Retro design del 1

Min förkärlek för design och mitt intresse för, särskilt, 50-60 tals design fick mig att börja botanisera vidare. Har därför bestämt mig för att starta en serie jag så fiffigt kallar "Retro design". Här kommer del 1 - håll till godo!

~Möbler ~

EERO AARNIO

En riktig dyrgrip är möbelklassikern Åskbollen (Ball chair) designad av den finska designern Eero Aarnio 1966. En stol inspirerad av en boll och gjord i vit glasfiber. Vill man ha orginaldesignen i nytt utförande får man i runda slängar betala 45 000 kr (!). Givetvis finns den i en mängd olika färger.

Då: image318Nu: image320

~Belysning~

LUXUS SWEDEN

Den här lampan tycker jag har nått visst över sig. Den kallas Drop och är designad av Östen & Uno Kristiansson för Luxus Sweden.

image414

Den här lampan har mina kompisar Maria och Håkan. De har fått den av Håkans farmor tror jag och jag tycker den är så cool (framgår inte riktigt på bilden men live är den läcker). Är en gammal Luxus lampa i ek och glas och den är även den designad av Uno & Östen Kristiansson.

image412

LOUIS POULSEN


Nått sånt här vore fräckt att ha i köket jag som bara vill ha rött och svart där.  Det är en FlowerPot från 1969 designad av dansken Verner Panton (1926-1998) för Louis Poulsen. FlowerPot bygger på en halvcirkel dubbelt så stor som det inre klot där glödlampan sitter. En riktigt mysig lampa som aldrig bländar, tack vare den undre kupan. En designikon som klarat årens modesvängningar och passar i olika slags miljöer och inredningsstilar. Den finns tydligen som nyproduktion nu och kostar då ca 1 500 kr.

image413

Ännu en lampa designad av Verner Panton (1926-1998) för Louise Poulsen är Panthella. Panthella är en av Verners största lampsuccéer och har idag uppnått en nästa kultaktig status. Finns även som golvlampa. Lampan har en organisk och välbalanserad form och ser ut som en svamp - en skulptur i sig själv. Ljuskällan är dold under en mjölkvit, halvsfärisk akrylskärm och en vitlackerad, trumpetliknande fot medverkar till en vacker fördelning av ljuset. Panthella har ett par unika detaljer; överst finns det en rund kula som ska skruvas av när man byter glödlampa, nederst i lampans botten kan man förvara upp till 1,5m sladd så att oanvänd sladd kan döljas.Den har en en halvsfärisk skärm som ger en mjuk och behaglig ljusfördelning. Bordslampan finns att köpa i nyproduktion för den ringa summan av ca 4000 kr (!).

image454

~Porslin~

GEFLE PORSLINSFABRIK

En av det svenska porslinets ikoner är Zebra porslinet från Gefle Porslinsfabrik. Den optiskt svart-vita dekoren tycks sammanfatta en utbredd längtan efter tidstypisk design, en signal av absolut 1950-tal. Stilklassiker brukar nästan alltid kunna kopplas till kända formgivare, men bakom Zebra-koppens stämpel "Trost" dröjer en anonymitet. Den tyska formgivarens namn Eugen Trost (1898-1983) är okänt för de flesta. När han skapade sin klassiker var han en 57 år gammal chefsdekoratör som under sitt 33-åriga yrkesliv på "Pottan", porslinsfabriken, alltid stått i skuggan av Arthur Percy som präglade produktionen med sitt blommande, fruktiga, ljuva porslin. Gefle förknippas knappast med stramt 1950-tal och Zebra-koppen är en solitär i fabrikens historia. Hade Zebra inte blivit en succé hade Trost varit en parantes i porslinshistorien, känd endast bland samlare och museifolk. Zebra-porslinet tillverkades under åren 1955-67 och finns i tre utföranden: kaffe, te och choklad-gods. Tillbehör är assietter med svart band längs kanten och en liten rund tekanna.

image459image460image461

Skulle inte säga nej om ett gäng sådana koppar skulle vilja flytta hem till mig ;)

~Övrigt ~

ERICSSON

När man pratar om retro design så måste ju bara den klassiska Ericofonen eller Kobran som den mera allmänt kallas nämnas. Telefonen kom i sitt första utförande 1941 och formgavs av Ralph Lysell och Hugo Blomberg. Under hela 1940-talet arbetade Gösta Thames på Ericsson med den tekniska utformningen och gav den slutgiltiga formen.

"En dynamisk form, ur den kraftfulla foten skjuter den smäckra Ericofonhalsen upp, liksom lyssnande och färdig till aktion" skrev Hugo Blomberg 1956.

Den lätta, strömlinjeformade och greppvänliga Kobran väckte med all rätt uppmärksamhet när de lanserades på den internationella marknaden på 1950-talet. Höljet av termoplast tillverkades i många dova och skarpa färger, detta var också något nytt. De ursprungliga färgerna var blågrå, röd, elfenbensvit, mintgrön, mörkblå och gul. Ganska snart började man tillverka telefonen i andra färger, som t.ex. rosa! På reklambilder från slutet av 50-talet kan se amerikanska hemmafruar i morgonrock tala i rosa kobror. 1972 utsågs Ericofonen av Museum of Modern Art i New York till en av 1900-talets bästa industridesign. Kobratelefonen har tillverkats i miljoner exemplar, i nästan 30 år.

image457 image458


Telia har i tysthet lanserat en uppdaterad versionen av luren. Någon exakt kopia är det dock inte. Den klassiska "snurrskivan "undertill är nu utbytt mot en knappsats och på ovansidan finns en display och flera funktionsknappar. Telefonen har dessutom blivit något kantigare är originalet. Den nya kobran är formgiven av MYRA Industriell design som en hyllning till originalet. "Den nya Kobran har många släktdrag från sin gamla förlaga men med en egen karaktär och med ett modernt formspråk. Vi har förenat klassisk design med modern teknik och hoppas att den nya kobran blir lika uppskattad som sin föregångare", skriver MYRA på sin hemsida. Telefonen finns i färgerna rött och svart och säljs i Telias butiker för cirka 500 kronor.

image456
Källa: Dagens PS


Eftersom jag tycker det är så roligt med retro design kommer det dyka upp fler delar i min lilla odyssé. Tips mottages gärna om ni anser att jag glömt något väsentligt.

Kommentarer
Postat av: Benny

Hej!
Jag ville bara kommentera Zebra-kopparna och Gefle-porslinet. Visst är dom coola och som du säger dom mest kända i produktionen. Börjar man skala lite på frukten så ser man dock att det finns hur mycket snyggt som helst, mycket stilrent och geometriskt, förmodligen mer än hos övriga svenska porslinsproducenter på 50-60-talet...en designer eller ska jag kanske säga mönsterritare är ju Helmer Ringström vars mönsterproduktion är helt enorm! Ta gärna en titt på min sida, där har jag samlat en del bilder på snygga koppar!
Mvh
Benny


Kommentera inlägget här:

Vem är du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara jag som ser den)


Har du en egen blogg/hemsida?:


Vad har du på hjärtat?:


Trackback
RSS 2.0