Maskros som inspirationMaskrosen känns som om den varit en populär inspirationskälla när det gäller belysning de senaste åren. I det här inlägget har jag lyft fram tre varianter, från budget till lyx. Vilken är din favorit? (Om du slipper tänka på prislappen och bara ser till designen).

PS Maskros från IKEA
Formgivare: Marcus Arvonen
År: 2009
Dimension: Ø 80cm
Material: Papper & plast
Pris: 799 kr

Dandelion från Mooi
Formgivare; Richard Hutten
År: 2004
Dimension: 55x80cm (hxØ)
Material: Laserskuren aluminium
Pris: ca 19 000 kr

Dandelion från holländska OOOMS
Formgivare: Guido Ooms och  Karin van Lieshout
År: Okänd
Dimension: Ø 60cm
Material: 2600 stycken "kattstrypare"/buntband
Pris: Okänd men jag skulle gissa att den ligger åt det dyrare hållet.

Själv är jag inget stort fan av IKEA:s Maskros (som är den enda av de tre jag sett i verkligheten), jag tycker den känns för billig. Gillar verkligen skuggspelet på Moois variant och OOOMS ser väldigt läcker ut den med. Den ger det där lätta intrycket som nästan får en att tro att den kommer spridas iväg som en överblommad maskros när man blåser på den. Svårt att få en riktigt uppfattning när man inte sett dem i verkligeheten bara.

  Passion för mat

I helgen är det dags för mat- och dryckesmässa i Erikbergshallen, Göteborg.

Passion för Mat är mässan för alla som gillar att laga mat! En äkta upplevelse som inspirerar matroade hemmakockar till spännande idéer i det egna köket.

På mässan hittar alla matentusiaster ett utsökt urval av handplockade producenter och råvaror från kvalitetsinriktade leverantörer inom mat och dryck. Här väntar tips och idéer om matlagning och alla kulinariska lockelser kring det dukade bordet. I mässans Köksskola medverkar flera kända kockar som ger tips om råvaror och matlagning. Självfallet kan man även köpa utställarnas produkter direkt på mässan.


Vin- och ölprovning betalas hos respektive dryckesutställare och kostar 20 kr styck per smakprov. Endast kontantbetalning.


  Ny funktion - Anna tipsar

Har introducerat en ny del på min blogg som jag kallar "Anna tipsar". Jag gillar att testa nya saker och min blogg utvecklas hela tiden för att sammanlänka alla mina aktiviteter på internet så som Facebook, Twitter och nu senast alltså Google Reader.

Menyn hittar du i den vänstra kolumnen och där hamnar de fem senaste tipsen  uppdaterade från Google Reader. Det finns även en länk där du kan nå alla mina delade objekt i min Google profil - Visa alla.


  Camouflage

Läste på Fridas blogg Trendenser (tidigare Husmusen) om att Zero på prov tagit fram en utomhusarmatur (IP44) av sin fina Camouflage armatur. Riktigt snyggt skuggspel blir det av armaturen som ger en cool effekt särskilt vid placering i exempelvis tunnlar. Se bara hur fint det blev i Norrköpingen i "Swartzens Valv".

Bilder: Zero

Inomhusvarianten är för övrigt väldigt snygg den med om ni missat det. Den enorma globe (antingen 500 mm eller 800mm i diameter) går att få i svart eller vitt, om du är villig att punga ut med runt 14 000 kr (den lilla) eller 24 000 kr (den stora) vill säga. Den är framställd av aluminium som laserskurits för att få det unika mönstret, en metod som ofta används inom bilindustrin.

Bilder: Zero


  Photoshop 20 år

Den 10 februari fyllde programvaran Photoshop 20 år.


För 20 år sedan spådda Adobe att man skulle sälja 500 kopior i månaden av Photoshop. - Jag törs nog påstå att vi överträffade den prognosen, säger Thomas Knoll, programmets skapare som fortfarande arbetar på Adobe.

Idag används programmet på 10 miljoner datorer runt om i världen. Det har blivit standardprogrammet för alla som arbetar med bildbehandling, professionellt och som hobby.

Så började det
1987 utvecklade Thomas Knoll det pixelbaserade bildprogrammet Display. Det var ett enkelt program som kunde visa bilder i gråskala på svartvita skärmar. Tillsammans med sin bror John Knoll började han lägga till nya funktioner som gjorde det möjligt att bearbeta digitala bildfiler.

Programmet väckte så småningom uppmärksamhet bland branschfolk och 1988 beslutade Adobe att börja marknadsföra programmet. Det döptes då till Photoshop och den första versionen kunde levereras 1990.

– Det är fantastiskt att tänka sig att programmet i dag används av miljontals människor. Vi visste redan då att vi hade en banbrytande teknologi, men aldrig att vi kunde gissa hur mycket den skulle komma att påverka de bilder vi ser runt omkring oss. Möjligheten att “sömlöst” placera en person inom en bild var bara början på allt det magiska med Photoshop, fortsätter Thomas Knoll.

I varje ny version har Adobe lagt till nya funktioner. Med Photoshop 3.0 lanserades lager, som gjorde det enkelt att skapa komplexa bildkompositioner. En annan revolutionerande funktion är lagningspenseln, som gjorde debut i Photoshop 7.0 och som gör det möjligt för användaren att retuschera bilder och omärkligt ta bort fläckar och rynkor utan att påverka ljus eller texturer.


Material hämtat från artikel i Kamera & Bild

Adobe video - start up memories. Kolla in frisyrerna, kläderna och reaktionerna på att man nu kan manipulera bilder så att det inte syns att man har gjort något med dem.

  Bloggens framtid

Jag älskar ju allt vad design, formgivning, produktutveckling och inredning heter särskilt design som inte bara är en fröjd för ögat men som också har stor tanke på funktion. Är det dessutom svensk eller skandinavisk design känns det ännu lite roligare att rapportera om det. Belysning tycker jag dessutom är extra roligt och därför har denna grupp med inlägg sedan tidigare en alldeles egen kategori kallad Belysning. Jag tycker även det är trevligt att lyfta fram olika duktiga formgivare så håll utkik efter fler porträtt. Har du någon speciell formgivare du tycker jag ska sätta under luppen får du gärna tipsa mig. Dessa repotage kommer hamna i kategorin Formgivare & designers.

Det lutar alltså mer och mer åt att bloggen kommer bli lite mindre personlig mer fokuserad. Jag vet, det finns så många inrednings och designbloggar redan men jag tänkte göra det på mitt egna lilla vis, blogga om saker jag tycker om och även kombinera detta med mitt stora fotointresse på något vis. Träning och hälsa är också något jag finner väldigt intressant och min viktresa som jag startade för ett par veckor sedan kan säkert leda till ett och annat recepttips också.

Sammanfattningsvis blir det alltså mer bloggande om mina hobbys och inte så mycket om vad jag hittar på varje dag. Det är min kreativa sida som inte riktigt hinns med numera i mitt vardagsliv men i bloggen kan jag iaf få lite utlopp för den och samtidigt fungerar det som lite terapi för mig. Mer personlig det kommer jag fortfarande att vara i min andra blogg: http://tokfias.blogg.se/oz. Fast där bloggar jag mest på engelska förstås.

  Takkopp med finess

Har du någon gång varit frustrerad när du monterat upp din lampa för att det är svårt att få kablarna att få plats i takkoppen? Takkoppen hamnar snett och det ser helt enkelt för jävligt ut. Designduon Jonas Forsman/Lars Wettre har löst detta problem på ett briljant sätt med CableCup - den vrängbara takkoppen (som även fungerar på snedtak). Den är funktionell, enkel att montera och diskret i sin formgivning så att den inte tar uppmärksamheten från armaturen. Jag anar en succé!

CableCup kommer att finnas hos välsorterade lamp- och inredningsbutiker under 2010. Den kommer även kunna köpas på hemsidan www.cablecup.com. Du kan redan nu förboka ett exemplar i den första limiterade serien, 129 kr + frakt är priset.


Extra roligt är att Bsweden Belysningsbolaget beslutat att lansera sin nya armatur Dixie tillsammans med CableCup.

Dixie - Retroinspirerad nyhet från Bsweden Belysningsbolaget


  Rör inte min lunch

Trött på att din mat blir stulen av klåfingriga arbets- eller rumskamrater? Oroa dig inte mer...Anti Theft Lunch Bags är smörgåspåsar som har gröna mögelprickar tryckta på båda sidor, vilket gör att din nygjorda lunch ser gammal och oätlig ut. Fiffigt, inte sant?!

Den annorlunda och roliga idé kommer från designteamet som kallar sig the.

  Gratis fotobok

Jag gjorde en fotobok och skickade ner till min pojkvän i alla hjärtans dags present. En väldigt uppskattad gåva. Jag använde mig av Myphotobook och blev väldigt nöjd med resultatet.
Simon's Photo book
Vill du också göra en egen fotobok av en speciell semesterresa, året som gått eller något annat trevligt? Då tycker jag du ska passa på att utnyttja Fujidirekts gratiserbjudande som sträcker sig till och med 2010-02-28 (det ska jag definitivt göra).


Hög kvalitet tål att testas, därför bjuder vi dig på en fotobok - helt gratis! Du slipper dessutom att betala portot.
När du gjort klart din bok anger du följande rabattkod direkt i programmet innan du slutför ditt köp: 598679

Erbjudandet gäller valfri fotobok med 24 sidor t o m 2010-02-28. Inga dolda kostnader eller porto tillkommer. Värde upp till 344 kr. Endast en gång per hushåll.


Bild: Fujidirekt.se - klicka på bilden för att komma till erbjudandet.

 

♥ ♥ Ha en fortsatt trevlig alla hjärtans dag! ♥ ♥


  Romantiskt

Fick blommor levererade till jobbet idag. Tror bestämt att jag kan ha världens bästa pojkvän som lyckas överraska och vara romantisk även från andra sidan jorden. Kommer fortsätta jobba denna fredag med ett stort leende på mina läppar :)

Hade planerat att köpa lite tulpaner inför helgen men helt plötsligt känns det inte aktuellt längre :)

  Mitt 2009

Vet att det redan gått en hel månad in på det nya tiotalet och att en sammanfattning av förra året kan tyckas något sen. Men jag vet själv med mig hur roligt det är att blicka tillbaka och läsa vad som hände just då så jag tar och gör min sammanfattning nu. 2009 var året då:
 • jag så urbota dumt (så jag helst vill glömma det) backade min kära bil rakt in i en stadsjeep och därmed blev många tusenlappar fattigare.
 • jag införskaffade helförsäkring på min bil! Undrar varför!? :P
 • stickning blev min nya hobby.
 • jag ambitiöst försökte utmana mig själv och delta i Projekt 365 vilket innebar att jag skulle ta minst ett foto om dagen. Föll någonstans halvvägs men går numera alltid med kompaktkameran i handväskan.
 • jag äntligen efter 9 månaders väntetid fick en garageplats till Carola.
 • jag gjorde ett halvhjärtat försök att ta tag i min träning men misslyckades totalt.
 • jag led av mystisk huvudvärk hela våren.
 • jag efter många års trånande införskaffade min allra första DSLR kamera (Nikon D80)
 • jag fick chansen att tillbringa 6 månader i Australien och arbeta på vår fabrik i Melbourne. En erfarenhet som fick mig att växa massor (skulle kunna göra en lång lista bara med saker från dessa månaderna men väljer hålla det kort).
 • jag besöker massa ställen i Australien som jag bara drömt om tidigare.
 • jag träffade min livs kärlek, min själsfrände och blev tokkär!
 • jag skaffade en hel del nya goa vänner som jag tyvärr befinner mig allt för långt borta från just nu.
 • jag gick upp de 8 kg jag lyckades gå ner förra året. :(
 • jag fick chansen att tillbringa en kanonsemester i Queensland tillsammans med goa Maria. Vad kul vi hade!
 • jag snorklar i Stora Barriärrevet - otroligt häftig upplevelse så den får en egen punkt!
 • mitt lilla gudbarn Ella kom till världen.
 • mamma fyllde 60 och jag missade tyvärr kalaset för jag var på andra sidan jorden.
 • jag tar distansförhållande till en ny nivå när jag lämnar pojkvännen i Melbourne.
 • jag bjöd mamma och syster på en mycket trevlig och avkopplande spahelg i Lundsbrunn.
 • vintern och kylan kom redan i mitten av december (och valde sedan att stanna) - bara dagar innan Simon kom på besök.
 • första julen jag hade en pojkvän med hemma och firade.

Förra året skrev jag om 2009:
Jag försöker tänka positivt, att det kommande året kommer bli superbra. Det kommer säkert bjuda på en hel del överraskningar (som sig bör), både trevliga och lite mindre trevliga. Men jag ska försöka ta mig igenom dem och komma fram med ett leende på läpparna.

Och visst kan jag hålla med om att det bjöd på överraskningar minsann och bra blev det också till slut. Nog för att jag alltid ska göra det komplicerat för mig men det brukar ju bli bra till slut. 2010 kommer förmodligen att precis som alla andra år bjuda på både glädje och tårar (det har det redan hunnit börja göra, ett distansförhållande med Australien har tendens att bidra till det). Men ler det gör jag (nästan) varje dag!

RSS 2.0