Nobeldagen

image587

Ni vet väl att det är allmän flaggdag idag. Den 10 december, Nobeldagen! Det är idag som nobelprisen så högtidligt delas ut och det är idag man får frossa i att titta på alla vackra och inte så vackra klänningar som alla gäster bär till banketten i Stadshuset. TV4 bjuder på 18(!)h nobelsändning under dagen med start kl 10.00 så det kan nog kännas nästan som att vara där om man sitter klistrad framför tv:n. Själv ska jag nog slå ett öga på tv:n runt 19.00 och framåt då sändningen från banketten börjar.

Vet ni varför vi firar Nobeldagen just idag? Det är faktiskt Alfreds dödsdag idag (1833-1896). Enligt Alfred Nobels testamente skulle fem pris delas ut; kemipriset, fysikpriset, medicinpriset, litteraturpriset och fredspriset. Nobelprisen delades ut första gången 1901. 1968 instiftade Sveriges Riksbank ytterligare ett pris, "Pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne". .

image588

Årets pristagare är:
Kemipriset:
Årets Nobelpris i kemi går till professor Gerhard Ertl från Berlin. Han belönas för sina grundläggande arbeten inom ytkemin, som bland annat kan användas för att förklara varför ytor rostar och varför ozon bryts ner, och hur katalysatorer i bilar fungerar.

Fysikpriset:
Årets Nobelpris i fysik ges till Albert Fert, Frankrike, och Peter Grünberg, Tyskland. De belönas för att de oberoende av varandra har tagit fram den teknik, som gjort att hårddiskar i datorer har kunnat bli så mycket mindre de senaste åren. Tekniken kallas för jättemagnetoresistans.

Medicinpriset:
Årets Nobelpris i medicin delas av tre forskare: Mario R Capecchi, Martin J Evans och Oliver Smithies för upptäckten av hur man kan stänga av en gen i arvsmassan. Deras forskning har varit betydelsefull för studier av ärftliga sjukdomar.

Litteraturpriset:
Den engelska författaren Doris Lessing. Svenska Akademins motivering lyder: "den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning". Undrar vad hon ska göra med prissumman på 10 miljoner, hon är ju ändå 87 år gammal. Uppgiften att utse pristagare anförtrodde Nobel i sitt testamente åt Svenska Akademien.

Fredspriset (delas ut i Oslo):
Nobels fredspris går i år till USA:s förre vicepresident Al Gore och FN:s klimatpanel IPCC. De får dela på priset för insatserna mot klimatförändringarna.

Ekonomipriset:
Delas i år av tre amerikaner - Leo Hurwicz (90 år gammal!), Eric S Maskin och Roger B Myerson. De får priset för att ha utvecklat en metodik för att bättre kunna förutse och maximera det ekonomiska utfallet i till exempel affärer eller sättet som myndigheter och företag arbetar på. (Vad det nu innebär...ingen aning men det är säkert värt ett nobelpris)

Prissumman för varje pris är lika och bestäms år från år: i år är det, för tredje året i följd, 10 miljoner kronor. Den svaga dollarn gör att Nobelpriset i år blir rekordstort för prisvinnarna. Årets amerikanska pristagare får 4 miljoner mer än Kofi Annan för sex år sedan. Var många inte vet är dock att de amerikanska vinnarna får skatta på sina prispengar 40-50% beroende på vilken delstat de kommer ifrån. Årets pristagare har dessutom möjlighet till ytterligare valutaklipp. Pristagarna får nämligen själva välja vid vilken tidpunkt pengarna ska betalas ut. Pengarna brinner inne för den som inte tar ut dem före den 1 oktober.

Nobelpriset utgår ur en fond som bildats av Alfred Nobels efterlämnade förmögenhet och som förvaltas av Nobelstiftelsen. Ekonomipriset tillhör inte den ursprungliga donationen utan tillkom 1969. Den prissumman tillskjuts av Riksbanken varje år.

Vill du läsa mer om Nobelpriset och vinnarna rekommenderar jag att du går in här.

Jag skulle också vilja ha sådana klänningar och tiaror på mig ;)

image590

Prinsessan Madelene var som vanligt mycket vacker men jag gillade Victorias klänning också. Silvia passade verkligen i den röda färgen men den såg lite ut som ett tält tyckte jag. Vad gammal hon ser ut förresten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Vem är du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara jag som ser den)


Har du en egen blogg/hemsida?:


Vad har du på hjärtat?:


Trackback
RSS 2.0