning och förhoppningsvis (tillsammans med träningen som jag lovat mig själv att jag ska bli bättre på att utöva) leda till att jag tappar några kilon. Särskilt bra för mig kanske som har haft lite problem med ämnesomsättning och blodsockernivåer.

  Designerväskor

Har du precis som jag inte råd att köpa alla de där fina designerväskorna som du går och drömmer och trånar efter. Dök på en lite rolig grej idag på nätet som skulle kunna vara lösningen på problemet. På FNITTER.SE kan man HYRA sin väska. Hur coolt är inte det?! Alla vet ju att man kan hyra sig en smoking eller en balklänning. Men väskor....det var nytt!

"Hos FNITTER.SE kan du enkelt och billigt hyra äkta designerväskor som Fendi, Kooba, Mulberry, Gucci m fl. Det snabbt växlande modet gör det synnerligen prisvärt att hyra. Som medlem får du tillgång till våra garanterat äkta designerhandväskor, alla köpta direkt från deras respektive återförsäljare. Att hyra designerhandväskor är stort i USA, Storbritannien och Kanada. Stolt introducerar FNITTER.SE hyrkonceptet i Sverige och gör därmed välförtjänt lyx tillgängligt för dig!"

Det finns tre olika medlemsnivåer (engångskostnad): CHIC (790 kr), GLAMOUR (1190 kr) och SOPHISTICATED (1590 kr) som ger dig tillgång till olika kategorier av väskor. Väskhyran kostar sedan för CHIC kategorin 395 kr/mån, för GLAMOUR 595 kr/mån - ger även tillgång till CHIC kategorin - och för SOPHISTICATED 795 kr/mån - ger tillgång till alla väskkategorierna. Man väljer själv hur ofta man vill byta designerväska. Tre byten per år är gratis. Vill man byta väska oftare kostar varje byte 115 kr. Kul grej tycker jag, iaf om man vill variera sig lite. Har ju knappast råd med att köpa en mängd designerväskor.

Annars hade ju jag tänkt skicka bud med kompisar som ska till Thailand. Då får man ju en som är fake visserligen men den är ju min alldeles egna iaf. Vill JÄTTEGÄRNA ha en Mulberry Ledbury väska (eller ja, en kopia av den är väl vad jag har råd med).....sååååå fin. :)

image674
Liknar Mulberry Bayswater men är mindre. Dimensionerna är 19 cm x 27.5 cm x 15 cm.

Nu åter till x-jobb och köksredskap!

  Pysselkväll

Ikväll har jag och min syster suttit och pysslat lite. Hon ville pyssla med pärlor (har hon "tjatat" om hela julen) så ikväll blev det av. Hon gjorde ett armband med matchande örhängen (kommer säkert bilder i hennes blogg) och själv gjorde jag ett rosa (vad annars) armband. Lite somrigt kändes det. Kul med armband också för jag har mest gjort halsband och örhängen tidigare. Kändes som jag hade väldigt dåligt utbud av pärlor bara så jag får nog ta och komplettera mitt sortiment när jag dyker på något bra pärlställe. Men så här blev det iaf.

image672

Annars händer det inte så mycket. Nyår var hur bra som helst. Väldigt mysigt och roligt. Theo charmade som vanligt oss alla med sitt solstråle humör. Dukningen och middagen blev kanon. Kommer lite bilder på våra dekorationer (som vi fick mycket beröm för) senare för jag hade ingen kamera med mig så jag ska få bilder från Maria. Kul kul när man lägger ner tid på något och det blir uppskattat.

Nu ska jag vara duktig och komma i säng innan midnatt så jag orkar upp imorgon också.

Kram å hej!


  Tänkvärt...

image671

RSS 2.0