Julseder del 11 - Tomtens renar

image559

För er som inte är så insatta så har Tomten åtta renar som magiskt drar hans släde över himlen. Enligt amerikansk tradition heter de: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donderoch Blitzen. Någon som vet vad de heter på svenska kanske?

Sen finns den ju lite mer kända Rudolf som hjälper Tomten när det är så där dimmigt ute. Historien om Rudolf med röda mulen skapades av Robert L. May 1939. Historien publicerades i en broschyr som gavs ut i Montgomery Wards butiker i Chicago, där Robert arbetade. Riktigt känd blev Rudolf genom sången som spelades in av Gene Autry 1949.


Dessutom kan jag bara konstatera att tomtens renar måste faktiskt vara honor. Varför undrar ni kanske och här kommer förklaringen:

Både rentjurar och renkor får horn på sommaren. Tjurarna fäller sina i början av vintern. Honorna behåller sina horn tills det kalvat på våren. Det betyder att alla jultomtens renar är honor för har ni någonsin sett en julren utan horn?

Det borde man ju ha begripit... Det måste vara kvinnor som klarar av att dra en fet man i röda kläder, till rätt adresser, runt hela jorden, på en natt, utan att fara vilse! :)

Ja, som sagt allt finns på nätet. Här kan du testa dig vilken av tomtens julrenar du är. Tydligen är jag Prancer.

You Are Prancer

You are the perfect reindeer, with perfect hooves and perfect flying form.

Why You're Naughty: Because you're Santa's pet, and you won't let anyone show you up.

Why You're Nice:
You have the softest fur and the sweetest carrot breath.

Har du någonsin funderat över vart jultomten fått sina renar ifrån? Svaret är att de kommer från Finnmark i Nord-Norge. Historikern och journalisten Roy Andersen berättar i NRK om hur 500 renar och samer vid slutet av 1800-talet flyttades till Alaska. Samerna skulle lära inuiter renskötsel men de kom så småning om att medverka i en reklamfilm för renkött.

Året var 1926 då sex förspända renar kom ned för en gata i Seattle inför en publik på 10 000 människor. En av finnmarkssamerna ledde den lilla rajden - i släden satt jultomten med massor av klappar. Det hela blev en succé som turnerade över Amerika och befäste bilden av tomten och renen i det stora amerikanska julfirandet.

Än i dag använder sig stora bolag som Coca Cola och Walt Disney av metaforen - förvisso har samen trillat bort men den kommersielle tomten är kvar. Ättlingar till finnmarkssamerna samer tycker att det är bra att renar förknippas med någonting positivt men påpekar också att det är vanligt att urfolks kulturer förekommer i kommersiella sammanhang utan att kompensation utgår.
Källa: Lev som en same


Kommentarer
Postat av: lillasyster

Jag vet vad renarna heter!

"De heter; Rudolf, Blixten, Stjärna , Åska, Tindra, Komet och Dunder.

God Jul från oss på Tomteland!"

Tindra och Stjärna låter ju som tjejnamn, kanske Åska me,
resten kanske är transvestiter?

Själv så är jag Comet.
"A total daredevil, you're the reindeer with an edge!" Så det så. :D

2007-12-05 @ 16:33:53
URL: http://emmasjidder.blogg.se
Postat av: lillasyster

kom precis på att det saknas en ren... Undrar vad de på Tomteland har gjort med ren nummer åtta????!!!!

2007-12-05 @ 16:37:10
Postat av: Elin & Tipp

Hej hopp!
Jo, det är klart att renarna måste vara honor! ;P Precis som du sa, det kunde man ju räkna ut. hihi
Kram

2007-12-05 @ 22:25:56
URL: http://www.elinochtipp.5min.se

Kommentera inlägget här:

Vem är du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara jag som ser den)


Har du en egen blogg/hemsida?:


Vad har du på hjärtat?:


Trackback
RSS 2.0