Lathund om Scrapbooking

Har förstått från mina nära och kära att en liten förklaring till vad Scrapbooking egentligen är för något kan vara på sin plats. Inte helt självklart för den som inte är insatt.

Scrapbooking sägs vara den tredje största hobbyn i USA (vad de andra två är kan man ju bli lite nyfiken på). Trenden har kommit hit till Sverige och allt fler ägnar sig åt denna underbara hobby som skapar minnen för livet.

Det finns inget svenskt namn för scrapbooking men slår man upp det i Wikipedias online encyklopedin får man följande förklaring. till ordet:

'Scrapbooking är en engelsk term som kan användas när man i stället för att bara sätta in foton i album även sätter in en massa andra saker. Man klipper, klistrar och sätter in klistermärken, biljetter, dikter osv.


Scrapbooking innebär alltså att du dekorerar dina fotoalbum. Man monterar foton på färgade och mönstrade papper, skriver dokumentation om bilderna och lägger kanske med små minnessaker. För att albumen ska hålla i flera generationer är det bra om man använder material som inte åldras eller förstör fotografier och album. Om man t.ex. vill sätta in ett tidningsklipp i albumet bör man tänka sig för, eftersom tidningspapper innehåller både för fotona skadlig syra och vedämnet lignin, som gör att tidningsklippet gulnar och blir skört med tiden. Det man alltså ska tänka på är att materialet man använder är syrafritt och så arkivbeständigt som möjligt. Det gäller både papper, pennorna man skriver med och lim/tejp man använder att fästa sakerna på sidorna med.


Scrapbooking har kommit hit från USA, där det fullkomligt exploderat senaste decenniet och sägs vara en av deras största hobbies, som omsätter massvis med pengar årligen! Den scrapbooking vi känner kommer från USA, men ursprungligen är det här med att samla sina minnessaker i fina dekorerade album faktiskt från England under den viktorianska tiden. Med utvandrare spreds det sedan till andra sidan Atlanten, och har utvecklats till det vi känner till idag.'

Källa: Wikipedia - den fria encyklopedin


En person som håller på med scrapbooking kallas rent allmänt för scrappare och man pratar ofta om vilka LO:s man gjort. En LO är förkortningen för LayOut. Har man gjort en dubbel LO så har man gjort ett helt uppslag som hänger samman. Som exempelvis den jag gjorde på min skoterdag i Ersnäs tillsammans med Carin (den brun/ljusblåa layouten från mitt förra inlägg). Det pratas också om journaling vilket är detsamma som dokumentationen som hör till korten. Vad de föreställer/när bilderna är tagna och allt annat skoj som man skriver på layouten.


Tja det var väl det mest grundläggande om scrapbooking. Det kanske dyker upp fler små lathundar i framtiden, vem vet :)

kram och hej!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Vem är du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara jag som ser den)


Har du en egen blogg/hemsida?:


Vad har du på hjärtat?:


Trackback
RSS 2.0