Majblomma 2010...

Ingen har väl missat att det säljs majblommor överallt och att årets blomma är en söt liten sak i två rosa nyanser. Få har kanske funderat särskilt mycket på hur nästa års blomma kommer att se ut. Det är faktiskt något du kan vara med och påverka genom att gå in på Majblommans hemsida HÄR. Förslagen är skapade av barn som färglagt blommor på Majblommans egen hemsida för barn Blombastic.
Mina personliga favoriter är nummer 2 eller nummer 5. Vilken/vilka gillar du?

De allra första majblommorna såldes 1907 i Göteborg. Då kostade de 10 öre styck och hela 139.000 såldes. I år kostar den lilla blomman 10 kr och färsäljningen kommer naturligtvis bli avsevärt mycket större. Vill du kika på hur majblommarna har sett ut mellan åren 1907-2007 kan du titta HÄR.

Detta kanske du inte visste om Majblomman:

Majblomman är Sveriges största barnhjälpsorganisation. De arbetar för att förbättra barns villkor och bekämpa barnfattigdomen i Sverige. Deras vision är att alla barn ska få vara med och dela gemenskapen med sina kamrater i skolan och på fritiden.

Majblommans lokalföreningar runt om i Sverige delar ut bidrag till enskilda barn upp till 18 år. Syftet med bidragen är att barn ska kunna dela gemenskapen med sina kamrater i skolan och på fritiden, oavsett sjukdom, funktionsnedsättning eller social situation. Majblommans styrka är att kunna dela ut bidrag nära barnet vilket gör att hjälpen blir effektiv och anpassas till barnens behov. Exempel på beviljade ansökningar är fritids-aktiviteter, kläder, glasögon, sommaraktiviteter, aktiviteter i skolan och handikapphjälpmedel. Bidragen delas ut med hänsyn till barnets bästa.

Majblommans position i förhållande till andra organisationer som arbetar för barns rättigheter i Sverige är stark och unik. Majblomman är den enda organisation som ger direkta ekonomiska bidrag till barn i Sverige.

Majblomman är en ideell organisation och för att de ska kunna ge bidrag till barn måste pengar samlas in. Varje år deltar 100.000 barn i åldern 9 -12 år i insamlingen genom att sälja majblommor under två veckor. Mer än 80 procent av insamlingen går till Majblommans ändamål. Utöver att köpa en majblomma av de barn ni möter på gatorna under april månad kan man visa sitt stöd för Majblommans verksamhet genom en direkt gåva till verksamheten. Läs mer HÄR.

Sedan 1997 produceras alla majblommor i Kina men den allra första majblomman tillverkades i Tyskland 1907 (se bild) och därefter tillverkades de för hand i Sverige. 1950 invigdes den helautomatiska maskin som tillverkade blommorna. Men maskinen som gjorde den lilla blomman började visa allvarliga tecken på att gå sönder 1997 och därmed flyttades tillverkningen (av kostnadsskäl) till just Kina.

Mer om Majblomman och initiativtagaren Beda Hallberg kan du läsa på Nordiska Museets hemsida eller historiksidan på Majblommans hemsida.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Vem är du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara jag som ser den)


Har du en egen blogg/hemsida?:


Vad har du på hjärtat?:


Trackback
RSS 2.0