Julseder del 5 - Julens blommor

Jag fortsätter min julserie med att ta reda på mer om julens blommor. En del av dessa var till och med nyheter för mig. Särskilt att de räknades som traditionellajulblommor. Men dessa, som jag tagit upp här nedan, verkar allmänt vedertaget räknas som Julens blommor. Slängde med lite skötselråd också för den som känner sig sugen på att ge sig på att ta hand om någon av dess vackra växter. :) Å, ja jag vet att inlägget blev JÄTTELÅNGT. Men se det mer som en uppslagsbok om du skulle behöva tips....läs för guds skulle inte hela då somnar du nog av tristess :P

JULSTJÄRNA -
Euphorbia pulcherrima

image490Ända sedan aztekernas tid har många i Syd- och ;ellanamerika ansett julstjärnan helig, men den amerikanska diplomaten Ponsetti lyckades smuggla ut några sticklingar från Mexiko till Amerika runt år 1830. Men det var först långt senare då tyska förädlare tagit sig an julstjärnan, som intresset för den började stiga. På 1950-talet började julstjärnan dyka upp i Sverige till jul, men var då ömtålig och mycket exklusiv. Först mot slutet av 1960-talet började nya bra sorter komma fram och julstjärnan blev julens blomma nummer ett. I Sverige har "enbenta stjärnor" sålts mest, medan de större grenade plantorna varit mest populära nere i Europa. Det beror antagligen på att vi har oftast våra små stjärnor i fönstren, medan man nere på kontinenten har dem inne i rummet t ex i urnor, på golvet osv. De senaste åren har dock intresset ökat för stam och större grenade stjärnor även i Sverige. När det gäller färger är det rött som gäller till 90%, ca 7% vita och 3% rosa och övriga. Här kan man också märka ett ökat intresse för övriga färger och sorter. De senaste åren har t.ex. Silver Star-sorterna med brokiga blad väckt intresse. Även sorter med fläckiga eller melerade braktéer finns idag i produktion.

Skötselråd - Julstjärnan vill stå ljust, men man kan också placera den inne i rummet, men då förkortas hållbarheten. Viktigt är dock att den inte utsätts för kalldrag, då den lätt tappar bladen om den utsätts för kyla. För mycket vatten ökar risken för bladfall, så låt julstjärnan torka upp lätt mellan vattningarna. Detta är speciellt viktigt vid lite mörkare placering. Observera att julstjärnan ej tål temperaturer under 12° vare sig under transporten hem eller när man vädrar.


JULROS -
Helleborus niger

image493Vanliga julrosen Helleborus växer vild i Alperna, Italien och på Balkan. I våra trädgårdar är det en vanlig perenn (flerårig växt) som föredrar en ljus halvskuggig placering med näringsrik jord och jämn markfuktighet. De blanka vintergröna bladen är mörkt gröna och blommorna kämpar sig upp ur den frusna marken redan i november-december. De kan till och med blomma under snön. Julrosen brukar drivas till blom inomhus till jul. De senaste åren har intresset för denna skönhet ökat igen.

Skötselråd julros i kruka - När julrosen blommat över klipper man bort stängeln. För att kunna hålla den vid liv fram till utplantering krävs en ljus frostfri placering (t ex inglasade balkonger/uterum, sommarstugor eller andra svala platser) och mycket sparsam vattning om temperaturen ligger runt +5°. Plantera ut julrosen på ett halvskuggigt läge och få återkommande glädje av den. Skötselråd julros som snitt - Som snittblomma är den relativt hållbar men kan vara lite svår att dra vatten. Därför är det viktigt med ett långt nytt snitt på varje stjälk och ganska varmt vatten 30-40°C till och med upp mot 50° om de trilskas. Näring har ingen direkt inverkan på blomman så det kan vara bättre att byta vatten och snitta om stjälkarna. Hållbarheten förlängs naturligtvis om blommorna kan placeras svalt.


HYACINT - Hyacinthus orientalis

image494Ingen blomdoft är så förknippad med en högtid som hyacintens med julen. I en vacker kruka sprider den adventstämning och får oss att längta till jul.

Namnet hyacint kommer alltså från den grekiska mytologin. Apollon dödade med ett olyckligt diskuskast kungasonen Hyacinthos från Sparta. Enligt sägen sörjde Apollon honom djupt så han lät en blomma växa upp där Hyackinthos blod droppat ner på marken. Nu är det inte så enkelt att det var den blomma som vi idag kallar hyacint, utan troligen en iris eller en gladiolus. Namnet har sedan bytt växt ett antal gånger för att slutligen hamna hos den vi idag kallar Hyacinthus orientalis. Den härstammar från mindre Asien där den odlades redan under medeltiden. Botanisten Clusius fick i mitten på 1500-talet turkiska frön från den äkta hyacinten, som sedan raskt spreds till botaniska trädgårdar i Nederländerna och England. Denna vilda hyacint hade bara 10-12 glest sittande blomklockor. Hyacintförädlingen satt då genast igång med att få fram fler klockor på varje stängel. Under 1700-talet blev hyacinten enormt populär i hela Europa, då den var Madame Pompadours favoritblomma. Under 1700-talet kunde man välja mellan upptill 2000 olika sorter i Holland. Idag har däremot utbudet minskat till runt 100 sorter med ca 50-60 klockor på varje stängel.

DOFTKOD :
Blå
Atlantic - Medel Delft Blue - Fyllig Blue Star - Fyllig
Rosa Pink Pearl - Svag Anne Marie - Medel
Vit White Pearl - Svag

Skötselråd - Hyacinter ska vattnas sparsamt då hyacintlöken innehåller mycket av den näring och fuktighet som knoppen behöver för sin utveckling. De utvecklade blommorna behöver dock mer vatten, men jorden ska alltid torka upp mellan vattningarna. För bra hållbarhet och kompakta stänglar vill hyacinten stå svalt. T ex nattetid när man sover eller dagtid när man inte är hemma. Långa stänglar kan skäras av och användas som snittblomma och har då lika lång hållbarhet som kvar på löken.


MISTEL -
Viscum album

image491Mistel hör till familjen Loranthaceae som består av 1400 arter som alla parasiterar på träd. De flesta arterna finns i de tropiska zonerna. I Sverige är misteln den enda trädlevande parasiten. Misteln växer framförallt på lind och lönn men kan också förekomma på apel, hagtorn och poppel. Den är mycket svår att upptäcka på sommaren, men på vintern då träden står kala syns de stora vintergröna bollarna väl. I Sverige är den fridlyst och förekommer främst i Mälardalen.

Seden att man får ge den som står under en misteln en kyss på munnen under julen hör till de anglosaxiska traditionerna. Seden är känd i Storbritannien sedan 1700-talet, varifrån den troligtvis importerats hit. I den nordiska gudasagan är misteln känd som den pil som Loke lurade Höder att skjuta Balder med. Misteln antogs ha magiska egenskaper och skyddade mot övernaturliga makter som var extra aktiva vid jultiden. Att mistlar ofta hängts upp i dörrar, framför allt vid jul, kan vara ett minne av att de ansågs hålla häxor och spöken borta. Tidigare importerades misteln från Italien och Frankrike, men idag sker importen främst från Polen.

Skötselråd
Om du duschar den håller den sig fräsch längre.


AMARYLLIS -
Hippeastrum

image492Den ståtligaste av våra julblommor är den minst krävande och den lyckas du alltid med. Du behöver inte anstränga dig det minsta för att den ska blomma med härligt strålande klockor. Den nöjer sig med lite vatten då och då.

Ursprungligen kommer amaryllisen från Sydamerikanska kontinenten där det finns 75 kända arter. De första kom till Europa på 1700-talet och den senaste kända arten Hippeastrum x papilion, fjärilsamaryllis upptäcktes så sent som 1967 i Brasilien.

Skötselråd - En planterad amaryllis som köpts knoppig ska placeras ljust och vattnas sparsamt. Blomsterstängeln blir annars lätt för lång. Om detta hänt får man antingen staga upp den med en blomsterpinne så den inte välter, eller skära av blomstängeln till snittblomma. Som snittblomma har amaryllisen samma hållbarhet som kvar på löken. Sätt bara dit en gummisnodd längst ner på stjälken så inte stjälken "rullar upp sig".

Vi planteringen av en nyinköpt amaryllislök börjar man med att sätta de torra rötterna i vatten ett antal timmar. Löken planteras sedan med ca halva löken ovan jord. Där löken är som bredast bör avståndet till krukkanten vara 2 cm. Krukan dräneras med lecakulor och planteras sedan med vanlig blomjord, genomvattnas och placeras ljust. Därefter ges amaryllisen bara vatten när jorden torkat upp, annars blir blomstängeln för lång. När knoppen börjar glida isär ökas vattningen något. Efter blomningen skärs den vissnade blomman och fröhuset bort, medan stängeln får vissna ner själv. Näringen i stängeln hinner då återgå till löken.

Efter blomningen fortsätter man sedan att sköta amaryllisen som vilken annan grön växt som helst. Löken måste nu samla näring under tiden fram till slutet av september för att orka anlägga nya blomknoppar. I slutet av september ar det alltstå dags att successivt sluta vattna amaryllisen och låta den vissna ned. När bladen vissnat ner kan man ställa undan den frostfritt. Fram i januari-februari planteras man sedan om den och börjar om från början.ARDISIA (Danskt julträd)
- Ardisia crenata

image495Ardisia crenata är en vedartad krukväxt med blanka mörkgröna blad och julröda bär. Den blommar med små vita blommor, men det är inte för blomningens skull den odlas utan för de vackra lingonlika bärens skull. Växten har en biologisk egenhet på bladens ytterkant där små förtjockningar sitter. Det är bakterieknutar där Bacillus foliicola lever. De är nödvändiga för växten och får inte tas bort. Ursprungligen kommer den från ett område från Japan ner till södra Asien.

Skötselråd - Vill helst stå ljust och soligt. I rumstemperatur sommartid. Vintertid vill den helst stå något svalare, 12-15°. Står den för varmt kan bären skrumpna. Vattnas rikligt under den ljusa årstiden, sparsammare under vintern.

AZALEA -
Rhododendron Simsii

image496Azalean kommer från Kina och Japan. På Himalayas bergssluttningar sprider den samma blomsterprakt som våra rododendron hemma i trädgården. Första gången azalean kom till Europa var år 1680 för att 30 år senare försvinna. 50 år senare 1768 kom den åter, denna gången till England, men förädling och förökning i större skala började först runt år 1815 då den introducerades i Belgien och Frankrike. Idag sker förädling och förökning i första hand i Belgien och Tyskland. Där förökas azalean med sticklingar och plantorna odlas till önskad storlek, vilket innebär mellan 1-4 år för normala storlekar och för stam och koner ytterligare ett antal år. När plantorna har anlagt knoppar på eftersommaren packas krukorna och sänds till de odlare i respektive land i Europa som sedan driver plantorna i blom.

Skötselråd - För att få största möjliga glädje av sin azalea ska man välja en planta där knopparna visar färg, gärna med ett större antal blommor utslagna. En azalea vill stå ljust men då den inte uppskattar torr värme placeras den hellre på ett bord innanför fönstret än direkt ovanför elementet. Azalean får aldrig torka upp i jordklumpen, för då faller alla blad av och plantan ger upp. Azalean vill ha jämn fuktighet. Antingen kan den vattnas lite varje dag eller så sänks rotklumpen ner i ljummet vatten ca 5 minuter när jorden börjar kännas torr.


JULBEGONIA -
Begonia x chiemantha

image497Begonian finns i flera olika varianter. Till jul säljs julbegonian. Chiemanta betyder vinterblommande. Den finns i färgerna rosa, vit och röd.

Julbegonian var en stor säljare från 1920-talet och fram till en bit in på 60-talet. Då började våra bostäder bli allt varmare och torrare vilket passade julstjärnan bättre och julbegonian trängdes tillbaka. De julbegonior som odlas idag är betydligt tåligare för värme och torr inomhus luft än 60-talets.

Julbegonian är en julblomma som kan användas både i rumsfönstret och på lite svalare ställen som inglasade balkonger/uterum som hålls lätt varma. Tacksam är den då den sätter nya knoppar ända fram till slutet av mars. Vid inköp av julbegonian ska den inte var för knoppig utan ha många blommor utslagna.


Skötselråd - Julbegonian vill stå soligt och gärna i ett svalt fönster. Den bör torka upp lätt mellan vattningarna speciellt vid svalare placering. Bäst trivs den vid temperaturer från 15° och uppåt, men tål även lägre temperaturer.

CYKLAMEN - Cyclamen persicum

image498Dagens cyklamen har under 100-års tid förädlats fram från en liten vildart som växer vilt i medelhavsländerna och i Främre Orienten. Det här är den perfekta blomman att julsmycka uteplatsen med, för ju svalare, desto bättre trivs den. Den klarar temperaturer ner till 0° utan problem. Blomman finns i handeln mellan augusti och december. När du köper en cyklamen ska den ha många välutvecklade blommor, vilka står rakt upp, samt ett rikligt och tätt bladverk.

Skötselråd - Cyklamen tycker om att stå ljust och får aldrig torka ut. Bäst är att vattna regelbundet och då helst se till att växten får vatten underifrån. När vissa blommor eller blad måste tas bort rullar man stjälken lätt mellan fingrarna och rycker sedan till. Detta för att stjälken ska lossna ända nere vid cyklamenknölen. Om en liten stjälkbit blir kvar längst ned vid knölen pressas växtsaft ut genom brottytan och ger bra grogrund för gråmögel. Gödsla inte växten för mycket då bladverket blir för kraftigt för fort. Lagom gödsling under hösten, ungefär en gång per vecka. Gör uppehåll under vintern och börja igen i februari/mars. Skulle växten angripas av skadedjur finns inte mycket mer att göra än att kasta den.


JULGLÖD -
Kalanchoë blossfeldiana

image499Kalanchoë blossfeldiana kom så sent som för drygt 60 år sedan till Europa. Det var den tyske botanikern Blossfeld som tog med den hem från Madagaskars bergsområden. Den kom sedan att få sitt namn efter honom. Kalanchoë är ett stort släkte på över 200 arter, de flesta från Madagaskar, Afrika och Sydarabien. Kalanchoën blev snabbt populär vilket inte är så konstigt då den är lättskött och idag finns i alla färger utom blått och lila. De senaste åren har det också funnits en riktigt julröd variant som blivit populär till jul.

Skötselråd - Då kalanchoën är en suckulent vill den egentligen stå soligt, men då plantorna redan är i full blom tål den att stå inne i rummet. Viktigt med kalanchoën är att den alltid får torka upp mellan vattningarna.

JÄRNEK -
Ilex aquifolium

image500Järnek passar bra att göra kransar av, men använd handskar! Järneken dyker upp som julblomma i Sverige är så tidigt som på 1890-talet. Fortfarande idag är den en populär julblomma och finns att köpa i knippor eller kruka. För att trivas ska den ha mycket ljus och vatten. På våren kan krukväxten planteras ut i trädgården. Järneken finns i storlekar allt ifrån en liten buske till ett träd. Växtens krona blir allt emellan 5 och 15 meter i omfång. Den föredrar ett varmare klimat och är inte särskilt vanligt förekommande i Sverige, i vilt tillstånd. I Sverige odlas den i de södra delarna och kan ibland påträffas i förvildad i Skåne. Växten finns att köpa under perioden oktober och december, när grenarna fått de vackra röda bären.

Skötselråd krukväxt - Växten kräver jämn fuktighet och gärna svalt under natten. Skötselråd snittblomma - Vattnet bör hålla omkring 40 grader och grenarna snittas på diagonalen innan de sätts ner i vatten. Tag bort alla blad som riskerar att hamna under vatten och byt vatten regelbundet. Grenarna håller ungefär en månad.


JULKAKTUS (November kaktus) - Schlumberger-hybrider'

image501Sitt latinska namn har de fått från botanikstuderande Fredrich Schlumberger. I bergsområdena i nordöstra Brasilien växer arterna S.truncata och S.russelliana som är ursprunget till dagens hybrider. Där lever de som epifyter uppe i trädkronorna. Genom det intensiva korsningsarbetet att få fram bra sorter har skillnaden mellan novemberkaktus och julkaktus i stort sett försvunnit. När man köper jul/novemberkaktus ska de flesta knopparna vara ordentligt utvecklade ca 1-2 cm långa. För små knoppar ökar risken att de faller av.

Skötselråd - Ställ plantan ordentligt ljust och vattna med gödning under blomningsperioden. Vattningen ska vara lätt och jämn under blomningen. Därefter vattnas plantan igenom då och då men ska hinna torka upp mellan vattningarna. Under sommarmånaderna bör man skugga plantan från den starkaste solen. Knoppbildning gynnas om plantan får stå svalt gärna 12-15°C under augusti - september och efter blomningen i januari - mars.

TAZETT - Narcissus papyraceus

image502Denna späda blomma finns både som krukväxt och som snittblomma. Den tillhör familjen azaleaväxter och räknas till de giftiga växterna. Den finns i handeln mellan november och april. När blomman har blommat ut kastas löken. Tazettens doft är stark och kan upplevas som besvärande av allergiker. Såväl blomman som löken är giftig.Tazetten trivs där det är ljust och svalt.

Skötsel krukväxt - Vattna sparsamt men se till att jorden hålls fuktig. Om jorden blir alltför blöt kan löken ruttna. Löken planteras i jord eller sand, i slutet av november. Täck inte lökarna helt, utan låt spetsen vara bar. Ställ dem ljust så gror lökarna snabbt, det tar ca tre veckor. Skötsel snittblomma - Vattnets temperatur bör vara 20°. Snitta stjälkarna och skölj noga innan tazetten blandas med andra snittblommor i samma vas. Tillsätt gärna lite växtnäring eller ett specialmedel som neutraliserar växtens giftsatft. Hållbarheten i vas är sig mellan tre och sex dagar.
Källor:
Fira jul
Odla.nu
Blomsterlandet (pdf)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Vem är du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara jag som ser den)


Har du en egen blogg/hemsida?:


Vad har du på hjärtat?:


Trackback
RSS 2.0