Dagens foto 090426-090429

Liten kort uppdatering med lite dagens foton, inte foton tll alla dagar som passerat men jag bjuder på några stycken iaf :)
Ägnade gårdagen till att umgås en hel del med mormor. Vi satt ute i solskenet och pratade, gick och handlade och åkte till Mörrum och åt lunch. Mysigt och strålande sommarväder. Avrundade dagen med att äta middag på Rökeriet i  Vägga hamnen med Maria och Lina även det väldigt mysigt!
Hade fotosession igår, bland annat i badhusparken här hemma. Ett ljuvligt blommande fruktträd får bli dagens foto den 28 april.
Så här stökigt är det hemma hos mig i Jönköping, iaf i kontoret. De andra rummen är uppstädade och fina :) Nu får vi bara hoppas att jag inte gjort jobbet i onödan och att jag lyckas få en hyresgäst.
Tulpanerna står i full blom överallt och är så vackra så. Har jag nämnt att jag älskar min kamera på sistone. Den tar så fina bilder :)
Inlägget med länkar till andra "dagens foto" bloggare hittar du HÄR

  Majblomma 2010...

Ingen har väl missat att det säljs majblommor överallt och att årets blomma är en söt liten sak i två rosa nyanser. Få har kanske funderat särskilt mycket på hur nästa års blomma kommer att se ut. Det är faktiskt något du kan vara med och påverka genom att gå in på Majblommans hemsida HÄR. Förslagen är skapade av barn som färglagt blommor på Majblommans egen hemsida för barn Blombastic.
Mina personliga favoriter är nummer 2 eller nummer 5. Vilken/vilka gillar du?

De allra första majblommorna såldes 1907 i Göteborg. Då kostade de 10 öre styck och hela 139.000 såldes. I år kostar den lilla blomman 10 kr och färsäljningen kommer naturligtvis bli avsevärt mycket större. Vill du kika på hur majblommarna har sett ut mellan åren 1907-2007 kan du titta HÄR.

Detta kanske du inte visste om Majblomman:

Majblomman är Sveriges största barnhjälpsorganisation. De arbetar för att förbättra barns villkor och bekämpa barnfattigdomen i Sverige. Deras vision är att alla barn ska få vara med och dela gemenskapen med sina kamrater i skolan och på fritiden.

Majblommans lokalföreningar runt om i Sverige delar ut bidrag till enskilda barn upp till 18 år. Syftet med bidragen är att barn ska kunna dela gemenskapen med sina kamrater i skolan och på fritiden, oavsett sjukdom, funktionsnedsättning eller social situation. Majblommans styrka är att kunna dela ut bidrag nära barnet vilket gör att hjälpen blir effektiv och anpassas till barnens behov. Exempel på beviljade ansökningar är fritids-aktiviteter, kläder, glasögon, sommaraktiviteter, aktiviteter i skolan och handikapphjälpmedel. Bidragen delas ut med hänsyn till barnets bästa.

Majblommans position i förhållande till andra organisationer som arbetar för barns rättigheter i Sverige är stark och unik. Majblomman är den enda organisation som ger direkta ekonomiska bidrag till barn i Sverige.

Majblomman är en ideell organisation och för att de ska kunna ge bidrag till barn måste pengar samlas in. Varje år deltar 100.000 barn i åldern 9 -12 år i insamlingen genom att sälja majblommor under två veckor. Mer än 80 procent av insamlingen går till Majblommans ändamål. Utöver att köpa en majblomma av de barn ni möter på gatorna under april månad kan man visa sitt stöd för Majblommans verksamhet genom en direkt gåva till verksamheten. Läs mer HÄR.

Sedan 1997 produceras alla majblommor i Kina men den allra första majblomman tillverkades i Tyskland 1907 (se bild) och därefter tillverkades de för hand i Sverige. 1950 invigdes den helautomatiska maskin som tillverkade blommorna. Men maskinen som gjorde den lilla blomman började visa allvarliga tecken på att gå sönder 1997 och därmed flyttades tillverkningen (av kostnadsskäl) till just Kina.

Mer om Majblomman och initiativtagaren Beda Hallberg kan du läsa på Nordiska Museets hemsida eller historiksidan på Majblommans hemsida.

  Det går som på räls...

...jobbet alltså! Sitter på X2000 mot Stockholm för sista jobbdagen innan avresan mot Australien. Ganska trött då jag fick lite väl lite sömn i natt pga av att jag var uppe och packade och städade. Men jag ser fram emot dagens möte med designerna till prototypen vi har tillverkat så jag ska försöka hålla mig lite pigg.

Ikväll när jag kommer hem blir det sista touchen på packningen men framförallt är det städning som är kvar. Som vanligt sprack tidsplaneringen lite och jag är inte helt färdig som jag hade hoppats att jag skulle vara. Blev inbjuden på lite kvällsfika igår hos hundvakterna och det var mycket trevligt. Hade fixat med en liten present till dem, en blomma, lite kaffe och ett egentillverkat kort med Pollux på. I all hast glömde jag ju förstås att fotografera det hela så ni får fantisera själva. Glada blev de iaf och det är ju roligt! Dessutom sa de att de gärna fortsätter vara Pollux hundvakter när jag kommer tillbaka vilket känns riktigt bra.


Återkommer med dagens foto uppdatering senare i veckan. Har inte riktigt haft tid att fixa det nu i helgen. :)


  2 år...

...har min alldeles obetydliga blogg funnits till allmän beskådan (imorgon den 25 iofs men eftersom jag är internetlös i helgen så postar jag det här inlägget nu). Det är faktiskt väldigt roligt för mig att gå tillbaka och läsa vad som hänt, vad jag tyckt och vad jag känt. Lite som en dagbok utan de smaskiga detaljerna som jag inte delar med mig av (fast i många fall kommer sådana minnen tillbaka genom att bara läsa om resten och titta på bilder). Fast jag inte skriver superpersonligt och utelämnar sådant jag inte vill att alla ska veta så fungerar skrivandet som en terapi för mig. Jag har alltid tyckt om att skriva och det här är det senaste utbrottet för det behovet.

Jag har haft i snitt 170 besökare i veckan sedan november förra året (då jag satte dit min lite mer tillförlitliga räknare än den blogg.se erbjuder) vilket i snitt blir 24 besökare om dagen så jag antar att någon gillar att läsa vad jag skriver. Synd bara att så få lämnar avtryck i form av kommentarer, det är ju alltid roligt att läsa :)

Men ett stort tack till alla er nya och gamla besökare för att ni finns. Visst skriver jag för min egen del men det är ju bra mycket roligare om det är fler som hittar hit...och återvänder! :)

Bloggen fortsätter iaf att leva kvar så länge jag tycker det är skoj och så länge jag känner att jag har behovet att skriva av mig i just det här forumet (och det gör jag fortfarande). Framöver kommer den här bloggen nog inte uppdateras med samma frekvens då jag åker till Australien om endast 6 dagar. Däremot kan ni ju som jag nämnt tidigare följa dessa äventyr i min Australienblogg. Kan säkert behöva lite stöd och uppmuntran under min tid där så kika hemskt gärna in och lämna en kommentar eller två. :)

  Svinga som Sörenstam...

Precis som Pernilla Wiberg satsar nu Annika Sörenstam på en egen smyckeskollektion. Motion heter serien som är designad av Pascal Charmolu. Smyckena är inspirerade av Annikas sving och är handgjorda i Sverige av juveleraren Matz Glinning. Kollektionen föddes som en idé att skapa smycken som matchar Annikas krav på perfektion och elegans med Skandinaviens och golfens rena linjer.
- Jag är väldigt lycklig och stolt över att ha varit med och utveckla designen. Det är ett arbete som är både nytt och spännande för mig, säger Annika Sörenstam.

Annika känns inte som en glamourtjej och smyckena som finns i antingen guld eller silver och med sötvattenspärlor känns som om de representerar henne på ett bra sätt med sin enkla, rena design. Jag hade inte haft något emot att ha äga någon av hennes smycken för jag tycker de är väldigt vackra. Vad tycker du?

Priset är lika exklusivt som kollektionen och ligger på från 5 000 kr upp till 18 000 kr och i kollektionen ingår både manchettknappar, halssmycken, armband, ringar och örhängen.
Smyckena lanserades exklusivt på Sancy.se

  Dagens foto 090416-090419

Livet utan internet är värdelöst. Jag använder ju det till allt från nöjessurfning till receptletning inför middagen, uppslagsverk och nyhetsportal så helgerna i internetskugga känns tuffa och bloggen blir ju naturligtvis lidande :) Men nu kommer iaf en uppdatering av "dagens foto" utmaningen. (Tur att man kan blogga på lunchen på jobbet!)
Igår blev det trots att jag vaknade och var sådär halvt pigg (lite febrig och snorig) lite nyttiga saker genomförda. Hade bestämt mig för att fönsterna skulle putsas under helgen så efter lite kraftsamlande i soffan tog jag tag i uppgiften. Efter lite slit så hade jag sikt ut igen, härligt!
I lördags hade jag bjudit några tjejer från jobbet på lite middagskalas så dagen ägnades åt att promenera med Pollux, städa, inhandla mat och dryck samt duka och piffa lite. Blev en väldigt lyckad kväll med trerätters middag, gott vin och massa snack. Hade till och med energi att diska upp all disk mitt i natten när alla gått hem och det kändes underbart skönt att vakna upp i söndags till ett uppstädat kök. Vad jag längtar efter ett liv med diskmaskin!
Det finns inte mycket som går upp mot lite bollbus inte! Vad jag kommer sakna min lilla goding när jag är långt långt iväg på andra sidan jorden.
Ja, motiv på Pollux kan jag ju inte ta varje dag så ett ovanligt lite ego motiv, ett kort på mig själv, får bli dagens bild den 16 april. Men det är ju inte fy skam, eller hur ;)

Inlägget med länkar till andra "dagens foto" bloggare hittar du HÄR

  Ny instegskamera från Nikon...

I tisdags lanserade Nikon sin nya systemkamera, en efterföljare till D60. Den nya instegskameran har fått namnet D5000 och DigitalFoto skriver följande om den:

Nykomlingen Nikon D5000 innehåller en sensor på 12,3 megapixlar och erbjuder bland annat en vinklingsbar LCD-monitor och dessutom samma filmfunktion som debuterade i storebror Nikon D90 för ett tag sedan.


På baksidan sitter 2,7-tumsskärmen vilken erbjuder 230 000 bildpunkter. Även om många användare säkert hade hoppats på en riktigt högupplöst skärm så är det naturligtvis positivt att Nikon den här gången har satsat på att göra den vinklingsbar. Det ger utrymme för fotografering i nya och kreativa bildvinklar, exempelvis när du på en konsert vill ha fri sikt ovanför publiken, eller vill ta en bild från marknivå. Eftersom det går att vända skärmen bak och fram så går det dessutom enkelt att ta självporträtt. Monitorn kan även vikas in och skyddas då mot transportskador.


Via den integrerade HDMI-utgången går det att ansluta kameran till en HD-TV för visning av både filmklipp och stillbilder.


Nikon D5000 erbjuder även Live View och läget aktiveras med hjälp av en enda knapptryckning. För stillbilder har kameran fyra typer av kontrast-AF (brett område, smalt område, ansiktsavkänning och det nya följ-rörligt-motiv). I det sistnämnda autofokusläget följer kameran motivet när det försvinner ur bild och kommer in i bilden igen.


Dessutom erbjuder den nya kameran ISO-värden från 200 till 3200 (som kan utökas till motsvarande ISO 100 och 6400), 19 motivprogram, inbyggda redigeringsmöjligheter och effekter, ett 11-punkters autofokussystem, bildsensorrengöring med kontrollerat luftflöde, histogram över förstorade områden och ett nytt tyst fotograferingsläge. Seriebildtagningen ligger på maximalt fyra bilder/sekund.


Filmläget är som sagt ärvt från D90 och dess funktion är inte så avancerad som många kanske önskat. Autofokusen fungerar t ex inte under filmning, vilket gör att man får köra manuellt. Mikrofoningång saknas också, ljudet spelas in i mono. Upplösningen motsvarar 720p med 24 bilder/sekund.


Nikon D5000 är kompatibel med Nikkor AF-S- och AF-I-objektiv och kommer att börja säljas den 1 maj. Priset kommer att ligga på 8 990 kronor för enbart kamerahuset. Hus plus ett AF-S 18-55mm VR-objektiv kommer att kosta cirka 9 990 kronor.


Mer om kameran kan du läsa på Nikons hemsida eller någon av följande länkar:

Let's go digital
Nikons produktspecialist Lasse Pettersson om D5000 (filmklipp)
Fotosidan
Kamera & Bild
Bild & Ljud Hemma
M3

Kan tillägga att detta absolut inte får mig att ångra mitt inköp av D80. Känns ännu mer som om jag gjorde lite av ett klipp med tanke på att kitet kommer gå på närmare 10 000 kr :)

  Dagens foto 090409-090414

Inte har jag suttit vid Internet när det varit så fint väder ute hela påsken så här kommer en klumpuppdatering av dagens foton från torsdag till tisdag. Eftersom jag fotat en hel del under ledigheten så kan jag ju givetvis inte endast välja ett foto varje dag utan jag bjuder på några bonusbilder också.

Gårdagen ägnade jag åt ett studiebesök i Bumlingriket a.k.a på Ateljé Lyktan. Lyktan är en del av Fagerhultkoncernen och eftersom en av mina traineekompisar för närvarande genomför ett av sina projekt där passade jag på att boka in ett studiebesök. I receptionen möts man av ett antal upphängda Bumlingar - vilken vacker syn! Fabriken var mycket större än jag hade föreställt mig och det var ett intressant besök. Fick en inblick i produktionen plus att jag fick en pratstund med en av konstruktörerna. Kan tipsa om att Lyktan firar 75 års jubileum i år så de kommer säkert att bjuda på något extra med anledning av detta. Håll utkik!

Måndagen och sista dagen på påskledigheten passade jag på att åka till Sölvesborg en sväng och umgås lite med Anna. Var riktigt länge sedan vi sågs så det var väldigt roligt. Fick även kika in hennes nya lya och bli lite avundsjuk på hennes lilla trädgårdsplätt. Pollux tyckte också den var kanon! Eftersom Anna precis som jag är fototokig så åkte ju givetvis våra systemkameror upp. Xanté och Pollux fick ställa upp som modeller och när vi tröttnat på att fotografera dem begav vi oss istället ner till havet för en liten promenad. Inte lika varmt och härligt väder som fredagen bjöd på men det är ju faktiskt bara vår än så länge inte sommar. Det är dock inte helt lätt att fotografera i solljus upptäckte jag och särskilt inte vid havet men några fina bilder fick jag till.

Har även konstaterat att det är rätt roligt att leka med olika perspektiv (tycker bilden på Xanté ovan blev väldigt fräck fotograferad lite underifrån) och att gå ner i motivets nivå och fotografera kan göra underverk för bilden. Mycket av bildens utfall beror på kompositionen. Som de säger - övning ger färdighet!

Eftersom Anna är en sådan fin vän, väldigt omtänksam och precis lika scrappgalen som jag så hade hon köpt en passande present till mig - Quickutz Australien dies! Mycket passande och jag gissar att jag kommer att använda dem flitigt när jag återvänder från Australien och ska scrappa mina foton. Tusen tack Anna!

Hela påskledigheten pysslade jag och knåpade (med assistans från min kära syster) för att hinna tillverka lite fler kaffefilterrosor så att jag kunde göra klart krukan jag ville ge till min mormor. Efter många timmars pyssel så blev den klar och den blev till och med riktigt fin. Och mormor blev ju glad, det är ju det viktigaste.

Lördagen bjöd som jag skrivit tidigare på utklassning i Fia med knuff och dagens foto blir då naturligtvis på vinnaren - mormor!

Under fredagens promenad i Kollevik var det några galningar från dykarklubben som var i och plaskade lite. Vattnet var helt klart (dock bara 5 grader varmt) så det var säkert en härlig dyktur men hur mycket skoj finns det att titta på i svenska vatten? Inga färgglada fiskar eller koraller här inte, jag ser brun tång och bruna och gråa fiskar framför mig. Drömmen om att ta dykcert i Australien och dyka i Barriärrevet väcktes åter till liv. Vi får väl se om det blir verklighet i höst.

Pollux som är en riktig linslus fick givetvis agera modell även för några av Marias foton. Han är oftast rätt snäll och sitter (ganska) still om man ber honom så han är ganska tacksam att ha som objekt.

Torsdagens foto får symboliseras av påskliljan fotograferad i mammas trädgård. Skärtorsdag och starten på en mysig påskledighet (som passerade på tok för snabbt bara).


Inlägget med länkar till andra "dagens foto" bloggare hittar du HÄR

  Påsken so far...

Söndag förmiddag och påsken är ju snart slut. Vad tiden går snabbt jämt. Har njutit av det soliga härliga vädret och av att vara ledig. Fredagen spenderades med Maria. Vi var riktiga fotonördar och tog Pollux och våra  kameror med oss och gick en promenad nere vid havet. Vad jag älskar den Blekingska skärgården med klipporna och havet...det är minsann inte alls samma sak att bo vid en sjö. Oavsett vad alla andra säger så håller jag fast vid det. Fick lite tips och trix från Maria och lärde mig mer och mer om min kamera. Solen sken och vattnet var spegelblankt. Kunde inte bli bättre. Avslutade med korvgrillning och solning hemma i Marias och Håkans trädgård. En kanondag!

Igår tog jag, Emma och MamBo in en vända på stan. Jag gick in på Esprit och hittade på tok för många fina kläder. Blev ett par kjolar och en tröja inköpt till slut. Efter lite strosande åkte vi hem, hämtade mormor, åt lite och umgicks och jag fick spö i Fia med knuff två gånger :P

Dagen idag har börjat med en promenad uppe vid Långasjön med Malin och Scilla. Mysigt, vi har inte setts på länge nu så nu  fick vi prata av oss lite. Malin ska hämta en ny hundvalp om någon vecka så jag måste göra ett besök innan jag åker till Australien och se nytillskottet :) I eftermiddag blir det födelsedagskalas i Ronneby och morgondagen ska jag hinna träffa Anna och Xanté (väldigt länge sen vi sågs också). Fullspäckat schema med andra ord.

Ett litet livstecken från mig och lite bilder från helgen...so far (är mycket nöjd med min kamera vill jag påpeka - ångrar inte köpet en sekund):

"Dagens foto" uppdatering kommer när jag är på plats hemma i Jönköping igen. Ha en fortsatt trevlig påsk!

  Dagens foto 090406


Inte ett av de mest smickrande korten på Nova kanske, fångad mitt i en gäspning. Men det symboliserar dagen ganska bra plus att det är ett av de första korten tagna med min underbara nya kamera. Inte så lätt när man inte har så mycket spännande motiv runt omkring sig (orkade inte riktigt gå ut på fotoexpedition när jag kom från jobbet). Vissa har barn de kan fotografera, min djur får ställa upp titt som tätt för det är ju roligt att fotografera levande saker också inte bara döda ting. :P

Inlägget med länkar till andra "dagens foto" bloggare hittar du HÄR

  Det blev en Nikon D80...

Kände verkligen att jag hade en bra söndag igår. Gjorde inte alla de sakerna jag hade tänkt men summa sumarum var det ändå en bra dag. Solen var ju i motsats till i lördags väldigt frånvarande och det var snarare lite kyligt ute. Pollux brydde sig dock inte om det och vi var ute en lång promenad på morgonen och busade. Sen blev det långfrukost och därefter begav jag mig ut på kamera-letar-runda.

Var överallt där jag tänkte att det kunde tänkas finnas bra kameraerbjudande: MediaMarkt (där jag faktiskt fick oväntat bra hjälp av en kunnig säljare), Siba (där säljaren tyckte kameran "såg avancerad ut"...inte riktigt rätt man på rätt plats), Elgiganten, Onoff och så slutligen Expert. Klämde, kände och jämförde priser. Kollade främst på Nikon D60 och Canon EOS 450D...velade då jag fått klart för mig att D60 ju är en bra kamera men en väldigt basic sådan jämfört med D80 som jag hade siktat in mig på (men som slutat tillverkas), och snäppet "sämre" än Canons EOS 450D. Nikon D60 brukar jämföras ungefär med Canon EOS 1000D. Nu är ju ingen av dessa kameror på något sätt dåliga och alla duger säkert till en nybörjare som jag. Men...jag har ju ett stort intresse för fotografering så jag vill ju ha en kamera att växa med och mitt mål är ju att lära mig vad alla inställningar är och hur jag gör för att få bra bilder. Nikons grepp passar mig bättre än Canons och jag gillar tyngden i Nikons kamerahus jämfört med Canon. Därför kände jag mig kluven då jag gärna skulle vilja gå upp ett steg från D60 men en D90 kändes för dyr.

Riktigt glad blev jag därför när jag på Expert slutligen fick se en D80! Sista exemplaret med ett 18-55 objektiv för 6000 kr (prisvärt!). Inte riktigt objektivet jag hade velat ha, hade egentligen velat ha kitet med 18-135 mm men vem kan vara kräsen (när kameran knappt går att få tag i), det var ett bra pris och ett objektiv kan jag köpa till senare.

Tydligen skiljer det sig vilka objektiv man kan ha till D60 och D80. D60 har ingen inbyggd autofokusmotor i kamerahuset (vilket D80 har) vilket innebär att man för att slippa fokusera manuellt måste ha det inbyggt i objektivet. Dessa objektiv är givetvis dyrare och lite svårare att få tag i så då kändes det ännu mer värt med en D80. För er som tycker D90 är lite saftig i priset kan jag tipsa om att Nikon kommer komma ut med en ny kamera snart (pressrelease i mitten av april). Namnet är ännu oklart men den kommer funktionsmässigt ligga någonstans mellan D60 och D80. Så håll ögonen öppna!

Så igår kom jag hem med en kamera! Kände mig lite som ett barn på julafton hela dagen. Det är inte ofta man får en sån känsla i magen nuförtiden. Som jag har längtat efter den här dagen. Dock saknades det linsskydd till mitt objektiv (får åka tillbaka idag och se till att få ett) så jag vågade inte ta ut kameran och testa den ute, men jag fotade lite inne. Älskar ljudet från avtryckaren, det riktigt ryser i kroppen (nördigt jag vet). :P Nu är instruktionsboken min nya bibel och påsken kommer definitivt ägnas en hel del åt fotografering. Måste bara skaffa mig en kameraväska också. Någon som har några tips när det gäller en sådan?

P.S Värt att tänka på

Varken Canon eller Nikon har inbyggda bildstabilisatorer i sina kamerahus på någon av sina modeller utan det får man i så fall se till att objektiven har (för Canon betecknas dessa objektiv IS och för Nikon VR). Söker man ett kamerahus med bildstabilisator får man således titta på andra märken. Till dessa kameror blir ju objektiven (utan bildstabilisatorer) billigare så det är kanske en viktig sak att väga in redan vid inköpet av kameran. För min del vägde det tyngre att jag ville ha satsa på en Canon eller en Nikon, men där kan vi ju vara olika.

Under min egen kamerajakt har jag fått rådet att inte bry mig om att betala extra för bildstabilisator i objektivet för objektiv under ca 100 mm med motiveringen att det inte skulle vara värt pengarna. Vet inte hur väl det stämmer, objektivdjungeln har jag inte tagit mig an ännu men det kommer mer om det när det blir aktuellt. Objektivet som medföljde min Nikon är iaf inte ett VR objektiv.

Viktigt att tänka på är att bildstabilisatorn bara kompenserar för fotografens rörelse och inte motivets (då får man kompensera med höga iso-tal och ljusstarka objektiv (har jag läst)). Personligen tror jag ett bra steg i att få skarpa bilder är att införskaffa ett stativ. Men visst, det är ju inte alltid man vill bära runt på ett sånt. :)

  Dagens foto 090405

En bild säger mer än tusen ord sägs det...jag tror ni hajar vad som hänt idag :)
Inlägget med länkar till andra "dagens foto" bloggare hittar du HÄR

  Hur du blir en god hustru...

...  på 1950-talet (baserad på en artikel i Housekeeping Monthly från 1955).

1. Ha middagen färdig.
Planera ingredienserna redan kvällen före så att du är säker på att rätten blir lyckad och att allt blir klart i tid tills din man kommer hem.

2. Fräscha upp dig.
Vila i 15 minuter så att du ser fräsch ut när du tar emot din man. Förbättra din make-up och sätt upp håret med ett band.

3. Städa undan i huset.
Ta en sista runda genom rummen och plocka undan skolböcker, leksaker och papper. Torka av borden med en trasa.

4. Tänd en brasa i öppna spisen.
När det är kallt under vintermånaderna bör du tända en brasa, som din make kan koppla av framför.

5. Eliminera alla oljud.
Vid din mans hemkomst ska tvättmaskinen och dammsugaren vara avstängda. Säg till era barn att hålla sig tysta och lugna.6.

6. Ha ett vänligt bemötande.
Ge din man ett stort leende och visa att du är glad att se honom. Låt honom prata innan du gör det, för det han har att säga är viktigare.

7. Låt kvällen bli hans.
Klaga inte om han kommer hem sent eller äter middag på restaurang utan dig. Försök i stället förstå vilket pressat tidsschema han har.

8. Skapa en lugn atmosfär.
Se till så att ert hem blir en bra plats för avkoppling, så att din man får en chans att återhämta sig fysiskt och psykiskt.

9. Gör det bekvämt.
Låt honom sjunka ner i en skön fåtölj eller lägga sig i sovrummet. Ha en kall eller varm drink redo, rätta till hans kudde och erbjud dig att ta av honom skorna. Prata med en mjuk och behaglig röst.

10. Var inte frågvis.
Ställ inga frågor om vad han har gjort under dagen. Kom ihåg att han är husets herre och alltid gör sitt bästa för att vara rättvis och ärlig. Du har inte rätt att ifrågasätta honom.


... och så en uppdaterad variant mer passande för 2000-talet.

 

1. Ha middagen färdig.
Reservera bord i god tid. Om din dag blir för hektisk bör du bara lämna ett röstmeddelande om var och när du vill äta. Detta säger honom att du har haft en dålig dag och ger honom en möjlighet att få dig på bättre humör.

2. Fräscha upp dig.
Ett snabbt stopp vid smink & parfymavdelningen på vägen hem gör under med ditt utseende och du slipper bli irriterad varje gång han rapar vid bordet. (Glöm ej att betala med hans kreditkort!)

3. Städa undan i huset.
Ring hushållerskan och informera henne om att hon behövs en dag extra den här veckan. Säg till henne att om barnen har lämnat något på golvet kan hon lägga det i välgörenhetslådan i garaget.

4. Förbered barnen.
Lämna dem hos mormor!

5. Eliminera alla oljud.
Påminn honom när han kommer hem om att tvättmaskinen och avfallskvarnen fortfarande inte fungerar som de skall och att oljudet driver dig till vansinne (men gör det på ett vänligt sätt och hälsa honom med ett varmt leende... då kanske han fixar det snabbare).

6. Ha ett vänligt bemötande.
Möt honom inte med problem och klagomål, utan låt honom tala först, så får dina klagomål mer uppmärksamhet och stannar kvar i hans minne under hela middagen.

7. Låt kvällen bli hans.
Klaga inte om han är sen till middagen. Påminn honom istället om att den som är sist lagar maten och diskar.
8. Skapa en lugn atmosfär.

Håll stämningen uppe utan att påminna honom om att du tjänar bättre än honom.

9. Gör det bekvämt.
Påminn honom om var han kan hitta en varm, skön filt om han fryser. Detta visar att du verkligen bryr dig om honom.

10. Lyssna på honom.
Men låt honom aldrig, aldrig få sista ordet.


  Dagens foto 090403-090404

Ja, fota djur är ju som sagt inte helt lätt. Särskilt inte när de hittar kamerabandet att leka med. Men jag tyckte bilden blev lite cool ändå. Inte alltid hela motivet behöver synas för att det ska vara en bra bild. Idag har vi haft en riktigt mysig dag som började med långfrukost och sedan årets första joggingtur (gud så jobbigt det var...och lerigt). Efter det blev det lunch i Bankeryd och sedan bokläsning och djurmys i solskenet på balkongen. Termometern visade +30 grader i solen och jag njöt för fulla muggar. Livet på en pinne helt enkelt! Tvättade också och torkade tvätten på balkongen så nu luktar den så härligt gott. Lite kamerafunderingar och filmtittande får avsluta dagen.
Stor händelse i veckan...mätarställningen passerade stilfulla 16 000 mil :)
Inlägget med länkar till andra "dagens foto" bloggare hittar du HÄR

  Kamerajämförelsen fortsätter...

Har sökt runt lite ytterligare och hittat lite intressanta länkar om ämnet:

Steve's DigiCams
är en mycket bra sida med mycket matnyttigaoch detaljerade recensioner av en mängd olika kameror både kompaktkameror och systemkameror. Definitivt läsvärt!:
Canon EOS 450D [eng]
Nikon D60 [eng]
Nikon D80 [eng]

Smartson:
Canon EOS 450D
Nikon D60
Nikon D80

Jämförelser:
Nikon D60 vs Canon 450D [eng]
Swecklockers forum om jämförelse mellan Nikon D60 vs Nikon D80

Det som är lite tråkigt är att jag i stort sett bestämt mig för en Nikon D80. Då har den slutat tillverkas och går  typ inte att få tag i bara för att uppföljaren D90 har kommit ut. Gud så frustrerande. What to do, what to do?

Och så lite drömmande om Nikon D90
Första testet i M3
Steve's DigiCams om Nikon D90
Smartson om Nikon D90
Nikons hemsida om D90

  Antikladan...

i Lilla Edet (ca 6 mil norr om Göteborg) vill jag gärna åka till. Har tänkt det länge men det har som aldrig blivit av. 1000 kvm av allt möjligt antikt och nytt. En riktig guldgruva skulle jag tänka mig att det kan vara. Öppet lördagar och söndagar mellan kl 12-17 året runt. Någon som varit där som kan berätta om det är värt ett besök?

  Jalen Testerman

Hur imponerande är inte den är supergoa 7-åriga killen? Vilka moves säger jag bara, han kommer bli något stort. Dessutom är han ju hur söt och charmig som helst :) Givetvis har han en egen hemsida där du kan läsa mer om denna talangfulla grabb och se fler filmklipp - Bboy Jalen
Mycket imponerande, titta bara på Youtube klippet från hans medverkan i Ellen DeGeneres show.

  Underbara fredag...

Det är fredag kväll, klockan är efter sju och det är fortfarande ljust ute. Så underbart härligt. Termometern på bilen visade +19 grader när jag körde hem från jobbet idag. Det är fascinerande hur mycket piggare och gladare jag bli så fort det blir lite sol (men det är jag väl inte ensam om gissar jag). Avslutade fredagen med ett styrketräningspass på gymet, skulle egentligen ha tränat igår men det blev inget. Skulle ha haft en kille på besök för att titta på lägenheten, en potentiell hyresgäst, men han dök aldrig upp. Riktigt dålig stil att inte höra av sig måste jag säga! Var ganska skönt att träna på fredagen efter jobbet, en bra start på helgen på något vis. Nu kan jag med gott samvete lägga mig i soffan, dricka ett glas vin och slappa. Om helgen bjuder på fortsatt fint väder kanske det blir en joggingtur också eller iaf långpromenad med Pollux.

Imorgon ska jag iaf åka till Scandinavian Photo i Bankeryd och studera kameror. Sen blir det lunch hos E som jag tränar med. De flyttade till hus i Bankeryd förra helgen så det ska bli skoj att se hur de bor :). Annars har jag så tråkiga planer som att jag ska deklarera någon gång under helgen också, tvätta och kanske till och med putsa fönster. Men framförallt ska jag ta det lugnt och njuta av att våren nog faktiskt har kommit nu. Såg årets första fjäril idag faktiskt, det kändes som ett vårtecken.
Har varit urkass denna veckan på att ta några foton så det får nog bli ett litet glapp i "dagens foto" utmaningen men jag tar nya tag nu i helgen.

  Operation "Huvudvärk försvinn"...

Såhär efter tre veckor av nästan ständig huvudvärk kan jag uppdatera er att den är kvar, den går i vågor och jag vet inte vad den beror på. Värst är det att vakna med bultande huvudvärk och de gånger när den bestämmer sig för att kombinera sig med illamående (händer som tur väl nte så ofta).

Var hos läkaren i måndags och hon kunde inte med en gång säga vad det kunde vara. Hon ville dock skicka en remiss till ögonspecialist för att se så att det inte är något fel på mina ögon. Eftersom jag snart ska åka (bara 28 dagar kvar nu) så snabbades processen på och jag har fått en tid redan efter påsk. Får se vad den läkaren säger. Prover togs också för att kolla diverse värden och dessa svaren har jag inte fått ännu.

Jag har även träffat företagets sjukgymnast och han har tittat på min arbetsplats och undersökt min nacke. Tydligen var jag lite spänd så det kan även vara det som transformeras till huvudvärk i pannregionen. Ordination från honom var tänka på att sträcka på ryggen och nacken då jag sitter och jobbar samt att arbeta med avslappningsövningar och min andning. Min stol var lite trasig och kunde därför inte ställas in rätt till 100% men jag lär ju inte få en ny nu när jag ska åka strax. Ett höj och sänkbart skrivbord ska jag propsa på att få när jag återkommer till Sverige igen för det underlättar också arbetet att kunna ställa in rätt arbetsställning. Visst är det lite komiskt att jag inte lever som jag lär...jag har ju läst ergonomi och arbetsplatsutforming och vet ganska väl hur det bör se ut men ändå blir det fel ibland :)

Fas 3 i mitt arbete att försöka få huvudvärken att försvinna är att skaffa mig så kallade terminalglasögon/bildskärmsglasögon. Specialslipade glasögon för arbete vid bildskärm. Eftersom jag inte kan använd mina vanliga glasögon vid arbete vid datorn sitter jag nu utan glasögon och det känns (iaf nu när jag redan har huvudvärk) att mina ögon är lite ansträngda. Så på måndag har jag tid hos optikern och sedan kan jag nog ha mina nya glasögon runt en vecka senare så får vi se hur det känns. Att företaget sedan går in och sponsrar dessa glasögon upp till 1300 kr är ju inte fel heller :)

Fortsättning följer...


  Nikon vs Canon...

Fighten fortsätter och intrigerna tätnar. Vem ska vinna prinsessan (jag) och halva kungariket (innehållet i min plånbok)? :P


Nu är jag allt mer inne på att det kanske är en Nikon jag ska ha istället. Har talat med vänner som har Nikon och personer som arbetar på reklambyrårer och använder Nikon i jobbet. Ska jag lita på vad alla de säger så tycks Nikon vara strået vassare än Canon. Jag är så kluven! Tycker båda ligger bra i handen och vet egentligen inte vad jag ska välja.

Jag tänkte därför att jag först och främst listar mina önskemål om användande och utifrån dessa försöka bena ut vilka för- och nackdelarna är samt vilken kamera som passar mig bäst. Kanske du som läser detta har råd att ge mig.

 • Det är min allra första systemkamera så jag är helt ny vad det gäller inställningar och liknande så en kamera som är enkel att ställa in är bra.
 • Jag är inte villig att ge mer än max runt 8000 kr för kamera plus ett objektiv
 • Jag vill fotografera makro så kameran måste ha bra makroobjektiv som passar till. (inte så att jag tror att jag får det till det satta priset men det ska finnas ett bra som passar till)
 • Jag tycker det är kul att bearbeta och redigera bilderna i Photoshop så kameran måste kunna ta bilder i RAW format.
 • Kameran får gärna ha inbyggd bildstabilisator.
 • Jag tycker om att fotografera ute i naturen men vill även kunna använda kameran inomhus men kan då givetvis tänka mig att använda extern blixt.
 • Jag vill fota både rörliga motiv (barn och hundar ex) porträtt och miljöer.
 • Jag vill kunna leka kreativt med skärpedjupet så kameran behöver stor sensor (Olika sensorstorlekar; minst är ”fourthirds” -Panasonic/Olympus, sen kommer APS-C -Canon, Nikon, Pentax, Sony, Sigma och de mer professionella kamerorna har sensorer i småbildsdsformat/fullformat -Canon, Nikon, Sony - stämmer detta? )

Så alternativen jag tittar på nu är väl egentligen:

 1. Canon EOS 450D + 18-55/3,5-5,6 IS Pris ca 6 200 kr
 2. Nikon D60 + 18-135/3,5-5,6 Pris ca 6 300 kr
 3. Nikon D80 + 18-135/3,5-5,6 Pris ca 8 200 kr

Nikon D90 tycker jag är lite för dyr för min ekonomi annars har jag hört att det är en bra kamera. I helgen blir det en tripp till MediaMarkt för att kolla priser och nog även Scandinavian Photo för lite råd och tips.

Jämförelse av ovanstående kameror sida vid sida via Pricerunner. (Tog även med Canon EOS 400D där för den har flera av mina vänner och jag vet att de är nöjda med den så jag ville kunna jämföra egenskaperna tillsammans med de andra)


Expertrecensioner:


  Residence på webben...

Nu har tidningen Residence (en av favoritierna bland inredningstidningarna på hyllan i affären) fått en hemsida. Där finner du både shoppinguider, repotage och bloggläsning. Nu ska här botaniseras :)

Hemsidan hittar du HÄR.


  Translation...

I've added a function today that enables the blog to be translated. The tool used is Google Translate, an automatic translation tool. The translation is far from completly accurat but it can help the reader to understand the general content of the text . Some languages produce better results than others.

We'll se if I'll keep it, but for now it can be found on the bottom of the page in the left column.


  Ny sajt...

...för den inredningsintresserade (klicka på bannern för att komma dit). Så här beskriver skaparna själva sajten:

Vi älskar foton. Vi älskar inredning. Vi älskar bloggar. Vi älskar att bygga smarta websajter. Inredningsbloggarna.se är en sajt för dig som tittar på bilder innan du läser texter. En sajt för dig som snabbt vill hitta Sveriges bästa inredningsbloggar.

Inredningsbloggarna.se är ett samarbete mellan web- och kommunikationsbyrån 7billion och Sveriges bästa inredningsbloggar.


Kul initiativ säger jag. Kommer säkert hitta lite nya roliga inredningsbloggar att följa :)

  Horunge...

...måste vara dagens ord tror jag. Ganska förfärande kan ni kanske tycka men det är ett ord jag lärt mig idag faktiskt. Det betydde inte alls det som jag trodde kan också tilläggas och jag tror ni kommer känna samma sak när jag nu förklarar vad det betyder :P

horunge, inom den grafiska branschen benämning på antingen ett textstyckes slutrad som hamnat överst på en trycksida (eller tidningsspalt) eller ett textstyckes första rad som hamnat nederst på en trycksida. Särskilt förr i tiden betraktades förekomsten av horungar i satt text som allvarliga skönhetsfläckar.

Man skiljer på två typer av horungar. En dubbel horunge är då sista raden i ett stycke hamnar högst upp i en ny spalt eller på en ny sida. En enkel horunge är då första raden i ett stycke hamnar längst ner på en sida eller i en spalt. Den enkla horungen brukar de flesta formgivare idag acceptera, men den dubbla horungen brukar de flesta grafiska formgivare/redigerare göra allt för att undvika.


Ex på en dubbel horunge.

Har ju stött på fenomenet i mina dar men aldrig haft ett ord för det. Känns så bra att kunna ha det nu - Horunge!

  Någon slags yra...

Det är väl nästan så att jag får skämmas lite. Det här med sport är ju trots allt inte min grej vill jag säga till mitt försvar men det var iaf först idag jag insåg att det faktiskt är hockeyfinal ikväll. HV71 ska försvara sitt SM-guld från 2008 när de möter Färjestad ikväll i den första finalmatchen (bäst av 7 vinner tror jag).

Biljetterna till matchen gick visst åt som smör i solsken trots det höjda biljettpriset. 380 kr fick man tydligen punga ut med för en ståplats i Kinnarps arena ikväll (en prisökning med 49% jämfört med priset under grundserien) och biljetterna de var slutsålda 12 minuter efter att de släppts. Behöver jag förtydliga att det här med hockey det är stort i Jönköping. :P

För de som inte har en plats i arenan kan ju matchen avnjutas (om man nu kan avnjuta en hockeymatch?!) från tvsoffan - kanal 9 kl 19.30 är det som gäller. Ska överväga att iaf se matchen på tv då det är ett hett samtalsämne på jobbet så kan det ju vara kul att kunna bidra i diskussionen. :)
Tillägg 2009-04-02:
Jag erkänner, jag såg inte matchen. Men jag vet iaf att den slutade 4-1 till HV71!! Trots detta var det någon modig själ som vågade gå runt med en lila Färjestad tröja på jobbet idag. Kaxigt!

RSS 2.0