Photoshop 20 år

Den 10 februari fyllde programvaran Photoshop 20 år.


För 20 år sedan spådda Adobe att man skulle sälja 500 kopior i månaden av Photoshop. - Jag törs nog påstå att vi överträffade den prognosen, säger Thomas Knoll, programmets skapare som fortfarande arbetar på Adobe.

Idag används programmet på 10 miljoner datorer runt om i världen. Det har blivit standardprogrammet för alla som arbetar med bildbehandling, professionellt och som hobby.

Så började det
1987 utvecklade Thomas Knoll det pixelbaserade bildprogrammet Display. Det var ett enkelt program som kunde visa bilder i gråskala på svartvita skärmar. Tillsammans med sin bror John Knoll började han lägga till nya funktioner som gjorde det möjligt att bearbeta digitala bildfiler.

Programmet väckte så småningom uppmärksamhet bland branschfolk och 1988 beslutade Adobe att börja marknadsföra programmet. Det döptes då till Photoshop och den första versionen kunde levereras 1990.

– Det är fantastiskt att tänka sig att programmet i dag används av miljontals människor. Vi visste redan då att vi hade en banbrytande teknologi, men aldrig att vi kunde gissa hur mycket den skulle komma att påverka de bilder vi ser runt omkring oss. Möjligheten att “sömlöst” placera en person inom en bild var bara början på allt det magiska med Photoshop, fortsätter Thomas Knoll.

I varje ny version har Adobe lagt till nya funktioner. Med Photoshop 3.0 lanserades lager, som gjorde det enkelt att skapa komplexa bildkompositioner. En annan revolutionerande funktion är lagningspenseln, som gjorde debut i Photoshop 7.0 och som gör det möjligt för användaren att retuschera bilder och omärkligt ta bort fläckar och rynkor utan att påverka ljus eller texturer.


Material hämtat från artikel i Kamera & Bild

Adobe video - start up memories. Kolla in frisyrerna, kläderna och reaktionerna på att man nu kan manipulera bilder så att det inte syns att man har gjort något med dem.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Vem är du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara jag som ser den)


Har du en egen blogg/hemsida?:


Vad har du på hjärtat?:


Trackback
RSS 2.0