Jag vann!!

Jag vinner ju aldrig något, men nu har det hänt. Gick in på Inkidos blogg för att se vilka som vann tävlingen som jag tipsade om tidigare. Har helt glömt av att kika in igen. Och vems namn står inte som en av vinnarna om inte JAG! 248 kommentarer och så blir jag en av de 4 som vinner, hur gick det till?! Blev supersuper glad! Vilken härlig avslutning på min första advent. Nu ska jag bara vänta på mitt juliga paket som kommer innehålla BÅDE stämplar och papper. Tack snälla Inkido!
Vill du kolla om du också är en av vinnarna ska du kika HÄR. Titta även in i bloggen för härlig inspiration till årets julkort.

Ska jag våga hoppas att min tur kommer vända även i andra sammanhang?!  ;)

  Låt julens budskap nå alla på vår jord...

Låt det bli jul även i år
och i människohjärtan ett hopp som består.
Jul, även i år.
Och känn högtidens kärlek  var helst du än går,
på en landsväg som leder till timrade hus,
storstadens gator med glimrande ljus

Låt julens budskap nå vår jord,
låt människor höra glädjens ord.
Och högt ovanför en änglalik kör
som sjunger om ljus, om hopp och om tro.
Låt julens budskap nå vår jord,
sätt främling och vän vid samma bord
Låt rädslan ta slut och vreden dö ut
evinnerlig fred, vårt eget beslut.
Låt julens budskap nå alla på vår jord.

Låt det bli jul även i år.
Och låt flingorna falla igen så vi får.
Jul även i år.
Gör så barnen får somna där tryggheten rår.
Låt det finnas gemenskap med vänner från förr,
välkomna nya och öppna din dörr.


Låt julens budskap nå vår jord,
låt människor höra glädjens ord.
Och högt ovanför en änglalik kör
som sjunger om ljus, om hopp och om tro.
Låt julens budskap nå vår jord,
sätt främling och vän vid samma bord
Låt rädslan ta slut och vreden dö ut
evinnerlig fred, vårt eget beslut.
Låt julens budskap nå alla på vår jord.

Låt det bli jul även i år
Med de tankar och gåvor vi ger och vi får.
Jul, även i år.
Ett budskap om frid som vi alla förstår.
I från vidsträckta stränder, från land och till stad
snöklädda toppar och blånande hav.


Låt julens budskap nå vår jord,
låt människor höra glädjens ord.
Och högt ovanför en änglalik kör
som sjunger om ljus, om hopp och om tro.
Låt julens budskap nå vår jord,
sätt främling och vän vid samma bord
Låt rädslan ta slut och vreden dö ut
evinnerlig fred, vårt eget beslut.
Låt julens budskap nå alla på vår jord.
Nå alla på vår jord!

Texten ovan kommer från julsången med samma namn från Lasse Berghagens julskiva Jul i vårt hus. Tycker texten är så fin så jag tänkte jag skulle dela med mig av den till er. Försökte hitta låten på Youtube men det gick inte så bra...Lasse är ju inte riktigt hetaste artisten i stan :P Men lyckas ni få tag i den så rekommenderar jag er att lägga till din till er julsångslista, den är fin :)

Hoppas alla haft en trevlig första advent, nu är det sängdags så jag orkar med morgondagens jobb. Men jag kan informera att både mobiltelefon och mp3 spelare nu är julladdade. Natti natti!

  Alexander har flyttat in...

Ni behöver inte bli chockade över rubriken, är inte riktigt så spännande som man kanske kan tro. Har precis kommit hem från en liten roadtrip som dagen till ära gick till Vadstena. Jag och Erica åkte för att gå på julmarknad på slottet och med mig hem fick jag bland annat tomten Alexander.
Mat, stöpta ljus, julbockar (de som satt ner var supersöta) och tomtar....allt man kan önska på en julmarknad!

Alexander
Med mig hem fick jag även Vadstenas egna Klosterglögg, en viltkorv och lite god julsenap. Julmarknaden var inte så stor som jag förväntat mig. Hade nog trott att det skulle vara lika stort som julmarknaden i Huseby men det var den inte. Stämningsfaktorn var dock hög då julmarknaden är belägen inne i de gamla slottslokalerna. Var inte så mycket julmusik som väntat och tyvärr inget vintrigt väder då det regnade. Jag och Erica hade ändå en trevlig tripp och julmarknaden får godkänt :) Så nu ligger vi lika Emma, på listan över "antal-julmarknader-jag-besökt-2008"!

Helgen har bjudit på väldigt trevlig julfest med jobbet i fredags. Förvånande hur många nya sidor man upptäcker hos sina arbetskamrater vid sådana tillställningar :p Alla har exemplvis sett mig trycka in 17 marshmallows i käften, inte var dag det händer det kan jag lova. Lördagen blev en seg dag där det mest produktiva jag tog för mig var att sticka på min halsduk. När sedan tv:n pajade så blev det ännu mer stickat och slappat. :) Ikväll (känns som om det är kväll redan när det är kolsvart ute) ska jag städa upp lite, plocka fram någon mer tomte tror jag, äta, ladda mobilen med en julig ringsignal, fylla mp3 spelaren med julmusik och sedan ska jag adventsglögga hemma hos Erica & Jonas. Bjöd in mig själv med mutor om att jag skulle ta med saffransskorpor och lussekatter - och det funkade! :P

Igår tände jag mina adventsbarn för första gången. Vet det egentligen är tänkt att man ska ta fram en till varje advent men då får man ju inte titta på dem så länge så jag kör med alla framme hela julen, det får bli min jultradition. Så nu är presenten jag fick av MamBo avslöjad (gav er ju en tjuvkik i ett tidigare inlägg)

  Elflugan GRANDE...

Designklassikern Elflugan, designad av Lundgren & Strandberg, har fått en uppgradering. Efter 10 år på marknaden kommer den nya versionen ut. Nutida arkitektur har ofta fönster från golv till tak vilket skapar nya behov  och den ursprungliga Elflugan fick helt enkelt växa. Proportioner och färger (vit & antracitgrå) är bibehållna. Nytt är att Elflugan GRANDE har dimmer. Tanken är att Elflugan GRANDE ska passa lika bra i offentlig miljö som hemma.
Den nya glödlampan är på 3w, och full effekt blir 19x3w dvs. 60w. Bottenplattan är 50 x 12,5 cm, högsta höjd är 58cm över plattan. Priset ligger på stadiga 3 995 kr (den vanliga ligger på runt 1800-2000 kr)! Jag säger bara.....ha-begäret är väckt! Jag har LÄNGE velat ha den vanliga Elflugan (och det vill jag verkligen fortfarande)....men den nya modellen är ju superläcker och superdyr!

  Kära tomten...


...jag har verkligen försökt att vara så snäll jag bara kan det här året så en liten julklapp kan jag nog vara värd tycker jag. (hoppas du, Tomten, tycker detsamma). Annars har jag blivit så vuxen så jag även uppskattar all god julmat, allt  gott julgodis och att få tid att umgås och skratta tillsammans med min familj. Japp, supermånga vuxenpoäng på det tror jag!

Men här kommer min önskelista om i fall att Tomten skulle vilja lägga ett paket till mig under granen i år med.

  • En ny hårtork (min gamla smälter när man använder den...tror det är ett dåligt tecken)
  • En Bind-it-all
  • Welcomeskylt (som jag även önskade mig till min födelsedag)
  • En slickepotsked (Spoonula) - lite skadad sedan exjobbet jag vet, det är iaf ett redskap som är en kombination av en slickepott och en sked, huvud i silikon som tål värmen i kastrullerna vilket gör det lätt att både röra om i kastrullerna och grytorna och skrapa runt kanterna.

  • Presentkort på MQ
  • Tvättkorg (tycker den här på Rusta är fin - kostar 349 kr). Fast fick jag drömma skulle jag helst ha en VIPP tvättkorg...(VIPP har så snygga saker så man nästan svimmar -behöver jag ens säga att det är dansk design?! :P )

 

  • Bidrag till en systemkamera
  • Bidrag till en tvättmaskin
  • Handdukstork
  • Rund beige ryamatta till sovrummet (diameter ca 110-120 cm)
  • Mascara
  • Underkläder
  • Nya innetofflor - fårskinnstofflorna jag köpte förra året håller på att falla sönder för de används så flitigt, är alltid frusen.

  En milstolpe...

...är nådd med det här inlägget. Detta är mitt 398:de inlägg sedan starten den 24 april 2007. Inte så mycket kanske ni tycker men det blir iaf i genomsnitt drygt ett inlägg om dagen :)


  Vintrigt...

Kan meddela att det visst det snöade under natten och hade kommit (med sydländska mått mätt) en hel del snö. Möttes av följande syn när jag kom till parkeringen (jag vill ha garageplats!)...
...hmm vad hade jag nu lagt den där borsten någonstans?! Givetvis hittade jag den inte utan fick skrapa bort snön med hjälp av snöskrapan. Inte lika smidigt men det gick.  Var inte superskoj att köra till Borås heller för som ni ser snöade det fortfarande när jag skulle köra. Men efter Ulricehamn blev det bättre och vi tog det lugnt och kom fram som vi skulle. :) Nu är dock mycket av snön borta och min bil är på tok för smutsig. Så otacksamt att göra den ren då den blir likadan supersnabbt igen.

Det är iaf skönt att det är  tisdag kväll, lönen har kommit in på kontot, jag har inget planerat för kvällen utan jag ska bara slappa, kanske smaka mina lussebullar och dricka lite te. Ska även försöka komma isäng tidigt ikväll så jag får några timmars god natts sömn. Imorgon ska jag på Newcomers club. Vad är det för något undrar ni?! Det är att alldeles nystartat nätverk för personer som flyttat till Jönköping och börjat ett nytt jobb - det är ju precis det jag har gjort. Fagerhult är ett av företagen som är med och sponsrar nätverket så det var så jag kom i kontakt med det hela. Vi får se vad kvällen bjuder på . Vi ska träffas 2h på Länsmuseet i stan iaf, så mycket vet jag.

Jag toppar veckan med en julfest med jobbet på fredag och sedan får vi se vad helgen bjuder på. Blir förmodligen en tripp till Vadstena och julmarknaden antingen på lördag eller söndag. :)

Nu ropar soffan på mig....ha en trevlig tisdagkväll!

  Grantema...

Jag fortsätter på grantemat och visar några fina julgransmattor. Finast av de alla tycker jag den här första är från danska Én Gry & Sif. Den är tillverkad i 100% ull (från Nya Zeeländska får). Ullen tovas för hand i Nepal och ni kan ju därmed räkna ut att den inte är särskilt billig :P 1 530 kr kostar den närmare bestämt och finns på inreda.com.
Julig julgransmatta i mörkrött med vita pärlbroderade hjärtan. Diameter 150 cm.

En söt budgetvariant hittar du på Rusta. Filtmattan  som mäter 100 cm i diameter, kostar endast 79 kr och finns i rött, svart, grått och rosa.
Vill man vara lite modernare kanske IKEA:s KALLT, julgransmattan med belysning är något att satsa på.  Mattan är grå, har en diameter på 94cm, brinntid på LED dioderna i minst 20 000 h och kostar 299 kr.
Rotor Design, som gör de fina ljusstakarna jag skrivit om tidigare (HÄR), har även en fin julgransmatta i sitt sortiment. Mattan är antracitgrå och tillverkad i ren ull med rött kantband och en broderade julbock som dekoration. Diametern är 95 cm och den kostar 450 kr.

  En sockerbagare...


Se vad mycket fint vi bakade. Visst ser det smarrigt ut?
(ej en reklambild som många trott...faktiskt våra egna bakverk och mitt egna ihopklipp av bilderna)

Puh, vilken dag det har varit. Nästan precis kommit hem faktiskt. Direkt hemkommen från jobbet vände jag i dörren och åkte till Kroatorpet i Huskvarna för att baka hela kvällen lång. Så nu 5 h senare är jag hemma med 2 nybakade brödlimpor, ett tiotal frallor, ett gäng lussekatter, en kanelkrans (min första jag bakat någonsin), doppeskorpor (väldigt hårda, men goda, måste doppas därav namnet), syltkakor, chokladkakor, chokladtryffel och en annan nötig chokladgodis. Så nu vet ni till vem ni ska komma om ni vill ha gott fika!  Vilket dagsverke...och det ovanpå den vanliga dagen på bruket. Väldigt trevligt var det iaf och det kan rekommenderas till att som bor i Jönköpingstrakten. 450 kr /person kostar kalaset, lite dyrt tyckte jag innan men jag kan nog säga att det var värt det ändå. Väldigt snällt av Elin och Cissi (jobbarkompisar) att bjuda med mig, jag tackar och bockar! 

Nu kan jag nog ärligt säga att det inte kommer bli så mycket mer bakat innan jul. Kanske lite pepparkakor på sin höjd :) Kom precis att tänka på att jag precis testat på årets julklapp - en upplevelse. Helt rätt i tiden med andra ord. Så bra det kan bli ibland. Nu ska jag stupa i säng, blir jobb i Borås imorgon. Hoppas det inte kommer mer snö i natt, blir så jobbigt att köra då.

Natti natti!

  Automatisk julgransvattnare...

Visst låter det praktiskt? På inreda.com finns denna fiffiga uppfinning som jag tror faller under kategorin "Saker du inte visste att du behövde". Kamouflagen i form av ett paket kanske inte riktigt funkar andra dagar än just på julafton när det faktiskt ligger andra paket och väntar under grannen. Men fiffigt det måste jag erkänna att det är :)
Du slipper krypa under granen bland barr för att komma åt att vattna och granen kan dricka så mycket vatten den behöver. Koppla slangen till julgransfoten, fyll vatten i julklappsbehållaren och granen står grön och grann länge! Behållaren fylls sedan på ungefär var tredje dag, den rymmer ca 6 liter vatten. Passar alla julgransfötter. Mått: 21 x 21 x H 18 cm. Och priset, endast 155 kr.

  RIX FM - Blogg SM...

Idag fick jag veta att en kompis har nominerat min lilla blogg till RIX FM:s Blogg SM. Det var ju faktiskt lite roligt att hon uppskattar den så mycket så hon kom på den idéen. Vad lite det behövs för att förgylla min dag :) För er som missat det så kan man på RIX FM:s hemsida gå in och nominera bloggar till Blogg SM. Bloggen måste uppfylla någon av följande kriterier: vara smart, glad, folklig, annorlunda och spännande. (undrar vilken av kriterierna min blogg faller under...hmmm). Bloggaren måste dessutom vara över 18 år och blogga minst ett inlägg om dagen. Måndag-torsdag denna veckan kan man sedan gå in (på samma hemsida) och rösta på någon av dagens delfinalister. Svårare än så är det inte! Nu tror jag ju inte direkt att jag kommer bli en av delfinalisterna men ni kan ju alltid hjälpa mig att hålla tummarna ;).

Visserligen bloggar jag ju för min egen skull. Ett sätt för mig att bubbla av mig av både det ena och det andra. Dela med mig till världen om sådant de är intresserade av att veta, sådant de inte visste att de hemskt gärna ville veta och säkert en hel del de inte alls vill veta :P Sen vet jag att vänner och familj som befinner sig lite längre bort och som jag inte kan träffa så ofta och som jag ibland även är väldigt dålig på att ringa och hålla kontakten med, kan känna sig lite uppdaterade om vad som händer och sker i mitt liv. För vem vill inte veta vad TokFia har för sig!? ;)

Jag har några trogna läsare där ute, särskilt i juletid brukar den siffran stiga, och det är jag förstås väldigt glad över. Allra mest tycker jag om alla läsare som faktiskt talar om att de varit inne och kikat på sidan genom att lämna en liten kommentar *hint hint*

Anyway, ville bara meddela att denna lilla gest...gjorde mig lite extra glad idag. Så tack Carin! (som jag faktiskt introducerade till det här bloggandet men som numera är lite dålig på att uppdatera sin blogg. *ler*)


  Sveriges Lucia 2008...

I år är Sveriges Lucia tillbaka igen för första gången sedan år 2000. Sju stycken kandidater tävlar om titeln. Nystarten innebär att Sveriges Lucia kommer att fokusera på Lucias uppgift snarare än på hennes yttre skönhet. Uppgiften för Sveriges Lucia handlar om att sprida ljus och omtanke samt belysa svåra situationer. Genom att ta ett aktivt socialt ansvar kan Sveriges Lucia göra framtiden ljusare för unga tjejer. (Ojojoj vad fint det låter). Fram till och med den 3:e december kan du vara med och rösta fram vilken du tycker ska bli Sveriges Lucia i år. Röstningen sker via telefon och varje samtal kostar 25 kr varav 11 kr oavkortat går till den organisation som kandidaten valt att stödja. En god gärning helt enkelt :)

Eftersom det rent generellt bloggas otroligt mycket i vårt avlånga land så blev jag inte ett dugg förvånad när jag upptäckte att alla kandidaterna har varsin blogg :) Där skriver de sin berättelse om vad som händer, hur de mår, vem de möter, hur förberedelserna går och vad de gör för sina frivilligorganisationer. Vill du se vilka kandidaterna är och läsa deras bloggar ska du titta in på Sveriges Lucias hemsida.

  Tjuvstartat lite till...

Ja, jag vet första advent är först nästa helg. Men för att kunna utvärdera om jag ska ha fler ljusstakar och var jag i så fall ska ha dessa så var jag ju tvungen att sätta upp det jag har. Så nu är det även en ljusstake på plats i kontoret och en guldig stjärna (nyinköpt i år på EKO hallen för endast 140 kr om jag inte minns priset fel) upphängd i sovrummet. Stjärnan heter Oro, kommer från Star Trading och mäter 60 cm i diameter. Jag var till och med så ambitiös att jag har kopplade in en strömbrytare på stjärnan så att jag slipper dra i och ur sladden i vägguttaget varje gång jag ska tända den. Blev riktigt nöjd med resultatet.

Kolla in himlen...så härliga färger.

Lite mörk bild men här är ljusstaken i kontoret., Markslöjdsljusstaken Kallinge inköpt för 7 år sedan i Luleå.

Dessutom har jag fixat så hela ljusslingan på balkongen fungerar nu. Behövde som tur var bara byta en lampa så funkade alla lamporna som varit ur funktion tidigare.

  Grinchen är julpimpad...

Idag har jag hjälpt min lillasyster a.k.a Grinchen med en ny design på sin blogg. Blev ju givetvis en julinspirerad design även för hennes del även om inte är en tredjedel så jultokig som jag (därav namnet Grinchen). För er som inte vet det så gillar Grinchen inte alls julen och vill helst förstöra allt vad julklappar, julgranar och julpynt heter. År 2000 kom filmen "Grinchen- Julen är stulen" (som baseras på amerikas kanske mest populära barnbok skriven av Dr Seuss) med Jim Carrey i rollen som Grinchen ut.
Men eftersom jag var den som fick ändra designen så fick jag bestämma att det skulle vara lite juligt tema iaf. Givetvis påminner den ju en del om min egen design, för att göra det lätt för mig blev det ju en del klipp och klistra. Resultatet blev iaf fint och ni kan se en liten skärmdump av den här nedan. Självklart ska ni ju gå in på bloggen själva och titta hur det blev och lämna en liten kommentar :)
Klicka på bilden som kommer ni direkt till hennes blogg!

  Glöggandet har börjat...

..och jag vill därmed även officiellt starta årets betygsättning av glöggsorter. Förra året kom jag inte så långt i min betygsättning då endast en sort faktiskt hamnade i bloggen (kolla här) men i år gör jag ett nytt försök. Igår testade jag ett supergott alkoholfritt alternativ. En klar vinnare över den traditionella alkoholfria Blossa glöggen nämnligen Smålandsglögg. Inslaget av lingonen gör att glöggen upplevs som friskare och inte så söt i smaken.

Doft: Medelstor doft med inslag kryddnejlika, kardemumma och kanel.
Smak: Söt smak med inslag av lingon, kryddnejlika och kardemmumma.
Alkoholhalt: 0%
Pris: ca 25 kr


  Tävling: Blogg Candy

Är du som jag lite smått scrapptokig ska du titta in på Inkidos blogg. Just nu har de en invigningsfest och lottar därför ut 5 st Julstämplar och 1 papperspaket bland de som kommenterat innan 25/11 kl 23.59. Jag har ju aldrig tur och vinner något men att inte försöka vore ju dumt :P

För er som inte känner till Inkido så har de helt underbara stämplar, titta gärna i höstkatalogen (pdf)
Ett exempel på en julig stämpel från Inkido

  Annorlunda adventsljusstake...

Julbocken är en jättefin, lite annorlunda adventsljusstake från svenska Rotor Design. Men som alla vet - är det fint så kostar det därefter också. Priset för bocken i ek är 1 195 kr och för den i rödbetsad björk "bara" 750 kr. Finns även i varianter för färre ljus.

  Liten tjuvstart...

...på adventspyntandet har jag gjort. När jag ändå går runt här och pysslar och städar lite så tänkte jag att jag kunde ju sätta upp ljusstaken i fönstret och provtända den för att se att alla lampor är hela. Sagt och gjort, min ljusstake som varit med mig  sen jag var liten och som alltid stått i mitt fönster vid advent (så länge jag bodde hemma) har nu flyttat tillbaka till mig och pryder nu sin plats i vardagsrumsfönstret. Märkligt hur liten den ser ut i mina stora fönster, hemma har de alltid känts så stor :P Den kommer dock få stå släckt hela veckan för adventsljusstakar får man inte tända förrän första adventshelgen det vet ni väl?! :)

Ser ni det ligger snö nere på parkeringen...haha...så lite så det inte ens får räknas. Så här vintertid saknar jag faktiskt Norrland!

Julgardinerna i köket har faktiskt också kommit på plats. De är dessutom inte så juliga så det kändes ok.
Blev väldigt sugen på att köpa svart sprayfärg och spraya benen på mitt köksbord när jag höll på att fixa i köket. Får se om det kanske kan bli ett veckoprojekt den här veckan. Hade varit kul att förändra köksbordet lite. Sen letar jag febrilt efter stolsskydd till stolarna, vill ha svarta med kappa likt de på bilden nedan. Vet att Gripsholm har dem men jag vet inte var man får tag på dem. Någon som vet?
....Sitsarna på stolarna jag har är nämligen gjorda i "bambu" vilket är väldigt mysigt att klösa på tycker Tussi och de håller därmed på att bli helt förstörda. Eftersom jag inte är sugen på att köpa nya stolar just nu så insåg jag att dynor var ett bra alternativ. Nog jiddrat. Nu ska jag dammsuga och sedan ta en promenad med Pollux i det friska höstvädret.

  Juliga mattor...

...för den som även vill pryda golvet med en julig matta kommer här lite tips. Först söta vintriga plastmattan Flake från Lantlig design & inredning (titta under julmattor och plastmattor).
I samma internetbutik finns även Ginger:
Priset varierar med storleken (förståss) men prisspannet ligger mellan 140-860 kr. Billigare alternativ hittar du på Rusta, där den här söta vändbara plastmattan, Snö, med måtten 70x140 cm kostar endast 99 kr. Något mer anpassat för min plånbok.


Tillägg 2008-11-22
Rusta finns även den juliga garnmattan Glitter som mäter 70x180 cm. Priset för den även den överkomligt med sina 249 kr.

  Livet rullar på...

...i typ 190 och jag känner knappt att jag hinner med. Den här veckan har susat förbi i rasande tempo och jag har knappt hunnit blinka. Mycket på jobbet just nu så tankarna hamnar där även när jag är ledig. Har faktiskt blivit lite jobb på kvällarna också den här veckan, något jag annars har lovat mig att jag ska låta bli. Två dagar har spenderats flitigt arbetande i Borås och i torsdags var jag i storstan för att möta upp med några designers och diskutera lite utomhusbelysningskoncept. Roligt och givande, svårt att föra diskussioner över telefon när man spånar kring olika design/konstruktionslösningar. Hur givande det än var i Sthlm så innebar resan en lååång dag.

Förutom allt jobbrelaterat har jag iaf lyckats se Lelias jul (blev riktigt baksugen) fast jag lyckades somna i reklamen för jag var så trött...hade innan dess stressat från jobbet för att hinna på kinesiskan (bara en gång kvar nu på kursen) och när jag kom hem la mig i soffan med en kopp te och Leilas jul och då blev jag tröööött... Som vanligt är det bitterljuvt med helg - fruktansvärt skönt att få vila och vara ledig men väldigt ledsamt och ensamt att behöva spendera den utan en kär vän. Tänk att få komma hem och bara mysa och ha det trevligt på fredagen men någon man verkligen verkligen tycker om. Istället för att själv lulla omkring och prata med djuren som en galen gammal tant. :P

 

Helgen kommer iaf bjuda på lite plugg, stickning (vill bli klar med min gosiga tjocka halsduk det börjar ju bli kallt nu) och så ska jag njuta av sovmorgon och långa promenader med Pollux. Försöka slappna av och koppla av....Mindre roligt är väl städningen som behöver genomföras...tur att det snart är första advent så jag kan få pynta lite, det är roligare än att städa. :) Nu närmast bjuder kvällen på lite mat.

Trevlig helg på er!


  En julfavorit...

..som kom ut förra året som jag kan lyssna på om och om igen är Josh Grobans julalbum - Noël. Toppenbra skiva med en kanonartist, särskilt förtjust är jag i Little Drummer Boy som även var med i min musikkalender förra året - HÄR.

Ok jag erkänner, jag har kanske börjat lyssna lite, lite på julmusik redan nu....men bara lite i smyg, när jag är ensam och ingen annan hör.

  Nu är den på plats...

Tavlan har kommit upp på väggen. Dock blev det inte helt 100%-igt. Antingen har jag dragit tyget lite för hårt eller så är ramen lite skev. Resultatet blev iaf att ena hörnet inte riktigt ligger längs med väggen. Får klura lite på hur jag ska kunna fixa det. Att ramen är lite skev kan ju vara möjligt då den är ganska stor 146x91 cm. Udda mått kanske ni tycker men det är uträknat enligt Gyllene snittet för att det ska vara vilsamma proportioner för ögat.


För er som inte vet vad gyllene snittet är så kommer här en kort förklaring. Gyllene snittet är ett sätt att dela in en sträcka eller en yta i harmoniska proportioner och motsvarar de förhållande som erhålls när en sträcka delas i en längre del a och en kortare del b på så vis att hela sträckan a+b förhåller sig till a som a förhåller sig till b. Hängde ni med? Alltså (a+b)/a = a/b som ska vara ungefär lika med 1,618. En rektangel som förhåller sig på det viset brukar kallas den gyllene triangeln. Ofta använder man sig också av omvända förhållandet a/(a+b)=b/a som ungefär ska vara lika med 0,618. Måtten på min tavla har jag valt så att de ska motsvara den gyllene triangeln så bra som möjligt.
En gyllene rektangel kan delas in i en kvadrat och en mindre gyllene rektangel. Genom att upprepat dela upp den mindre rektangeln på samma sätt får man en figur i vilken en logaritmisk spiral, den s.k. gyllene spiralen, kan ritas in.

Gyllene snittet var känt redan av Pythagoras och de gamla grekerna och genom tiderna har man i detta förhållande velat se normen för den fullkomliga harmonin hos mått och proportioner inom måleriet, fotokonsten, arkitekturen, och bildhuggarkonsten.

Det Gyllene snittet återfinns överallt omkring oss i vår vardag exempelvis föhållande mellan människans kroppsdelar, överallt i naturen (ex i solrosens blomma, i tallkottens hölje och i ananasens skal återfinns de den logaritmiska spiralen som kan återskapas med hjälp av en gyllene rektangel), på föremål som ex tidningar, böcker, fönsteröppningar osv.
Kreditkort som till exempel VISA och MasterCard har ett förhållande mellan sidorna som avviker från den gyllen rektangeln med mindre än 2%.
Även i en fotboll finns gyllene snittets proportioner. Bollen är sydd som ett lapptäcke, oftast i svart och vitt Det svarta fälten är tolv regelbundna femhörningar, medan de vita är tjugo regelbundna sexhörningar. I en regelbunden femhörning så är förhållandet mellan en sidan och en diagonal just gyllene snittet.

Nog undervisat, nu har ni iaf ett hum av vad det Gyllene snittet är och varför jag valt att ha de måtten på tavlan som jag har. Nu till det viktiga....hur det blev! Ganska bra om jag får säga det själv. Gillar verkligen tyget och den ser förvånansvärt liten ut där den hänger på väggen, inte konstigt att allt annat jag provat att hänga dit sett ut som frimärken. :)

Ytterligare en bild, denna gången syns även de nya orange gardinerna.

Nu blir det promenad med vilddjuet sen ska jag och Erica åka runt och leta julbelysning. Blir lite som att ha Grinchen med mig tror jag då jag är helt tokig i julen och Erica mest ska pynta lite på EN våning i huset bara för att man ska :)

  Juliga recept...

...har Allt om Mat gott om på sin julsida. Kolla in alla läckerheter här! Som ett smakprov bjuder jag här på ett recept på lite annorlunda chokladkola som enligt upphovsmannen tillika kocken Peter Jelksäter (från Kocklandslaget) passar utmärkt till årets glögg från Blossa. (Har inte testat själv men det låter ju ganska smarrigt)
Ingredienser (50 st)

200 g mjölkchoklad
100 g aprikospuré
100 g grädde
150 g strösocker
100 g honung, flytande, /glykos
saltkristaller

Gör så här

  1. Koka upp puré, grädde, socker och honung och slå över den hackade chokladen, rör slät och häll tillbaka i kastrullen.
  2. Låt det hela koka kraftigt under omrörning till en temperatur av 118C. Häll ut i form eller på bakplåtspapper till önskad tjocklek, strö över salt.
  3. Låt svalna och skär i bitar. Slå eventuellt in i papper. Förvara i väl försluten burk så att de inte torkar.

  Leilas jul är tillbaka...

...i rutan igen närmare bestämt i Tv4 + den 19 november kl 21.00. Jag kommer sitta som klistrad framför tv:n och njuta av härlig julstämning och mumsigt julinspirerat bak.Kommer du?
För den som råkar missa programmet kan jag tipsa om reprisen den 23/11 :)

  Kunde inte...

...hålla mig längre (men tre dagar kunde jag vänta det var väl duktigt *fniss*). Nu är bloggen officiellt julpimpad!


Signaturen ser ut så här

Dessutom har jag ikväll förutom att jag har tvättat och städat även hunnit pimpa min balkong. Ljusslingan har åkt upp! Skulle först bara tända den för att se om alla lampor funkade men det var så fint så jag behöll den tänd. Är så mörkt ute nu ju! Tyvärr är det någon eller några lampor som inte fungerar så en del av slingan är släckt, blir till att köpa nya lampor och leka detektiv för att hitta den/de som kan tänkas vara trasig (förmodligen lite lättare att se i dagsljus)

  Årets julklapp 2008...

...är utsedd. Årets stora konsumtionshögtid står för dörren liksom detaljhandelns viktigaste period under året. Enligt tradition (sedan 1988) utser HUI (Handelns Utredningsinstitut) varje år en produkt som blir årets julklapp. Just idag tillkännagavs vad som utsetts till årets. (Vill du se vad årets julklapp har varit sedan starten kan du läsa mitt inlägg om företeelsen från förra årets julbloggande HÄR.)

Frågan är om julhandeln åter kommer att slå rekord eller om osäkerheten på finansmarknaderna världen över får de svenska konsumenterna att hålla hårdare i plånboken och minska ned på antalet klappar under julgranen?Konjukturförsvagning till trots så spås det inte bli någon minskning utan handeln förväntas även i år slå nya rekord. Detaljhandelsomsättningen spås kunna spränga 60 miljardersvallen och landa på 61 miljarder kronor, en ökning med 2.5% vilket anses vara blygsamt mot exempelvis förra årets ökning med 4%.

Konsumenterna söker en innehållsrik fritid och i detaljhandeln säljs det mer paketerade tjänster. Årets julklapp är därför....*trumvirvel*.....EN UPPLEVELSE!
Så varför inte ge bort en ballongflygning, en whiskeyprovning, ett motorcykelsafari, en spaweekend, en chokladprovning, en hundspannweekend eller varför inte en glasblåsningskurs?! Vill du ha tips på aktiviteter kan du titta in på
upplevelsepresent.se

  Julklappstips nr 3

Dagens tips är för de minsta...supersöta skinnskor från Bobux. Bobux är ett märke från Nya Zeeland som etablerat sig runt om i hela världen. Tydligen super för alla småbarnsföräldrar som upplever att strumpor och skor inte lyckas sitta kvar på fötterna på småttingarna. "Bobux unika resår kring vristen gör skon lätt att ta på men svår för den lilla bebisen att ta av. Mjuka sulor av naturläder ger maximal böjlighet och optimalt halkskydd."

Finns i ett 50-tal modeller och för barn 0-5 år, titta in på hemsidan får du se. Här nedan visar jag ett axplock.
Priset för ett par söta pjucks ligger på 299 kr.

  Tavlan är klar!

Yeah! Kvällens projekt att färdigställa tavlan är avslutat. Tur jag har en ordentlig häftpistol :) Blev riktigt nöjd med resultatet, tror jag fick till mönstret ganska bra (försökte vara så snål som möjligt för att minska spillet så jag kan göra kuddar också....tyget var ju...hmmm... rätt dyrt). Kommer bli super när den kommer upp på väggen ovanför soffan. Men det kommer inte hända ikväll. Ni kan få en liten titt på hur den blev och sen blir det någon miljöbild när den är på plats. Nästa projekt - kuddarna - får vänta till nästa vecka tror jag.

  Julklappstips nr 2

Dagens julklappstips är för den morgontrötta - Clocky, väckarklockan från Nanda som gömmer sig för dig!
Svårt och tungt att komma upp på morgonen? Tycker du om att ligga och dra dig istället för att gå upp till jobbet/skolan/livet? Händer det att du helt enkelt stänger av klockan och sover vidare? Med Clocky kommer du alltid upp i tid!

När alarmet går skuttar han ner från ditt nattduksbord och ilar pipande runt på golvet i ett försök att hitta en säker plats att föra oväsen på. Och han slutar inte förrän du går upp och stänger av honom. Som en blandning av ett marsvin, din mamma och en vanlig klocka alltså. Sovmorgon byts mot punktlighet och du har till slut blivit en god samhällsmedborgare. Tack Clocky!

Väljer du att aktivera snooze-funktionen ger Clocky dig en chans att trycka på snooze eller stänga av alarmet. Trycker du på snooze ilar han obönhörligen iväg på andra ringningen!
Källa: Coolstuff.se

Pris: 499 kr på Coolstuff


Lite som att ha R2D2 i sovrummet. Jag skulle bli helt GALEN, men jag vet iaf några personer som nog skulle behöva en sådan för att komma upp på morgonen. Lyckligtvis har jag Pollux som hjälper mig komma upp...på ett lite tystare och mer behagligt vis (om nu bli slickad i örat kan räcknas som behagligt) :)

  Snart kommer den...

...min nya juliga bloggdesign. Den är i stort sett klar men jag ska nog suga på karamellen en liten liten stund till. Jag kan redan nu avslöja att den är röd, det finns tomtar och den andas jul :P

Kvällen har jag förutom att ägna åt bloggdesign även ägnat åt att bygga ihop ramen till min tygtavla. Imorgon ska tyget strykas och sättas på tänkte jag. Har varit på en kort promenad med Pollux för det är ganska blåsigt och tråkigt väder här. För er som missat det så har ju faktiskt till och med tak blåst av under dagen precis här i trakten...Med vindstyrkor på över 20 m/s är det kanske vad man kan räkna med...vad vet jag?! Som tur är tycks taket på mitt hus vara något stabilare :P

Ett stycke tak någon?!

Hade inte varit särskilt glad om det varit min bil.

  Julklappstips nr 1

Förra året kom systrarna Eisenmans bok Vinterns söta ut. En bok för den som älskar sötsaker och gillar att baka inför julen. Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman driver sedan flera år The Cookbook Café vid Jarlaplan i Stockholm. Det är en kombinerad bokhandel och kafé för matentusiaster. Där kan man även provsmaka på godbitar ur den storsäljande och prisbelönta Två systrars söta,som kom ut 2005, och Soppor, bröd och röror, som publicerades året efter.

I Vinterns söta finns mer än 125 recept på allt från anistryffel till änglakola: mjuka kakor, småkakor, tårtor, puddingar, pajer, desserter, tryffel, kola, knäck och annat godis samt drycker.

Årstidens klassiska kryddor återfinns i många recept, men ibland i lite annorlunda sammansättningar, exempelvis pepparkakskola, saffransdrömmar, glöggbakade päron, ingefärs- och limetårta, kardemummatryffel, pepparkaksmuffins, mjuk pepparkaka med äppelmos och ananas, kardemummakryddade pistagenötter och saffransmarängsviss.

Kostar 180 krBokus.

  Achmed - Jingle bombs

Ingen har väl lyckats missa den begåvade buktalaren Jeff Dunham och framförallt inte hans karaktär Achmed  - the dead terrorist....Silence! I kill you! Har dvd:n på hans show och jag kan inte hjälpa det...han är helt enkelt funny as hell! Hittade ett litet julklipp där Achmed sjunger en liten egen julmelodi som jag tänkte jag skulle bjuda på :)

  Helgen gick fort...

...precis som helgerna (och veckorna med för den delen) brukar göra. Har tillbringat helgen hemma i Blekinge och det var mysigt. Körde ner redan i fredags för att få ut maximalt av tiden. Har hunnit umgås med mamma, mormor, pappa och lite kompisar. Dessutom provianterat med lite pysselgrejer (ur mammas oändliga förråd) och lite julsaker. Bland annat fått med mig min röda adventsljusstake som jag haft på mitt rum så länge jag kan minnas - mycket nostalgi med den :). Nu måste jag bara hitta en ny placering för den, jag tror den kommer få bo i vardagsrumsfönstret. För ytterligare nostalgi fick jag även med mig en väggbonad med två söta små tomtar som även de har varit med i alla år...iaf så länge jag kan minnas. Lite roligt att sätta upp den, frågan är dock åter igen var?! Som bonus fick jag även en superbra present av MamBo som även den har med julen att göra....Något som jag önskat mig länge och som jag verkligen förknippar med julen och traditioner! skulle fått den i födelsedagspresent för den inhandlades redan förra året men mamma hade lagt det på ett så braigt ställe att hon inte hittade presenten :) Efter lite intensivt letande i huset så hittade vi den igår. Ger er en liten tjuvkik här...någon som kan gissa vad det är? :P
Bo har dessutom varit sådär snäll i helgen och hjälpt mig både byta däck på bilen (vilket var lite av huvudanledningen till att jag åkte hem) och tillverkat en träram till min tygtavla som ska upp i vardagsrummet. Nu ska ramen sättas ihop och tyget monteras, det blir veckans projekt. Så till helgen kanske jag kan visa bilder på ett förvandlat vardagsrum :P Av tyget som blir över ska jag sy kuddar men det vet jag inte om jag hinner nu i veckan. Idag ska jag försöka ta en tidig kväll så jag börjar veckan någorlunda utvilad. Längtar redan lite efter nästa helg då jag har planerat in att ta det lugnt och absolut inte åka på några långa bilresor som de senaste helgerna inneburit. Skönt! Ett biobesök för att gå och se Bond kan dock stå på schemat. Nedräkningen har börjat....5 dagar kvar.....

  Dagens goda gärning...


...har idag bestått av att jag direkt efter jobbet skyndade mig till Ryhov och Blodcentralen för att ge lite av mitt blod till behövande. Har haft ungefär ett års uppehåll sen sist då det inte var någon idé att anmäla mig till blodgivning i Karlshamn då jag bara bodde där ett halvår. Men nu har jag alltså fått tummen ur och fortsatt min blodgivarkarriär igen. Fler borde göra detsamma. Jag gör det trots min spruträdsla så vad är din ursäkt? :P

Kolla in den här hemsidan och läs mer om blodgivning och var du hittar din närmaste blodgivningscentral - Ge blod!

Men nu är jag lite trött så jag ska gå och lägga mig....4,5 dl blodfattigare :P

  Mer julig belysning...

Jag fortsätter skriva om lite varianter på julbelysning för det för de som inte vill ha en traditionell stjärna eller en adventsljusstake så finns det ju så många fina och en del lite roliga alternativ. Varför inte en snöflinga?
Acka kommer från Markslöjd och vad den kostar vet jag faktiskt inte. Eller varför inte slå till på Humle eller Dumle även de från Markslöjd (Nyheter 2008). Priset för dessa ligger strax över 400 kr.
Faller inte det i smaken kan man kanske tänka sig att ha vackra kransen Hagaberg (även den från Markslöjd) hängande i fönstret. Det skulle jag kunna tänka mig.

Vill man hellre hänga en krans över bordet har Markslöjd ett fint alternativ i kransen Broby som förutom sina 200 ljuskällor även går att tända med antingen värmeljus eller vanliga stearinljus. Säkert jättefin när den är tänd. Priset på kransen är jag inte säker på men jag tror det ligger runt 500 kr.
Vill du däremot ha en riktigt annorlunda ljusstake så är kanske Alvsbo från Markslöjd något för dig (Nyhet 2008). För mig känns det som om den passar bäst om man kanske bor någonstans där det faktiskt finns lite snö på vintern så man har ett riktigt vintrigt landskap i bakgrunden om man har den stående i fönstret. Priset för den isiga ljusstaken ligger på strax under 1000 kr.
En annan lite annorlunda ljusstake från Lampgustaf är Grinda designad av samma designer som Glam, Jennifer Åhman. Finns i två varianter, högblank svart med guldig insida eller vit med röd insida och ljusstaken kostar runt 300 kr. Riktigt läcker tycker jag.
Vill du slå på stort kanske en ståtlig golvljusstake i trä från Blekingska Belganet (japp, mina hemtrakter) är något för dig. Finns två olika - Ädelträd eller Vinterträd och båda kommer i oljad ek eller valnöt.
Belganet har många fina ljusstakar i trä och här nedan kommer ett litet kollage med några olika varianter, både klassiska och de som är lite mer moderna. Mamma har både Afrodite och Zenith och de har hon framme året runt. Jättefint!
Ja, som ni märker så är utbudet oändligt och jag kan ju inte skriva om alla fina ljusstakar jag hittar även om jag skulle vilja. Men vem vet, det kanske kommer ytterligare ett inspirerande inlägg om julig belysning. Jag vet ju att det finns många fler än jag som tycker det här med belysning är väldigt roligt!

  Julmarknader...

Oki, det blev ett inlägg till den här veckan. Kunde ju inte riktigt spara på det då några av julmarknaderna startar redan i helgen faktiskt. Varje år försöker jag att besöka iaf en julmarknad/julmässa, gärna ett par för att komma i riktigt härlig julstämning. Förra året blev det ett besök på Huseby Bruk och ett i Kosta. I år har jag planerat att göra något jag velat i MÅNGA år, nämligen besöka Lisebergs julmarknad. Det sägs ju att den ska vara sådär mysig. Bara kört förbi och sett alla ljusen på håll. Planen är även att försöka hinna med att åka till Vadstenas julmarknad på slottet (en av Sveriges största och äldsta julmässor). Miljön talar ju för att det kan vara en hit när det gäller att komma i julstämning och nu bor jag ju så nära.

Bild jag tog på den vackra belysningen i Kosta förra året.
             När? fre-sön ända fram till jul              När? 8-16 nov.             När? 14-16 nov, 21-23 nov, 28-30 nov samt 3-23 dec             När? 27-30 nov samt 4-7 dec             När? 27-30 nov

Har du fler tips på julmarknader man inte får missa?
Något år skulle jag gärna åka på någon julmarknad till Tyskland (har aldrig varit på det) men det blir inte i år. I år får jag hålla mig på lagom bilavstånd runt Jönköping :)

Tillägg 2008-11-06
Mycket bra länktips från Sanna - Jul i Västsverige, tack!

På den här sidan kan du söka efter julmarknader i hela Sverige via län - Fira jul

  Håll i hatten...

Tänkte bara passa på att tacka "svägerska" och bror för ett trevligt kalas i helgen. Inte var dag man går på fest i hatt inte...men med närmare eftertanke kanske det är tur det :P Men en fest är en fest dvs (för det mesta) skoj och det är ju alltid trevligt att få tillbringa lite tid med syskonen och att stifta nya bekantskaper är ju inte fel det heller :)

Temat G-hatt bjöd på allt från godishattar, grönsakshattar och gurkburkshattar till ganska gula, gosiga, gangsteraktiga, glittriga och guldiga samt glorialiknande hattar...ja, ni förstår säkert! Fanns till och med en och annan glömd hatt :P Så nu är det bara att ladda om med hårt arbete hela veckan för till helgen blir det ny roadtrip. Karlshamn nästa och byte av sommardäck står på schemat. Bor jag i Jönköping!? Det känns nästan inte så, är mest här på veckorna just nu och far och flänger på helgerna. Man ska passa på medan man är ung och orkar ;)

Nu blir det en tripp upp på vinden för att lämna prylar och rota fram skolmaterial om tillverkningsmetoder. Vem hade kunnat ana att jag skulle behöva läsa om det igen :)  Fyra inlägg på en dag föresten...jag tror bestämt jag skämmer bort er. Blir nog lugnare på den fronten resten av veckan så ni får hålla till godo!

  B...L...O...S...S...A...

Jag har upptäckt hur svårt det är att hitta något nytt att blogga om när det gäller julen. Surfar man runt bland julbloggarna som finns där ute i cyberrymden så är det krasst så att det skrivs om ungefär samma sak. Jag kommer säkert också härmas någon gång ibland men det är roligare att hitta på något eget (om det går). Just det här inlägget kommer dock som ett brev på posten kan man säga när det ska handla om julen. För ingen julblogg är väl riktigt komplett utan att man har skrivit om årgångsglöggen från Blossa. Och just igår faktiskt, den 3:e november, så lanserades årets smak - BLOSSA 08.

"BLOSSA 08 har en frisk smak av blålbär med en ton av kryddnejlika. De blåröda bären från våra nordiska skogar skänker värme i juletider. Servera glöggen varm upphälld i ett glas som gör den vackra färgen rättvisa. Njut en gammal tradition i modern tappning."
Bara att kila till Systemet med en gång och inhandla första flaskan, för hur mycket årgångsglöggen än produceras så har den en märklig förmåga att alltid ta slut. Hur går det ihop?

  Ljus i vårt hus...

Advent närmar ju sig med stormsteg, veckorna bara springer iväg och jag fortsätter ägna kvällarna åt att surfa efter vackra saker. Jag gillar vackra saker (men vem gör inte det) :) Märkligt nog dyker jag väldigt ofta på saker som är på tok för dyra för att jag ska ha råd med dem. Men det hindrar ju absolut inte att jag drömmer om dem. Dagens inlägg vill jag ägna lite åt inte det elektriska ljuset utan de levande ljusen. För julen är en tid för det mjuka ljuset från stearinljus och mysiga stunder tillsammans med familj och vänner i en varm och glädjerik atmosfär. Därför vill jag börja med att återkoppla till en favorit jag hittade förra året när det gäller kalenderljus nämligen oljeljuset från danska Pontopidan. Fortfarande lika fint och fortfarande lika dyrt (619 krdesignonline.se)
Men för att inte bara upprepa mig vill jag även visa den vackra adventsljusstaken i högblankt stål från danska Erik Bagger. Varför är föresten danskar så grymma på design? Men som alla vet...smakar det så kostar det. Priset ligger på ca 1000 kr, den som ändå vore rik!
Vem har sagt att julen behöver vara gammaldags och tråkig. Jag ruckar inte på mina traditioner men man kan ju gott vara öppen för lite nya moderna inslag. Uppdatering av det som ibland kan kännas lite gammalt och trist bidrar ju faktiskt till att traditionerna förs vidare. Så jag vill idag slå ett slag för en modernare och snyggare traditionell jul och fortsätta önska mig danska designljusstakar till advent! :P

  Skygarden...

För att överväga all bloggande om adventsljusstakar så tänkte jag att jag skulle blogga om lite vanlig belysning också. Eller vanlig och vanlig, Skygarden från Flos är ju inte den vanligaste armaturen som man köper på IKEA direkt. Prislappen på designskönheten ligger nämligen på i runda slängar 15 000 kr (för den lilla varianten...den kommer i två storlekar antingen 60 cm eller 90 cm i diameter och för den stora får du nog lägga till 10 000 kr till).
Designern heter Marcel Wanders (2007).

"In my former house I had a fabulous antique decorated plaster ceiling. I called it my Sky garden, it always looked good even without me having green fingers or taking care of it very well. It didn`t need water or sun but would live only on the warm rays of the electrical light under it. I loved it so much that by the time I moved houses I could not leave it. I had to find a way to take it to my new home. I took my tools and stole it from the ceiling. This fabulous pieces of history is now secretly hidden in a minimalist architecturel sphere in the hearth of my new home where I can enjoy it with friends. If you tell no-one, I can share it with you." -Marcel Wanders

Jag säger bara...LÄCKERT!

  Julbloggar

Här kommer lite tips på trevliga julbloggar (utan inbördes rangordning). Några upptäckte jag redan förra året och några är nya. Sidan uppdateras kontinuerligt så har du tips om någon underbart julig blogg jag ska lägga till ska du givetvis lägga en kommentar så ska jag se vad jag kan göra åt saken....och vill du länka till mina juliga inlägg är det förståss bara roligt :)
  1. Tomtens dotter
  2. Julbloggen 2008
  3. My Lovely Christmas Home
  4. Nu tändas tusen juleljus
  5. My Christmas
  6. Jul hos Tomtenissan
  7. Hanneles jul
  8. Julhusets julblogg
  9. Mer jul
  10. Annas jul
  11. Julkretsen
  12. Jultider
  13. Tomtemors julblogg
  14. Julflickan
  15. Julblogg - för oss som längtar till & älskar julen
  16. Snöflingans julblogg
  17. Luvas Magiska Jul

Min egen bloggning som är relaterad till julen finner du under kategorin Jul, jul, strålande jul samt Julbelysning. Vill du kolla in 2007 års musikkalender (som givetvis går lika bra att följa även i år för att varje dag i december fyllas av lite julstämning, även om vissa klipp är borttagna från youtube och därmed saknas i min kalender) ska du kolla i kategorin Musikkalender 2007.


  Nedräkning till advent...

Nu är det faktiskt november månad och då är det fullt legitimt att börja botanisera bland utbudet av adventsljusstakar och stjärnor. Därför kommer här ett inlägg med lite fina ljusstakar och stjärnor som är tänkbara alternativ till nytillskott hemma i min lägenhet.  Har som sagt 4 fönster och endast en ljusstake och det förstår ju vem som helst hur bra den ekvationen går ihop :P

Hade hemskt gärna velat ha ljusringen jag hittade förra året och som då fanns både på Ellos och Haléns. Självklart köpte jag den inte då och i år har jag inte lyckats hitta den någonstans. Någon som har sett den?
Men i brist på den så har jag letat i sortimentet och hittat några andra tänkbara kandidater:

Millenium Jul från Lampgustaf  tycker jag är väldigt fin (Nyhet 2008). Den finns i två storlekar - med 5 alternativt 7 st ljus och den kommer i 4 olika färgkombinationer - ek/mässing (på bilden), svart/mattborstad stål, brun/mässing och vit/mattborstad stål. Om det blir den är valet av rum som den ska stå i avgörande för färgvalet.
Stor: bredd 50 cm, pris: ca 800 kr
Liten: bredd 36 cm, pris: ca 700 kr
Från Lampgustaf kommer även den här fina vita pappstjärnan med utstansat mönster - Tahoe. Den kommer i 3 olika storlekar på diametern 50, 80 eller 100 och även som en bordsstjärna på ekfot. Priset ligger från ca 180 kr för den minsta.

Lite annorlunda är Glam, även den från Lampgustaf. Lackerad plåt med prismor och den kommer i svart eller i vitt (Nyhet 2008). Hade passar ypperligt hemma hos mig. Priset landar tyvärr på något hutlösa ca 1300 kr och uppåt. Var går din smärtgräns när det gäller inköp av adventsljusstakar?


Champagnefärgade stjärnserien Lekvad från Markslöjd tycker jag är fin.

En personlig favorit bland ljusstakarna hos Markslöjd är Alvhem. Den är enkel, stilren och väldigt vacker och finns i två utförande, ren aluminiumlook eller kombinerad aluminium/ek. Priset är dock inte riktigt lika tilltalande. Har sett allt från runt 500 kr till över 700 kr så det är kan vara värt att kolla runt på priser så du kan "fynda" ;)

På det romantiska temat har Markslöjd en fin ljusstake som heter Ranelid som kommer i antikvit alternativt antiksvart (Nyhet 2008). Priset på den här ljusstaken vet jag tyvärr inte.
Bland träljusstakarna i Markslöjds sortiment så fastnade jag för Milton. I stilen lite lik Lampgustafs Millenium ovan. Även Milton kommer i två storlekar med antingen 5 eller 7 ljus och finns både i ek och valnöt.
Stor: bredd 41 cm, pris ca 500 kr.
Liten: bredd 38.5 cm, pris ?? kr.

Det var bara ett axplock av vad årets jul har att erbjuda. Återkommer med fler alternativ, har några på lager för den som vill tänka utanför boxen och vara lite mer orginell och annorlunda.

RSS 2.0