Life enligt GI-metoden...
... ja, ni vet hur det är. Nytt år...nya förhoppningar om ett nytt, sundare och bättre liv. Dessutom närmar sig ju Beach 2008 med stormsteg. Sagt och gjort: mamma, syrran och jag gör som "Ensam mamma söker" Susanne - kör GI-metoden. Vi har inte hållt på så länge (obviously eftersom det bara är den 3:e dagen in på det nya året idag och nyårsdagen var allt annat än sund) men än så länge funkar det ok. :)
Inte så insatt egentligen i vad det innebär men jag har förstått att man ska hålla sig till mat som innehåller kolhydrater som bryts ner långsammare av kroppen och därför ger en jämnare blodsockerkurva (produkter med lågt Glykemiskt Index). Detta ger minskad hunger, minskad inlagring av energi som fett och ökat välbefinnande. Låter väl sunt och bra, eller hur? Gjorde lite efterforskningar och här är en liten kort sammanfattning om vad GI egentligen är.
GLYKEMISKT INDEX:
Begreppet glykemiskt index (GI) myntades av den kanadensiska professorn David Jenkins redan 1981. Han tog fram GI som ett hjälpmedel för diabetiker att förstå hur kolhydrater i olika livsmedel påverkar blodsockret. När man pratar om lågt/mellanhögt respektive högt GI menar man produkter som har ett GI under 60/60-90 respektive över 90. Vill du veta mer om vad livsmedel har för GI värde kan du kika här.
FAKTORER SOM PÅVERKAR GI HOS EN MÅLTID:
* Kolhydraternas sammansättning - Mer komplexa kolhydrater t ex stärkelse i pasta har lägre GI än enklare som t ex vanligt socker i godis.
* Mängden fett i en måltid - Om fett intas samtidigt som kolhydrater kommer kolhydraterna att tas upp långsammare i mag-tarmkanalen. Resultatet blir ett lägre GI. Detta kan utnyttjas genom att i samband med intag av kolhydrater äta nyttiga fetter, som exempelvis fet fisk.
* Surhet - En sur omgivning gör också att kolhydraterna tas upp långsammare av mag-tarmkansalen. Även här blir resultatet lägre GI. Detta är den huvudsakliga andledningen till varför vinäger har en viss effekt som "bantningsmedel".
KOMBINERA LIVSMEDEL:
Viktigast när man använder GI-metoden till vardags är att kombinera livsmedel med olika GI. Långsamma kolhydrater som bönor, ärtor, korn, linser och fullkorn kan kombineras med livsmedel som har ett högre GI.
Lågt GI + Högt GI = Medel GI.
GI talar om hur en typ av födoämne tas upp men om du äter alldeles för mycket av ett ämne med lågt GI kommer du ändå att bli fet då överflödig energi kommer att lagras som fett. Dessutom ger feta måltider lågt GI men mycket energi. En del grönsaker kan ha ett högt GI. Detta innebär inte att grönsaker är dålig mat. Nästan alla grönsaker är kraftigt hälsosamma och har en låg total mängd snabba kolhydrater. Även om GI är högt blir effekten per portion mycket begränsad eller obefintlig. Det samma gäller för frukt. Fruktsocker smakar sötare än socker men har ett mycket lågt GI (ca 30) eftersom en omvandling till glukos först ska ske i levern. Fruktsockret är viktigt för hur snabbt vi klarar av att tänka. Ät därför gärna frukt. GI bör därför kompletteras med en analys av näringsammansättningen hos en måltid.
GLYKEMISK BELASTNING
För att ta hänsyn till ovanstående kan man istället titta på glykemisk belastning (GL). GL tittar på den blodsockerhöjande effekt som 1 g av ett livsmedel har. Innehåller ett livsmedel mycket lite kolhydrater men har högt GI kommer GL trots ett högt GI att bli lågt. Livsmedel och råvaror som särskilt ska undvikas är därför framför allt livsmedel med både högt GI och GL.
VÄGA MELLAN GI & GL:
Glykemisk belastning visar att GI inte ens säger allt när det kommer till kolhydrater. Ännu mindre säger det något om andra näringsmässiga för- och nackdelar med ett livsmedel.Det säger ingenting om mängden vitaminer, mineraler, antioxidanter eller fetter. Melon har ett högt GI men är en nyttig frukt och har ett lågt GL. Ett livsmedel med en hög andel animaliskt fett kommer att få ett lägre GI men är fortfarande onyttigt och överkonsumtion ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Exakt hur man ska väga mellan GL och GI finns det ingen som kan säga att de vet säkert. Ett bra råd, som i alla fall inte är skadligt, är troligen att alltid blanda livsmedel med ett högt GI med livsmedel med lägre GI även när GL är lågt. Livsmedel med ett högt GL är klokt att dra ner på. En GI-tabell är därför framförallt intressant för att jämföra olika livsmedel inom samma grupp. Du kan t.ex. jämföra olika sorters bröd med varandra för att sedan välja det bröd som har lägst GI. Just för bröd, där olika sorters bröd innehåller ungefär samma mängd kolhydrater, blir GI ett relevant mått.
Puh....inte en helt trivial metod att följa med andra ord men jag tror att det kanske kan hjälpa till att ge mig en lite sundare mathållning och förhoppningsvis (tillsammans med träningen som jag lovat mig själv att jag ska bli bättre på att utöva) leda till att jag tappar några kilon. Särskilt bra för mig kanske som har haft lite problem med ämnesomsättning och blodsockernivåer.
Kommentarer
Trackback