Dan före dan...

...före dan före dopparedan!

Julen närmar sig med stormsteg, i går var det fjärde advent och på torsdag är julafton här. För mig innebär det jobb i ytterligare en dag till innan en skön ledighet väntar. Verkar ju onekligen som vi kan få en vit julafton i år även om prognosen för Blekinge där jag kommer befinna mig i jul inte ser jätterolig ut. Efter julafton väntas plusgrader och snöblandat regn. Usch!


Men då får det bli desto mer mys inomhuis med tända ljus och brasor i kakelugnen. Ser verkligen fram emot att umgås med familjen och introducera S i alla konstiga svenska jultraditioner. Att man stoppar mandel (som för övrigt är en frukt inte en nöt) och russin i glöggen är väldigt märkligt till exempel (som om inte glöggen i sig skulle vara konstig nog). Men julgröt, vörtbröd och julskinka har fått tummen upp så hungrig ska han nog inte behöva gå i jul.

 

Blir kanske inte något mer bloggat de närmasta dagarna så passar därför på att avsluta på följande vis.


  Dagens foto 091219-091221


Inlägget med länkar till andra "dagens foto" bloggare hittar du HÄR

  En dag till...

Det är lite svårt att koncentrera sig på jobb just nu. Förstår inte alls varför....*fniss* Idag lämnar S Australien och imorgon kommer han hit!!


  Dagens foto 091215

Du glömmer väl inte att imorgon är sista dagen för att skicka julkort med julfrimärken om du vill vara säker på att de ska komma fram innan julafton. Själv har jag flitigt printat mina (tyvärr köpta sådana i år då tiden inte räckt till att tillverka egna). Men det är tanken som räknas och den finns där även i år.


Inlägget med länkar till andra "dagens foto" bloggare hittar du HÄR

  Utröstad

Ingen har väl missat röstningen som hållts under hösten med anledning av Aladdinaskens 70-års jubileum. Rösta för att behålla din favoritpralin då en ny pralin flyttar in i asken nästa år. Bra PR-trick för övrigt...Rädda julen var adressen dessutom, som om julen beror helt på chokladpraliner, nog för att choklad är viktigt men kanske inte riktigt SÅÅ viktigt. :)

Nog om det, röstningen är nu avslutad och det är konstaterat att den pralin som omedelbart måste lämna asken är..................ägglikör! Vilken pralin som ersätter ägglikören är fortfarande hemligt. Men enligt Kraft foods blir det "en goding med anor från 1939"

Populärast blev körsbärslikören (med hela 12,5% av rösterna)...hur gick det till undrar jag som helt missat att rösta och som gärna hade sett en Aladdinask utan den. Skulle jag röstat skulle min röst fallit på Gräddnougat, som faktiskt kom tvåa med 11,9% av rösterna. (Hur många som röstat totalt hade ju varit intressant att veta också.) Vilken är din favorit?

Men vad är det då som gör att vi så starkt förknippar Aladdin chokladask med julen? Det säljs trots allt i genomsnitt en Aladdin/Paradis chokladask per hushåll i Sverige under julen så det känns ju som om vi är ganska överrens om att man ska ha en ask på julen.

Men tillhör du de 3,4% som bara älskar ägglikörpralinen får du passa på att äta massor i år för nästa år finns den inte med. Jag kan spara mina och dela med mig om det skulle vara så :)

Visste du att...
  • ...Aladdin lanserades som den folkliga asken med praliner då den utkom 1939?
  • ...en Aladdinask då kostade 4 kr och 15 öre?
  • ...att Aladdins tvillingask Paradis såg dagens ljus redan 1957?
  • ...att min favorit Gräddnougaten var en Paradispralin från start och att den sedan 1973 även varit ett stående inslag i Aladdinasken?
  • ...speciella jul- och påskupplagor av askarna blev standard under 1960-talet?
  • ...det är Sigvard Bernadotte som designat Marabous företagslogotyp som pryder asken?
  • ...att designen på asken var i stort sett den samma från 1965-1999?
  • ...det blev ramaskri då man 1974 skickade ut lappar om att man tänkte ersätta Trillingnöten med Nöttryffel?
  • ...att man tryckte upp särskilda julkartonger med julstjärnor på under 1980- och 90-talet?
  • ...att det var först 1989 som man kunde se pralinerna i locket i sina rätta färger?
  • ...att sigillet för Kunglig Hovleverantör pryder kartongen för första gången 1990?
  • ...att det vid 60-års jubiléet 1999, i och med den nya layouten, är första gången som praliner syns på framsidan på kartongen?


  Dagens foto 091214


Inlägget med länkar till andra "dagens foto" bloggare hittar du HÄR

  Hej mitt vinterland


Även i år går det bra att lyssna på julmusik via Sveriges Radios juliga webradiokanaler Klassisk Jul och Bjällerklang. Själv blev jag lite sugen på julmusik idag när det var ett vintervitt landskap utanför fönstret. Flitig som en liten tomtenisse jobbade jag på hela eftermiddagen ackompanjerad av Shirley Clamp, E.M.D, Carola, Melody Club och många fler.

  • Klassisk Jul - sprider traditionell julstämning med hjälp av klassiskt klingande julmusik.
  • Bjällerklang - erbjuder de mest älskade och populära jullåtarna.

  3:e ljuset brinner

Hoppas alla hade en trevlig tredje Advent och Luciadag. Jag lyckades tyvärr missa det där med Lucia helt och hållet i år...inte så att jag glömde att det var men bara det att jag inte varken var på Luciakonsert i kyrkan eller lyckades se Luciamorgon på TV. Saker och ting har inte riktigt blivit som de brukar denna julen. Mitt sinne har inte varit inställt på att det snart är jul :) Jag får helt enkelt komma igen nästa jul.

Full rulle har det ändå varit hela helgen. Den har bjudit på hundpromenader och bus, julklappsshopping, storstädning, tvätt, brödbak, djurvård och lite avslappning i soffan hanns också med. Lägenheten luktar nystädad och alla julklappar är i stort sett under kontroll, endast ett inköp kvar plus lite småfix på resten. Veckan bjuder på mer uppröjning, julkortsskrivande och lite annat småpyssel, och på torsdag då smäller det. Då kommer S ÄNTLIGEN till Sverige! :) 39 grader ska det visst vara i Melbourne när han lämnar på onsdag, Jönköping bjuder idag på -1. Inte riktigt samma sak :) Jag som tyckte Sverige var kallt när jag kom tillbaka i slutet av oktober och det var runt 8 grader. Det kommer inte bli lätt för stackars S.

Inte många dagar kvar till julledigheten heller och det ska bli riktigt skönt. Ska njuta för fulla muggar. I helgen som kommer blir det besök hos bror & L i Göteborg; Jul på Liseberg och skridskoåkning står bland annat på schemat. Hoppas, hoppas att snön får ligga kvar tills dess. *håller tummarna*


  En julfavorit

Bild lånad från Recept.nu

En favorit som hör julen till för mig är Leilas jul. Tyvärr är jag inte riktigt i fas i år och lyckades missa de första 4 avsnitten men jag såg förra och ska försöka se säsongsavslutningen (annars går det ju bra att se avsnitten på TV4Play). Tror dock att det är förra årets program som sänds igen så det kan vara så att jag sett vissa av dem redan utan att jag minns. Alla recepten från serien hittar du iaf på Recept.nu

  Pepparkaksgatan 10

Annorlunda budgivning pågår just nu på Hemnet där detta smakfulla hus står annonserat.

Ett smakfullt hus med rikt utsmyckade detaljer.
Vacker entré med väl tilltagen rymd !
Ett hus för den verklige finsmakaren !

Huset är Energideklarerat: Ca 5 000 kalorier !


Budgivningen pågår fram till och med 2009-12-21 och hela försäljningssumman skänks oavkortat till  RIA-verksamheten i Jönköping.


  Trevlig adventskalender

Det bjuder Frida på i sin blogg Trendenser (tidigare Husmusens blogg), en av mina favoritbloggar i vanliga fall när det gäller inredning och design. Kika in, svara på frågorna och var med och tävla. Nya vinstchanser varje dag fram till julafton så klart.


  Dagens foto 091207-091208

Nyckeldramat som rådit de senaste dagarna har fått en upplösning. Mamma åkte hem först igår och jag hade sagt att hon kunde slänga in nyckeln i mitt postfack när hon åkte för då var jag redan på jobbet. Jag hade varnat henne om springan som fanns framtill i facket som jag av erfarenhet vet kan få nyckeln att trilla ner till grannen. Inga problem kan man tycka men på något märkligt vänster så hade jag ingen nyckel i facket när jag kom hem från jobbet. Lite dörrknackning utan någon utdelning gjorde att jag skrev lappar och la i mina grannars postfack som uppmanade dem att ringa mig om de hade sett min nyckel med den fina frangipani blomsternyckelringen.


Fick så ett samtal från en granne ikväll som sett en annan granne hitta den i sitt postfack och den gamla damen hade fundersamt undrat vems nyckel det var och vad hon skulle göra med den. Jag gick därför för att knacka på och det visade sig att hon igen slängt in nyckeln i mitt fack för att jag inte hade öppnat när hon vid flertalet gånger under dagen knackat på (vilket kan vara svårt när man är på jobbet). Sökte därför nyckeln utan att hitta den i mitt fack utan istället i grannen unders fack. Lyckligtvis kunde jag pilla ut den utan att behöva knacka på hos ytterligare en dam så här på kvällskvisten.


Det märkliga i historien är att damen som hade fått nyckeln i sitt fack har postfacket ÖVER mig. Inte för att fysik är min starkaste sida men mig veteligt fungerar inte tyngdkraften på det sättet. :P Mysteriet förblir olöst men nyckeln är åter säkert i nyckelskåpet. Äventyr i vardagen!

 


Note to self:

Uppmana ALDRIG någon, någonsin mer att lämna din nyckel i postfacket. Det är dömt att misslyckas!!


Inlägget med länkar till andra "dagens foto" bloggare hittar du HÄR

  Livets goda

Mellan den 2/12 2009 och den 14/4 2010 har du varje onsdag möjlighet att få små receptböcker tillsammans med Aftonbladet. Totalt innehåller samlingen 20 böcker.

Bakom boken står blott 22-åriga bloggerskan Linnéa Seidel som har Linnéas Skafferi. Böckerna har skapats i samarbete med Tasteline, Aftonbladet och fotona är tagna av Katja Kristofferson. Förra veckan kom första boken Småkakor, imorgon är det dags för Adventsbak och nästa vecka är det dags för ytterligare julinspiration med boken Julgodis.

Småkakor 2 dec
Adventsbak 9 dec
Julgodis 16 dec
Kladdkakor 23 dec
Desserter 30 dec
Baka med barn 6 jan
Matbröd & surdeg 13 jan
Baka smalt 20 jan
Brownies & cookies 27 jan
Baka till brunch 3 feb
Sockerkaka 10 feb
Bullar 17 feb
Muffins 24 feb
Baka i långpanna 3 mars
Läckra pajer 10 mars
Tårtor 17 mars
Choklad 24 mars
Smala desserter 31 mars
Glass 7 april
Era bästa recept! 14 april (Kakfesten avslutas med en läsartävling där de bästa recepten samlas i sista boken. Förutom att du har chansen att bli kakboksförfattare så utlovas finfina priser.)
Så nu är det bara att ta fram bunkarna och inspirationen och sätta igång. Jag tror iaf att jag ska ta och köpa Aftonbladet imorgon så jag får Advenstbaksboken.

Boken är värd 69 kr och erbjudandet gäller så långt lagret räcker men det verkar som om det även går att hitta ett iaf ett urval av recepten online på Tastelines hemsida - HÄR.


  Julklappstips för bullbagarn

För den som gillar att baka bröd kommer här ett prisvärt julklappstips - Bröd från Brunkebergs Bageri (pris 179 kr på Adlibris). Det går fortfarande att beställa och hinna få boken levererad innan jul.


Boken blev i år utsedd av Matakademin till Årets bästa bok i kategorin Matbröd.


Tips och recept från en passionerad proffsbagare

Nästan lika viktigt som att brödet är gott och vackert är att man äter det i rätt sammanhang. Bröd och mat hör ihop och förhöjer varandra på samma sätt som mat och en passande dryck gör. Därför utgår Heléne Johansson från situationen och måltiden när hon presenterar sina allra godaste matbröd. Som frukt- och nötbrödet, ett optimalt bröd till dessertost, särskilt stark grönmögelost, och svartbrödet som passar till alla rätter där nubben har en självklar plats samt sesam- och linfröbrödet som passar extra bra till asiatisk mat.

Recepten är indelade i avsnitten Frukost, Middag, Fest och På väg. Dessutom finns många användbara praktiska tips och knep från fullblodsproffset Heléne till alla entusiastiska hemmabagare. Allt från hur man knådar, jäser, kryddar och gräddar degen till hur man förvarar, serverar och njuter av den egna skapelsen: det färdiga brödet.

 

"Jag har bakat mina recept tusen gånger och vet att de fungerar. Jag vet också vad folk frågar efter och vad de vill veta om bröd. Men det här är inte bara en receptbok, det är även en bok om mina ambitioner och tankar kring kombinationen bröd och mat, råvaror, kvalitet och så vidare. Förhoppningsvis kan den också inspirera läsaren till att baka egna spännande bröd utifrån mina grundrecept."

Heléne Johansson


Du kan provläsa delar av boken HÄR.

  Dagens foto 091203-091206

Helgen avslutades med en liten titt förbi Varnhem och klosterkyrkan. Emma hade aldrig sett den och eftersom vi nästan var där tog vi en lite detour. Har ju sett den tidigare men den var lika imponerande den här gången också.

Efter dagens historiska inslag körde vi hem och jag bjöd på adventsfika. Bror och L samt L:s lillebror och flickvän tittade även de förbi. Bror och L hade ägnat helgen åt att hjälpa L:s lillebror att flytta till Jönköping så lite fika var de alla värda. Blev faktiskt årets glöggpremiär för mig. Riktigt mumsigt!

En underbar helg tillbringades på Lundsbrunns Kurort utanför Skara. Ett besök kan varmt rekommenderas; trevlig personal, bra behandlingar, bubbelpool, solrum, bastu, relax och god mat. Kan det bli bättre? Nu är jag utvilad och full av energi igen...iaf ett tag :) Kändes extra roligt att kunna bjuda med syster och mor på detta, som en lite kompensation för min frånvaro det senaste halvåret och lite firande av taget körkort och stor bemärkelsedag.

Ja, trots att kameran var med hela helgen så åkte den ju inte fram så mycket tyvärr. Det blir därför ett kort på mig och min kära syster som får representera dagen. Osminkade och fina...min kära Australiensiska solbränna är iaf ett minne blott det kan man ju konstatera iaf. Tycker ni att vi är lika?

Åkte med syster för första gången i helgen sedan hon tagit sitt körkort (vilket inträffade när jag var i Australien). Gick hur bra som helst så det är inget att anmärka på där men hon fällde en rolig kommentar som fick mig att tänka tillbaka på hur det var att vara ny bakom ratten. Mamma frågade henne om hon ville ha en banan och svaret blev: "Nej tack, jag kör!". Rolig du, Emma!


Inlägget med länkar till andra "dagens foto" bloggare hittar du HÄR

  Andra ljuset brinner

Nedräkningen fortsätter...Hoppas alla hade en trevlig andra advent.

  Hur firas julen i olika länder

Någonsin funderat på hur man firar jul i Kina, Ghana eller kanske i Mexico? På den HÄR sidan kan du läsa om olika jultraditioner i olika länder. (Sidan är på engelska)

  Dagens foto 091201-091202

Ok, jag har fuskat lite jag erkänner. Det är lite väl tidigt att ha en klädd gran men när jag fick min nyinköpta plastgran (vilket ju iofs i sig är lite av en hädelse och det bär emot lite) i tisdags så kunde jag inte hjälpa det. Skulle bara titta hur ljusslingan blev, och sedan skulle jag bara titta hur pyntet blev...och på den vägen är det. Den står nu i vardagsrummet iklädd en vit och röd skrud på en vit julgransmatta från Rusta. Blev ganska nöjd med resultatet, blandade nyinköpta kulor, glitter och lite annat med pysslade istappar och stjärnor som jag fått från mormor. Undrar hur länge pyntet får vara i fred för klåfingriga kattassar?! Enda återtående "problemet" att lösa är hur den fula foten ska döljas. Några förslag?

Gårdagens foto är av en lite irriterad Nova. För att göra en lång historia kort så lyckades Nova smita ut ur lägenheten utan att jag märkte det i förrgår när jag satt upp min krans på ytterdörren. Hon gjorde flera rymningsförsök som jag upptäckte och avstyrde men det sista missade jag uppenbarligen. Jag gick och la mig i godan ro och det var först när maten serverades på morgonen som jag insåg att något var fel och for runt som en galning och letade efter henne. Insåg med hjärtat i halsgropen att jag nog skulle ha mer tur om jag letade i trapphuset. Så kl 6 på morgonen smög jag upp och ner i trapphuset, viskandes Novas namn (det ekar ju så förbaskat i trapphus så jag kunde ju inte ropa) och hittade en förskräckt Nova krypandes i en trapp mellan 1:a och 2:a våningen. Behöver jag säga att jag kände mig som en dålig mamma?!


Inlägget med länkar till andra "dagens foto" bloggare hittar du HÄR

RSS 2.0