Julseder del 4 - SVT:s julkalender

Nu är det snart dags, den 1:e december drar den igång. Årets upplaga av SVT:s julkalender - En riktig jul. 2007 års julkalender är enligt informationen på SVT:s hemsida fylld av humor, äventyr, värme, isbjörnar och magi. Låter ju lovande, eller hur?!

image487

"Mila är nio år och har en klump i magen. Den infinner sig en knapp månad före jul, när Mamma berättar att hon blivit lite intresserad av den nyinflyttade grannen Klas. Mila vill inte alls ha någon kille i sitt och Mammas liv. Särskilt inte på julafton. Det är perfekt som det är. Mila, Mamma och marsvinet Bosse i det lilla radhuset. Så har livet alltid sett ut. Och så vill Mila att det ska fortsätta se ut. Ilsken meddelar Mila att hon bara önskar sig en enda sak i julklapp. En riktig jul, när allt är som vanligt. Bara Mamma och Mila - och ingen äcklig Klas As. För säkerhets skull skriver Mila en önskelista till Jultomten också. Inte för att hon direkt tror på Jultomten längre, men ändå. Det var inte så smart gjort, upptäcker hon nästa morgon. En livs levande tomtenissa i en ovanligt noppig röd luva dyker upp i hennes rum för att att uppfylla önskningen. Det är Elfrid Nilsson, Nordpolens i särklass lataste nissa, ditskickad av Tomten mot sin vilja..."


Minns ni dem...eller ja, en del av dem iaf. ;) Julkalendrarna som sänt i SVT  1960-2006

1960: Titteliture Premiär för julkalendern i tv.
1961: Julbåten Juliana Handlade om julbåtens besök i olika länder.
1962: Tomtefamiljen i Storskogen Tomtarna reste runt i en helikopter och samlade in barnens önskelistor.
1963: Den tänkande brevbäraren Sören Alm spelade brevbäraren Kalle som var god vän med alla.
1964: Lill-Stina på reportage i Storskogen Reporten Lill-Stina och programledaren Julle i barnens egen aktuelltstudio där de tog emot rapporter om vad som hände i Tomteskogen.
1965: Farbror Pekkas handelsbod (Diversehandeln) Pekka Langer var en särdeles märklig handelsman i en särdeles märklig affär, som låg vid foten av fjället i Vinterbo.
1966: En småstad vid seklets början Handlade om en mellansvensk hamnstad strax före första världskriget.
1967: Teskedsgumman Birgitta Andersson var gumman som blev liten som en tesked.
1968: Klart spår till Tomteboda Bisarra händelser på en tågstation.
1969: Hercules Jonssons storverk En vanlig familj tills mamman uttalar en magisk ramsa och förvandlar pappan till barnet Bara Jonsson och sonen till den fiffige Herkules.
1970: Regnbågslandet Med Nanna i regnbågslandet.
1971: Broster Broster! Familjen Wikmansson väntar barn och kämpar mot köphysteri och miljöförstöring.
1972: Barnen i höjden Handlade om nyinflyttade människor i ett höghus.
1973: I Mumindalen Julfirande med Mumintrollen.
1974: Rulle på Rullseröd Handlade om Rulle som bodde på en gård i Bohuslän med sin farmor och farfar.
1975: Långtradarchaufförens berättelse Beppe Wolgers är ute och åker lastbil med dockorna Posi och Maggan. 1976: Teskedsgumman Repris från 1967.
1977: Fem myror är fler än fyra elefanter Bokstäver istället för siffror på luckorna.
1978: Julius Julskötare (Kalenderhuset) Björn Skifs var julskötaren som lotsade tittarna genom Svenska Jullagerfabriken och andra företag av olika slag.
1979: Trolltider Handlade om troll och vättar och andra underliga varelser.
1980: Det blir jul på Möllegården Om skånsk jul för mer än hundra år sedan.
1981: Stjärnhuset Prat om stjärnbilder och inslag från den grekiska gudavärlden.
1982: Albert och Herberts jul Handlar om far och son som är skrothandlare.
1983: Lille Luj och Änglaljus i Strumpornas hus Jul i byrålådan hos Staffan Westerberg.
1984: Julstrul med Staffan och Bengt Staffan Ling och Bengt Andersson förestod en lanthandel i en liten by långt från Umeå.
1985: Trolltider Repris från 1979.
1986: Julpussar och stjärnsmällar Bygger på Busnäsböcker av Hans-Eric Hellberg.
1987: Marias barn Detta var en animerad berättelse om Marias barn, Jesus.
1988: Liv i luckan med julkalendern Staffan Ling presenterar korta julberättelser som bygger på inskickade manus från barn.
1989: Ture Sventon privatdetektiv Ture Sventon på äventyr i Lingonboda, Arabien, London och Stockholm.
1990: Kurt Olssons julkalender Kurtan och Arne vimsar och pysslar i en ladugård.
1991: Sunes jul Lilla Sune och hans familjs upplevelser inför julen.
1992: Klasses julkalender Klasse Möllberg har en julstuga uppe i ett träd där han har tävlingar musik och julkul. 1993: Tomtemaskinen Gubben Pettson har lovat katten Findus att tomten ska komma. Han beslutar sig därför för att bygga en tomtemaskin.
1994: Håll huvet kallt Astmasjuke Eddie, sju år, åkte buss från Göteborg till Lysekil för att hälsa på faster och farbror.
1995: Jul i Kapernaum En saga om en stad, om människorna som bor där och om en stjärna som lagt sig ned för att vila.
1996: Mysteriet på Greveholm En spännande men också rolig historia om en knasig familj som firar jul på ett gammalt slott där det finns både tjuvar och spöken!
1997: Pelle Svanslös På Åsgränd i Uppsala bor ett gäng sällsynt älskade katter. Här hittar vi snälle Pelle Svanslös, elake Måns, söta Maja Gräddnos mfl.
1998: När karusellerna sover En dag efter skolan möter Jack en hund som visar honom en hemlig ingång till ett vinterstängt nöjesfält. Hunden springer in och Jack följer efter...
1999: Julens hjältar I förra årtusendets sista julkalender hade en låda med granna julgransprydnader av misstag hamnat på helt fel ställe inför de hektiska julförberedelserna.
2000: Ronny & Julia En modern Romeo och Julia-historia för små barn och deras familjer - men med ett lyckligt slut. För manus svarade Måns Gahrton och Johan Unenge, duon som tidigare bl a skrivit den populära TV-serien Eva & Adam.
2001: Kaspar i Nudådalen Det är vinter och snart jul i Nudådalen, en by som är så liten, att den inte ens går att hitta på kartan. Här bor Kaspar och hans morfar, lanthandlaren Atom-Ragnar, den stöddige Åhman, som tror att han äger hela byn, och många fler. Och så bor Lisa i Nudådalen.
2002: Dieselråttor och sjömansmöss Två barn och en samling Dieselråttor var huvudpersoner i 2002 års upplaga av Sveriges Televisions traditionsenliga julkalender, Dieselråttor & Sjömansmöss.
2003: Håkan Bråkan 2003 års julkalender handlade om Håkan och hans både ovanliga och vanliga familj. Familjens klippa, mamma Karin, är inte hemma så ansvaret ligger på pappa Rudolf. Fast det är visst inte så lätt att ta hand om tre barn själv, för han måste vara världens klantigaste pappa och Håkan är alldeles säkert världsmästare i busighet!
2004: Allrams höjdarpaket Allram Eest, vår frälsare i etern, sände jul-tv tillsammans med Tjet från en stuga i norrländska fjällen. Bland annat fick vi uppleva äventyr och vardag tillsammans med Höjdarna - ett gäng vänner på ett hustak någonstans med ett eget universum.
2005: En decemberdröm Handlar om tomtar, underjordiska änglar, kärlek, fotboll och den gåtfulla vuxenvärlden. 2006: Ett vintermysterium LasseMajas Detektivbyrå.

Mina favoriter genom åren har nog varit Trolltider, Ture Sventon privatdetektiv och Klasses julkalender. På senare år har det blivit lite si sådär med tittandet men jag gillade Pelle Svanslös och nu den senaste Om LasseMajas Detektivbyrå. Ser fram emot årets kalender...man blir ALDRIG för gammal för att titta på julkalendern om det var någon som undrade :P

Kommentarer
Postat av: Åsa

Trolltider är nog min favorit *ler*

2007-11-16 @ 23:27:38
URL: http://aimer-la-vie.blogspot.com/
Postat av: kattis

Låter ganska bra faktist :)

2007-11-19 @ 20:50:06
URL: http://tummelisas.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Vem är du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara jag som ser den)


Har du en egen blogg/hemsida?:


Vad har du på hjärtat?:


Trackback
RSS 2.0