Släck för en ljusare framtid...


Earth Hour
 är en internationell kampanj som ber hushåll och företag att under en timme släcka sitt lyse och stänga av sina icke-nödvändiga elektriska apparater för att spara energi och minska växthusgaser. Det är Världsnaturfonden, en lokal australisk miljölobbygrupp och tidningen The Sydney Morning Herald som står bakom kampanjen. Det hela började den 31 mars 2007 i Sydney, Australien och under 2008 spreds kampanjen ut i världen. Sveriges insats förra året var blygsam men Kungen släckte Slottet, och även Örebro kommun släckte ned. Men 2009 blir första året som Sverige officiellt deltar i Earth Hour.


Lördagen den 28 mars kl 20.30-21.30 är det återigen dags. Målet är att 1000 städer och en miljard människor ska delta över hela världen och 1 miljon i Sverige. Hittills har hela 930 städer i 80 länder anmält sitt deltagande.  I Sverige har 59 städer och kommuner, 213 företag, 68 organisationer, 233 skolor och flera tusen privatpersoner redan anmält sig, och fler tillkommer hela tiden.  Den just nu minsta ort som deltar är lilla Mullsjö med sina 7.000 invånare. De största deltagande städerna i Sverige är för närvarande Malmö och Göteborg. Men inte Stockholm. Många av världens huvudstäder släcker, Oslo, Köpenhamn och Helsingfors släcker. Men Sveriges huvudstad Stockholm släcker alltså inte. Varför?

Vill du se om din kommun har anmält sig ska du kika HÄR och vill du anmäla dig, ditt företag, din organisation eller liknande kan du göra det HÄR.

Vad är syftet?
Syftet är att uppmärksamma och skapa engagemang kring klimatförändringen och att skicka en kraftfull signal till beslutsfattarna om att förhandla fram ett starkt klimatavtal i Köpenhamn i december 2009 under det svenska EU-ordförandeskapet. Du som ensam privatperson kan givetvis också delta och hjälpa till att sända en signal till världens ledare att ta klimatfrågan på fullaste allvar.


Det kan kanske tyckas vara lite lamt och många tänker säkert att det inte spelar någon roll. Jag tror dock att bara det faktum att man skapar medvetenhet och diskuterar problemet är en vinst i sig, så varför inte delta!?

Kommentarer
Postat av: mamma

Det var ett fint initiativ. Vad gör vi i Karlshamn tro?

2009-03-10 @ 23:09:24
Postat av: Emma

Du snodde mitt blogg inlägg... :pJag var väl för långsam som vanligt... :)

2009-03-13 @ 09:58:50
URL: http://emmasjidder.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Vem är du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara jag som ser den)


Har du en egen blogg/hemsida?:


Vad har du på hjärtat?:


Trackback
RSS 2.0