Barndomsnostalgi...

...ibland tar man sig tid att minnas saker och ting från längesedan. Idag har det förts livliga diskussioner kring barndomens tv-program. Minns du de här?

Doctor Snuggles

En nederländsk-tysk-brittisk (hur det nu går ihop) animerad TV-serie omfattande två säsonger på totalt 13 avsnitt (kändes som om jag sett många fler). Sändes i nederländsk tv under 1979 och 1981. Serien kretsar kring den äventyrslystne doktor Snuggles, en vänlig äldre herre som bor tillsammans med sin hushållerska Beata, sina uppfinningar och sina många djurvänner. Hans uppfinningar för honom och hans vänner på äventyr i tid och rum, och under sina resor hinner han hjälpa flera av sina vänner, och dessutom skaffa sig många nya.


Ika i rutan (ingen favorit)

Ett svenskt tv-program för barn som hade premiär 1988 i SVT. Programledare var Ika Nord som mimade och höll på med mystiska danser. Ett plastskelett vid namn Åke var också ofta med. Visst minns ni alla Åååååke?!

Fem myror är fler än fyra elefanter

Den här serien behöver väl ingen närmare presentation för någon egentligen. Känns som om ALLA svenskar vet vad fem myror är för nått. Men för korrektehetens skull en liten förklaring: Fem myror är fler än fyra elefanter är ett svenskt barnprogram från 1973 och 1975 med Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Eva Remaeus. Programmet underhåller barnen med sketcher och sånger, där undervisning om bokstäver, siffror, lägesangivelser m.m. alltid förekommer.

Fragglarna

(Eng. Fraggle Rock) var en TV-serie med dockor för barn, skapadet av Jim Henson som även gjort Mupparna och Sesam. Med Fragglarna ville Jim Henson skapa en färgglad och rolig värld men också en värld där dess invånare lever i ett komplext symbiotiskt förhållande med olika sorters invånare. Fragglarna är en allegori till den "vanliga" världen där ju olika individer på olika vis är beroende av varandra. Genom denna allegori kunde manusförfattarna underhålla tittarna samtidigt som man lärde ut viktiga frågor om fördomar, andlighet, personlig identitet, miljöfrågor och sociala konflikter.

Bumbibjörnarna

Bumbibjörnarna (tidigare Gummibjörnarna, eng. Disney's Adventures of the Gummi Bears) är en amerikansk tv-serie. Bumbibjörnarna var Disneys första tecknade tv-serie, och banade därmed inte bara väg för senare disneyserier som Duck Tales och Darkwing Duck, utan höjde även ribban för vilken kvalité man kan vänta sig av en tecknad tv-serie. Serien gick i USA ursprungligen mellan åren 1985 och 1990. Totalt kom serien att bestå av i sex säsonger eller 65 avsnitt.

Bumbibärssaften
den magiska kraften
och visst blir man stark
om man dricker utav den

Ondska och törnar
det klarar små björnar
De kämpar och godheten
segrar igen

Hipp hurra,
för här kommer Bumbibjörnarna,
studsar fram igenom sagorna
och vi får följa med!

Från A till Ö

Från A till Ö är ett barnprogram från 1974. Huvudpersonen Hedvig Hök, som spelades av Birgitta Andersson, flyttar in i en kvarglömd arbetsvagn ute i skogen. I ett rede på taket bor en uggla, Helge, spelad av Bert-Åke Varg. Programmet handlade om olika svåra ord, varje avsnitt behandlade ord med en bestämd begynnelsebokstav i alfabetisk ordning (därav titeln). Exempelvis auktoritär, annulera och allemansrätt i det första avsnittet. När Hedvig inte förstår ett ord, men låtsas att hon kan det, blir hennes näsa mycket lång, och sedan då hon lärt sig ordet krymper den igen. Det här är någonting Hedvig skäms för och försöker dölja när det sker. Ugglan Helge, som växt upp på taket till ett tryckeri, kunde ofta vara till hjälp. Även korsordslösande bidrar till att öka Hedvigs ordförråd.


Skrotnisse och hans vänner

En serie i 15 delar som ursprungligen sändes 1985. Serien är baserad på en bilderbok av Jan Lööf publicerad 1976. Karaktärerna i serien bestod endast av dockor designade efter Jan Lööfs teckningar. Skrotnisse och hans son Kalle bor på sin skrotgård mitt i en liten stad och för ett sävligt liv. Universalgeniet och eremiten Bertil Enstöring, barndomsvän med Nisse, bor i ett isolerat fyrtorn för att i fred få skriva ner sina fantastiska uppfinningar i en stor bok. Den samvetslöse stadsingenjören Ture Björkman vill komma över denna bok, och skyr inga medel för att nå sitt mål. Till en början försöker han med utpressning genom att störa Bertils valda ensamhet. En lite småläskig serie minns jag att jag tyckte. Men spännande!

 

Barbapappa

Boktipset
med Stefan Mählqvist...den trallvänliga melodin ni-na-ni-na-ni-na (eller hur den nu gick) och den regnbågsfärgade soffan minns ni den?

Bamse
Jag var definitivt en Bamse tjej när jag var liten...har många, många tidningar hemma.

En svensk tecknad barnserie skapad av Rune Andréasson, som debuterade 1966. År 1973 fick den sin egen serietidning. Utöver serien finns Bamse även som bland annat filmer och bilderböcker. Figuren Bamse är en liten brunbjörn som blir "världens starkaste björn" när han äter Farmors dunderhonung. Övriga centralgestalter i serien är den lättskrämde kaninen Lille Skutt och den kloke sköldpaddan Skalman. De bor på tre kullar kallade kullarna, och Bamses gamla Farmor bor på ett högt smalt berg bland dessa, Höga Berget.


Fablernas värld

Fablernas värld (nederländsk originaltitel De Fabeltjeskrant) stop motion-animerad nederländsk TV-serie för barn, producerad 1968–1992 och totalt omfattande 1640 avsnitt på vardera fem minuter, som vanligen innehåller en sedelärande historia. Varje episod inleds av rollfiguren Ugglan, som med orden "Simma lugnt" också avslutar programmet.


Ebba & Didrik

Om syskonen Ebba och Didrik Reng, nio och tolv år, bosatta i sydsvensk stad. Utåt sett lever de i en verklig familjeidyll, men innanför hemmets väggar råder en djup splittring. Bägge barnen väljer istället att söka sin bekräftelse på olika håll. Didrik, avgudad av klasskamraten Tova, finner istället kärleken i den äldre flickan Yrla som kommer till stan. Samtidigt har han mycket svårt för att kunna erkänna för Tova att han inte har några känslor för henne.

Ebba slits mellan sin trogne kompis Philip och Mårten, en kille som hon lär känna av en slump. Det blir inte heller lätt när det visar sig att pappan dessutom söker bekantskap på annat håll. Det blir en sommar med nya bekantskaper, svikna löften och besvikelser som till slut ger Ebba och Didrik en nyans av hur det verkliga livet ser ut...


Björnes Magasin

Med riktiga Björne (det vill säga Jörgen Lantz, när Björne helt plötsligt bytte röst blev det ju helt galet *ler*). Björnes magasin är ett barnprogram som handlar om nallebjörnen Björne, (spelad av Jörgen Lantz 1987-2000, senare av Pontus Gustafsson). Medverkande är även de många olika personer som besöker honom. Björnes magasin lades ned för gott år 2004.

En av dem som fått sitt genombrott tack vare serien är komikern Robert Gustafsson. Bland andra som medverkat finns Anders Lundin, Carl-Einar Häckner, Vanna Rosenberg, Anders Linder, Roger Westberg, Johan Ulveson och Eva Funck. Björne har även tre ickemänskliga vänner, en hund av trä vid namn Hugo, en käpphäst som heter Branka och en snigel av tyg som heter Snigel. Björne och hans vänner ser ofta på olika korta barnprogram som de väljer ut ur ett kartotek.Serien skapades av Kerstin Hedberg och Anita Bäckström. Björnes magasin blev i en omröstning bland det svenska folket framröstat till det näst bästa barnprogrammet genom tiderna efter Fem myror är fler än fyra elefanter.


Astrid Lindgrens serier
Älskade alla Astrids serier, särskilt Pippi, Barnen i Bullerbyn, Ronja, Madicken och Vi på Saltkråkan



Den vita stenen

Två barn, Fia som bor i häradshövdingens hus, och Hampus som är skomakarens brorson, inleder en lek där de måste utföra olika uppdrag för att kunna erövra en vit sten från varandra. Hampus, som kallar sig Farornas konung efter en figur på en cirkus, lovar att måla öga-näsa-mun på kyrkklockan, och lyckas med det. Fia, som använder namnet Fiddeli, får utmaningen att vara tyst en hel dag, men det gör det väldigt svårt för henne att varna Farornas konung när häradshövdingen tänker undersöka vem som klottrat på kyrkans egendom.

Rädda Joppe - Död eller levande...
Kramdjursmullvaden Joppe försvinner i varje avsnitt. Genom pojkens försök att återfå sitt gosedjur får publiken lära sig hur nödsituationer hanteras och/eller hur olika delar av samhället fungerar. Manus skrivet av Gunnel Linde som även skrivit boken som Den vita stenen är baserad på.

Trasdockorna

Trasdockorna (The Raggy Dolls) var en brittiskt animerad TV-serie producerad under åren 1987-1989 och visad i SVT i flera omgångar sedan slutet av 1980-talet. Serien handlade om några dockor som alla hade blivit feltillverkade och som bodde i en låda i leksaksfabriken de gjordes i.

... Lite trasiga och knasiga!
I vårt trasdocksgäng.
Lite trasiga och knasiga!
Det är vår refräng

Är din näsa sned
eller armen ur led
och din tå är gul och blå
"lappri" säger trasdockan
- Du är lika bra ändå...

Joelbitar

Joelbitar var ett barnprogram som spelades in under sent 1980-tal och visades på SVT som en del av Björnes magasin. I programmet fick tittarna följa Joel Eriksson, en ung pojke med Downs syndrom, och hans vardagliga liv. Programmet producerades av Joels far, Olle Eriksson. På senare år har programmet uppnåt kultstatus.

Inte för att jag tyckte den var så bra, men just för att intromelodin fortfarande sitter fast i hjärnan. Kommer du ihåg när vi bada i havet? Kommer du ihåg alla fiskar som simmade runt....Men andra, viktiga saker, de minns jag inte. Mycket märkligt!

Har även idag upptäckt att jag totalt missade de små tecknade varelserna från Disney, Wuzzlarna - söta små hybriddjur med namn som Humlon (korsning mellan humla och lejon) och Tviger (korsning mellan tvättbjörn och tiger). Serien gick tydligen bara en säsong så det kanske inte är jättemärkligt att det gick mig omärkt förbi men lite roligt att Erica var helt frälst i den här serien när hon var liten. :)


Tänk om några år när nostalgi kommer innebära Teletubbies, Bananer i pyjamas och SpoungeBob Squarepants (Svamp Bob Fyrkant heter han väl på svenska)! Det var bättre förr :P


Oj, vilket långt inlägg det blev. Svårt att stoppa när jag väl började minnas och tänka tillbaka. Kul med lite nostalgi då och då. Kanske kommer mer av den varan någon annan dag :)

Kommentarer
Postat av: Syster Yster

Vad roligt! Vilken nostalgi! Har faktiskt oxå börjat på ett barnprogrammsinlägg, men det har inte blivit så mycket med det..

Tyckte både Ika i rutan och Skrotnisse var lite otäckt. Och Joelbitar gillade jag inte alls..

Fablernas värld hade jag helt glömt bort, tills jag såg bilden på ugglan och mindes! =)

Hade oxå helt missat Wuzzlarna. Aldrig ens hört talas om dem faktiskt..

Kom just på... min ena handledare påminner lite om en Fraggel. Haha!

2008-12-16 @ 20:06:45
URL: http://emmasjidder.blogg.se/
Postat av: Anonym

visst var manga av dessa barnprogram helt fantastiska, mina barn idag tittar pa dem pa DVD och vi skrattar tillsammans precis som ni vi var barn pa 70-talet. Mitt storsta OJ ar bara att nastan ALLA barnprogram utesluter bokstaven W, helt sjukt att man gor det egentligen. Det ar ju en bokstav! Den kan ju inte bara uteslutas for att det inte blir jamt pa 7 rader med 4 bokstaver per rad som alltid visas pa rutan.... Det svenska alfabetet har 29 bokstaver och det finns massa barn vars namn borjar pa W idag, undrar hur de kanner sig nar sin bokstav inte finns med (forekommer an idag bor ju ocksa namnas). Detta tycker jag ar mycket underligt! Kramkram

2010-12-10 @ 04:09:13

Kommentera inlägget här:

Vem är du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara jag som ser den)


Har du en egen blogg/hemsida?:


Vad har du på hjärtat?:


Trackback
RSS 2.0