CPB 2091

För första gången på över 30 år lanserar anrika hantverksföretaget Mema/GAB ett nytt silverbestick, tillverkat för hand av silversmederna vid fabriken i Eskilstuna. Formgivaren, som går i sin farfars brors fotspår, är Carl Philip Bernadotte.

- Silver som material är så oerhört spännande att arbeta med, både för dess speciella klang och lyster, men även för att det åldras så vackert, säger formgivaren. Det är ett drömuppdrag att få rita en produkt som så många har en relation till – vi använder bestick varje dag och alla vill ju duka fint.

Med besticket CPB 2091 har Prins Carl Philip ritat en modern ikon för det dukade bordet. Inspirationen är hämtad från internationella storstäder och arkitektur. I designen syns spännande symmetriska former som låter materialet tala. Bestickets eleganta form kom­binerar det vackra och estetiska med enkelhet och funktion. CPB 2091 är lätt att känna igen tack vare en karaktäristisk, exakt rundning som återkommer på både kniv, gaffel och sked.
Prins Carl Philip är utbildad till formgivare på Rhode Island School of Design i USA och Forsbergs Skola i Stockholm. Silverbesticken är de första produkterna som lanseras under varumärket CPB (Carl Philip Bernadotte). Siffrorna 2091 står för årtal och modell nr 1.

- Det har varit en fantastisk utmaning och jag är verkligen stolt över resultatet, säger formgivaren, som fått i uppdrag att tänka ”nytt och samtida” vid framtagandet av den nya bestickmodellen.

Kommer besticken kanske ligga på bordet på syrrans bröllop nästa år? Vad tror ni? Stilrena och väldigt snygga men kanske inte jätteorginella men om de ser så bekväma ut att äta med det vet jag inte. Men en prydnad för middagsbordet lär de ju bli! Besticken börjar säljas i butik från och med imorgon och priset är kungligt och ligger runt 1000 kr /del. Ser fram emot att följa Carl Philips fortsätta formgivningskarriär...

  Helgen kom och gick...

...som den alltid gör. Har dock hunnit med mycket trevligt så jag klagar inte allt för mycket. Tackar så hjärtligt familjen för ett mycket uppskattat besök! Fick ju besök redan i fredags och det avnjöts paj och vi kikade på finalen i Let's dance, som jag för övrigt tycker Laila borde ha vunnit.

I lördags blev det både ett besök i godisfabriken i Habo och sedan outletbutikerna i Gällstad (mellan Jönköping och Ulricehamn). Hur vi kom mellan Habo och Gällstad är ett äventyr i sig som jag inte ska gå in på i detalj men en lärdom på vägen kan vara att inte alltid lite på vad GPS:en talar om för dig. Fram kom vi iaf och lite naturupplevelser fick vi på vägen. :P Lyckades  väl på plats fynda röda skor för 50 kr och ett par sandaler för 280 kr samt några linnen.

Efter shoppingtur fick jag stora delar av familjen att delta i rospyssel. Efter lite pill och lite fippel hade vi alla gjort en varsin kaffefilterros. Mycket stolt över det tålamod som alla uppvisade, till och med kära lillasyster :P Kvällen toppades med middag i skenet av tända ljus då vi givetvis deltog i Earth hour.

Läste att den nedsläckta timmen fick resultat på elförbrukningen. Enligt Svenska Kraftnät, som ansvarar för den svenska elförsörjningen, motsvarade minskningen vad en halv miljon hushåll i Sverige förbrukar på en timme. Världsnaturfonden WWF kommer att utvärdera Earth Hour med hjälp av anmälda företag, organisationer och kommuner, samt genom en Internet-undersökning. Besök deras hemsida i mitten av april så kommer du att få veta mer om Earth Hour i Sverige. Huvudsyftet med manifestationen var dock inte att spara energi, utan att skicka en signal till makthavarna att det nu är dags att stoppa klimatförstörelsen. Nu får vi väl hoppas att vi hjälpte till att göra det. :)

Slöa blev vi dock när vi satt där i vår mysbelysning och umgicks, men trevligt hade vi. Idag avnjöt vi lång härlig frukost och gjorde sedan ett besök på IKEA (det hör ju till). Ganska trevligt när man inte har några direkta ärenden. Bara glida runt lite och kika, tyvärr var det ju någon dag för tidigt för att få se den nya PS kollektionen som kommer först den 1:e april. Blev ju som vanligt något köpt trots att jag inte hade något ärend, kom hem med några diskborstar och lite värmeljus.

Nu har alla mina besökare droppat av och jag ska ägna lite tid att förbereda morgondagens individvärdering jag ska ha med min chef. Spännande att höra vad han har att säga. Har även ett läkarbesök inbokat för huvudvärksproblemen (som för övrigt har varit mildare men inte borta under helgen). Dessutom är jag lite spänd över en potentiell hyresgäst till min lägenhet som jag hoppas få veta mer om under veckan. Skulle vara så skönt att veta att jag får min lägenhet uthyrd till någon ansvarsfull person. Pengarna som jag  kan spara genom att få en hyresgäst skulle kunna spenderas på roligare saker än att betala hyran för en tom lägenhet.

  Dagens foto 090328-090329


Hipp hipp hurra, Pollux fyller hela fyra år idag. Givetvis fick han ett nytt gosedjur till sin samling, i present. Han är ju för rar när han springer runt och bär på dem. Tillskottet blev (som vanligt från IKEA) en gul kamel med röda prickar. Pollux blev på strålande humör!

Annars har dagen bjudit på dimma så tjock att det knappt gick att se något utanför fönstret följt av uppklarnande väder och strålande sol. Kaffe avnjöts till och med på balkongen i eftermiddags. Och nu ligger dimman åter tät över Jönköping. Läskigt!
Fick ett mycket tjusigt Sverigekit av bror med sambo att ta med till Australien. Bjöd på en del roliga skratt men vykortet med kungen och drottningen kommer som utlovat pryda min kyl där nere och musmattan (med den märkliga avstavningen) kommer vara klockren på jobbet för att inte prata om vikingen ;). Kitet inkluderade även en ram med ett foto på givarna i minst sagt suspekta 70-tals outfitar. Men jag tackar och bockar! Bilder kommer givetvis i Australienbloggen av produkternas framtida placering.

Inlägget med länkar till andra "dagens foto" bloggare hittar du HÄR

  Fredag eftermiddag...


Får besök av MamBo, Kenzo, bror, Linda och syster i helgen så nu får jag nog dra fram dammsugaren och göra lite fint här. Min huvudvärk är näst intill obefintlig just nu och Pollux är bättre i magen. Kanske kan bli en riktigt bra helg det här. Synd att vädret är så trist bara, snön som föll imorse har förvandlats till härlig slask. Men jag såg faktiskt en nyckelpiga häromdagen det måste väl vara ett vårtecken?!

Får se vad vi hittar på under helgen men uppdatering i bloggen blir det nog tidigast på söndag när alla har åkt hem :P Ikväll ska vi iaf se finalen i Let's dance det har jag bestämt. Inte för att jag har följt det hela, endast sett något avsnitt men finalen kan ju vara skoj att se iaf. Vem tycker du ska vinna?

P.S Glöm inte Earth hour imorgon mellan 20.30-21.30!

  Uppföljare...

Eftersom jag fortfarande inte lyckats komma till skott och lägga pengar på en systemkamera har Canon givetvis hunnit komma med ytterligare en uppföljare. I onsdags lanserades Canon EOS 500D (EOS Digital Rebel T1i i USA), uppföljaren till kameran jag vill ha Canon EOS 450D. (Läs mer under kategorin Fotografering)
Tidningen DigitalFoto skriver

500D har en CMOS-sensor i APS-C-format med 15,1 megapixlar (precis som EOS 50D). Ska man fotografera i omgivningar med svagt ljus finns möjligheten att vrida upp ISO-talet till i första hand 3200, och i ett utökat läge t o m 12800. Som i alla nyare Canon-kameror sköts bildhanteringsprocessen av en DIGIC 4-processor.

Videofunktionen stödjer den högsta HD-upplösningen idag, 1080p. Det är förmodligen inget man fångar några längre sekvenser med, därför går det även att ställa ner till antingen 702p eller lågupplösta VGA. En inbyggd HDMI-anslutning ger enkel och direkt visning av bilder och videosekvenser på alla kompatibla HDTV-apparater.

Förhandsgranskning och visning av bilder sker på en 3 tum stor skärm. Det är förövrigt samma skärm som används på utmärkta EOS 5D Mark II, och den har 920 000 punkter, vilket ger ytterst detaljrik bildvisning. Direktvisningsläget, även kallat Live View, hjälper till vid tagning från besvärliga vinklar eller vid studioarbete och i det läget finns det möjlighet till kontrastbaserad och ansiktsigenkännande autofokus. Detta möjliggör autofokus precis som i kompaktkameror, med realtidsvisning av bilden på LCD-skärmen.

Canon har valt att strypa seriebildshastigheten till max 3,4 bilder/sekund i upp till 170 JPEG-bilder. Vill man ha snabbare avfyrning får man istället titta på storebror EOS 50D. Autofokussystemet bygger på nio individuella sensorer, varav den i mitten är av korssensortyp. DIGIC 4-processorn arbetar tillsammans med CMOS-sensorn för att leverera bildhantering i 14 bitar, vilket ska säkerställa jämna gråtoner och naturlig färgåtergivning.

Kameran har förstås också ett integrerat dammborttagningssystem som minskar, stöter bort och avlägsnar damm från sensorn. Envisa dammkort kan tas bort efteråt genom att använda Dust Delete Data - som kan appliceras på bilden direkt i kameran - och det medföljande programmet Digital Photo Professional. Självklart är kameran kompatibel med Canons objektivserie EF och EF-S samt blixtserien Speedlite EX.

Leveransstart är i maj och det rekommenderade priset för bara huset är 9 800 kronor. Med ett vanligt kitobjektiv på 18-55mm går den på ca 10 900 kronor.

Läs mer:
Canons hemsida
Videointervju angående den nya kameran med Canons fotochef på Kamera & bild

  Albert Einstein citat...

Hittade några bra Einstein citat som jag tänkte jag skulle dela med mig av:

 • We can't solve problems using the same kind of thinking as when we used when we created them.
 • Science without religion is lame, religion without science is blind.
 • There are two ways to live: you can live as if nothing is a miracle or as if everything is a miracle.
 • Logic will get you from A to B, imagination will get you everywhere.
 • If you can't explain it simple, you don't understand it well enough.
 • If we knew what it was we were doing, it wouldn't be called research, would it?
 • Everything that can be counted doesn't necessarily count; everything that counts cannot necessarily be counted.
 • Learn from yesterday, live today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.
 • The only reason for time is so that everything doesn't happen at once.
 • I'm a deeply religious nonbeliever - it is a somewhat new kind of religion.
 • Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
 • Gravitation is not responsible for people falling in love.
 • Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.
 • Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding.
 • Education is what remains after one has forgotten everything he learned in school.

Han var nog inte så dum den där Einstein ;)

  Dagens foto 090326


Jag hade bara 8 vita kaffefilter kvar så jag kunde bara testa att göra en ros igår. Lite pilligt var det men inte särskilt svårt. Fick inte riktigt den så jämn som jag hade velat och kanske lite löst fastsatt på sina ställen. Det tar nog några gånger innan jag får kläm på det men oavsett så blev resultatet väldigt fint.

Kaffefilter är ett väldigt trevligt material att jobba med, hållbart och superbra absorbtion för färgen :). Jag använde mig av akvarellfärger när jag målade min ros och det gick ju utmärkt.

För instruktioner läs tidigare inlägg - HÄR.

Inlägget med länkar till andra "dagens foto" bloggare hittar du HÄR

  Nedsläckta mjölkpaket...

Du kanske har sett de svarta mellanmjölkspaketen i mjölkdisken. Det är Arlas sätt att visa sitt engagemant för klimatet - genom att "släcka dekoren" på mjölkpaketen mellan den 19-25 mars. Den nedsläckta dekoren symboliserar alltså Arlas medverkan i Earth hour som inträffar nu på lördag.

  Verklighetstrogna rosor av kaffefilter...

När vi ändå pratar pyssel från Martha Stewart kan jag ju tipsa om ett ett annat litet projekt som jag är sugen på att testa - pappersrosor av kaffefilter. Fick tipset av min kompis Anna, hon har testat. Lite pilligt men resultatet blir ju jätteläckert! Kvinnan som var med på Martha Stewarts show och också är den som kom på idén heter Cassie Chappell och hon har gjort helt underbara rosor och orkidéer, kolla på hennes hemsida och inspireras - HÄR.

Beskrivning och film med instruktioner hittar du på Martha Stewarts hemsida (eng). Anna från Annas Scraphörna (många Annor nu) har även gjort en bra beskrivning i två delar på sin blogg som då är på svenska med beskrivande bilder till,  del 1 och del 2.

Mallen hämtar du genom att klicka på bilden nedan [pdf].

Tänk var mycket roligt man kan göra med väldigt små medel! Underbart med kreativa människor som kommer på alla dessa finurligheter. Kudos till alla er!


Tillägg 090326:
Nu har jag testat och resultatet blev jättefint trots att den inte är perfekt. Tar nog några gånger att komma på hur man gör. Hade bara 8 vita filter hemma så jag kunde bara prova att göra en. Blev inte helt jämn men jag tror nästa kommer bli bättre. Nu har jag ju lite mer koll på hur den är uppbyggd första var jag så fokuserad på att få dit alla bladen. :)

 Hade stor hjälp av videon på Martha Stewarts sida  och försökte följa instruktionerna steg för steg i kombination med Annas guide (se länkar ovan). Det som var lite svårt var att få allt fäst på själva stjälken tyckte jag. Min ros hade en tendens att glida av trots att jag tejpade. Kan bero på att jag använde en ståltrådsliknande stjälk, skulle nog ha tejpat den ett varv först för att hindra att allting gled. Målade min ros med akvarellfärg för det var det jag hade hemma och det funkade kanon.

Kaffefilter är ett mycket tacksamt material att arbeta med, hållbart, högabsorberande och sedan lätt att forma. Kanon! Det kommer definitivt bli fler rosor tillverkade här hemma :).

  Läckra påskägg...

Påsken närmar ju sig och jag såg på Martha Stewart hur hon färgade  jätteläckra dekorationsägg med hjälp av vanligt spetsband. Superfina tycker jag och jag blev lite sugen på att testa. :)
Allt du behöver är :

Hårdkokta ägg
Spetsband
Färg
Gummiband
Engångshandskar

Sax

Allt Martha gjorde var att binda spetsen hårt runt äggen och fästa den med gummiband. Tror det är riktigt viktigt att spetsen sitter tight så att man verkligen får mönstret på ägget. Sedan lät hon äggen ligga i färgbadet i ca 15 min innan hon plockade upp dem (det är här gummihandskarna kan vara bra att ha).

Spetsen klipps av och äggen torkas av med lite hushållspapper. Ett smart sätt att låta äggen torka helt är att ta en bit frigolit eller liknande och sticka nålar i den så det blir som en nåldyna. Då blir mönstret på äggen inte förstörda när de torka.

Inte helt säker på vad hon använde för typ av färg dock. Men jag tror det var vanlig karamellfärg. Ett tips är att ha lite ättika i färgen (tror jag hon sa iaf) för att få färgen att fästa bättre.

  Dagens foto 090325

Våffeldagen bjöd på....mycket riktigt VÅFFLOR!


Inlägget med länkar till andra "dagens foto" bloggare hittar du HÄR

  Gott och enkelt lingonbröd

Här kommer då receptet på brödet som bakades nu ikväll. Första gången jag testar att göra det själv så vi får se hur resultatet blir men jag har ätit det hos Emelie (vilken jag också fick receptet av) och det var väldigt mumsigt!

Ingredienser:

3 dl vetemjöl special
3 1/2 dl grovt rågmjöl
1/2 dl solrosfrön (uteslöt jag och tog pumpakärnor istället)
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 msk malda brödkryddor
1 dl lingonsylt
1 dl mörk brödsirap
3 dl filmjölk

Smörj en avlång bakform ca 1 1/2 l. Blanda alla ingredienser och häll degen i formen. Grädda på nedersta falsen i 175 grader i ca 50 min. Stjälp upp och låt svalna på galler, invirat i bakduk.

Om du undrar var det gröna i brödet är så är det bara solrosfröna som har skiftat färg vid upphettningen. Givetvis kan man ha i lite vad man känner för i brödet, allt efter tycke och smak. Bara att prova dig fram! Jag provade med att även addera lite linfrön i mitt bröd.

  Dagens foto 090324

Oki, jag har börjat inse att det inte alltid blir ett foto om dagen och ibland blir det ju istället flera. Igår blev det inget. Idag har jag varit i farten hela dagen, först med jobbet sen med gymträning, en snabbis till affären och nu har jag slängt ihop ett bröd. Ska toppa det hela med en dusch och sen måste jag ju kanske provsmaka brödet innan jag går och lägger mig.
Imorgon är det Våffeldagen så ni glömmer väl inte baka lite smarriga våfflor. Det ska jag göra efter jobbet. Mmmm våffelfika! :)

Inlägget med länkar till andra "dagens foto" bloggare hittar du HÄR

  Dagens foto 090321-090322

På vägen hem från helgens äventyr stannade jag på polkagrisfabriken vid Gyllene Uttern för att köpa lite polkagrisskruvar till min mormor. Det är en av hennes favoriter och eftersom jag passerade tänkte jag att jag kunde svänga inom.
Helgen spenderades som sagt i vår kära huvudstad tillsammans med korridorskompisar från Luleå. Vi försöker umgås en eller två helger om året och sist var det kräftskivan i Stenungsund så nu var det minsann dags innan jag far iväg (det har talats om medverkan via webkamera på årets kräftskiva, kan ju knappast bli lika skoj). Lördagens första aktivitet var Geocaching - Skattjakt för vuxna. Något som Annika och Anders börjat syssla med. Ganska trevligt, jag har hört mycket om det (även kollegor på jobbet som brinner för detta) men som sagt aldrig riktigt testat själv så det var en rolig aktivitet! Våra sammankomster har för övrigt en tenden att alltid innehålla någon form av skattjakt. Jag anar ett tema....härligt!

För er som inte alls vet vad Geocaching är kommer här en kort förklaring:
Geocaching är en sport för alla som äger en bärbar GPS-enhet. Man kanske kan kalla det för en modern version av gömma nyckeln eller skattjakt. Någon gömmer en burk eller liknande någonstans, med en loggbok och en penna som viktigaste innehåll. Sedan publicerar man så noggranna koordinater som möjligt, ibland tillsammans med ledtrådar, på en webbplats på Internet. Intresserade kan sedan leta upp geocachen och anteckna sig i loggboken. Man kan ta ett föremål från cachen, men bara om man lämnar ett nytt.

Geocaching är ett sammansatt amerikanskt ord som består av GEO från det grekiska geo som betyder jord, mark och CACHING från det engelska ordet cache som betyder gömställe, gömd proviant.

Geocaching som aktivitet startade i USA i maj 2000 och du kan finna cacher över hela världen. Vill du prova Geocaching ska du först registrera dig på på den officiella hemsidan och då får du tillgång till koordinaterna till alla cacher och kan ge dig ut på jakt efter din första cache! Du kan även läsa mer på Geocaching i Sverige.

Bara i Jönköpingsregionen finns det en rad olika cacher:

Efter letande av cache i Hagaparken satt en fika på Trädgårdscafét vid Fjärilshuset inte fel. Svårt att välja bara med så många läckerheter. Visade sig vara ett poppis ställe att hänga på med sina barn också. Ljudnivån var, hur ska jag uttrycka det, minst sagt hög :) Gott var fikat iaf och efter det var vi redo för ännu en cache!
Lördagen bjöd även på läckra grekiska grillspett grillade över kolgrill (på en restaurang i Solna) och en 3-kamp på ett ställe som heter Ballbreaker på Kungsholmen. Tydligen är Shuffleboard något jag har talang för...who knew?! :P

Inlägget med länkar till andra "dagens foto" bloggare hittar du HÄR

  Good to know!  Dagens foto 090317-090318


Var hos farbror polisen och hämtade ut mitt nya pass idag. Visst ser det ut som ett skotthål i plåten ovanför polisskylten? Idag har varit en bättre dag gällande huvudvärken men den är inte borta. Hade nog kanske inte  varit dumt med några dagar till hemma men nu får det vara nog. Imorgon blir det jobb som vanligt, eller nästan som vanligt. Blir Borås som vanligt men sedan en kvällsaktivitet och övernattning i Borås på kvällen. Helgen bjuder sen på en kompisträff i Stockholm med gamla korridorsgänget (det gäller ju att hålla tempot uppe). Ska bli skoj!

Balkongen har invigts för året. Bord och stolar åkte fram i det strålande solskenet och jag har suttit där ute och slappnat av och njutit av värmen tillsammans med den största soldyrkaren av dem alla - Nova!

Inlägget med länkar till andra "dagens foto" bloggare hittar du HÄR

  Twitter...

Jag är som vanligt sugen på att testa nya saker även när det gäller bloggande så jag har nu börjat microblogga via Twitter. Jag är själv väldigt ny på det hela så jag håller fortfarande på att utforska användningsområdena och möjligheterna. Just nu har jag väl det mest som en väg att göra korta statusuppdateringar om allt mellan himmel och jord. Vad gör jag just nu?

Har lagt in så min senaste kommentar (så kallad tweet) syns här på bloggen också, överst i den vänstra spalten närmare bestämt (följ den lilla blå twitter fågeln). Även på min Australienblogg syns senaste kommentaren och dessutom har jag kopplat ihop mina tweets med Facebook. Flera flugor i en smäll med andra ord. Får ser hur länge jag tycker det här är roligt :)

HÄR hittar du min twittersida.

  Lägenhet uthyres...

Japp, idag la jag ut en annons på min lägenhet på Blocket i hopp om att lyckas hitta en trevlig hyresgäst som vill bo här då jag är i Australien. Vi får väl se om jag får något napp. Du kanske känner till någon som är i behov av en möblerad 2:a i Jönköping under perioden 1/5 till 31/10, isf kan får du gärna tipsa dem om min annons.

Jag har ju en trea men tänkte hyra ut lägenheten som en tvåa och ha ena rummet till förvaring av sådant jag vill plocka undan. Min käre bror som kom på den briljanta idén...lås ett rum och få ett förråd för privata prylar. Praktiskt! :)

Annonsen hittar du HÄR.

Tillägg:
Står just nu i annonsen att det är en 3:a men jag ändrade mig till att jag bara ska hyra ut den som en 2:a efter jag lagt in annonsen. Ändringen är inte ännu inte genomförd av Blocket vilket gör att det tillfälligt är fel info. Det som gäller är en 2:a på 70 kvm för 4 400 kr/månad.

  Dagens foto 090314-090316

Måndag och jobb igen men det hela slutade med att jag gav upp det där med jobbande runt lunch, körde inom Apoteket på vägen hem och gick hem och vilade huvudet. Provar med Treo och se om det hjälper mer än Alvedon och Ipren. Än så länge med lite osäkert resultat.
Helgen var supertrevlig och det var underbart skoj att träffa kompisarna igen. Tyvärr blev det hela lite jobbigt av att jag hade min kära huvudvärk som följeslagare plus att jag på lördagen kombinerade detta med att periodvis både känna mig yr och må illa. Men bortsett från det en mycket lyckad helg med både bad i badhus på lördagförmiddagen, promenader, mysig middag ute på en restaurang inredd i retrostil (röda Flowerpot över barborden och Stringhyllor i baren) och god mat och gott sällskap för övrigt. Helgen blev dock oväntat odokumenterad gällande kameran och jag har inte så mycket att bjuda på.
Theo är ju dock alltid supersöt så honom lyckades jag ju få med på bild och han får helt enkelt bli söndagens "dagens foto".

Det blir ganska mycket action med 7 vuxna, en hund, ett barn och massa leksaker. En låda med lego som hälls ut på ett stengolv är en sådär trevlig ljudupplevelse men något man vänjer sig vid antar jag :P


Inlägget med länkar till andra "dagens foto" bloggare hittar du HÄR

  Sfärisk huvudbry...

...bjuder uppföljaren till klassikern Rubiks kub från 1974 på. Rubiks klot eller Rubiks 360 släpps i maj (kommer finnas i svenska butiker runt augusti någon gång) och går helt enkelt ut på att  få de sex olikfärgade kulorna från den inre sfären till de matchande facken på den yttre sfären. Det trixiga är att kulorna för att komma till den yttre sfären måste passera genom en mellansfär som endast har två hål som kulorna kan passera igenom. Hänger ni med?!

Själv har jag problem att lösa den vanliga Rubiks kub. Jag har faktiskt aldrig lyckats men gjorde som liten tappra försök genom att flytta runt klistermärkena på pappas kub utan att berätta detta för någon. Behöver jag tillägga att ingen någonsin har löst just den kuben efter detta :P  Jag ser inte riktigt hur denna utmaningen skulle vara något lättare men det finns säkert någon där ute som är sugen på att ta sig an utmaningen.

Några korta Rubiksfakta

 • Rubiks kub uppfanns av den ungerska uppfinnaren, skulptören och professorn i arkitektur, Ernő Rubik 1974.
 • Rubiks kub kallades från början Magic cube innan den bytte namn till Rubiks kub på 80-talet.
 • Rubiks kub finns i en mängd olika storlekar men vanligast är den som är 3 x 3 x 3 block stor.
 • En rubiks kub kan ha drygt fyrtiotre triljoner eller fyrtiotre miljarder miljarder olika positioner men kan trots det alltid lösas på max 23 vridninger (inte när jag försöker :P)
 • Världsrekordet på att lösa 3 x 3 x 3 kuben innehas av japanen Yu Nakajima som lyckats lösa den på 11,28 sekunder (!) (Yu löser även kuben med endast en hand på 14,56 sekunder...flink med andra ord.)
 • Läs mer om Rubiks kub på den officiella hemsidan.

  Grönt är skönt...

Eftersom det snöar ute och jag å det bestämdaste faktiskt vill ha vår så kommer här i alla fall ett lite härligt, vårigt och grönt inspirationskollage.

Produkter: Julia soffa från Norell, Lotus ljusstakar från LOB design, Verner Pantons designklassiker Flowerpot, Anine bäddset från Ellos, Ballone vas från LOB design, Jusas Ysby lampa från IKEA,  Latvassa korkealla tyg från Marimekko och en härlig hushållsassistent från Kitchen Aid.

  Dagens foto 090309-090312

Många fina inlägg om att visa stöd för klimatfrågan och samla in pengar till cancerforskningen. Jag kan ju inte bara vara ytlig och skriva om materialla ting hela tiden, även om det är väldigt trevligt det också :)

Veckan har hittills varit lite tung. Har varit en hel del att göra på jobbet plus att jag har dragits med huvudvärk i flera dagar (därav lite dåligt med uppdateringarna). Undrar om jag håller på att bli förkyld, hoppas inte det. Kan hända att det är bihålorna som spökar för värken sitter strategiskt så.  Ikväll ska jag min väska inför helgens lilla tripp. En trevlig resa till Malmö väntar imorgon. Pollux och jag ska hälsa på E & O och lilla Theo. Även två andra Karlshamns tjejkompisar med respektive kommer ner. Eftersom helgerna inte riktigt räcker till innan Australienresan så får man helt enkelt bunta ihop kompisarna lite och det blir ju dessutom väldigt trevligt. Ser verkligen fram emot helgen! Men först en uppdatering på veckans bilder.

Idag fick jag mitt Traderafynd. En superfin tidningskorg i mässing och teak, i helt rätt retrostil. Passar perfekt i mitt vardagsrum och jag blev så glad när jag hittade den på Tradera. Att det inte var någon annan som bjöd på den gjorde ju bara saken ännu bättre. :)

Igår deckade jag som en stock i soffan direkt efter jobbet och vaknade först av att mormor ringde vid halv tio. Efter samtalet fick Pollux en promenad och sedan bytte jag soffan mot sängen. Trots detta var den envisa huvudvärken inte borta i morse :(

Hittade det första riktiga vårtecknet i Jönköping i tisdags - snödroppar! Vårkänslorna fick sig dock en törn då det på onsdagen återigen låg snö på marken på morgonen. Jag som trodde vintern var passerad.

Måndagen fortsatte jag i helgens städtempo och ägnade kvällen åt att tvätta, mangla och stryka. Puh!
Inlägget med länkar till andra "dagens foto" bloggare hittar du HÄR

  Ystad - Haparanda...

...är sträckan som Gert Fylking och Robert Aschberg just nu vandrar. Ett steg i taget  - under 100 dagar ska de promenera de 186 milen genom Sverige. Syftet är att uppmärksamma Sveriges vanligaste cancerform, sprida information om frågan och samla in pengar till kampen mot prostatacancer.

En bister Robert Aschberg framför Utvandrarmonumentet i Karlshamn.

Igår nådde de mina gamla hemtrakter då vandringen gick från Pukavik via Gustavsberg, Mörrum, Asarum (yeah!), Janneberg och med målgång i Karlshamn. Tydligen träffade de Magnus Uggla vid ett stopp i Ingjärdahej av alla stället. Vad sjutton gjorde Magnus Uggla där? Idag fortsätter iaf deras marsch mot Bräkne-Hoby. Dyker de upp i din hemstad? Ta en titt på promenadplanen så får du veta. :)

Vill du följa deras vandring kan du titta i Robbans blogg på Aftonbladet eller Fylkings blogg på Rix FM. Dessutom sammanfattas veckans händelser i en direktsänd talkshow varje söndag i TV8 kl 19.00 med start nu på söndag (å så tretton söndagar framöver).

Vill du också stödja cancerforskningen? (läs mer HÄR)

 • SMS:a YH till 72900 så skänker du 50 kr.
 • Sätt in ditt bidrag på Cancerfondens plusgiro Pg 901986-0 eller bankgiro Bg 901-9514. Märk bidraget YH.

  Släck för en ljusare framtid...


Earth Hour
 är en internationell kampanj som ber hushåll och företag att under en timme släcka sitt lyse och stänga av sina icke-nödvändiga elektriska apparater för att spara energi och minska växthusgaser. Det är Världsnaturfonden, en lokal australisk miljölobbygrupp och tidningen The Sydney Morning Herald som står bakom kampanjen. Det hela började den 31 mars 2007 i Sydney, Australien och under 2008 spreds kampanjen ut i världen. Sveriges insats förra året var blygsam men Kungen släckte Slottet, och även Örebro kommun släckte ned. Men 2009 blir första året som Sverige officiellt deltar i Earth Hour.


Lördagen den 28 mars kl 20.30-21.30 är det återigen dags. Målet är att 1000 städer och en miljard människor ska delta över hela världen och 1 miljon i Sverige. Hittills har hela 930 städer i 80 länder anmält sitt deltagande.  I Sverige har 59 städer och kommuner, 213 företag, 68 organisationer, 233 skolor och flera tusen privatpersoner redan anmält sig, och fler tillkommer hela tiden.  Den just nu minsta ort som deltar är lilla Mullsjö med sina 7.000 invånare. De största deltagande städerna i Sverige är för närvarande Malmö och Göteborg. Men inte Stockholm. Många av världens huvudstäder släcker, Oslo, Köpenhamn och Helsingfors släcker. Men Sveriges huvudstad Stockholm släcker alltså inte. Varför?

Vill du se om din kommun har anmält sig ska du kika HÄR och vill du anmäla dig, ditt företag, din organisation eller liknande kan du göra det HÄR.

Vad är syftet?
Syftet är att uppmärksamma och skapa engagemang kring klimatförändringen och att skicka en kraftfull signal till beslutsfattarna om att förhandla fram ett starkt klimatavtal i Köpenhamn i december 2009 under det svenska EU-ordförandeskapet. Du som ensam privatperson kan givetvis också delta och hjälpa till att sända en signal till världens ledare att ta klimatfrågan på fullaste allvar.


Det kan kanske tyckas vara lite lamt och många tänker säkert att det inte spelar någon roll. Jag tror dock att bara det faktum att man skapar medvetenhet och diskuterar problemet är en vinst i sig, så varför inte delta!?

  Dagens foto 090308


Klockan är inte ens 11 ännu men jag har redan hunnit ta en lång frukost, en promenad med Pollux och gett Carola (bilen alltså) en välbehövlig tvätt. Att tvätta bilen är nog bland det tråkigast jag vet. Det enda lilla nöjet är att få se hur fin den blir när man är klar. Fast den här tiden på året så varar det ju bara 5 min efter det att man kört ut ur garaget så det är inte så uppiggande. Det är jobbigt att gno och tvätta och händerna blir helt förstörda men framförallt skitiga. Sån där fet, äcklig smuts som inte går att få bort. Vilken liten prinsessa jag känner mig som när jag klagar på det....- Oh, jag förstör mina fina naglar! :P

Oh well, det behövdes göras och nu är det gjort. Blir en dusch för mig med sen tror jag bestämt det blir en sväng till IKEA och ett besök till mataffären. Kvällen bjuder på biobesök, "Män som hatar kvinnor" blir det.

Ha en fortsatt trevlig söndag!

Inlägget med länkar till andra "dagens foto" bloggare hittar du HÄR

  Dagens foto 090305-090307

Åter igen, dålig på att uppdatera men här kommer det några eftersläntare. I Australienbloggen händer det däremot hela tiden nya grejer, inläggen börjar komma tätare ju närmare avresedatumet jag kommer. När jag väl är iväg så är det nog mest dit ni får vända er för en uppdatering om vad jag håller på med. Ska dock försöka fullfölja min "dagens foto" utmaning i den här bloggen.

Lördagen ägnades åt att städa hela lägenheten ordentligt. Jag putsade, fejade, möblerade om lite, knätorkade golv och till slut doftade hela lägenheten nystädad och kvällen kunde avnjutas i soffan med några avsnitt av Lost. Skulle även behöva putsa fönster men det känns lite kallt för det ännu, det får vänta några veckor. Städa är inte så skoj men det känns bra efteråt när man hunnit ifatt lite.

Så var det äntligen fredag. Har varit en sådan vecka när jag faktiskt längtat efter helgen sen i tisdags eller nått sånt. Längtat efter lite tid att ladda batterierna. Har varit en vecka  med många tankar som snurrat i huvudet om Australien och annat plus en vecka med ganska många mil i bilen. Fredagen avnjöts därför slappande i soffan och Pollux fann sig snabbt till rätta.

Torsdag och veckans andra "roadtrip" (var i vår fabrik i Falkenberg i måndags) denna gången för arbete i Borås. Måste säga att den illgröna skylten som välkomnar de som passerar på vägen till Borås, är allt annat än vacker. Vad tänkte de när de bestämde sig för att placera den där?

Inlägget med länkar till andra "dagens foto" bloggare hittar du HÄR

  Årets glassnyheter...

...från GB har presenterats och det är inte utan att det får mig att längta till sommaren en smula.

(Klicka för att se 2009 års glasskarta i större format)

I år kommer vi förutom att kunna njuta av en del klassiker även kunna smaka på nyheter som Lemon Age, Ice Age 3, två nya Magnum Temptation, en mint Nogger, en ny Sandwich variant med vaniljglass med krossad choklad - Stracciatella, en ny Solero och en Ben & Jerry Sandwich (nått för dig syrran?!).

På GB:s hemsida kan man även bli riktigt nostalgisk och titta på glasskartor från svunna tider (1967-2008). Här kommer ett smakprov av glasskartor á la nostalgi från 1968, 1975, 1985 samt 1992.  


(Klicka för att se kartorna i större format)


Meningslösa fakta om GB glassar: 

 • På 60-talet kostade en Top Hat strut 1 kr och både Igloo och Puckstång 50 öre. 1979 kostade samma glassar 2,25 kr respektive 1,40 kr.
 • Klassikerna Piggelin och GB Sandwichen lanserades båda 1972 och kostade då endast 50 öre respektive 1 kr.
 • 88:an en annan glassklassiker som lanserades redan 1964 av Trollhätteglass och blev efter fusionen 1973 mellan just Trollhätteglass och Glace-bolaget en del av GB:s sortiment. (Det är även den enda glassen från Trollhätteglass som överlevde fusionen.) Namnet har den fått från att det var den 88:e glassen som Trollhätteglass tog fram.
 • Nogger presenterades som en nyhet 1978 och kostade då 2,20 kr.
 • Strutglasserna Cornetto och Tip Top blev del av sortimentet 1981 och kostade då 3,75 kr respektive 4,50 kr. Tip top försvann ur sortimentet 1996 men återkom igen 2005.
 • Lakritspucken som kom tillbaka förra året, lanserades första gången 1982 och kostade då 2,75 kr. Idag kostar den 14 kr.
 • 1985 var året då Bubbel pop var ny (en pinnglass formad som en gul blomma och en glass jag minns att jag ätit många gånger)
 • Pop up kom 1986 och sedan 1990 säljs denna klassiker under namnet Calippo.
 • En av mina ABSOLUTA favoriter Dajmstruten kom 1987 och kostade då 10 kr, idag kostar den dubbelt så mycket.
 • Den första Magnumglassen lanserades redan 1989 och kostade då endast 8,50 kr. I årets sortiment finns det 7(!) olika Magnumvarianter att välja mellan för mellan 18-22 kr. Magnumstruten dök upp 1994.
 • 1990 kostade Piggelin och Igloo 4 kr, Nogger och Sandwich 6 kr, Tip Top 10 kr och Dajmstrut 12 kr.
 • 1992 firade GB Glace 50 års-jubileum.
 • 1993 var Spirello en nyhet och kostade 7 kr. Idag heter denna glass Twister (sedan 1998) och du får betala 10 kr för den.
 • 1995 lanserades den första Soleron.
 • 2000 fanns en Simpsonsglass med i sortimentet och 2007 dök en ny variant av en Simpsonsglass upp i form av en Push up med Simpsonstema. I år är det Ice Age som sätter temat på samma glass. Push up glassen fanns i sitt orginalutförande i sortimentet 2001.
 • 2003 kostade Piggelin 6 kr, Igloo 9 kr, 88:an, Sandwich och Nogger 11 kr,  Dajmstrut 16 kr och en Magnum 14 kr.

Om du undrar hur det kommer sig att du kan köpa Magnum, Solero och andra "GB glassar" lite varstans ute i världen så beror det på att dessa kommer från GB Glace systerbolag, brittiska/holländska Unilever och att GB Glace bara är en av flera som marknadsför glassen i världen.

Tänk att det finns så mycket att säga om glass. Har du någon GB glass favorit?


På GB:s hemsida har du just nu chans att vinna en alldeles egen glassbox helt fylld med glass. Gå in på hemsidan och läs mer om hur du gör för att delta. OBS! Tävlingen pågår i 10 veckor från den 2/3 till den 10/5.

  Dålig på att uppdatera...

...är precis vad jag har varit och dålig på att ta dagens foton också för den delen. Tillbringat helgen i Karlshamn hemma hos mamma. Tog hela mitt zoo med mig och åkte hem direkt efter jobbet i fredags och hann med både att umgås med mormor, njuta av vårsol, fira pappas födelsedag med middag och bowling, se Vasaloppet och slappa lite.

Var även full städning på gång hemma. Mamma sorterade ut alla garderober på övervåningen och jag och Emma (som också var hemma över helgen) blev fullt sysselsatta med att sortera lådor med böcker, skolsaker och prylar som vi har lagrade hemma hos mamma. Saker som man vill ha när man bor lite större och kanske har egna barn men som vi inte är så intresserade av att ta hand om just nu. En hel del sparades men mycket kunde vi sortera ut och slänga också. Hittade gamla Kamratposten, Bamse och Kalle tidningar, hur mycket spel som helst och lite annat skojsigt.

I några av tidningarna från 70-80 talet hittade jag dåliga vitsar som:

- Vet du var man kan köpa kor riktigt billigt?
- Nej.
- I Korea
!

- Vet du vad Jesus gjorde över påsken?
- Nej, jag var i fjällen med mamma och pappa.

Söndag blev det resa norrut igen tillbaka hem, bara för att under måndagen åka söderöver igen för att besöka vår fabrik i Falkenberg. Var väldigt skönt att få vara på hemmaplan i dag kan jag lova. Det kan bli för mycket av det goda också. Inte så skoj att köra själv fast det funkar ganska bra när jag kör med ljudböcker. "Läste" ut Det femte barnet av Doris Lessing i helgen och började på Tyskungen av Camilla Läckberg igår.

Det femte barnet en kort roman skriven av Nobelpristagaren och den första av hennes böcker som jag läser. Det är en lite märklig historia som handlar om Harriet och David, ett otidsenligt par under det hippa 60-talet. Båda drömmer om ett gammaldags äktenskap, monogami till livets slut, kvinnan som hemmafru och en stor barnaskara. Harriet föder barn efter barn och deras stora viktorianska hus genljuder av skratt, doftar av hembakat bröd och är fyllt av liv och glada barnröster.

Så väntar Harriet deras femte barn. Det är ingen lyckligt graviditet som de fyra tidigare. Och det är en mörk, ödesdiger kraft som kommer in i familjen när Ben, ett barn som inte liknar något annat barn, föds. Ben är oerhört stark, ögonen är gula och skrämmande. Han är så svårhanterlig att han måste stängas in i ett särskilt rum. Ingen tycker om Ben. Bens mor slits mellan att vara en god mor som älskar sitt barn och sin avsky över det märkliga barnet som förstör hela familjens liv.

En tänkvärd, makaber och lite kuslig historia som egentligen aldrig ger riktigt svar på många av frågorna jag ställer mig. Vad är det för fel på Ben? Är han verkligen en ond människa, ett monster? Med sina 150 sidor är det en mycket läsvärd roman att läsa eller att lyssna till (fast kanske inte om man råkar vara gravid) :)

  Dagens foto 090228-090303

 

 

Har varit väldigt duktig med att äta min frukt på senaste tiden, två stycken om dagen blir det. En till varje fika på jobbet. En favorit just nu är apelsiner, smarrigt men kladdigt!

 Har under en längre period levt lite farligt med en hårtork som har en tendens att smälta vilket har känts sådär. Har dock inte känts som särskilt roligt att lägga pengar på en ny. Lyckades hitta en för under 200 kr och det kändes med ens överkomligt. Sen var den ju röd och fin också det är aldrig fel. Då blir man ju glad när man blåser håret :)

 

 

Vilken pose du lyckades få till syrran! ;)

 


RSS 2.0