Ny instegskamera från Nikon...

I tisdags lanserade Nikon sin nya systemkamera, en efterföljare till D60. Den nya instegskameran har fått namnet D5000 och DigitalFoto skriver följande om den:

Nykomlingen Nikon D5000 innehåller en sensor på 12,3 megapixlar och erbjuder bland annat en vinklingsbar LCD-monitor och dessutom samma filmfunktion som debuterade i storebror Nikon D90 för ett tag sedan.


På baksidan sitter 2,7-tumsskärmen vilken erbjuder 230 000 bildpunkter. Även om många användare säkert hade hoppats på en riktigt högupplöst skärm så är det naturligtvis positivt att Nikon den här gången har satsat på att göra den vinklingsbar. Det ger utrymme för fotografering i nya och kreativa bildvinklar, exempelvis när du på en konsert vill ha fri sikt ovanför publiken, eller vill ta en bild från marknivå. Eftersom det går att vända skärmen bak och fram så går det dessutom enkelt att ta självporträtt. Monitorn kan även vikas in och skyddas då mot transportskador.


Via den integrerade HDMI-utgången går det att ansluta kameran till en HD-TV för visning av både filmklipp och stillbilder.


Nikon D5000 erbjuder även Live View och läget aktiveras med hjälp av en enda knapptryckning. För stillbilder har kameran fyra typer av kontrast-AF (brett område, smalt område, ansiktsavkänning och det nya följ-rörligt-motiv). I det sistnämnda autofokusläget följer kameran motivet när det försvinner ur bild och kommer in i bilden igen.


Dessutom erbjuder den nya kameran ISO-värden från 200 till 3200 (som kan utökas till motsvarande ISO 100 och 6400), 19 motivprogram, inbyggda redigeringsmöjligheter och effekter, ett 11-punkters autofokussystem, bildsensorrengöring med kontrollerat luftflöde, histogram över förstorade områden och ett nytt tyst fotograferingsläge. Seriebildtagningen ligger på maximalt fyra bilder/sekund.


Filmläget är som sagt ärvt från D90 och dess funktion är inte så avancerad som många kanske önskat. Autofokusen fungerar t ex inte under filmning, vilket gör att man får köra manuellt. Mikrofoningång saknas också, ljudet spelas in i mono. Upplösningen motsvarar 720p med 24 bilder/sekund.


Nikon D5000 är kompatibel med Nikkor AF-S- och AF-I-objektiv och kommer att börja säljas den 1 maj. Priset kommer att ligga på 8 990 kronor för enbart kamerahuset. Hus plus ett AF-S 18-55mm VR-objektiv kommer att kosta cirka 9 990 kronor.


Mer om kameran kan du läsa på Nikons hemsida eller någon av följande länkar:

Let's go digital
Nikons produktspecialist Lasse Pettersson om D5000 (filmklipp)
Fotosidan
Kamera & Bild
Bild & Ljud Hemma
M3

Kan tillägga att detta absolut inte får mig att ångra mitt inköp av D80. Känns ännu mer som om jag gjorde lite av ett klipp med tanke på att kitet kommer gå på närmare 10 000 kr :)

Kommentarer
Postat av: Sonja T

Mmm... väldigt intressant läsning - tack!/Sonja

2009-04-17 @ 16:06:21
URL: http://sonjassmttogott.blogspot.com/
Postat av: Junitjej

Nikon är toppen!! Nu blev jag sugen att skaffa mig en ny.

2009-04-19 @ 16:54:06
URL: http://junitjejen.se
Postat av: Junitjej

Nikon är toppen!! Nu blev jag sugen att skaffa mig en ny.

2009-04-19 @ 16:54:21
URL: http://junitjejen.se
Postat av: tina

Spännande med ny modell! Själv kör jag på Canon, men det är ju alltid bra att hålla sig uppdaterad! :) Vilken trevlig blogg du har förresten!

2009-04-19 @ 19:40:04
URL: http://timonhome.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Vem är du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara jag som ser den)


Har du en egen blogg/hemsida?:


Vad har du på hjärtat?:


Trackback
RSS 2.0