Julseder del 19 - Julgodis

Knäck, kola, ischoklad, marsipanfigurer...traditionerna är många när det gäller julens läckerheter. Varje familj har sina traditioner. Hemma hos mig är det alltid knäck, rischoklad och kola som återkommer, i övrigt kan det variera lite efter hur ambitiösa vi känner oss. Ett år gjorde jag till och med Mozartkulor, smarrigt värre. Jag tänkte att dagens inlägg skulle bjuda på lite läckra recept inför stundande helg med julförberedelser.

image659
Chokladkola
4 dl socker
2,5 msk sirap
4 dl grädde
4 msk kakao
2 msk smör

Blanda allt utom smör i en tjockbottnad gryta. Koka sakta (rör ibland) till dess att kolan är lagom hår och seg. Tag av grytan och häll upp på väl smord plåt eller form. När kolan svalnat - skär i fyrkantiga bitar och förpacka i smörpapper eller kolapapper.

Gräddkola
2,5 dl grädde
3 dl socker
1 msk sirap
1 msk smör
1 msk vaniljsocker

Koka grädde och socker till dess att massan börjar bli tjock. Sätt till sirap, smör och vaniljsocker. Låt sedan kolan koka sakta till den vid prov i kallt vateen är lagom hård och seg. Häll upp på väl smord plåt eller form. Låt svalna och skär sedan i fyrkantiga biter och förpacka i kolapapper.

5-minuters-kola

1 dl sirap
3 tsk kakao
1,5 dl socker
2 msk smör

Koka upp kolan - låt den sen koka i fem minuter under omrörning. Häll upp på en smord plåt. Låt stelna och förpacka sedan.

OBS! Chokladkola och Gräddkola tar mycket längre tid att göra men blir också mycket godare än 5-minuterskolan.

Tänk på: Om du vill laga en större mängd kola och dubblar receptet så riskerar du att det tar mer än dubbelt så lång tid innan den blir klar. Koka hellre i två kastruller brevid varandra så begränsar du koktiden.

image660
Knäck (ca 70 st)
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1 dl skållad, hackad mandel

Tillagning på spisen:
1. Skålla och hacka mandeln. Placera ut knäckformarna på en plåt eller bricka.
2. Häll grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka utan lock på medelvärme i 15-30 min. För att kolla om knäcken är klar så gör man ett kulprov (se beskrivning här under)
3. Häll i den hackade mandeln. Fyll i smeten i knäckformarna. Använd gärna gräddförpackningen eller en ursköljd mjölkförpackning för att enkelt kunna hälla upp smeten i knäckformarna. Om smeten blir för seg innan du hunnit fylla formarna är det bara att värma upp smeten igen (enklast är att sätta in gräddförpackningen några sekunder i micron). Ställ knäcken att svalna i kylskåp eller på balkong. Förvara svalt i en burk med tätslutande lock. Lägg smörpapper mellan lagren så klibbar knäcken inte ihop.
Gör kulprov så här: Häll kallt vatten i en liten skål eller kopp. Droppa i lite av knäcksmeten. När du kan forma till en kula är smeten klar.

Tillagning i microugn:
Använd gärna samma recept som beskriv här ovanför. När du gör knäck i micron är det en klar fördel att göra en mindre mängd i taget eftersom det då går fortare att laga till. Så halvera gärna receptet. Tillagningen tar då kortare tid. Prova hur lång tid du ska köra just i din micro - det kan variera mycket mellan olika ugnar.
1. Blanda allt utom mandeln i en skål (ca 2 l) som tål micro
2. Kör på högsta effekt i 5 min.
3. Ta ut och låt vila några min före omrörning.
4. Sätt in i micron och kör på låg effekt i ca 30 min. OBS tiden varierar beroende på ugnens effekt. Håll koll!
5. Gör kulprov för att kontrollera om knäcken är klar.
6. Blanda i mandeln.
7. Häll i knäckformar och låt stelna.

OBS! Vill du göra en riktigt snabb knäck - halvera då receptet ovan. Då kan du korta tillagningstiden betydligt.

image663
Mozartkulor
Mjuk nougat (Odense Nougat)
Mandelmassa
Mörk choklad

Dela nougaten i små fyrkantiga bitar (1,5 * 1,5 cm) och rulla dem till kulor. Dela mandelmassan i bitar och kavla ut dessa så att det är möjligt att "slå in nougatbitarna i ett paket". Smält den mörka chokladen. Doppa därefter bullarna i chokladen och låt stelna på en bricka klädd med bakplåtspapper. Förvaras svalt.

OBS! Du kan variera utseendet genom att prova med annan choklad utanpå, t.ex. vit choklad, apelsinchoklad m.m.

image661
Marsipanfigurer

Skillnaden mellan marsipan och mandelmassa är följande:
Marsipan är sötad och ofta färgad och anses finare än mandelmassa. Skillnaden är att marsipan innehåller mer socker, men även ibland lite bittermandel. Marsipan används i finare bakverk t.ex. i princesstårta. Svensk marsipan består ofta av 75% socker och 25% mandel. Mandelmassa består av 50% socker och 50% mandel.

image662
Rischoklad
Du kan göra rischoklad på olika sätt. Enklast är att använda choklad - mörk eller ljus efter eget tycke och smak enligt det första receptet. Recept 2 kräver lite mer tid och bygger på en bas av bl.a. cocosfett och ger därför lite mer "julig" smak.

Rischoklad 1

200 g mörk choklad (undvik blockchoklad - det är bättre med Marabous mörka choklad) (kan ersättas av en blandning av t.ex. 50 % ljus och 50 % mörk choklad) - Puffat ris

Smält chokladen i vattenbad i kastrull på spisen eller värm upp den försiktigt i microvågsugnen. Blanda i puffat ris i den smälta chokladen och klicka ut massan på smörpapper. Du kan också hälla ut hela smeten till en större kaka som sedan kan delas i lagom stora bitar när chokladen stelnat.

Rischoklad 2 (30 st)
100 g kokosfett
100 g mörk choklad
0,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
8 dl Vårgårda ris
(Blandat strössel)

Smält kokosfett och choklad på svag värme i en kastrull. Låt blandningen svalna och rör sedan i socker och ägg.
Blanda i riset. Klicka upp smeten i muffinsformar. Garnera gärna med strössel.

image664
Ischoklad
Ljus ischoklad
200 g ljus choklad
100 g kokosfett

Mörk ischoklad
200 g mörk choklad
100 g kokosfett

Ischoklad med mintsmak
200g mörk choklad
100 g kokosfett
2 - 4 droppar pepparmintsolja

Dela chokladen och smält den i vattenbad eller försiktigt i microugn. Lägg chokladen och kokosfett fördelad i små bitar tillsammans och låt bli varmt. Rör om ibland så det blandar sig ordentligt. Vill du ha mintsmak, smaksätt med pepparmintsolja. Häll smeten i ischokladformar som du sen ställer svalt. Förpacka i plastburk. Förvaras i kylskåp.

Vad gör ni för julgodis? Kanske du hittat något nytt här som är värt att testa. Själv vet jag inte om det kommer bli tid till godistillverkning i år. Vi får se.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Vem är du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara jag som ser den)


Har du en egen blogg/hemsida?:


Vad har du på hjärtat?:


Trackback
RSS 2.0