Citroncheesecake med passionsfrukt (ca 10 bitar)
ca 25 minuter+tid i kylen
Ingredienser
150 g digestivekex (ca 10 st)
50 g smör eller margarin
Fyllning:
4 gelatinblad
2 ägg
400 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och saft av 1 citron
Glasyr:
1 gelatinblad
2 msk socker
4 msk vatten
2 passionsfrukter
Garnering:
färska bär (fast vi garnerade med kiwi & Physalis och det blev jättefint det med)
Tillagning
Finfördela kexen i mortel eller matberedare. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna. Tryck ner smuldegen i botten på en rund form med löstagbar kant (24 cm i diameter).Ställ i kylen.
Lägg gelatinet till fyllningen i vatten ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten. Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen minst 1 timme.
Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten ca 5 minuter. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet. Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna. Ta fram formen och bred ut glasyren så att det täcker cheesecaken. Täck över och låt stå i kylen tills glasyren stelnat, minst 1 timme. Lossa tårtan från formen runt kanten och under bottnen med en tunn kniv. Garnera med färska bär.
Hur mumsig som helst. Vi bjöd på den på kalaset igår och den uppskattades av såväl gammal som ung. Definitivt något man kommer att bli bjuden på hemma hos mig igen.
Kommentarer
Postat av: Elin & Tipp
Wow, det lät ju supermumsigt! Får kanske prova det nån gång :)
Kram
Trackback