Julseder del 18 - Jultomten

Den lille gårdstomten, helgonet S:t Nikolaus och julbocken är alla tre släkt med dagens jultomte. I alla fall den traditionella svenska varianten.

Gårdstomten
I det gamla bondesamhället fanns det en tomte som inte hade med julhelgen att göra. Denna tomte arbetade och levde på gården. Det var sällan man såg honom, men de som träffat på honom har berättat att han var liten till växten, klädd i grå kolt och röd luva. Han hade vitt skägg och såg ut som en gammal man. Tomten skulle man hålla sig väl med, annars kunde det gå illa för gården. Var man snäll mot honom drog han istället lycka till gården. Han månade mycket om husdjuren och såg till att de sköttes väl. På julafton fick man inte glömma att ge tomten gröt, då kunde det hända att han kunde hämnas.

image618

Julbocken
Den utklädda julbocken spelade en viktig roll i julens alla upptåg och när vi fick en julklappsutdelande figur var det till en början bocken, som var julklappsutdelare.

image619

S:t Nikolaus
Legenden har sin födelse år 270 då ett litet gossebarn såg dagens ljus i den turkiska staden Patara. Hans förmögne familj döpte honom till Nikolaus och han blev så småningom utnämnd till biskop i staden Myra. Biskop Nikolaus var en mycket givmild person som generöst skänkte små och stora gåvor, ofta till barn. Härifrån härstammar begreppet Nikolauspresenter. Han levde i en svår tid då de härskande romarna förföljde de kristna. Han blev efter sin död den 6 december år 347 helgonförklarad och var bland annat barnens och sjöfararnas speciella skyddshelgon. Detta datum bär än idag hans namn i vår svenska almanacka.

Under reformationstiden då Nordeuropa blev protestantiskt, förändrades synen på alla de katolska helgonen. Man menade att helgonen med Sankt Nikolaus i spetsen vände barnens sinne bort från Kristus. Samtidigt är det svårt att utrota en sådan populär sed som Nikolauspresenterna. Det gällde att låta seden leva kvar men att ge den ett evangeliskt acceptabelt utseende. På många håll lät man Nikolaus leva vidare alltjämt utstyrd som en ståtlig och långskäggig biskop med mantel och mitra men med det mera neutrala namnet "julgubbe", på tyska Weihnachtsmann. I England, där man inte tog helgonkultens avskaffande så allvarligt, bibehöll man både figuren och namnet - Santa Claus har där aldrig varit rubbad i sin ställning som julklappsutdelare.

image621

Den svenska tomten
Jenny Nyström skapade vår julklappsutdelande jultomtes profil när hon gav honom drag av den gamle gårdstomten, som allt eftersom tiden gick alltmer började likna en jovialisk S:t Nikolaus i fina röda kläder. Vi i Sverige är ganska ensamma om att ha en synlig jultomte som kommer med julklappar. I andra länder lämnar han dem i smyg och oftast på natten mellan julafton och juldagen.image622

Den jultomte som vi har idag har mycket lite att göra med 1800-talets tomte. Tomten som vi känner honom idag uppfanns och håll i er nu, inte bara i USA, utan av Coca Cola. Julen 1931 gjorde Coca-cola en landsomfattande reklamkampanj där Santa Claus dricker en flaska Coca Cola. Idén att koppla ihop tomten och Coca Cola hade dock börjat redan 1922 då folk i allmänhet förknippade Coca Cola med något man dricker när det är varmt ute. Företaget ville visa att det går lika bra att dricka drycken året runt "Thirst knows no season" var slogan. Men 1931 fanns han alltså överallt, i tidningar, skyltfönster, reklamtavlor och vid kassorna i affärerna. Den tomte folk kände då, hade Coca Cola förvandlat till en amerikansk helylle tomte. En stor, tjock, lång och gladlynt farbror med stor röd näsa och ett krulligt stort vitt skägg, hade skapats för att inspirera folk att dricka Coca Cola! Snabbt hängde andra dollarstinna affärsmän på den nya trendfiguren. Det där med att tomten bor på nordpolen kom en smart affärsman på. Han startade nämligen en nöjespark norr om New York med namnet North Pole, där tomten levde. Santa Claus blev sedan snabbt exporterad till andra länder genom Hollywoods filmer och inte minst genom Walt Disneys produktioner.

Jag kan ju hålla med om han ser så där härligt snäll och go ut Coca Cola tomten och på nått vis är det ändå mysigt att titta på Coca Colas reklamkampanjer varje år även om man kanske borde hålla på det där traditionella och inte erkänna det...The holidays are coming... Men visst saknar man den här lite i år även om årets nya är söt!?


Kommentarer
Postat av: Emma

holidays are comming.. *trallar* Jo, den fastna verkligen. :)

Gillar Jenny Nyström tomtarna, för de ser så snälla ut. Men Coca-cola tomten är inte så dum han heller. :D

2007-12-20 @ 11:18:26
URL: http://emmasjidder.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Vem är du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara jag som ser den)


Har du en egen blogg/hemsida?:


Vad har du på hjärtat?:


Trackback
RSS 2.0