Julseder del 14 - Julens kryddor

image611

Vad vore julen utan alla kryddor som vi förknippar med denna högtid. I glöggen, i pepparkakorna, i senapen...ja listan kan säkert göras längre.

image609
Kardemummaväxten liknar en iris eller orkidé. Kryddan är de svarta aromatiska fröna. Ursprungligen kommer kardemumman från Indien, men den odlas idag även på Ceylon, i Tanzania och Guatemala. Kardemumman ingår i många kryddblandningar eftersom den förhöjer smaken hos andra kryddor som den blandas med. I Sverige är kardemumma den typiska bakkryddan. Kardemumma är en av de dyraste kryddorna. Den anses också underlätta matsmältningen och dämpa gasbildningen.

image608
Nejlikor är det outslagna blomknopparna hos ett ständigt grönt träd. Nejlikans hemland är Moluckerna (Kryddöarna). Julens pomanderbollar (nejlikor instuckna i apelsiner) ger spännande dofter. I malen form används nejlikor till pepparkakor, korv, pajer, blodpudding och svartsoppa. Kryddnejlikan är antiseptisk och hindrar fett att härskna. Inte undra på att den ingår i sillinläggningar och pressylta.

image607
Pomeransskal är de torkade skalen av mogna pomeranser(citrusfrukt). Odlingen sker huvudsakligen i Spanien. Pomeranser används framför allt till bakverk (vörtbröd) och marmelader.

image605
Ingefära är torkade rotknölar från en flerårig liljeväxt, som har sitt ursprung i Sydostasien. Den har en aromatisk, stickande söt smak. Ingefära används till kakor, desserter, fläskkött m.m. Ingefära är antiseptisk och kärlvidgande. Pepparkakor äts aldrig så mycket som vid juletid. Pepparkakor skulle kanske lika gärna kunna ha hetat ingefärskakor eftersom smaken är ganska påtaglig. (Vilket det ju faktiskt gör i engelskan då de kallas Gingerbread cookies - Ginger = ingefära)

image604
Kanel är innerbarken från ett ständigt grönt träd. Olika sorter odlas på Ceylon, i Kina och Indonesien. Redan på 2800-talet f.Kr talas det i en kinesisk örtbok om "Kwai". Samma namn används än idag om Kassia som är en mycket närbesläktad växt. Smaken är likadan som kanel men effekten är starkare. Kanel används som bakkrydda, till desserter, risgrynsgröt, filmjölk och inläggningar. Kanel är bakteriedödande och konserverande.

image603
Saffranet
, en av de juligaste kryddorna, är det torkade pistillmärket hos en höstblommande släkting till vår välkända blåvioletta vårkrokus.Saffran importeras huvudsakligen från Spanien. Gudakungen Zeus sov på en saffransfylld madrass. Saffran har alltid haft en unik ställning som kryddornas kejsare. Som krydda är saffran mycket gammal och synnerligen dyrbar, 30 000 kronor kilot. Varje blomma, som innehåller tre pistillmärken, plockas för hand och torkas. Det går åt 150 000 blommor för att framställa ett kilo saffran!
Saffran används både för färgens och smakens skull i bröd, fisksoppa, risrätter och såser. Saffran anses vara starkt lustbefrämjande (afrodiska) både för män och kvinnor men bara i liten mängd. Tio gram (20 påsar!) är en dödlig dos för en människa.

image606
Kryddpeppar är inte släkt med vanlig peppar, den tillhör myrtensläktet liksom kryddnejlikan. Kryddpeppar hindrar fett att härskna. Den lägger vi köttbullar, pressylta och sillinläggningar.

image610
Vaniljstång är frökapslar från en orkidé, de skördas innan de är helt mogna och soltorkas så att smakämnet vanillin frigörs. Vanilj kan du använda i såväl matlagning och bakning som i desserter.

Kommentarer
Postat av: Lillasyster

Vilka fina bilder du hittat. :)
Visste inte att kardemumma var grönt. Så nu har jag lärt mig ngt nytt idag me. :)
Här kostar saffranen allt mellan 13-18 kronor. Hysteriskt dyrt. Men gott. :)
Idag ska jag baka saffransskorpor. Måste bara handla först. :)

2007-12-16 @ 12:34:35
URL: http://emmasjidder.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Vem är du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara jag som ser den)


Har du en egen blogg/hemsida?:


Vad har du på hjärtat?:


Trackback
RSS 2.0