Janne Kyttänen

Jag bara tycker Janne Kyttänens lampor är helt underbar och vill därför dela med mig till er som inte vet vem han är. Janne är som namnet nästan avslöjar från Finland. Han är en ganska ung designer, endast 33 år och han utsågs faktiskt idag, tillsammans med Julia Lundsten, till "Young designer of the year" av Designforum Finland.

image331

Janne är numera bosatt i Amsterdam där han driver företaget Freedom of Creation tillsammans med Jiri Evenhuis. Janne är en pionär inom området "rapid manufacturing" vilket i korta drag innebär att man tillverkar en produkt direkt från en CAD fil. En förenkling vore att säga att man helt enkelt skriver ut en 3D modell från datorn. Något som tidigare mest använts för prototypframställning. Designens komplexitet hade varit svår att uppnå på ett annat sät.


'Everything around us can be represented and understood through numbers'
- Leonardo Pisano Fibonacci, Pisa c.1170 -1250

image326
1597

Inspirerad av utseendet och frönas växtsätt på en 'coneflower' (vet inte vad de heter på svenska) samt Fibonaccis talsekvens, som finns överallt runt omkring oss i naturen, består denna lampan av 1597 små ljuskällor. Vann Interior Innovation Design Award 2006. I år kommer den i ytterligare ett format, en större modell med diameter på 50 cm (tidigare endast 32 cm diameter)

image327
Dahlia

Här inspirerades Janne av kopplingen mellan matematiska lagar och naturen. Den ger ett vackert sken med sina lätt upplysta spiralformade kronblad.

Några andra favoriter bland golv/bordslamporna är Lily, Lotus och Palm (golv lampa eller hängande lampa)

image328image329image330

Lily belönades 2005 med det prestigefyllda priset red dot design award.

Ja, vilken som helst av de här lamporna skulle trivas ypperligt hemma hos mig :P

Kommentarer
Postat av: Anna G

GRATTIS GRATTTIS GRATTIS!!! Hoppas du får en härlig dag! många kramar från oss

2007-10-11 @ 07:17:26
Postat av: Lisbet

Vackra lampor..

Trött, trist men helt underbart att få titta in till dig och inspireras igen. Jag ska ta med mig alla intrycken nu när jag ska städa och fundera på vad jag ska scrappa nästa gång.

Ha den god torsdagkväll.

2007-10-11 @ 16:31:21
URL: http://digiscrapp.blogspot.com
Postat av: Frida

går dessa att köpa nånstans i sverige?

2007-12-08 @ 20:54:20

Kommentera inlägget här:

Vem är du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara jag som ser den)


Har du en egen blogg/hemsida?:


Vad har du på hjärtat?:


Trackback
RSS 2.0