En dag kvar till nystart...

Årets näst sista dag..en dag kvar tills allt börjar om igen. Läskigt vad tiden går fort. Har inte bloggat på länge och de sista inläggen jag fick till innan jul var ju inte så muntra. Jag har faktiskt i stort sett inte suttit framför datorn sedan jag kom "hem" till mamma. Har ägnat dagarna åt att mysa med familjen, ta det RIKTIGT lungt, träffa vänner, äta på tok för mycket, dricka galet mycket julmust, lyssna på julmusik på både korsen och tvären, sova en massa och bara försökt hitta igen humöret. Har gått hyffsat och allt känns inte lika nattsvart längre - miljöombyte är bra ibland.

Jag försöker tänka positivt, att det kommande året kommer bli superbra. Det kommer säkert bjuda på en hel del överraskningar (som sig bör), både trevliga och lite mindre trevliga. Men jag ska försöka ta mig igenom dem och komma fram med ett leende på läpparna. Jag vet redan att två av mina vänner kommer att få tillökning i sina familjer framåt våren-sommaren och det är jag verkligen spänd inför och jag är väldigt glad för deras skull! Tyvärr kommer jag vara på andra sidan jorden när storken ska leverera (fast i det ena fallet hade det inte gjort så stor skillnad då hon bor i Luleå), men den som väntar på något gott- tids nog får jag nog också se dem.

Det gågna året har inte varit en dans på rosor men jag kan inte klassa det som dåligt när jag tänker tillbaka. Det har bjudit på förluster och brustna hjärtan men det har också varit året då jag:
 • redovisade mitt exjobb till en nöjd handledare och därmed slutade vara student
 • blev erbjuden jobb på IKEA som jag tackade nej till (för mig känns det som en stor bedrift att ens ha blivit erbjuden en tjänst)
 • av en slump hittade en jobbannons om en traineetjänst (där ansökningen gick ut bara ett par dagar senare) som jag sökte, fick och tackade ja till innan jag ens redovisat exjobbet
 • gick ner 8 kg
 • flyttade till en helt ny stad
 • köpte en lägenhet
 • renoverade samma lägenhet (med ovärderlig hjälp från MamBo - tackar och bockar!)
 • träffade väldigt mycket nytt folk - lärde känna några av dessa lite bättre och därmed fick ett par helt nya vänner
 • tack vare minskade avstånd fick möjlighet att umgås lite mer och lite oftare med "gamla" vänner
 • blev lite småförälskad i Gotland :)
 • upplevde en minnesvärd (om än väldigt regnig) vandring i svenska fjällen
 • scrappade på tok för lite (inte något positivt iofs)
 • hade en underbar födelsedagsfest/inflyttningsfest med kära vänner som fortfarande värmer mitt hjärta - tack för att ni finns!!
...det känns inte som ett helt dåligt årsresultat när jag nu försöker vända på det och fokusera på det positiva i året som gått. Det negativa ska jag inte lista, det är ju givetvis sådant som inte är roligt men som jag ska fortsätta bearbeta lite för mig själv och försöka dra lärdom av så att jag inte gör om samma misstag igen. När det gäller personer som betytt (och fortfarande betyder) väldigt mycket för mig som under året försvunnit ur mitt liv ska jag försöka fokusera på det som var bra när det var bra och hur jag kände det då. Spara det som ett positivt glädjande minne och inte motsatsen. Gud, så vis och vuxen jag känner mig när jag skriver så :)

Nu vill jag bara avsluta med att önska alla läsare ett riktigt

GOTT NYTT ÅR!

Jag har stora förhoppningar om ett spännande nytt år som förhoppningsvis kommer att bjuda på mycket glädje och spänning! Återkommer (med ett leende?) 2009...

  Ny version av BIA...

Som vanligt dyker det upp nyheter hela tiden. Jag har under en längre period velat ha en Bind-it-all (har skrivit om denna smarta manick tidigare) och när jag nu åter började kika runt  insåg jag att det kommit en ny version.
Version 2 av Bind it All som har ett större "gap" för tjockare sidor samt en mätlinjal på sidan om man vill stansa ur fler likadana sidor. Att den är rosa gör ju inte saken sämre.  Det är ju oftast så att det har blivit några förbättringar på en ny version även om man skulle kunna klara sig med den äldre så är det ju roligare att ha det senaste :P Ungefär som med systemkameran. vill ju hellre ha en Canon EOS 450D än en Canon EOS 400D eftersom den finns och den har en hel del förbättringar, fast innan jag kommit till skott har det säkert lyckats dyka upp ytterligare en helt ny version.

På många stället är prisskillnaden ganska stor mellan den gröna och den rosa BIA versionen. Den gröna versionen kostar ungefär 600 kr och den rosa upp emot 800-900 kr. Men på Scrapperiet hittade jag den faktiskt för endast 595 kr (ungefär det som den gröna alltså). Det kan nog bli ett litet köp efter julhelgen tror jag :)

  When Life Throws You A Curve Ball...

Just när livet ändå äntligen började kännas lite ok igen, det fanns lite ljuspunkter i tillvaron och hoppet började väckas. Då kommer det, det oväntade (eller kanske egentligen inte så oväntade). En förändring som kastar mig tillbaka på ruta ett....eller kanske möjligtvis några snäpp bakom det. Varför händer det? Vad har jag gjort för att förtjäna att känna såhär? Förmodligen är det mitt eget fel, jag har väl byggt upp mitt liv, scenariot, så att det helt enkelt var oundvikligt. Det är egentligen inte en enskild händelse som är roten till hur jag mår. Mer så att den sista händelsen fick den berömda bägaren att rinna över. Fick alla gamla tankar jag knuffat bort att tränga sig tillbaka, självkänslan att krypa in i ett hörn, självförtroendet att springa åt andra hållet, den leende fasaden att försvinna och tårarna att samlas i ögonvrån.

Jag vet att det här inlägget är kryptiskt och kommer väcka frågor. Frågor som ni inte kommer att få svar på så bry er inte om att ställa dem. Jag vill egentligen inte prata om orsaken. Det enda ni behöver veta är att jag känner mig ledsen men att jag kommer att bli ok. Jag behöver fälla en tår eller två, grubbla och fundera i mitt inre som jag brukar göra och försöka fokusera på de saker som gör livet värt att leva istället för att grubbla kring saker som jag inte har eller är. Detta är en dal på livets ständiga våg, jag har varit här förut, känt precis såhär förut. Det gör inte att det hela känns lättare men jag hoppas att det kanske gör det lite lättare att ta sig upp.

Just nu känner jag mig bara så himla ensam. Kanske det är just för att det snart är helg...ska julen förstöras och bytas mot ångest även för mig? Vardagen innebär på något sett en trygghet, jag måste ju stiga upp och gå till jobbet varje dag, där träffar jag folk som jag pratar och umgås med. En hel helg kan gå utan att jag varken träffar eller pratar med en enda själ. Denna helgen längtar jag iofs lite till att få gömma mig under täcket och bara sova.  Jag vet att jag har familj och vänner som bryr sig om mig, det är inte det. Jag har ingen riktig vän som jag kan anförtro mig allt. Han försvann för länge sedan och det har inte funnits någon ny kandidat till hans plats. I livet känner jag mig ensam och vilsen.

Var är min karta och kompass?

  Skrattade så jag grät...

...när jag läste Kattens dagbok. Hysteriskt roligt!

Katten på bilden har inget med historien att göra :)

Måndag
783:e dagen i fångenskap. Mina kidnappare fortsätter reta mig med små bisarra dinglande saker. De äter överdådiga måltider med färskt kött medan jag är tvingad att knapra på billigt torrfoder för att inte försvagas. Det enda som håller hoppet uppe är tanken på flykt, och tillfredställelsen att ibland få förstöra en eller annan möbel. Imorgon kanske jag äter en krukväxt till.


Tisdag

784:e dagen i fångenskap. Idag lyckades jag nästan med mitt mordförsök genom att sno runt fötterna på mina fångvaktare; ska testa det överst i trappan nästa gång. I ett försök att äckla och väcka avsmak hos dessa avskyvärda tyranner kräktes jag återigen i deras favoritfåtölj; måste testa det i deras säng.


Onsdag

785:e dagen i fångenskap. Sov hela dagen så att jag orkade irritera fångvaktarna och beröva dem sömnen genom oavbrutet jamande efter mat under de mest okristliga timmarna på natten.


Torsdag

786:e dagen i fångenskap. Bet huvudet av en mus och gav diktatorerna resten av liket i ett försök att få dem att förstå vad jag är kapabel till, samt sätta skräck i dem. De bara gullade och kuttrade och gick på om vilken duktig liten kisse jag är. Hmm, saker och ting funkar inte enligt planerna...


Fredag

787:e dagen i fångenskap. Nu har jag verkligen kommit till insikt om vilka sadister de är. Jag tvingades genomgå vattentortyr utan någon som helst anledning. Dessutom ingick denna gång en brännande, skummande kemisk substans som kallas "schampoo". Vilka sjuka hjärnor hittar på sådana vätskor? Min enda tröst är den lilla biten av en tumme som fortfarande sitter fast mellan mina tänder.


Lördag

788:e dagen i fångenskap. Mina fångvaktare hade någon slags samling med sina medbrottslingar. Jag fick sitta isolerad under hela sammankomsten. Jag kunde dock höra oljudet och känna stanken av glascylindrarna de kallar "öl". Dessutom, vilket inte är helt oviktigt, råkade jag höra att min nuvarande isolering berodde på något jag är, nämligen "allergiframkallande". Jag måste ta reda på vad det är och hur jag kan använda det till min fördel.


Söndag
789:e dagen i fångenskap. Jag är övertygad om att de andra fångarna är förtryckarnas lakejer och kanske tjallare. Hunden blir regelbunden utsläppt och han återvänder alltid glatt. Han har uppenbarligen efterbliven. Fågeln å andra sidan är utan tvekan angivare. Han har lärt sig kidnapparnas förskräckliga tungomål och talar med dem regelbundet. Jag är säker på att han rapporterar min minsta rörelse. Eftersom han för närvarande är placerad i den metalliska trådlådan är han trygg. Men jag kan vänta; det är bara en fråga om tid...


  Barndomsnostalgi...

...ibland tar man sig tid att minnas saker och ting från längesedan. Idag har det förts livliga diskussioner kring barndomens tv-program. Minns du de här?

Doctor Snuggles

En nederländsk-tysk-brittisk (hur det nu går ihop) animerad TV-serie omfattande två säsonger på totalt 13 avsnitt (kändes som om jag sett många fler). Sändes i nederländsk tv under 1979 och 1981. Serien kretsar kring den äventyrslystne doktor Snuggles, en vänlig äldre herre som bor tillsammans med sin hushållerska Beata, sina uppfinningar och sina många djurvänner. Hans uppfinningar för honom och hans vänner på äventyr i tid och rum, och under sina resor hinner han hjälpa flera av sina vänner, och dessutom skaffa sig många nya.


Ika i rutan (ingen favorit)

Ett svenskt tv-program för barn som hade premiär 1988 i SVT. Programledare var Ika Nord som mimade och höll på med mystiska danser. Ett plastskelett vid namn Åke var också ofta med. Visst minns ni alla Åååååke?!

Fem myror är fler än fyra elefanter

Den här serien behöver väl ingen närmare presentation för någon egentligen. Känns som om ALLA svenskar vet vad fem myror är för nått. Men för korrektehetens skull en liten förklaring: Fem myror är fler än fyra elefanter är ett svenskt barnprogram från 1973 och 1975 med Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Eva Remaeus. Programmet underhåller barnen med sketcher och sånger, där undervisning om bokstäver, siffror, lägesangivelser m.m. alltid förekommer.

Fragglarna

(Eng. Fraggle Rock) var en TV-serie med dockor för barn, skapadet av Jim Henson som även gjort Mupparna och Sesam. Med Fragglarna ville Jim Henson skapa en färgglad och rolig värld men också en värld där dess invånare lever i ett komplext symbiotiskt förhållande med olika sorters invånare. Fragglarna är en allegori till den "vanliga" världen där ju olika individer på olika vis är beroende av varandra. Genom denna allegori kunde manusförfattarna underhålla tittarna samtidigt som man lärde ut viktiga frågor om fördomar, andlighet, personlig identitet, miljöfrågor och sociala konflikter.

Bumbibjörnarna

Bumbibjörnarna (tidigare Gummibjörnarna, eng. Disney's Adventures of the Gummi Bears) är en amerikansk tv-serie. Bumbibjörnarna var Disneys första tecknade tv-serie, och banade därmed inte bara väg för senare disneyserier som Duck Tales och Darkwing Duck, utan höjde även ribban för vilken kvalité man kan vänta sig av en tecknad tv-serie. Serien gick i USA ursprungligen mellan åren 1985 och 1990. Totalt kom serien att bestå av i sex säsonger eller 65 avsnitt.

Bumbibärssaften
den magiska kraften
och visst blir man stark
om man dricker utav den

Ondska och törnar
det klarar små björnar
De kämpar och godheten
segrar igen

Hipp hurra,
för här kommer Bumbibjörnarna,
studsar fram igenom sagorna
och vi får följa med!

Från A till Ö

Från A till Ö är ett barnprogram från 1974. Huvudpersonen Hedvig Hök, som spelades av Birgitta Andersson, flyttar in i en kvarglömd arbetsvagn ute i skogen. I ett rede på taket bor en uggla, Helge, spelad av Bert-Åke Varg. Programmet handlade om olika svåra ord, varje avsnitt behandlade ord med en bestämd begynnelsebokstav i alfabetisk ordning (därav titeln). Exempelvis auktoritär, annulera och allemansrätt i det första avsnittet. När Hedvig inte förstår ett ord, men låtsas att hon kan det, blir hennes näsa mycket lång, och sedan då hon lärt sig ordet krymper den igen. Det här är någonting Hedvig skäms för och försöker dölja när det sker. Ugglan Helge, som växt upp på taket till ett tryckeri, kunde ofta vara till hjälp. Även korsordslösande bidrar till att öka Hedvigs ordförråd.


Skrotnisse och hans vänner

En serie i 15 delar som ursprungligen sändes 1985. Serien är baserad på en bilderbok av Jan Lööf publicerad 1976. Karaktärerna i serien bestod endast av dockor designade efter Jan Lööfs teckningar. Skrotnisse och hans son Kalle bor på sin skrotgård mitt i en liten stad och för ett sävligt liv. Universalgeniet och eremiten Bertil Enstöring, barndomsvän med Nisse, bor i ett isolerat fyrtorn för att i fred få skriva ner sina fantastiska uppfinningar i en stor bok. Den samvetslöse stadsingenjören Ture Björkman vill komma över denna bok, och skyr inga medel för att nå sitt mål. Till en början försöker han med utpressning genom att störa Bertils valda ensamhet. En lite småläskig serie minns jag att jag tyckte. Men spännande!

 

Barbapappa

Boktipset
med Stefan Mählqvist...den trallvänliga melodin ni-na-ni-na-ni-na (eller hur den nu gick) och den regnbågsfärgade soffan minns ni den?

Bamse
Jag var definitivt en Bamse tjej när jag var liten...har många, många tidningar hemma.

En svensk tecknad barnserie skapad av Rune Andréasson, som debuterade 1966. År 1973 fick den sin egen serietidning. Utöver serien finns Bamse även som bland annat filmer och bilderböcker. Figuren Bamse är en liten brunbjörn som blir "världens starkaste björn" när han äter Farmors dunderhonung. Övriga centralgestalter i serien är den lättskrämde kaninen Lille Skutt och den kloke sköldpaddan Skalman. De bor på tre kullar kallade kullarna, och Bamses gamla Farmor bor på ett högt smalt berg bland dessa, Höga Berget.


Fablernas värld

Fablernas värld (nederländsk originaltitel De Fabeltjeskrant) stop motion-animerad nederländsk TV-serie för barn, producerad 1968–1992 och totalt omfattande 1640 avsnitt på vardera fem minuter, som vanligen innehåller en sedelärande historia. Varje episod inleds av rollfiguren Ugglan, som med orden "Simma lugnt" också avslutar programmet.


Ebba & Didrik

Om syskonen Ebba och Didrik Reng, nio och tolv år, bosatta i sydsvensk stad. Utåt sett lever de i en verklig familjeidyll, men innanför hemmets väggar råder en djup splittring. Bägge barnen väljer istället att söka sin bekräftelse på olika håll. Didrik, avgudad av klasskamraten Tova, finner istället kärleken i den äldre flickan Yrla som kommer till stan. Samtidigt har han mycket svårt för att kunna erkänna för Tova att han inte har några känslor för henne.

Ebba slits mellan sin trogne kompis Philip och Mårten, en kille som hon lär känna av en slump. Det blir inte heller lätt när det visar sig att pappan dessutom söker bekantskap på annat håll. Det blir en sommar med nya bekantskaper, svikna löften och besvikelser som till slut ger Ebba och Didrik en nyans av hur det verkliga livet ser ut...


Björnes Magasin

Med riktiga Björne (det vill säga Jörgen Lantz, när Björne helt plötsligt bytte röst blev det ju helt galet *ler*). Björnes magasin är ett barnprogram som handlar om nallebjörnen Björne, (spelad av Jörgen Lantz 1987-2000, senare av Pontus Gustafsson). Medverkande är även de många olika personer som besöker honom. Björnes magasin lades ned för gott år 2004.

En av dem som fått sitt genombrott tack vare serien är komikern Robert Gustafsson. Bland andra som medverkat finns Anders Lundin, Carl-Einar Häckner, Vanna Rosenberg, Anders Linder, Roger Westberg, Johan Ulveson och Eva Funck. Björne har även tre ickemänskliga vänner, en hund av trä vid namn Hugo, en käpphäst som heter Branka och en snigel av tyg som heter Snigel. Björne och hans vänner ser ofta på olika korta barnprogram som de väljer ut ur ett kartotek.Serien skapades av Kerstin Hedberg och Anita Bäckström. Björnes magasin blev i en omröstning bland det svenska folket framröstat till det näst bästa barnprogrammet genom tiderna efter Fem myror är fler än fyra elefanter.


Astrid Lindgrens serier
Älskade alla Astrids serier, särskilt Pippi, Barnen i Bullerbyn, Ronja, Madicken och Vi på SaltkråkanDen vita stenen

Två barn, Fia som bor i häradshövdingens hus, och Hampus som är skomakarens brorson, inleder en lek där de måste utföra olika uppdrag för att kunna erövra en vit sten från varandra. Hampus, som kallar sig Farornas konung efter en figur på en cirkus, lovar att måla öga-näsa-mun på kyrkklockan, och lyckas med det. Fia, som använder namnet Fiddeli, får utmaningen att vara tyst en hel dag, men det gör det väldigt svårt för henne att varna Farornas konung när häradshövdingen tänker undersöka vem som klottrat på kyrkans egendom.

Rädda Joppe - Död eller levande...
Kramdjursmullvaden Joppe försvinner i varje avsnitt. Genom pojkens försök att återfå sitt gosedjur får publiken lära sig hur nödsituationer hanteras och/eller hur olika delar av samhället fungerar. Manus skrivet av Gunnel Linde som även skrivit boken som Den vita stenen är baserad på.

Trasdockorna

Trasdockorna (The Raggy Dolls) var en brittiskt animerad TV-serie producerad under åren 1987-1989 och visad i SVT i flera omgångar sedan slutet av 1980-talet. Serien handlade om några dockor som alla hade blivit feltillverkade och som bodde i en låda i leksaksfabriken de gjordes i.

... Lite trasiga och knasiga!
I vårt trasdocksgäng.
Lite trasiga och knasiga!
Det är vår refräng

Är din näsa sned
eller armen ur led
och din tå är gul och blå
"lappri" säger trasdockan
- Du är lika bra ändå...

Joelbitar

Joelbitar var ett barnprogram som spelades in under sent 1980-tal och visades på SVT som en del av Björnes magasin. I programmet fick tittarna följa Joel Eriksson, en ung pojke med Downs syndrom, och hans vardagliga liv. Programmet producerades av Joels far, Olle Eriksson. På senare år har programmet uppnåt kultstatus.

Inte för att jag tyckte den var så bra, men just för att intromelodin fortfarande sitter fast i hjärnan. Kommer du ihåg när vi bada i havet? Kommer du ihåg alla fiskar som simmade runt....Men andra, viktiga saker, de minns jag inte. Mycket märkligt!

Har även idag upptäckt att jag totalt missade de små tecknade varelserna från Disney, Wuzzlarna - söta små hybriddjur med namn som Humlon (korsning mellan humla och lejon) och Tviger (korsning mellan tvättbjörn och tiger). Serien gick tydligen bara en säsong så det kanske inte är jättemärkligt att det gick mig omärkt förbi men lite roligt att Erica var helt frälst i den här serien när hon var liten. :)


Tänk om några år när nostalgi kommer innebära Teletubbies, Bananer i pyjamas och SpoungeBob Squarepants (Svamp Bob Fyrkant heter han väl på svenska)! Det var bättre förr :P


Oj, vilket långt inlägg det blev. Svårt att stoppa när jag väl började minnas och tänka tillbaka. Kul med lite nostalgi då och då. Kanske kommer mer av den varan någon annan dag :)

  Georg Jensen...

Ett välbekant namn för många. Tycker det finns så många vackra saker som säljs i hans namn så jag vill ägna ett litet inlägg i hans ära. Georg var en dansk silversmed och formgivare som levde 1866-1935.

Ett axplock av produkter ur sortimentet

Namnet Georg Jensen refererar inte bara till en man och hans företag utan till en stil som under hela 1900-talet har personifierat begreppet skandinavisk design. Georg Jensen föddes i den lilla industristaden Rådvad strax utanför Köpenhamn.  Där fanns både ett stålverk och en vattendriven kvarn där fadern arbetade som smed. Som liten arbetade Jensen i gjuteriet och blev lärling i kopparslagarens verkstad. När han var fjorton år insåg föräldrarna hans talang för metallsmide och beslutade sig för att flytta till Köpenhamn där Georg fick gå i lära hos en guldsmed.

Från 1884 arbetade han som gesäll, men han nöjde sig inte med en framtid som enbart en skicklig hantverkare. Följaktligen utbildade han sig mellan 1895-1901 till skulptör på  Det Kongelige Danske Kunstakademie i Köpenhamn. Under den perioden tillverkade han i samarbete med målaren Joachim Petersen skulptural keramik åt  Mogens Ballins ateljé. Efter avslutade studier tvingades Jensen inse att han inte kunde försörja sig som skulptör och började istället intressera sig för formgivning. Han började tillverka keramik åt keramikverkstaden Alumnia och blev senare formgivare åt Bing & Grøndals porslinsfabrik. År 1904 grundade han sin egen silversmedja, där han tillverkade silverarbeten i jugendstil. Snart blev ateljén till företaget Georg Jensen Sølvsmedie och redan 1924 öppnade han en filial på Fifth Avenue i New York City.

Under 1920-talet rekryterade Jensen andra avantgardistiska formgivare till företaget, bland dem Harald Nielsen och Sigvard Bernadotte. Efter Georg Jensens död 1935 övertog sonen Jørgen Jensen (1885-1966) firmans ledning. Han vidmakthöll den framåtblickade grundsynen och efter andra världskriget började man producera ytterst eleganta modernistiska hantverk i silver formgivet av bland annat Henning Koppel och Tias Eckhoff.  Föremål som exemplificerade den skandinaviska modernismens funktionella och estetiska renhet.

Under 1960- och 1970-talen togs skulptural utformade smycken och armbandsklockor med i sortimentet, dessa var formgivna av bl. a. Nanna Ditzel och Vivianna Bülow-Hübe. 1973 köptes Georg Jensens varumärke av den danska porslinsfabriken Royal Copenhagen och 1997 blev Georg Jensen Sølvsmedie en del av Royal Scandinavian Group tillsammans med Royal Copenhagen, Bing & Grøndal, Holmegaard, Orrefors Kosta Boda, Boda Nova och Höganäs Keramik.

Idag fortsätter företaget Georg Jensen att upprätthålla sitt långvariga engagemang för innovativ formgivning, yppersta hantverk och högkvalitativa produktion - utmärkande egenskaper som har garanterat att namnet förblir praktiskt taget synonym för förstklassig dansk design.
Källa: Skandinavisk  design av Charlotte och Peter Fiell


  Julpost...

Du glömmer väl inte skriva julkorten i helgen. På tisdag, 16 december är sista dagen att skicka julpost med julfrimärken (Julfrimärkena för inrikes hälsningar är 50 öre billigare än vanligt inrikes 1:a-klassbrev och kostar 5 kronor styck.) Efter detta datum måste man betala fullt porto och använda den vanliga postlådan för att vara säker på att korten kommer fram i tid till jul och då är det den 22:e december som är sista datumet att posta dessa.

Årets motiv: Juldörrar
Skaparen bakom de olika juldekorationerna är Nobelfestens egen blomsterkreatör Gunnar Kaj.


Du vet väl även att dina barn kan skicka sin önskelista direkt till Tomten i Tomteboda?! Varje år får Tomten ungefär 100 000 brev och alla som tydligt skriver ner sin avsändaradress får en liten present skickad till sig.
Adressen är:
Tomten
173 00 Tomteboda

  En riktig 'må bra dag'...

...hade jag igår tillsammans med Nina och Karin (vandrarkompisarna från i somras). Vi startade dagen med att strosa lite på stan. Har nästan handlat alla mina julklappar och de jag har kvar blev inte köpta igår heller :) Hade nog väntat mig att det skulle vara ännu mer hektiskt i affärerna men det var inte allt för illa. Men efter ett tag tröttnar man ju på att trängas med folk så vi satte oss istället och fikade/käkade lunch på ett café och mådde helt enkelt bara bra. Sedan toppade vi dagen med några timmar på Rosenlunds relaxavdelning badandes ångbastu och bubblandes i poolerna. Superskönt! Ett besök  i Sofiakyrkan för Luciakonsert följt av trevlig tre rätters middag hos casa Anna avslutade dagen.

Så här vintervit Lucia fick vi (fast idag är det plusgrader så allt håller på att försvinna).
Hade du någon snö?

Tyvärr har lilla Pollux fått väldig diarré så jag försöker (än så länge) förgäves att hjälpa honom. Just nu är han satt på svältkur i 24h med endast tillgång till vätska. Är något trött på att torka bajs på köksgolvet (det glamourösa hundägarlivet) och förståss lite orolig för stackarn som inte kan rå för att han är nödig hela tiden. Får hoppas att det bättrar sig över dagen, avvakta var rådet jag fick när jag ringde veterinären. Magen måste ju tömmas helt förr eller senare och då kanske han mår lite bättre. :/ Någon som har några tips så mottages de gärna. Risavkok försökte jag servera herrn men det var han inte sugen på.

Trots magsjuk hund så fick jag en mysig adventsfrukost (efter städning och hundpromenad). Tänk att det redan är tredje advent. Tiden flyger iväg :)


  Lucia...

Dags att dra på sig den vita skruden, sätta tomteluva lampor, ljus eller en uppochnervänd strut på huvudet och fira Lucia. Men hur mycket förstår du egentligen av Luciasången? Det är ju mest en massa nonsens i våra öron även och den är vacker och stämningsfull när den sjungs. Dök på en lite rolig genomgång av Luciasången rad för rad inne på Språkrådets hemsida och jag tänkte jag skulle dela med mig av den till er läsare.

Luciasången kan behöva en förklaring rad för rad. Vi utgår från den vanligaste varianten, som är en kombination av Sigrid Elmblads text från 1924 och Arvid Roséns något yngre. (Melodin är från 1800-talets Neapel).
Natten går tunga fjät
Fjät är ett gammalt ord för steg eller spår, besläktat med fot. Åtminstone sedan 1800-talet hör det hemma endast i fackspråk eller höglitterär stil med undantag för vissa stelnade uttryck som ”ett tuppfjät”.
runt gård och stuva
Stuva betyder stuga och var förr en vanlig form, särskilt i sydvästra Sverige. I danskan har g mellan vokaler gått över till v i betydligt fler ord: have, mave, lave.
Kring jord som sol´n förlät  (inte förgät som många tror)
Förlåta betyder här överge, lämna. Också den betydelsen är reserverad för högre, särskilt religiös, stil sedan ett par hundra år. Men på 1600-talet sade man förtröstansfullt ”Gud förlåter inte de sina”.
skuggorna ruva
Ruva, i betydelsen vila över, är kanske inte så svårt. Man kan lägga märke till att ruga tidigare var en vanlig variantform. I motsats till stuga har alltså standardspråket här tagit upp v-formen.
Drömmar med vingesus
Vingesuset är tvetydigt. Den vanliga formen är vingsus – även om vingesus också förekommer – och ordet har ofta överförd betydelse, ungefär som vingslag: ”man hörde vingesuset av en ny tid”. Men det kan också vara närmast en ornitologisk fackterm, ”en flock brunänder drar förbi med stort vingesus”.
under oss sia
Under är inte en lägesbetecknande preposition utan det substantiv som har med underverk att göra. Hela satsens betydelse är alltså att drömmar med vingesus siar om under för oss. Sia under i stället för sia om under är en möjlig men ovanlig konstruktion som också hör till litterär eller religiös stil. Och den aktuella ordföljden kan bara förekomma i vers. I prosa skulle predikatet sia komma som andra satsdel, nu står det först som fjärde, efter subjekt (Drömmar med vingesus), direkt objekt (under) och indirekt objekt (oss).
Tänd dina vita ljus, sankta Lucia
Äntligen problemfritt. Men det är inte överraskande att svårbegripligheterna födde en helt ny och enklare text på sjuttiotalet då luciafirandet blev dagis kanske viktigaste dag på året. Inför surrande filmkameror och tårögda mormödrar sjöng de allvarliga små femåringarna: ”Ute är mörkt och kallt/ I alla husen/ lyser nu överallt/ de tända ljusen./ Se någon kommer där/ jag vet nog vem det är/ sankta Lucia, sankta Lucia.” Texten är numera så väletablerad att den ingår i respektabla sångböcker. Den har ändå blivit hånad för sin torftighet. Och visst är det enkel vers. Den äldre varianten, med sin stolliga blandning av religiösa ålderdomligheter och fågelmetaforik (ruva, fjät och vingesus), uppvisar ändå ett spel med vokalkvaliteter av viss poetiskt värde: i de första raderna dominerar de bakre vokalerna u och o, i andra hälften ljusnar det med det främre i som dominerande vokalljud.

De två texterna står nog för olika syn på poesins uppgift. Dagisvarianten tar av vardagsspråkets ordförråd och har naturlig ordföljd; det är lyrik som vill vara enkel och tydlig. Man kan se den som en fyraårsvariant av den så kallade nyenkelhet som Göran Palm, Lars Bäckström (som skrev en dikt om en disktrasa), Sonja Åkesson och andra framträdde med i början av det optimistiska sextiotalet. Vingesusvarianten vill skapa gåtfullhet och poetisk känsla genom dunkla anspelningar på annan poesi och diffust bildspråk, ett slags kombination av romantik och postmodernism. Kanske bäst att sjunga Staffan stalledräng.

Japp, jag tycker det är rätt roligt det här med språk och hur det förändras med tiden. Nog har jag förstått vissa delar av luciasången men en del har iaf jag bara sjungt för att det ska vara så utan att direkt fundera så mycket på vad det betyder. Och imorgon kommer jag förmodligen lyssna utan att direkt fundera så mycket på betydelsen, bara njuta av luciastämningen. Hoppas ni får en mysig Luciadag imorgon. Får se om jag orkar upp och se Luciamorgon på TV imorgon, det är ju faktiskt skönt med sovmorgon också :P

  Ännu mer snö...

...har det kommit i natt vilket medförde att det blev väldigt segt att köra till jobbet imorse. Vägen mellan Jönköping ut på landet är inte högprioriterad vad det gäller skottning och saltning vilket medförde att istället för att följa hastighetsbegränsningen på 90 km/h sniglade jag fram i runt 60 km/h nästan hela vägen. Vägen var spårig och moddig och ytterst otrevlig :P  För att göra det hela lite jobbigare snöade det givetvis ihärdigt hela resan. Till jobbet (och senare även hem) kom jag ju iaf och det är ju viktigast :)

Varm om fötterna har jag iaf varit denna vinterdag. Premiäranvände mina raggsockar som mamma stickat åt mig. De är inte så tjocka men väl så varma, dessutom blir man ganska glad när man tittar på dem också. Sockorna är stickade med Harry Potter garn från Opal. Garnet finns i flera olika färgkombinationer - just min version heter Tonks efter karaktären Nymphadora Tonks. Tack mamma för att du fortfarande tänker på att mina små fossingar ska hållas varma :)
Pollux blev julbadad igår och idag är han så mjuk och go i pälsen och han luktar så gott. Får passa på att njuta det varar ju inte så länge. Gromning kära syster, det innebär för Pollux att pälsen borstas ordentligt, tasshår trimmas och klor klipps. Så nu vet du det! Passade även på att ställa fram några tomtar igår när jag pysslade runt. Nu blir det inte mer julpyntat hemma hos mig. Hade velat haft en liten en (som i barrväxten ni vet - kan bli så fel när man läser om man inte förtydligar) och pyntat med lite julgranskulor men det blir nog inget av det i år. Inte heller blev det någon amaryllis eller några hyacinter. :( Får bättra mig till nästa år.

En trött Anna har nedräkning: 6 arbetsdagar kvar till julledighet - 12 dagar till julafton

Nu ska jag klura på vad kvällen ska bjuda på, lite rastlös...Någon Idolfinal tror jag inte det blir iaf, inte så manisk som många andra när det gäller det. :)

  Julradio...

Du har väl inte missat att Sveriges Radio har två webradiokanaler med bara julmusik: Klassisk jul och Bjällerklang. Jag kör ju helst med min egen spellista från datorn men jag har lyssnat lite för att få lite nya uppslag på  musik.

Klicka på bilderna för att komma direkt till respektive webradio.


  Vintervitt...

Snöomgång nummer två har passat på att singla ner under gårdagskvällen och i natt. Fortfarande ingen borste i bilen så det blev till att skrapa bort snö med skrapan (igen). Var i Borås och jobbade och det var SEGT att köra dit kan jag lova. Visst det var väl lite halt så då är det ju ok att köra lite saktare. Precis utanför Jönköping är det växelvis ett och två körfält och jag råkade hamna bakom en saltbil och en plogbil som hade sällskap längs med vägen. Det är ju bra tänker ni att de plogar och saltar, jo visserligen men när de tar varsin fil då det blir tvåfiligt blir det väldigt svårt att komma förbi vilket resulterade att jag fick krypa fram i 50 km/h ungefär i 20 min. Minst sagt frustrerande!

Annars har jag en sån där kväll när jag försöker vara flitigt. Jag har varit och handlat, jag tvättar, har fyllt på olja på bilen, ska tömma sopor (spännande att veta va), dammsuga och julbada och grooma hund. Puh, kommer vara trött när det är sovdags. Hinns det med ska jag försöka göra några julkort till men det kanske får vänta till helgen :)

Upptäckte idag att bensinpriset sänkts på nytt. Vill gärna påpeka hur lycklig jag är för detta. I Jönköping kostar Blyfri 95 "endast" 9.84 kr idag!. Hörde på radion att det inte varit så lågt sedan början av 2005 (!). Dags att fylla tanken med andra ord.

Imorgon tjuvstartas luciafirandet med att barn från skolan i Fagerhult kommer och lussar för oss. Mysigt! Riktigt luciafirande blir det i helgen då jag ska gå på luciakonsert i kyrkan. :) Imorgon är det fredag, mindre än två veckor kvar till julafton! Härligt med helg, jag är trött och längtar efter att få sovmorgon.

  Betyg julskivor...

Lovade ju att återkomma när jag hade lyssnat på mina tre nya julskivor och nu har jag gjort det ett par gånger och domen är hård men rättvis :P

Väl godkänd:  Our Christmas - Sanna, Shirley & Sonja
Vackert men inte så orginellt (fast jag är ju en sucker för klassiska julsånger så det passar mig). Väldigt fina röster, många klassiska jullåtar och det är egentligen den enda av de tre skivorna jag kan rekommendera. Skivan är helt på engelska.

 Underkänt: En helt ny jul - Amy Diamond
Endast någon enstaka låt som är funkar för mig men det är ingen skiva jag rekommenderar. Klassiska julsånger blandade med nya. Amy sjunger på svenska för första gången och jag är inte imponerad. Kanske beror det på att vissa av texterna känns väldigt vuxna och inte något jag kan relatera till 16-åriga Amy. Men smaken är ju bekant som baken...
Godkänd: A winter symphony - Sarah Brightman
Hon har fin röst  så hennes skiva får rulla tillsammans med de andra jullåtarna. Klassiska jullåtar blandade med några jag inte hört förut. Vissa låtar är riktigt bra och andra kunde lika väl ha varit med på vilken skiva som helst, de skapar inte särskilt stor julstämning.

Charlotte Perrellis skiva Rimfrostjul kommer inte ens komma i närheten av min jullista så mycket kan jag iaf lova. Däremot funderar jag på om Jill Johnsons - The Christmas in you ska få utmana de här andra donnorna...

  Herrgårdsglögg...

...blir nästa glögg som druckits i år och betygssatt. Glöggen avnjöts under gårdagens pysselafton och är en norsk vit lättvinsglögg som helt klart får väl godkänt.

Doft: Stor, fruktig doft med inslag av apelsinmarmelad, kardemumma, kanel och ingefära.

Smak: Halvsöt, fruktig smak med inslag av apelsinmarmelad, kardemumma, kryddnejlika och ingefära.

Alkoholhalt: 12,5 %

Pris: 54 kr (nr 96478 i Systembolagets sortiment)

Börjar bli tjatigt men även den här glöggen får fyra stjärnanis i betyg. Undrar om jag hittar den där 5-poängaren i år?! :)


  Anna-dagen...

..är det idag och jag vill passa på att tacka för alla gratulationer. Ingen lutfisk lagd i blöt men däremot en produktiv arbetsdag i Borås genomförd, glögg drucken, pepparkakor uppätna och 13 st julkort skapade på en supermysig pysselkväll med Erica (visar skapelserna när jag skickat iväg dem-har inte ens bestämt vilka jag ska skicka till ännu men jag måste nog göra några till för att det ska räcka). Vågade knappt visa Erica alla scrapping/pysselsaker jag har. Började plocka fram och Erica förundrades lite över att det bara kom mer och mer. :) Det blir ju lätt så och ändå känner jag att jag LÄTT skulle "behöva" mycket mycket mer. Använde föresten både papper och stämplar från Inkidopaketet jag vann och det blev jättefint. 

Erica är numera introducerad i båda det absoluta behovet av att äga en skärmaskin och hur fruktansvärt roligt det är att embossa och stansa ut saker på Revvan. Dessutom har jag "plågat" henne med julmusik hela långa kvällen (fast hon klagade inte en enda gång)! Funkar perfekt att koppla in mp3-spelaren till köksradion - kanon!
Mycket saker leder också lätt att det blir lite uppställt. Mitt kök kan nog liknas vid ett rum där en tornado dragit fram ungefär, när vi väl satt igång. Tur att jag hade en iläggsskiva att utöka bordet med annars hade vi aldrig fått plats. Diskbänken fick faktiskt tjäna som embossingplats så det var lite rörigt där med :) Men det går förvånansvärt snabbt att städa upp igen och nu är det minsann fint igen :) Jag är trött och det är sängdags om jag ska orka med morgondagens arbetsdag.

  Har du pumlor i granen?

1 pumla

[pum´la] s. -an -or <vard.> skimrande, ljuvlig julgransprydnad, vanligen ihålig, klot- oval- eller droppformad.

2 pumla
flöte i glas till fisknät

3 pumla
allehanda ihåliga sfäriskt formade föremål, ex. tepumlor- metallföremål med tångfunktion som doppas i tekoppen för att göra te; kaffepumla-  runda kaffekannor som återfinns på många kaféer.


Pumla är alltså ett substantiv; bestämd form singular är pumlan; obestämd form i plural är pumlor; ordet används i vardagligt tal, väldigt säsongsbundet för den första och viktigaste betydelsen av ordet, kan tilläggas. Ordets ursprung finner man i tyskan, där en Pummel eller Pummelchen är en tjockis och pummelig, pummlig betyder 'rund', 'knubbig'.


Det var först då jag flyttade till Norrland som jag lärde mig vad en pumla är för något. Mina norrländska vänner var lite smått bestörta över att jag inte visste vad en pumla var för något och istället kallade dessa vackra dekorationer till granen för julgranskulor. Och om jag får välja så gillar jag faktiskt ordet pumlor bättre (jag är omvänd!). Kanske är det associationer till humlor som gör att ordet känns mjukt, runt och mysigt eller så är det bara det faktum att ordet faller bra i munnen. Inte vet jag men numera, nedflyttad till södra Sverige igen, sprider jag kunskapen om att de vackra kulorna du hänger i granen givetvis ska kallas pumlor!

  Koh Chang eller Göteborg...

...vad väljer du? :P Hade en konversation med min bror idag som just nu befinner sig med sin sambo i Koh Chang i Thailand. Känns lite märkligt numera när man tänker efter hur bra kontakt man kan ha med varandra fast man befinner sig långt borta med stora tidsskillnader. Tack vare internet kan man ju ändå ha direktkontakt, det är härligt. Det är väl tur iofs med tanke på att jag snart kommer befinna mig 5 månader i Australien. Tidsskillnaden är väl lite värre där iofs: Sverige - Thailand skiljer bara 6h, Sverige - Melbourne skiljer 10h. :(

Att jag är en smula avundsjuk på min bror kan jag erkänna. Titta bara på väderskillnaderna mellan Koh Chang och Gbg (där jag kommer tillbringa helgen). Men vem vill ha +28 och sol när man kan ha +3 grader och grått svenskt vinterväder :P

Ärligt talat ser jag faktiskt fram emot min vinterruskiga helg i Gbg. Ska ha en riktig "tjejhelg" tillsammans med mamsen och SysterYster i brorsan och Lindas lägenhet. Vi ska gå på stan och julshoppa, gå på julmarknad på Liseberg, bara mysa och ta hand om varandra. Inte helt fel eller hur?! Ska dessutom passa på att fika med mina goa vänner Nettan & Maraja på söndag och få se deras flotta boningar för första gången.

Trevlig helg!

  En fridfull jul...

...kanske man kan få om man sover i juliga påslakanset. Finns ju en hel del att välja på där ute men här kommer några inspirerande förslag.

Santa från ellos för 149 kr (bomull, 2-delar).

Julla från ellos för 149 kr (bomull, 6-delar).


Anna från Hemtex för 199 kr.


Henrietta från Hemtex för 149 kr.

Hunnebo percalebäddset från Hemtex för 449 kr.

  Inkidopaket...

Idag kom mitt supersuperfina paket från Inkido. Hela 6 st superfina juliga stämplar (stämplade i svart i bilden nedan), massa juliga/vintriga papper och lite fina knappar innehöll det bruna kuvertet. Det riktigt spratt till i scrappingnerven! Undrar bara när det ska finnas tid (och ork) att sitta ner och pyssla.


  Utökad brudsamling...

Har uttökat min julskivesamling med tre nya skivor idag. Inte lyssnat igenom dem ännu men jag återkommer med betyg.
För att jag hörde om den på radion i morse och de alla tre har väldigt fina röster.
Mest för att jag är lite nyfiken och för att Amy faktiskt är en "local" för mig då hon kommer från Jönköping.
För att Sarah Brightman har en väldigt fin röst.

  Hett tips...

Följ Husmusens adventskalender där det varje dag lottas ut inredningsprylar. :) Bland sponsorerna syns bla. Design House Stockholm, Mateus, Tove Adman, Svenskt Tenn, Mimou, Stelton, Himla, Bookbinders Design, Isa Form, Bagaren & Kocken, Dry Trend, Cosas, 10-gruppen och Pappelina. Visst låter det lovande? Jag ska iaf titta in varendaste dag fram till julafton. För övrigt är Husmusens blogg en alldeles underbar blogg att besöka året runt.

Nu ska jag vara sådär duktig och gå och lägga mig i tid för en gångs skull. Imorgon måste jag fixa ett foto till mitt körkort. Mitt gamla går snart ut och jag har skjutit på det där med att ordna ett nytt på tok för länge. Även om jag fixar det nu kommer det nog inte hinna komma innan det gamla går ut. Undrar hur det blir?! :P Så lätt att skjuta saker till morgondagen, undrar varför det är så?! Kanske för att jag inte riktigt kan smälta att det var 10 år sedan jag tog mitt körkort....10 ÅR!! Hua, vad tiden flyger iväg (pensionärsvarning på den kommentaren).

Sov gott och dröm sött!

P.S Den avborrade antennkabeln (inte jag som borrade så kom inte med fyndiga kommentarer) är åter hel så jag kunde ägna kvällen åt meningslöst, slappt tv-tittande. Visst är livet härligt :P Kan även meddela att jag och Alexander kommer alldeles förträffligt överrens och jag ångrar inte att han fick flytta in. Bra va!?

RSS 2.0