Julseder del 2 - Julhandel

Nu haglar julinläggen tätt men eftersom det enligt Handelns Utredningsinstituts (HUI) räkning är just idag som julhandeln startar så tyckte jag det var passande att ta del 2. Kanske fel att kalla julhandeln en sed men den hör ju julen till så den får komma med i min lilla julserie. Julen är trots allt en konsumtionshögtid av stora mått och varje år tycks det bli ett rekordår när det gäller handlandet.

image483

Enligt en prognos från HUI kommer den i år att spräcka 60 miljardersvallen och landa på nätta 62 miljarder (!) - en ökning med 4 miljarder från förra året. Det är inte riktigt friskt när man ser det i siffror! Visst Sveriges befolkning uppgår till sisådär 9 113 257 personer (enligt den preliminära befolkningsstatistiken från SCB för december 2007)
men detta skulle innebära att vi julhandlar för dryga 6 800 kr/person. Ganska mycket (helst med tanke på att det ju blir ett visst bortfall på dessa dryga 9 miljoner då spädbarn och barn över huvudtaget inte handlar särskilt mycket - så genomsnittssiffran är högre).

HUI har utsett en produkt till Årets Julklapp sedan 1988. Produkterna har genom åren varit stora som små, dyra som billiga, men Årets Julklapp har alltid givit upphov till diskussioner. För att en produkt ska bli utvald till Årets Julklapp skall något eller flera av följande kriterier uppfyllas:

- Produkten skall vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året.
- Produkten skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.
- Produkten skall representera den tid vi lever i.


Här är produkterna som varit årets julklapp tidigare år:

1988 - Bakmaskin
1989 - Videokamera
1990 - Wok
1991 - CD-spelare
1992 - TV-spel
1993 - Parfym
1994 - Mobiltelefon
1995 - CD-skiva
1996 - Internetpaket
1997 - Elektroniska husdjur, till exempel Tamagotchi
1998 - Datorspel
1999 - Böcker, särskilt Bibeln
2000 - DVD-spelare
2001 - Verktyg
2002 - Kokbok
2003 - Mössa
2004 - TV med platt bildskärm
2005 - Pokerset
2006 - Ljudbok

Vet inte riktigt vad som hände 1999 då Bibeln spåddes bli så populär - rädsla inför det stundande hemska millenniumskiftet kanske? Eller 2003 då mössan åter var het - en extra kall bister vinter på intåg kanske!? :P

Årets julklapp blir i alla fall enligt HUI.....*trumvirvel*

GPS mottagaren!

image477

"GPS-mottagaren har på kort tid gått från att vara en dyr och svårhanterlig pryl till att bli en av elektronikhandelns verkliga storsäljare. Den har på några år snabbt nått ut till en stor målgrupp tack vare teknisk utveckling, sänkta priser och en ökad användarvänlighet. Genom sitt sätt att förenkla resande och navigering speglar och möjliggör också GPSmottagaren en global, flexibel och individualiserad resetrend - den har gått från att vara ett högteknologiskt försvarsredskap till en handhållen resekompis för alla."

Produkterna för positionsbestämning och navigation står idag för en tiondel av hemelektronikbranschens totala försäljning och bara i Sverige ökade försäljningen av antalet GPS-mottagare med 138 procent år 2006. Önskar du dig kanske en GPS
i julklapp eller vet någon som verkligen skulle behöva en?! Jag tror inte jag kommer köpa någon sådan i år men men vet ju aldrig.

Lycka till med julshoppandet go vänner!

Källor:
Statistiska Centralbyrån (SCB)
HUI

Kommentarer
Postat av: Tomtens Dotter

Vad som hände angående 1999 och bibeln? Tja, utgivningen av NT2000 kanske?
Förresten, din serie är mysig. Jag lägger en liten länk till den.

2007-11-13 @ 20:43:39
URL: http://tomtensdotter.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Vem är du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara jag som ser den)


Har du en egen blogg/hemsida?:


Vad har du på hjärtat?:


Trackback
RSS 2.0