Canon EOS 400D vs 450D

Aldrig ska det vara lätt. Har ju varit helt inne på att jag ska köpa mig en Canon EOS 400D men nu har Canon precis lanserat en uppgradering - Canon EOS 450D vilket med ens gör mig kluven. Den är knappt 2000 kr dyrare men frågan är om det är värt det.

image920
Canon EOS 450D till vänster och 400D till höger.

Canon EOS 450D:
  • 12,2 megapixels CMOS-sensor
  • Canon EOS inbyggda rengöringssystem
  • 3,5 bilder per sekund
  • 3,0″ LCD-skärm med direktvisningsläge
  • Brett 9-punkts autofokussystem med central korssensor verksam ner till f/2,8
  • Bildbearbetningsparametrar vid bildstilar
  • DIGIC III bildprocessor
  • Programvaran Digital Photo Professional för RAW-bildhantering
  • Kompakt och lätt kamerahus
  • Helt kompatibel med alla Canon EF och EF-S objektiv och blixtaggregat i serien Speedlite EX
Eftersom alla EOS nyckelkomponenter utvecklas och tillverkas internt får fotograferna en unik fördel när det gäller kvalitet. EOS 450D har en specialdesignad 12,2 megapixels sensor med Canons högkänsliga, tystgående CMOS-teknik, som ger fylliga och detaljerade fotografier med minimal kornighet. Bildprocessorn DIGIC III återger bilderna suveränt och har snabba svarstider ? den startar nästan direkt (0,1 sek). Bilddata bearbetas i 14 bitar och levererar serier på 3,5 bilder per sekund. DIGIC III-processorn arbetar med bildbufferten och kan hantera upp till 53 PEG-bilder (6RAW) utan avbrott.

EOS 450D har tagits fram för att ge en smidig fotograferingsupplevelse, oavsett kunskaps- och erfarenhetsnivåer. Den är kompakt, väger 475 gram och själva greppets design ger handen en naturlig, ergonomisk känsla. En stor, ljusstark sökare gör bildkompositionen tydlig och bekväm. Menysystemet kommer från de professionella EOS-kamerorna med en förenklad flikstruktur som gör rullning överflödig. Där finns också den användardefinierade fliken Min meny, för att det ska gå snabbt att komma åt inställningar som används ofta. Flera programmerbara funktioner ser till att fotografier tagna i många olika situationer blir de bästa möjliga. Funktionen ?Highlight Priority? förstärker dynamiken i det framhävda området och ger bättre detaljnyanser i brudklänningar, molntäcken och andra ljusstarka motiv. Den nya automatiska belysningsoptimeringen korrigerar ljusstyrka och kontrast under bildbearbetningen och förbättrar hudtoner i porträtt genom korrekt exponering av ansikten. Fotograferna kan också använda extra brusreducering vid tagningar med höga ISO-tal.

För första gången ingår nu direktvisningsläget i Canons digitala instegsmodell systemkamera. Med direktvisning blir det enklare att fotografera från obekväma vinklar, till exempel närbildstagningar i marknivå eller vid fotografering med stativ. Bilden från direktvisningsläget visas som ett videofönster med 30 b/s på en 3,0″ LCD-bildskärm, som är 50 % ljusstarkare än skärmen på EOS 400D. Som stöd för bildkomposition och exponering finns hjälplinjer i skärmen och ett aktivt histogram. Vid fokusering kan fotografen zooma in speciella detaljer med upp till 10x förstoring av den bild som visas på LCD-skärmen. Det finns två olika autofokus: snabb autofokus vänder kameraspegeln tillfälligt för att aktivera autofokussensorn och direkt autofokus, som använder bildens kontrastuppgifter för att fokusera ? en metod alla känner igen som uppgraderar från en kompakt digitalkamera. I studiomiljöer kan man använda fjärrtagningar med direktvisning för att fotografen ska kunna komponera, justera inställningar och överföra bilden från en dator med hjälp av den medföljande programvaran EOS Utility.

EOS 450D innehåller också andra förbättringar som tillsammans höjer fotograferingsupplevelsen. I sökaren visas nu all viktig exponeringsinformation inklusive ISO-hastigheten. Spotmätning (4 % av sökaren) ger större kontroll över exponeringen när ljusförhållandena är knepiga. PictBridge-funktionerna har utökats så att fotograferna kan korrigera horisonter och lägga till bildeffekter före utskrift. Ett nytt batteri med utökad kapacitet medföljer.

Till EOS 450D medföljer flera olika program med allt en fotograf behöver för att hantera och bearbeta bilder. Där ingår till exempel DPP (Digital Photo Professional), en kraftfull RAW-konverterare som ger fullständig kontroll över RAW-bildbearbetning. DPP samverkar med kamerafunktioner så som dammborttagning och bildstilar. Det medlevererade programmet Picture Style Editor kan användas för att skapa egna bildstilar som ger förfinad kontroll över färgvisningen. Andra medföljande program är EOS Utility, ZoomBrowser EX och PhotoStitch.

Recension hämtad från: Fosfor.se


Andra recensioner kan hittas på följande länkar
Digital Photography Review
Pricerunner (jämförelse mellan 400D och 450D)
Cyberphoto

Kommentarer
Postat av: Erika

Rekomenderar att du köper den nya modelen eftersom det enda som jag skulle kunna klaga på med 400D är att man inte kan använda skärmen som sökare, vilket kan vara bra i vissa lägen!
Men annars är 400D en kanonkamera och jag ångrar inte mitt köp för nästan ett år sedan en sekund.
// Erika

2008-04-19 @ 21:10:15
Postat av: Fotograf

Den nya med större sökare och bättre batteritid.

2008-04-19 @ 21:49:13
URL: http://stilbild.nu
Postat av: Anna o Xante

jag tror faktiskt det är knapp-premiär på den LOn=)

2008-04-20 @ 16:18:56
Postat av: AF

Se till att du får det nya objektivet med också (18-55 IS). Och beställ det på webben i USA och be nån bekant där skicka över det till dig (märkt som "gåva" så du slipper tulla). Kitet för över 9000:- får du för kanske $900 i USA. Du kan kika på Nikon D40x eller D60 också om du inte redan besämt dig för canon.

2008-04-21 @ 15:34:05
Postat av: Martin Doshé

Köp en...
jag har en själv...

Dock kan det krävas en liten
justering av "lens fokus" som görs i EOS Utility...
skall göra den idag?(16/5)
Kan ligga ett litet fel beroende på vilken lins som sitter på!!! men det fixar man alltså själv!!!
(bekräftat av CANON idag 16/5)

Kram

M

2008-05-16 @ 16:35:38
URL: http://blogg.aftonbladet.se/3718

Kommentera inlägget här:

Vem är du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara jag som ser den)


Har du en egen blogg/hemsida?:


Vad har du på hjärtat?:


Trackback
RSS 2.0