Julseder del 16 - Julmust

Julmust vs Coca Cola

Detta är ett "krig" som återkommer till varje jul, och varje jul är det julmust som går segrande ur striden! Hur kommer det sig att julmusten har ett så stark grepp om oss svenskar kring framför allt jul, men även till påsk?



image614

Must lanserades 1910 av Harry Roberts som ett alkoholfritt alternativ till öl. Företaget Roberts, som funnits i Örebro i snart 100 år är än idag den ENDA tillverkaren i Sverige som tillverkar essenser till must. Många har försökt kopiera det hemliga julmustreceptet utan framgång. Julmusten har stora likheter med traditionellt öl genom att vara mörk, skumma samt vara smaksatt med malt och humle. Malt och humle är också de enda två kända ingredienserna av de totalt cirka 30 ingredienser som krävs för att få fram den karakteristiska smaken.

Göran Roberts, nuvarande ägare av familjeföretaget Roberts berättar:
-Skulle julmust lanseras idag hade den troligen inte hetat must. Must är ojäst råsaft av bär och frukt och så är inte fallet i julmust.

Roberts farfar Harry var frikyrklig och ville skapa ett alternativ till ölen. De första åren kallades drycken för julöl men namnet ändrades i slutet av 1920-talet, då folk fick smak för den, till just julmust. Julmust var under en lång tid en väldigt svensk företeelse, men på senare tid har musten fått en viss spridning till våra nordiska grannar. Även i Coca Colas sortiment förekommer nu julmust, som precis som alla andra tillverkare har Roberts som leverantörer.

Den slutgiltiga musten görs på bryggerierna och den färdiga julmusten kan skilja en del i smaken. Det beror på tillverkarens egen blandning av vatten, socker och sötningsmedel. I december dominerar julmusten totalt läskmarknaden och står ensam för nästan hälften av all läskförsäljning i butikerna. Av de 50 miljoner liter must som dricks per år i Sverige går 2/3 åt bara i december. Marknadsledande tillverkare är Carlsberg och Spendrups bryggerierna.

image615
Företaget Roberts har gått i arv inom släkten från far till son. Under årens lopp har företaget även levererat andra extrakt till andra välkända varumärken. Den största framgången har man haft med Champis, som blev en succé som lyxdryck redan på 1920-talet. Huvuddrycken är dock julmust och den finns också att dricka som påskmust och tillverkas även under resten av året som enbart must av Apotekarnes.

Men vad är skillnaden mellan julmust och påskmust?? ;)

Julmustkul:
* Lagringstiden påverkar musten. Drycken får en något rundare och fylligare smak efter ett års lagring i glasflaska i en sval och mörk miljö. Finsmakare köper varje år julmust som de lagrar till nästa år. Drycken måste dock lagras i glasflaska.
* Must passar särskilt bra till kryddig och salt mat.
* För vuxna passar must utmärkt att blanda med öl. Mustens sötma och ölens beska gifter sig med varandra och ger en härlig smakupplevelse. Ibland kallas en öl-mustblandning för mumma, som dock egentligen är en mer komplicerad blandning med ingredienser som svagdricka, porter, öl och sockerdricka. Varför inte njuta av chefbryggmästare Johan Spendrups Julmumma? Den består av 2/3 liter mörkt julöl eller svart lager och 1/3 liter julmust, spetsad med 1 dl cognac. Smaken förhöjs ytterligare om man lägger till lite nejlika och pomerans.
* Ett annat vuxentips är att experimentera fram egna drinkar. Förutom öl går julmust bra att blanda med exempelvis vodka, Jägermeister eller kaffelikör. Många tycker faktiskt om att mixa musten även med glögg.
Källa: Mer smak nr 11

Kommentarer
Postat av: Syster Yster

Lätt must över coca cola på julen!
Måste dock testa experimentera. Det får jag ju. Jag är ju faktiskt vuxen. Haha. :)

Trodde inte det var nån skillnad mellan julmust å påskmust, förutom etiketten. Haha. Man har ju faktiskt undrat... :)

It must be must!!!!

2007-12-18 @ 19:44:28
URL: http://emmasjidder.blogg.se
Postat av: Ica (Tomtens Dotter)

Jag är mustfaschist. Det SKA vara Zeunerts (även om jag kan stilla suget med en apotekarnes så här innan jag kommit hem till norrland). Musten ska vara väl kyld och gärna serveras med ett par klyftor blodapelsin i glaset.

2007-12-18 @ 21:57:36
URL: http://tomtensdotter.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Vem är du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara jag som ser den)


Har du en egen blogg/hemsida?:


Vad har du på hjärtat?:


Trackback
RSS 2.0