Smycken
De har många andra snygga smycken också inte bara det klassiska armbandet. Eller vad sägs om dessa?! (klicka på bilderna för att se dem i större format)
Har även varit sugen på ett namnhalsband á la Carrie i Sex and the City ett bra tag.
På M925 kan man till och med få ett med sin egen handstil. Ganska coolt eller hur?! Annars finns de som jag tycker verkar snyggare på Supastar. Skulle helst vilja ha ett i guld jag.
Har sett att det finns i var och varannan smyckesaffär nu men personliga favoriten är ju annars att hitta det på eBay där finns ju allt! Ett i silver kan man få för runt 200 kr med frakt där....guld går på runt 600 kr. Känner mig allt lite sugen...Om jag får drömma lite skulle jag ha en som det stod Anna på i guld och kanske en Tokfia i silver :P
Men så snäll har jag inte varit i år så tomten kommer inte med ett sånt. Inte heller en kamera eller mobiltelefon. Kanske har varit snälll nog för en bok eller så :P
Julseder del 9 - Jenny Nyström
Jenny Nyström 1854-1946, är mest känd som konstnärlig mamma till den svenske julklappsutdelande jultomten. Hon målade och tecknade tusentals tomtar och hennes bild av tomten präglar än idag vårt vår syn på tomten och på julfirandet. På hennes bilder är tomten främst julklappsutdelare och avbildas gärna tillsammans med olika djur. Dels de djur som man kunde förvänta sig att hitta tillsammans med tomten i juletid som get, gris, häst och katt, men ibland exotiska djur som kameler och elefanter.
Tomten använder en rad olika färdmedel när han kommer med julklapparna; kälke, släde, tåg, luftballong, flygplan med mera. Även om Jennys bilder gått ut i jätteupplagor under de senaste hundra åren, får vi aldrig nog av dem, utan varje år kommer de igen dessa roliga, charmiga och nostalgiska bilder.
På Kalmar läns museum, som genom arv är rättshavare till Jenny Nyströms produktion och efterlämnade verk, finns en permanent utställning om denna Kalmarflicka och hennes konst. Där visas prov på hennes rika produktion av akademiskt måleri från såväl Sverige som Frankrike, på hennes porträttkonst och mycket av hennes omfattande illustrationer för tidningar och böcker och kort av alla de slag. Jenny Nyström målade också barnbilder, med verklig inlevelse och kärlek till dem. Hon trodde själv att hon kunde skildra barnens miljöer på detta sätt, på grund av att hon alltid kom ihåg sin lyckliga barndom i den idylliska lilla staden Kalmar.
Efter de bilder som Jenny Nyström tecknade och målade har porslinstomtar i finaste porslin modellerats fram. De är handmålade i riktigt gammaldags julfärger och här hittar vi tomten i en rad olika situationer. Porslinsfigurena har funnits i ett tjugotal år, det har tillkommit några nya figurer varje år.
Källor:
Kalmar Läns Museum
Livet är inte alltid rättvist...
Uppmuntrande inlägg...eller inte. Men jag har inget roligt att skriva om, för mitt liv ÄR inte roligt nånstans just nu. All min jullängtan försvann också i helgen. Jag känner mig mest tom och likgiltig.
Återkommer när jag har muntrare ord att förmedla!
Kram
Julseder del 8 - Årets julvärd
Efterföljarna till Arne Weise har varit följande. (klicka på bilderna för att se dem i större format)
2006 - Ingvar Oldsberg
2005 - Blossom Tainton-Lindquist
2004 - Ernst Kirchsteiger
2003 - Lotta Bromé
Det fanns faktiskt en julvärd även innan Arne Wiese även om det kanske inte känns så. 1959-1971 var SVT:s stående julvärd Bengt Feldreich.
Men åter till det som kanske är mest intressant. Vem blir det i år? Den som efter en tradition fastlagd av Arne Weise tänder ett juleljus och sänder några vackra ord några minuter i tre på eftermiddagen innan Kalle Anka drar i gång. Det är ett hedersuppdrag med en klar baksida. Svårt att fira jul med familjen samtidigt som man sitter i TV-rutan hela kvällen. Den 20 november tillkännagavs det och den som skriver in sig i TV-historien och blir 2007 års julvärd är.....
Min första reaktion var faktiskt. Vem är det? Men nu vet jag och det tänkte jag dela med mig av till er andra där ute som kanske inte heller har en aning så ni slipper stå och se ut som frågetecken om det skulle komma upp. :)
Anne har tidigare jobbat som reporter på Rapport och som programledare för flera SVT-program. Mest känd är hon nog som programledare för Antikrundan på SVT (fast inte så känd kanske eftersom jag inte hade en aning).
? Jag hoppas jag kommer att bli en varm, glad och trevlig julvärd, säger Anne. Och på frågan om hur det känns att jämföras med Arne Weise (för det gör ju alla julvärdar om vi ska vara ärliga) så svarar hon:? Han var väldigt trygg. Väldigt folkkär. Han var julen personifierad och det kommer ingen av oss andra julvärdar att bli. Vi sitter ju bara ett år. Arne Weise kommer alltid att vara julens julvärd för mig, om jag ska vara helt ärlig.
En sund inställning tycker jag. Ska bli kul att se hur det går på julafton.
Julseder del 7 - Lisa Larson
Katten Mia i olika storlekar
Stor Bulldogg ur serien Kennel från 1972
Ur serien Fenix
Ägghöna och äggkopp
Eftersom jag skrev om Astrid häromdagen så avslutar jag med Lisas Pippi Långstrump figur som var mycket uppskattad av Astrid Lindgren själv. Det är också en av de mest eftertraktade Lisa Larsson figurerna på antikmarknaden idag.
Vill du läsa mer om Lisa Larsons konstnärskarriär så har Gisela Eronn skrivit en bok om henne som heter Lisa Larson - bland änglar och lejon som utkom 2005. Endast 126 kr i kartonnage på Bokus. Kanske en julklapp till någon intresserad?
Källor:
Rörstrand
Keramikstudion Gustavsberg
Julseder del 6 - Pepparkakshus
Som så många andra av dagens jultraditioner så kommer seden att baka pepparkakshus ursprungligen från Tyskland. En sed som numera spritt sig över hela världen. Det började på slutet av 1800-talet i och med Bröderna Grimms saga om Hans och Greta och häxan i pepparkakshuset.
För er som inte vill vara med och tävla så har Arkitekturmuseet lagt upp en mall på ett hus som man kan skriva ut och baka där hemma. Mallen hittar du här.
Här kommer ett recept på deg till pepparkakshus om du vill baka ditt egna.
Ingredienser:
250 gram margarin
2 dl ljus sirap
4 dl socker
2 msk kanel
knappt 1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära
2 dl vatten
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl + mjöl till utbakningen
Så gör du:
Smält margarinet tillsammans med sirapen i en kastrull. Lägg sockret tillsammans med kryddorna i en bunke. Slå över fettet med sirapen och rör om väl. Häll i vattnet och rör om igen. Låt blandningen svalna till rumstemperatur. Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner i smeten. Arbeta ihop till en lös deg med trägaffel eller hushållsassistent. Låt degen vila svalt i ett till två dygn. Degen kavlas till 3 mm tjocklek och gräddas i ugnen i 175 graders värme i 5 till 20 minuter beroende på delarnas storlek. Montera med smält socker. Kristyr att dekorera med: 2 dl siktat florsocker blandas med 1/2 äggvita och 2-3 droppar ättikssprit.
Receptet kommer från Eva Granes och Ylva Normans bok ?Pepparkakshus? (Byggförlaget 1998).
Jag blir helt fascinerad vad man kan göra med bara pepparkaksdeg. Titta bara på dessa underbar skapelsena. För att komma till källsidan där jag hittat respektive bild är det bara att klicka på bilden.
Det här underbara exemplaret av ett sådant fann jag via Tomtens dotters blogg. Det här hämtat från boken "The Gingerbread Book" från 1984 skriven av Allen D. Bragdon (ISBN 0-916410-08-0). Tack för tipset, hoppas det är ok att jag har med det här med.
För er som gärna har ett pepparkakshus men inte vill göra ett nytt varje år är kanske ett i keramik ett förslag. :)
Jag blev ganska sugen på att göra ett pepparkakshus bara av att skriva det här inlägget. Får se om det finns tid till det framöver. Om det blir ett så kommer jag givetvis att visa det här i bloggen och det kommer definitivt inte vara i klass med de jag visat här idag *skratt*.
Lycka till med era pepparkakshus!
Kram
Min första Tradera auktion!
Ikväll blir det resa till Linköping fast det blev en sista minuten biljett istället för Tradera biljett. Jag missade auktionen precis på målsnöret tyvärr. Men jag kom undan hyffsat billigt iaf. Blir samma avgång som den jag bjöd på så jag funderar på att leta upp den som bjöd över mig på auktionen och fråga varför han gjorde det :P
Nä, nu ska jag x-jobba lite till innan jag packar.
Kram kram
P.S Har redan slagit mitt besöksrekord som jag var så stolt över häromdagen. Hade faktiskt hela 41 unika besökare i bloggen igår *ler*
Glöggpremiär!
Artikelnr: 97261 Pris 69 kr
Systembolagets beskrivning av smaken lyder:
"Söt smak med inslag av choklad, kola, katrinplommon, kryddpeppar och apelsin."
"Inte så skarp alkoholsmak utan glöggkryddningen kom fram. Mild såväl varm som kall. Dock upptäckte vi inte så mycket av chokladsmaken. (Fast vi åt choklad till så det ordnade sig) Rekommenderas varmt."
Rekord!
Tack alla! Nu åter till verkligheten och x-jobbs skrivandet
Kram
Julseder del 5 - Julens blommor
JULSTJÄRNA - Euphorbia pulcherrima
Ända sedan aztekernas tid har många i Syd- och ;ellanamerika ansett julstjärnan helig, men den amerikanska diplomaten Ponsetti lyckades smuggla ut några sticklingar från Mexiko till Amerika runt år 1830. Men det var först långt senare då tyska förädlare tagit sig an julstjärnan, som intresset för den började stiga. På 1950-talet började julstjärnan dyka upp i Sverige till jul, men var då ömtålig och mycket exklusiv. Först mot slutet av 1960-talet började nya bra sorter komma fram och julstjärnan blev julens blomma nummer ett. I Sverige har "enbenta stjärnor" sålts mest, medan de större grenade plantorna varit mest populära nere i Europa. Det beror antagligen på att vi har oftast våra små stjärnor i fönstren, medan man nere på kontinenten har dem inne i rummet t ex i urnor, på golvet osv. De senaste åren har dock intresset ökat för stam och större grenade stjärnor även i Sverige. När det gäller färger är det rött som gäller till 90%, ca 7% vita och 3% rosa och övriga. Här kan man också märka ett ökat intresse för övriga färger och sorter. De senaste åren har t.ex. Silver Star-sorterna med brokiga blad väckt intresse. Även sorter med fläckiga eller melerade braktéer finns idag i produktion.
Skötselråd - Julstjärnan vill stå ljust, men man kan också placera den inne i rummet, men då förkortas hållbarheten. Viktigt är dock att den inte utsätts för kalldrag, då den lätt tappar bladen om den utsätts för kyla. För mycket vatten ökar risken för bladfall, så låt julstjärnan torka upp lätt mellan vattningarna. Detta är speciellt viktigt vid lite mörkare placering. Observera att julstjärnan ej tål temperaturer under 12° vare sig under transporten hem eller när man vädrar.
JULROS - Helleborus niger
Vanliga julrosen Helleborus växer vild i Alperna, Italien och på Balkan. I våra trädgårdar är det en vanlig perenn (flerårig växt) som föredrar en ljus halvskuggig placering med näringsrik jord och jämn markfuktighet. De blanka vintergröna bladen är mörkt gröna och blommorna kämpar sig upp ur den frusna marken redan i november-december. De kan till och med blomma under snön. Julrosen brukar drivas till blom inomhus till jul. De senaste åren har intresset för denna skönhet ökat igen.
Skötselråd julros i kruka - När julrosen blommat över klipper man bort stängeln. För att kunna hålla den vid liv fram till utplantering krävs en ljus frostfri placering (t ex inglasade balkonger/uterum, sommarstugor eller andra svala platser) och mycket sparsam vattning om temperaturen ligger runt +5°. Plantera ut julrosen på ett halvskuggigt läge och få återkommande glädje av den. Skötselråd julros som snitt - Som snittblomma är den relativt hållbar men kan vara lite svår att dra vatten. Därför är det viktigt med ett långt nytt snitt på varje stjälk och ganska varmt vatten 30-40°C till och med upp mot 50° om de trilskas. Näring har ingen direkt inverkan på blomman så det kan vara bättre att byta vatten och snitta om stjälkarna. Hållbarheten förlängs naturligtvis om blommorna kan placeras svalt.
HYACINT - Hyacinthus orientalis
Ingen blomdoft är så förknippad med en högtid som hyacintens med julen. I en vacker kruka sprider den adventstämning och får oss att längta till jul.
Namnet hyacint kommer alltså från den grekiska mytologin. Apollon dödade med ett olyckligt diskuskast kungasonen Hyacinthos från Sparta. Enligt sägen sörjde Apollon honom djupt så han lät en blomma växa upp där Hyackinthos blod droppat ner på marken. Nu är det inte så enkelt att det var den blomma som vi idag kallar hyacint, utan troligen en iris eller en gladiolus. Namnet har sedan bytt växt ett antal gånger för att slutligen hamna hos den vi idag kallar Hyacinthus orientalis. Den härstammar från mindre Asien där den odlades redan under medeltiden. Botanisten Clusius fick i mitten på 1500-talet turkiska frön från den äkta hyacinten, som sedan raskt spreds till botaniska trädgårdar i Nederländerna och England. Denna vilda hyacint hade bara 10-12 glest sittande blomklockor. Hyacintförädlingen satt då genast igång med att få fram fler klockor på varje stängel. Under 1700-talet blev hyacinten enormt populär i hela Europa, då den var Madame Pompadours favoritblomma. Under 1700-talet kunde man välja mellan upptill 2000 olika sorter i Holland. Idag har däremot utbudet minskat till runt 100 sorter med ca 50-60 klockor på varje stängel.
DOFTKOD :
Blå Atlantic - Medel Delft Blue - Fyllig Blue Star - Fyllig
Rosa Pink Pearl - Svag Anne Marie - Medel
Vit White Pearl - Svag
Skötselråd - Hyacinter ska vattnas sparsamt då hyacintlöken innehåller mycket av den näring och fuktighet som knoppen behöver för sin utveckling. De utvecklade blommorna behöver dock mer vatten, men jorden ska alltid torka upp mellan vattningarna. För bra hållbarhet och kompakta stänglar vill hyacinten stå svalt. T ex nattetid när man sover eller dagtid när man inte är hemma. Långa stänglar kan skäras av och användas som snittblomma och har då lika lång hållbarhet som kvar på löken.
MISTEL - Viscum album
Mistel hör till familjen Loranthaceae som består av 1400 arter som alla parasiterar på träd. De flesta arterna finns i de tropiska zonerna. I Sverige är misteln den enda trädlevande parasiten. Misteln växer framförallt på lind och lönn men kan också förekomma på apel, hagtorn och poppel. Den är mycket svår att upptäcka på sommaren, men på vintern då träden står kala syns de stora vintergröna bollarna väl. I Sverige är den fridlyst och förekommer främst i Mälardalen.
Seden att man får ge den som står under en misteln en kyss på munnen under julen hör till de anglosaxiska traditionerna. Seden är känd i Storbritannien sedan 1700-talet, varifrån den troligtvis importerats hit. I den nordiska gudasagan är misteln känd som den pil som Loke lurade Höder att skjuta Balder med. Misteln antogs ha magiska egenskaper och skyddade mot övernaturliga makter som var extra aktiva vid jultiden. Att mistlar ofta hängts upp i dörrar, framför allt vid jul, kan vara ett minne av att de ansågs hålla häxor och spöken borta. Tidigare importerades misteln från Italien och Frankrike, men idag sker importen främst från Polen.
Skötselråd
Om du duschar den håller den sig fräsch längre.
AMARYLLIS - Hippeastrum
Den ståtligaste av våra julblommor är den minst krävande och den lyckas du alltid med. Du behöver inte anstränga dig det minsta för att den ska blomma med härligt strålande klockor. Den nöjer sig med lite vatten då och då.
Ursprungligen kommer amaryllisen från Sydamerikanska kontinenten där det finns 75 kända arter. De första kom till Europa på 1700-talet och den senaste kända arten Hippeastrum x papilion, fjärilsamaryllis upptäcktes så sent som 1967 i Brasilien.
Skötselråd - En planterad amaryllis som köpts knoppig ska placeras ljust och vattnas sparsamt. Blomsterstängeln blir annars lätt för lång. Om detta hänt får man antingen staga upp den med en blomsterpinne så den inte välter, eller skära av blomstängeln till snittblomma. Som snittblomma har amaryllisen samma hållbarhet som kvar på löken. Sätt bara dit en gummisnodd längst ner på stjälken så inte stjälken "rullar upp sig".
Vi planteringen av en nyinköpt amaryllislök börjar man med att sätta de torra rötterna i vatten ett antal timmar. Löken planteras sedan med ca halva löken ovan jord. Där löken är som bredast bör avståndet till krukkanten vara 2 cm. Krukan dräneras med lecakulor och planteras sedan med vanlig blomjord, genomvattnas och placeras ljust. Därefter ges amaryllisen bara vatten när jorden torkat upp, annars blir blomstängeln för lång. När knoppen börjar glida isär ökas vattningen något. Efter blomningen skärs den vissnade blomman och fröhuset bort, medan stängeln får vissna ner själv. Näringen i stängeln hinner då återgå till löken.
Efter blomningen fortsätter man sedan att sköta amaryllisen som vilken annan grön växt som helst. Löken måste nu samla näring under tiden fram till slutet av september för att orka anlägga nya blomknoppar. I slutet av september ar det alltstå dags att successivt sluta vattna amaryllisen och låta den vissna ned. När bladen vissnat ner kan man ställa undan den frostfritt. Fram i januari-februari planteras man sedan om den och börjar om från början.
ARDISIA (Danskt julträd) - Ardisia crenata
Ardisia crenata är en vedartad krukväxt med blanka mörkgröna blad och julröda bär. Den blommar med små vita blommor, men det är inte för blomningens skull den odlas utan för de vackra lingonlika bärens skull. Växten har en biologisk egenhet på bladens ytterkant där små förtjockningar sitter. Det är bakterieknutar där Bacillus foliicola lever. De är nödvändiga för växten och får inte tas bort. Ursprungligen kommer den från ett område från Japan ner till södra Asien.
Skötselråd - Vill helst stå ljust och soligt. I rumstemperatur sommartid. Vintertid vill den helst stå något svalare, 12-15°. Står den för varmt kan bären skrumpna. Vattnas rikligt under den ljusa årstiden, sparsammare under vintern.
AZALEA - Rhododendron Simsii
Skötselråd - För att få största möjliga glädje av sin azalea ska man välja en planta där knopparna visar färg, gärna med ett större antal blommor utslagna. En azalea vill stå ljust men då den inte uppskattar torr värme placeras den hellre på ett bord innanför fönstret än direkt ovanför elementet. Azalean får aldrig torka upp i jordklumpen, för då faller alla blad av och plantan ger upp. Azalean vill ha jämn fuktighet. Antingen kan den vattnas lite varje dag eller så sänks rotklumpen ner i ljummet vatten ca 5 minuter när jorden börjar kännas torr.
JULBEGONIA - Begonia x chiemantha
Begonian finns i flera olika varianter. Till jul säljs julbegonian. Chiemanta betyder vinterblommande. Den finns i färgerna rosa, vit och röd.
Julbegonian var en stor säljare från 1920-talet och fram till en bit in på 60-talet. Då började våra bostäder bli allt varmare och torrare vilket passade julstjärnan bättre och julbegonian trängdes tillbaka. De julbegonior som odlas idag är betydligt tåligare för värme och torr inomhus luft än 60-talets.
Julbegonian är en julblomma som kan användas både i rumsfönstret och på lite svalare ställen som inglasade balkonger/uterum som hålls lätt varma. Tacksam är den då den sätter nya knoppar ända fram till slutet av mars. Vid inköp av julbegonian ska den inte var för knoppig utan ha många blommor utslagna.
Skötselråd - Julbegonian vill stå soligt och gärna i ett svalt fönster. Den bör torka upp lätt mellan vattningarna speciellt vid svalare placering. Bäst trivs den vid temperaturer från 15° och uppåt, men tål även lägre temperaturer.
CYKLAMEN - Cyclamen persicum
Dagens cyklamen har under 100-års tid förädlats fram från en liten vildart som växer vilt i medelhavsländerna och i Främre Orienten. Det här är den perfekta blomman att julsmycka uteplatsen med, för ju svalare, desto bättre trivs den. Den klarar temperaturer ner till 0° utan problem. Blomman finns i handeln mellan augusti och december. När du köper en cyklamen ska den ha många välutvecklade blommor, vilka står rakt upp, samt ett rikligt och tätt bladverk.
Skötselråd - Cyklamen tycker om att stå ljust och får aldrig torka ut. Bäst är att vattna regelbundet och då helst se till att växten får vatten underifrån. När vissa blommor eller blad måste tas bort rullar man stjälken lätt mellan fingrarna och rycker sedan till. Detta för att stjälken ska lossna ända nere vid cyklamenknölen. Om en liten stjälkbit blir kvar längst ned vid knölen pressas växtsaft ut genom brottytan och ger bra grogrund för gråmögel. Gödsla inte växten för mycket då bladverket blir för kraftigt för fort. Lagom gödsling under hösten, ungefär en gång per vecka. Gör uppehåll under vintern och börja igen i februari/mars. Skulle växten angripas av skadedjur finns inte mycket mer att göra än att kasta den.
JULGLÖD - Kalanchoë blossfeldiana
Kalanchoë blossfeldiana kom så sent som för drygt 60 år sedan till Europa. Det var den tyske botanikern Blossfeld som tog med den hem från Madagaskars bergsområden. Den kom sedan att få sitt namn efter honom. Kalanchoë är ett stort släkte på över 200 arter, de flesta från Madagaskar, Afrika och Sydarabien. Kalanchoën blev snabbt populär vilket inte är så konstigt då den är lättskött och idag finns i alla färger utom blått och lila. De senaste åren har det också funnits en riktigt julröd variant som blivit populär till jul.
Skötselråd - Då kalanchoën är en suckulent vill den egentligen stå soligt, men då plantorna redan är i full blom tål den att stå inne i rummet. Viktigt med kalanchoën är att den alltid får torka upp mellan vattningarna.
JÄRNEK - Ilex aquifolium
Järnek passar bra att göra kransar av, men använd handskar! Järneken dyker upp som julblomma i Sverige är så tidigt som på 1890-talet. Fortfarande idag är den en populär julblomma och finns att köpa i knippor eller kruka. För att trivas ska den ha mycket ljus och vatten. På våren kan krukväxten planteras ut i trädgården. Järneken finns i storlekar allt ifrån en liten buske till ett träd. Växtens krona blir allt emellan 5 och 15 meter i omfång. Den föredrar ett varmare klimat och är inte särskilt vanligt förekommande i Sverige, i vilt tillstånd. I Sverige odlas den i de södra delarna och kan ibland påträffas i förvildad i Skåne. Växten finns att köpa under perioden oktober och december, när grenarna fått de vackra röda bären.
Skötselråd krukväxt - Växten kräver jämn fuktighet och gärna svalt under natten. Skötselråd snittblomma - Vattnet bör hålla omkring 40 grader och grenarna snittas på diagonalen innan de sätts ner i vatten. Tag bort alla blad som riskerar att hamna under vatten och byt vatten regelbundet. Grenarna håller ungefär en månad.
JULKAKTUS (November kaktus) - Schlumberger-hybrider'
Sitt latinska namn har de fått från botanikstuderande Fredrich Schlumberger. I bergsområdena i nordöstra Brasilien växer arterna S.truncata och S.russelliana som är ursprunget till dagens hybrider. Där lever de som epifyter uppe i trädkronorna. Genom det intensiva korsningsarbetet att få fram bra sorter har skillnaden mellan novemberkaktus och julkaktus i stort sett försvunnit. När man köper jul/novemberkaktus ska de flesta knopparna vara ordentligt utvecklade ca 1-2 cm långa. För små knoppar ökar risken att de faller av.
Skötselråd - Ställ plantan ordentligt ljust och vattna med gödning under blomningsperioden. Vattningen ska vara lätt och jämn under blomningen. Därefter vattnas plantan igenom då och då men ska hinna torka upp mellan vattningarna. Under sommarmånaderna bör man skugga plantan från den starkaste solen. Knoppbildning gynnas om plantan får stå svalt gärna 12-15°C under augusti - september och efter blomningen i januari - mars.
TAZETT - Narcissus papyraceus
Denna späda blomma finns både som krukväxt och som snittblomma. Den tillhör familjen azaleaväxter och räknas till de giftiga växterna. Den finns i handeln mellan november och april. När blomman har blommat ut kastas löken. Tazettens doft är stark och kan upplevas som besvärande av allergiker. Såväl blomman som löken är giftig.Tazetten trivs där det är ljust och svalt.
Skötsel krukväxt - Vattna sparsamt men se till att jorden hålls fuktig. Om jorden blir alltför blöt kan löken ruttna. Löken planteras i jord eller sand, i slutet av november. Täck inte lökarna helt, utan låt spetsen vara bar. Ställ dem ljust så gror lökarna snabbt, det tar ca tre veckor. Skötsel snittblomma - Vattnets temperatur bör vara 20°. Snitta stjälkarna och skölj noga innan tazetten blandas med andra snittblommor i samma vas. Tillsätt gärna lite växtnäring eller ett specialmedel som neutraliserar växtens giftsatft. Hållbarheten i vas är sig mellan tre och sex dagar.
Källor:
Så var det måndag igen...
Nu är det ny x-jobbsvecka men det känns helt ok. Åker till Linköping på onsdag eller torsdag tror jag . Tänkte ta tåget den här gången så jag slipper sitta och köra den ganska tråkiga vägen. Tänkte vinna en auktion på Tradera till ett bra pris. Inte kollat vad som finns ännu bara. Men ni vet väl att SJ lägger ut biljetter där med utgångspris 1 kr 48h innan avresa. Kan vara värt att kolla upp om man ska resa med tåg. Jag får ju ta mig till Hässleholm själv för sträckan som är aktuell är Malmö-Sthlm men får jag sträckan Hässleholm-Linköping billigt så är det ju värt det. Resan Karlshamn-Hässleholm kostar normalt ca 400 kr enkel väg.
Till helgen blir det sedan träff med gamla korridorskompisar i Stenungsund. Ska bli riktigt skoj! Länge sen jag träffade flera av dem. Var iofs hemma hos Annika och Anders en snabbtitt när vi skulle till Norge i sommar men Frida och Olle har jag inte sett på ett bra tag. Roligt att det äntligen blir av, vi har velat med datumen fram och tillbaka länge för att det skulle passa alla. Tyvärr lyckades vi inte helt och Buffy och Magnus kommer inte. Nästa gång får ni skärpa er grabbar!
Nu ska jag jobba vidare med min enkät. Ha det gott!
Kram
Tillägg:
Vill bara göra ett litet tillägg för jag och mamma fick en sån fin present av Anna och hennes mamma idag. Det hade lästs i min blogg tror jag bestämt och presenten var en glöggflaska :) Tackar så mycket! Vi blev jätteglada. Den var så fint inslagen så jag måste bara visa den.
Julseder del 4 - SVT:s julkalender
"Mila är nio år och har en klump i magen. Den infinner sig en knapp månad före jul, när Mamma berättar att hon blivit lite intresserad av den nyinflyttade grannen Klas. Mila vill inte alls ha någon kille i sitt och Mammas liv. Särskilt inte på julafton. Det är perfekt som det är. Mila, Mamma och marsvinet Bosse i det lilla radhuset. Så har livet alltid sett ut. Och så vill Mila att det ska fortsätta se ut. Ilsken meddelar Mila att hon bara önskar sig en enda sak i julklapp. En riktig jul, när allt är som vanligt. Bara Mamma och Mila - och ingen äcklig Klas As. För säkerhets skull skriver Mila en önskelista till Jultomten också. Inte för att hon direkt tror på Jultomten längre, men ändå. Det var inte så smart gjort, upptäcker hon nästa morgon. En livs levande tomtenissa i en ovanligt noppig röd luva dyker upp i hennes rum för att att uppfylla önskningen. Det är Elfrid Nilsson, Nordpolens i särklass lataste nissa, ditskickad av Tomten mot sin vilja..."
Minns ni dem...eller ja, en del av dem iaf. ;) Julkalendrarna som sänt i SVT 1960-2006
1960: Titteliture Premiär för julkalendern i tv.
1961: Julbåten Juliana Handlade om julbåtens besök i olika länder.
1962: Tomtefamiljen i Storskogen Tomtarna reste runt i en helikopter och samlade in barnens önskelistor.
1963: Den tänkande brevbäraren Sören Alm spelade brevbäraren Kalle som var god vän med alla.
1964: Lill-Stina på reportage i Storskogen Reporten Lill-Stina och programledaren Julle i barnens egen aktuelltstudio där de tog emot rapporter om vad som hände i Tomteskogen.
1965: Farbror Pekkas handelsbod (Diversehandeln) Pekka Langer var en särdeles märklig handelsman i en särdeles märklig affär, som låg vid foten av fjället i Vinterbo.
1966: En småstad vid seklets början Handlade om en mellansvensk hamnstad strax före första världskriget.
1967: Teskedsgumman Birgitta Andersson var gumman som blev liten som en tesked.
1968: Klart spår till Tomteboda Bisarra händelser på en tågstation.
1969: Hercules Jonssons storverk En vanlig familj tills mamman uttalar en magisk ramsa och förvandlar pappan till barnet Bara Jonsson och sonen till den fiffige Herkules.
1970: Regnbågslandet Med Nanna i regnbågslandet.
1971: Broster Broster! Familjen Wikmansson väntar barn och kämpar mot köphysteri och miljöförstöring.
1972: Barnen i höjden Handlade om nyinflyttade människor i ett höghus.
1973: I Mumindalen Julfirande med Mumintrollen.
1974: Rulle på Rullseröd Handlade om Rulle som bodde på en gård i Bohuslän med sin farmor och farfar.
1975: Långtradarchaufförens berättelse Beppe Wolgers är ute och åker lastbil med dockorna Posi och Maggan. 1976: Teskedsgumman Repris från 1967.
1977: Fem myror är fler än fyra elefanter Bokstäver istället för siffror på luckorna.
1978: Julius Julskötare (Kalenderhuset) Björn Skifs var julskötaren som lotsade tittarna genom Svenska Jullagerfabriken och andra företag av olika slag.
1979: Trolltider Handlade om troll och vättar och andra underliga varelser.
1980: Det blir jul på Möllegården Om skånsk jul för mer än hundra år sedan.
1981: Stjärnhuset Prat om stjärnbilder och inslag från den grekiska gudavärlden.
1982: Albert och Herberts jul Handlar om far och son som är skrothandlare.
1983: Lille Luj och Änglaljus i Strumpornas hus Jul i byrålådan hos Staffan Westerberg.
1984: Julstrul med Staffan och Bengt Staffan Ling och Bengt Andersson förestod en lanthandel i en liten by långt från Umeå.
1985: Trolltider Repris från 1979.
1986: Julpussar och stjärnsmällar Bygger på Busnäsböcker av Hans-Eric Hellberg.
1987: Marias barn Detta var en animerad berättelse om Marias barn, Jesus.
1988: Liv i luckan med julkalendern Staffan Ling presenterar korta julberättelser som bygger på inskickade manus från barn.
1989: Ture Sventon privatdetektiv Ture Sventon på äventyr i Lingonboda, Arabien, London och Stockholm.
1990: Kurt Olssons julkalender Kurtan och Arne vimsar och pysslar i en ladugård.
1991: Sunes jul Lilla Sune och hans familjs upplevelser inför julen.
1992: Klasses julkalender Klasse Möllberg har en julstuga uppe i ett träd där han har tävlingar musik och julkul. 1993: Tomtemaskinen Gubben Pettson har lovat katten Findus att tomten ska komma. Han beslutar sig därför för att bygga en tomtemaskin.
1994: Håll huvet kallt Astmasjuke Eddie, sju år, åkte buss från Göteborg till Lysekil för att hälsa på faster och farbror.
1995: Jul i Kapernaum En saga om en stad, om människorna som bor där och om en stjärna som lagt sig ned för att vila.
1996: Mysteriet på Greveholm En spännande men också rolig historia om en knasig familj som firar jul på ett gammalt slott där det finns både tjuvar och spöken!
1997: Pelle Svanslös På Åsgränd i Uppsala bor ett gäng sällsynt älskade katter. Här hittar vi snälle Pelle Svanslös, elake Måns, söta Maja Gräddnos mfl.
1998: När karusellerna sover En dag efter skolan möter Jack en hund som visar honom en hemlig ingång till ett vinterstängt nöjesfält. Hunden springer in och Jack följer efter...
1999: Julens hjältar I förra årtusendets sista julkalender hade en låda med granna julgransprydnader av misstag hamnat på helt fel ställe inför de hektiska julförberedelserna.
2000: Ronny & Julia En modern Romeo och Julia-historia för små barn och deras familjer - men med ett lyckligt slut. För manus svarade Måns Gahrton och Johan Unenge, duon som tidigare bl a skrivit den populära TV-serien Eva & Adam.
2001: Kaspar i Nudådalen Det är vinter och snart jul i Nudådalen, en by som är så liten, att den inte ens går att hitta på kartan. Här bor Kaspar och hans morfar, lanthandlaren Atom-Ragnar, den stöddige Åhman, som tror att han äger hela byn, och många fler. Och så bor Lisa i Nudådalen.
2002: Dieselråttor och sjömansmöss Två barn och en samling Dieselråttor var huvudpersoner i 2002 års upplaga av Sveriges Televisions traditionsenliga julkalender, Dieselråttor & Sjömansmöss.
2003: Håkan Bråkan 2003 års julkalender handlade om Håkan och hans både ovanliga och vanliga familj. Familjens klippa, mamma Karin, är inte hemma så ansvaret ligger på pappa Rudolf. Fast det är visst inte så lätt att ta hand om tre barn själv, för han måste vara världens klantigaste pappa och Håkan är alldeles säkert världsmästare i busighet!
2004: Allrams höjdarpaket Allram Eest, vår frälsare i etern, sände jul-tv tillsammans med Tjet från en stuga i norrländska fjällen. Bland annat fick vi uppleva äventyr och vardag tillsammans med Höjdarna - ett gäng vänner på ett hustak någonstans med ett eget universum.
2005: En decemberdröm Handlar om tomtar, underjordiska änglar, kärlek, fotboll och den gåtfulla vuxenvärlden. 2006: Ett vintermysterium LasseMajas Detektivbyrå.
Mina favoriter genom åren har nog varit Trolltider, Ture Sventon privatdetektiv och Klasses julkalender. På senare år har det blivit lite si sådär med tittandet men jag gillade Pelle Svanslös och nu den senaste Om LasseMajas Detektivbyrå. Ser fram emot årets kalender...man blir ALDRIG för gammal för att titta på julkalendern om det var någon som undrade :P
Nyscrappat
Blev några scrappade sidor till mitt lilla 8x8 in djuralbum. Kul att variera vad man göra ibland. Inga julkort alls igår faktiskt, kände ingen inspiration. Gjorde istället två LO:s på Nova. Blev riktigt nöjd med den ena och ganska nöjd med den andra.
Älskar det här gröna pappret till henne. Hennes ögon framträder så tydligt. Doodlade en ram för hand med penna och akvarellpennor också. Tyckte det var både roligt och effektfullt. Givetvis var jag tvungen att sätta dit en liten vit swirl i högra hörnet :)
Älskar det här kortet! Det är SÅ Nova. Blev mycket nöjd med den här LO:n, känns som om jag hittade balansen i den och färgkombinationerna blev bra. Pärlemoknapparna och tassavtrycket blev pricken över i:et. En stjärna fick vara med förståss eftersom Nova betyder just "ny stjärna".
Sen blev det en dubbel LO av Pollux vinteräventyr. Han fullkomligt älskar snön och han har oftast nosen nere djupt i snön som det ena kortet visar. Vet inte vad han letar efter och jag förstår inte att han inte fryser om nosen :)
Blandade olika snöflingor. Älskar min QK die av snöflingan som finns uppe till vänster och även Revolution diesen som finns syns på den andra sidan i blått. Pricken över i:et blev den lilla skylten till höger på LO:n här under som säger "Let it snow" (Tack Anna!) och de röda snöflingorna (Tack igen Anna för tipset).
kram kram
Julseder del 3 - Julfrimärke
"Vi har valt att uppmärksamma Astrid eftersom det är 100 år sedan hon föddes. Och vi tyckte det passade bra nu till jul", säger Stina Olofsdotter, designchef för Postens frimärken. Astrids figurer har varit med som motiv på frimärkena tidigare. 2005 var temat "Jul i Bullerbyn" men i år är motiven hämtade från Pippi, Madicken och Lotta på Bråkmakargatan. Frimärkena baseras på illustrationer av Ilon Wiklund och Ingrid Vang Nyman.
Det har inte med julen att göra men när jag ändå uppmärksammar Astrid, och det faktiskt är hennes 100:de födelsedag idag, så kan jag inte låta bli att smyga in lite mer Astrid relaterad bloggtext :)
Över hela världen firas 100-årsminnet av Astrid Lindgrens födelse. Posten bidrar förutom med julfrimärkena även med ett frimärke i block där ett porträtt av författaren flankeras av en av hennes mest kära barnboksfigurer, Emil i Lönneberga. Frimärket är en samutgåva med Tyskland där Astrid Lindgren är mycket populär. De båda ländernas frimärken har samma motiv, utformat av den tyske konstnären Ernst Jünger.
Jag tror nästan varenda svensk har en speciell förkärlek för Astrids figurer och många speciella minnen till hennes historier. Vilken är din favoritfigur bland Astrids härliga skapelser? Skriv en kommentar till inlägget och berätta. (Lite dålig bild jag vet, ber om ursäkt för det...säkert glömt någon figur också)
Jag vet inte om jag kan säga riktigt vilken som är min. Jag gillar verkligen Alla vi barn i bullerbyn, Saltkråkan och Pippi men jag gillar flera av de andra också....svårt val :)
Vill du läsa mer om 100-års jubileet ska du kolla på jubileumsportalen.
Julseder del 2 - Julhandel
Enligt en prognos från HUI kommer den i år att spräcka 60 miljardersvallen och landa på nätta 62 miljarder (!) - en ökning med 4 miljarder från förra året. Det är inte riktigt friskt när man ser det i siffror! Visst Sveriges befolkning uppgår till sisådär 9 113 257 personer (enligt den preliminära befolkningsstatistiken från SCB för december 2007)
men detta skulle innebära att vi julhandlar för dryga 6 800 kr/person. Ganska mycket (helst med tanke på att det ju blir ett visst bortfall på dessa dryga 9 miljoner då spädbarn och barn över huvudtaget inte handlar särskilt mycket - så genomsnittssiffran är högre).
HUI har utsett en produkt till Årets Julklapp sedan 1988. Produkterna har genom åren varit stora som små, dyra som billiga, men Årets Julklapp har alltid givit upphov till diskussioner. För att en produkt ska bli utvald till Årets Julklapp skall något eller flera av följande kriterier uppfyllas:
- Produkten skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.
- Produkten skall representera den tid vi lever i.
Här är produkterna som varit årets julklapp tidigare år:
1988 - Bakmaskin
1989 - Videokamera
1990 - Wok
1991 - CD-spelare
1992 - TV-spel
1993 - Parfym
1994 - Mobiltelefon
1995 - CD-skiva
1996 - Internetpaket
1997 - Elektroniska husdjur, till exempel Tamagotchi
1998 - Datorspel
1999 - Böcker, särskilt Bibeln
2000 - DVD-spelare
2001 - Verktyg
2002 - Kokbok
2003 - Mössa
2004 - TV med platt bildskärm
2005 - Pokerset
2006 - Ljudbok
Vet inte riktigt vad som hände 1999 då Bibeln spåddes bli så populär - rädsla inför det stundande hemska millenniumskiftet kanske? Eller 2003 då mössan åter var het - en extra kall bister vinter på intåg kanske!? :P
Årets julklapp blir i alla fall enligt HUI.....*trumvirvel*
Produkterna för positionsbestämning och navigation står idag för en tiondel av hemelektronikbranschens totala försäljning och bara i Sverige ökade försäljningen av antalet GPS-mottagare med 138 procent år 2006. Önskar du dig kanske en GPS
i julklapp eller vet någon som verkligen skulle behöva en?! Jag tror inte jag kommer köpa någon sådan i år men men vet ju aldrig.
Lycka till med julshoppandet go vänner!
Källor:
Statistiska Centralbyrån (SCB)
HUI
Julseder del 1 - Glöggdrickande
Åh, vilken svensk familj dricker inte glögg på julen?! Det finns säkert några men jag inleder min lilla serie om jultraditioner med just glöggdrickandet för det tycker jag definitivt hör till denna högtids seder.
Att dricka glögg är något som har gamla anor. Själva ordet glögg är relativt nytt men man vet att redan de gamla grekerna (haha kunde inte låta bli att använda mig av denna klyscha till uttryck) kryddade sitt vin redan under antiken och på den tiden ansågs glöggen vara en hälsodryck och togs som medicin mot olika sjukdomar.
I Sverige har vi druckit upphettat, kryddat vin sedan 1500-talet. Även här lanserades den från början som en hälsodryck. En av dem som älskade den populära drycken var Gustav Vasa, vars personliga favorit var en blandning av rhenvin, socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlika.
Ordet glögg kommer ursprungligen från "glödgat vin" vilket i sin tur betyder "uppvärmt vin". Sin plats i det svenska folkhemmets julfirande tog glöggen först på 1890- talet och ingen vet riktigt hur seden uppstod. Kanske var det så enkelt att denna varma, söta dryck passade perfekt som uppvärmning för en frusen själ i vårt vinterkalla land. Varje vinhandlare med självaktning hade sin egen blandning, som såldes på butelj med fantasifulla etiketter, ofta med tomtemotiv. J.D. Grönstedt & Co var en av de mest kända vinhandelsfirmorna i Stockholm. I deras vinnglögg ingick flera olika viner som blandades med sockerlag, russin, sötmandel, kanel, kardemumma, nejlikor och ibland vanilj.
På den här tiden var drycken betydligt alkoholsvagare än den vi idag är vana vid och påminde mycket om det "glühwein" som serveras i Alpernas skidorter. Sedan dess har glöggen blivit både sötare och starkare och finns idag i tre kategorier; alkoholfri, vinglögg och starkvinsglögg. Den senare spetsas med starksprit för att komma upp i en högre alkoholhalt. I dag dricker vi svenskar ca 5 miljoner liter glögg varje jul och nya produkter lanseras i Systembolagets sortiment varje år i november.
Personligen gillar jag nästan vinglöggen bäst men varje år är det lite extra skoj att smaka Blossas årgångsglögg (dessutom är ju flaskorna så snygga) Årets årgångsglögg - BLOSSA 07 har precis lanserats och börjar säljas fr.o.m den 16 november. Glöggen har enligt Blossa själva:
"...en spännande, unik smak av havtorn och kanel. Havtorn kallas Nordens passionsfrukt och har en frisk smak som elegant balanserar det söta i glöggen. Servera BLOSSA 07 rykande het eller rumstempererad i ett vackert glas tillsammans med nära och kära. En dryck från de vilt växande bären med en ton av nordisk mystik."
I år lanseras dessutom en specialutgåva av de fem senaste årgångsglöggen från Blossa för att fira 5-års jubiléet av årgångsglöggen. Dessa kommer endast finnas i Systembolagets beställningssortiment så vill man köpa dessa får man kontakta sitt systembolag. Perfekt "gåbort" present i jul för de som älskar glögg. Kan väl ana att det kommer bli en viss åtgång så man får nog vara lite snabb om man vill ha en. Setet innehåller: BLOSSA 03 med pomerans och andra citrusfrukter. BLOSSA 04 med vinteräpple. BLOSSA 05 med hjortron och armagnac. BLOSSA 06 med lingon och enbär. BLOSSA 07 med havtorn och kanel.
Fem glöggfavoriter i repris: 5 flaskor á 200 ml för 154 kr. Supersnygga!
Tillägg 2007-11-13
Vill bara meddela er som vill införskaffa jubileums setet från Blossa så kanske ni får lägga på ett kol. Ringde igår och gjorde en beställning och de var inte säkra på då om de skulle få fler eftersom det ska vara en begränsad upplaga. Eller som expediten jag pratade med på systemet så fint sammanfattar det hela "-Finns de kvar? Är inte de slut?" Ja, du det kanske du och inte jag borde ha koll på :P
Jag känner på mig redan nu att det här glögginlägget definitivt kommer att få en uppföljning i ett glöggtest när det närmar sig jul. Jag är ändå av den starka principen att blogga om glögg kan man göra i november men dricka glögg gör man först fr.o.m 1:a advent.
Källor:
Linköpingsposten
Blossa
Vin & Sprithistoriska Museet
En liten slide show
Den kommer till och med med musik, det ni! Mycket bra låt btw. Chasing Cars med Snow Patrol.
Kram
Retro design del 1
~Möbler ~
EERO AARNIO
En riktig dyrgrip är möbelklassikern Åskbollen (Ball chair) designad av den finska designern Eero Aarnio 1966. En stol inspirerad av en boll och gjord i vit glasfiber. Vill man ha orginaldesignen i nytt utförande får man i runda slängar betala 45 000 kr (!). Givetvis finns den i en mängd olika färger.
~Belysning~
LUXUS SWEDEN
Den här lampan tycker jag har nått visst över sig. Den kallas Drop och är designad av Östen & Uno Kristiansson för Luxus Sweden.
Den här lampan har mina kompisar Maria och Håkan. De har fått den av Håkans farmor tror jag och jag tycker den är så cool (framgår inte riktigt på bilden men live är den läcker). Är en gammal Luxus lampa i ek och glas och den är även den designad av Uno & Östen Kristiansson.
LOUIS POULSEN
Nått sånt här vore fräckt att ha i köket jag som bara vill ha rött och svart där. Det är en FlowerPot från 1969 designad av dansken Verner Panton (1926-1998) för Louis Poulsen. FlowerPot bygger på en halvcirkel dubbelt så stor som det inre klot där glödlampan sitter. En riktigt mysig lampa som aldrig bländar, tack vare den undre kupan. En designikon som klarat årens modesvängningar och passar i olika slags miljöer och inredningsstilar. Den finns tydligen som nyproduktion nu och kostar då ca 1 500 kr.
Ännu en lampa designad av Verner Panton (1926-1998) för Louise Poulsen är Panthella. Panthella är en av Verners största lampsuccéer och har idag uppnått en nästa kultaktig status. Finns även som golvlampa. Lampan har en organisk och välbalanserad form och ser ut som en svamp - en skulptur i sig själv. Ljuskällan är dold under en mjölkvit, halvsfärisk akrylskärm och en vitlackerad, trumpetliknande fot medverkar till en vacker fördelning av ljuset. Panthella har ett par unika detaljer; överst finns det en rund kula som ska skruvas av när man byter glödlampa, nederst i lampans botten kan man förvara upp till 1,5m sladd så att oanvänd sladd kan döljas.Den har en en halvsfärisk skärm som ger en mjuk och behaglig ljusfördelning. Bordslampan finns att köpa i nyproduktion för den ringa summan av ca 4000 kr (!).
~Porslin~
GEFLE PORSLINSFABRIK
En av det svenska porslinets ikoner är Zebra porslinet från Gefle Porslinsfabrik. Den optiskt svart-vita dekoren tycks sammanfatta en utbredd längtan efter tidstypisk design, en signal av absolut 1950-tal. Stilklassiker brukar nästan alltid kunna kopplas till kända formgivare, men bakom Zebra-koppens stämpel "Trost" dröjer en anonymitet. Den tyska formgivarens namn Eugen Trost (1898-1983) är okänt för de flesta. När han skapade sin klassiker var han en 57 år gammal chefsdekoratör som under sitt 33-åriga yrkesliv på "Pottan", porslinsfabriken, alltid stått i skuggan av Arthur Percy som präglade produktionen med sitt blommande, fruktiga, ljuva porslin. Gefle förknippas knappast med stramt 1950-tal och Zebra-koppen är en solitär i fabrikens historia. Hade Zebra inte blivit en succé hade Trost varit en parantes i porslinshistorien, känd endast bland samlare och museifolk. Zebra-porslinet tillverkades under åren 1955-67 och finns i tre utföranden: kaffe, te och choklad-gods. Tillbehör är assietter med svart band längs kanten och en liten rund tekanna.
Skulle inte säga nej om ett gäng sådana koppar skulle vilja flytta hem till mig ;)
När man pratar om retro design så måste ju bara den klassiska Ericofonen eller Kobran som den mera allmänt kallas nämnas. Telefonen kom i sitt första utförande 1941 och formgavs av Ralph Lysell och Hugo Blomberg. Under hela 1940-talet arbetade Gösta Thames på Ericsson med den tekniska utformningen och gav den slutgiltiga formen.
Den lätta, strömlinjeformade och greppvänliga Kobran väckte med all rätt uppmärksamhet när de lanserades på den internationella marknaden på 1950-talet. Höljet av termoplast tillverkades i många dova och skarpa färger, detta var också något nytt. De ursprungliga färgerna var blågrå, röd, elfenbensvit, mintgrön, mörkblå och gul. Ganska snart började man tillverka telefonen i andra färger, som t.ex. rosa! På reklambilder från slutet av 50-talet kan se amerikanska hemmafruar i morgonrock tala i rosa kobror. 1972 utsågs Ericofonen av Museum of Modern Art i New York till en av 1900-talets bästa industridesign. Kobratelefonen har tillverkats i miljoner exemplar, i nästan 30 år.
Telia har i tysthet lanserat en uppdaterad versionen av luren. Någon exakt kopia är det dock inte. Den klassiska "snurrskivan "undertill är nu utbytt mot en knappsats och på ovansidan finns en display och flera funktionsknappar. Telefonen har dessutom blivit något kantigare är originalet. Den nya kobran är formgiven av MYRA Industriell design som en hyllning till originalet. "Den nya Kobran har många släktdrag från sin gamla förlaga men med en egen karaktär och med ett modernt formspråk. Vi har förenat klassisk design med modern teknik och hoppas att den nya kobran blir lika uppskattad som sin föregångare", skriver MYRA på sin hemsida. Telefonen finns i färgerna rött och svart och säljs i Telias butiker för cirka 500 kronor.
Eftersom jag tycker det är så roligt med retro design kommer det dyka upp fler delar i min lilla odyssé. Tips mottages gärna om ni anser att jag glömt något väsentligt.
Long time no blogg inlägg :)
Mormor genomförde sin knäoperation och den gick bra. Hon blev lite dålig ett tag i helgen men det är bättre igen nu. Redan uppe och går lilla stålmormor! Ska åka dit idag och ta med mig hennes favorit polkagris skruvar som jag köpte i Gränna när jag körde från Linköping i måndags. Ja, som sagt var i Linköping i helgen. Körde dit i fredags Är lite småtrist att köra...trots allt drygt 30 mil. Men jag lyssnar på ljudbok när jag kör så det går ganska bra. Fredagkvällen bjöd på trevligt cocktailpartaj hemma hos J (dock var jag ganska trött - hade scrappat ganska sent m Anna på torsdagen och gått upp tidigt för att hinna x-jobba innan jag åkte på fredagen). Lördagen stressades det sen runt på stan för att hitta outfit till kvällens halloweenfest. Vi var inte så väl förberedda tyvärr så vi la om planerna från att vara Arwen och Aragon till att vara två stycken Nazguler istället. Enklast möjliga med andra ord. Kanske kommer kort på detta spektakel senare (jag hade glömt kameran hemma). Var ganska utplockat överallt men till slut fixade vi ihop något. Långpromenad med Pollux och lite paus och sedan iväg på fest. Riktigt skoj var det, runt 30 personer sådär. Ganska kul när man kommer till en fest och inte känner så många eller inte känner personerna så bra. Riktigt svårt att placera dem när de är utklädda dessutom. Jag var faktiskt lite hemlig för flera också innan de kom på vem jag var :)
Söndagen var av naturliga skäl inte så aktiv :P Hämtade bilen på fallskärmsklubben (vi hade tagit taxi hem på natten)...roade Pollux...käkade lite och slappade i soffan. Myspys! I måndags var det sedan bara att sätta sig i bilen på morgonen och köra hem igen. Var faktiskt inom Börjes hästshop i Tingsryd när jag körde förbi och skaffade mig en bra jacka jag kan ha när jag är ute och tränar Pollux. Vill inte ha min röda skaljacka för hoppar han upp mot mig en gång på den så är den smutsig =( Det blev en blå jacka med många fickor. 400 kr kostade den så det passade mig perfekt!
Igår var jag alltså på IKEA. Skulle vara där kl 9 så jag var tvungen att köra innan kl 8. Lite segt och jobbigt men det gick. Fick lite mer klarhet om vad som förväntas av kundundersökningen så nu kan jag börja knåpa på min enkät som alla kommer bli trakasserade med inom en snar framtid...so be prepared! :) Hade trott att vi skulle sitta till kl 16 men strax innan kl 14 blev vi avbrutna och Claes var tvungen att ta tag i en annan sak så jag körde hem (hade dessutom ett avbrott på morgonen precis när jag kommit då han kom på att han hade klipptid och var tvungen att gå ifrån...suck). Lite konstigt men jag hade nog fått vad information jag behövde för att kunna fortsätta. Det visar sig ju idag :P Förgäves försökt få kontakt med min handledare i Luleå men han verkar inte vilja engagera sig något så vi får se vad som händer där. Som sagt huvudet fullt just nu men jag hoppas jag ska kunna strukturera upp allt snart. Ska påbörja skrivandet i rapporten också känner att det är mer än dags.
Hem kom jag ju iaf lite tidigare än jag tänkt så det var skönt. Var ute och busade med hundarna en sväng och tog det lite lugnt ett tag. Spelade lite piano och försökte varva ner. För kvällen bjöd på Cosmopharma party hos en vännina till mamma (ingen rast och ingen vila här inte). Var mycket trevligt och blev förståss sugen på en hel rad produkter som verkade bra. Köpte dock bara två saker. *klappar mig själv på axeln*
Ja, mer än så har det inte hänt (kanske låter som en hel del dock när man räknar upp det såhär). Har tagit en kort sovmorgon idag och försökt stressa ner lite. Blir x-jobb för hela slanten idag, besök på sjukhuset hos mormor och lite träning om jag hinner tänkte jag. Annars en fortsatt intensiv x-jobbsvecka. Lite agility torsdag och lördag, måste tvätta bilen (igen) och vaxa den, förhoppningsvis lite scrappingtid med Anna och besök på julmarknaden på Huseby bruk -strax söder om Växjö- på söndag (ser verkligen fram emot det).
Kram på er!