Ring, klocka ring!
Sista dagen på 2007! Jag hoppas verkligen, precis som jag skrev i mitt förra inlägg, att nästa år blir mer positivt än det här året har varit. Särskilt sista halvan har bara bjudit på tråkigheter känns det som. Ger inga nyårslöften jag inte kommer kunna hålla utan önskar bara en bättre start på det nya året. Hoppas alla får ett trevlig nyårsfirande med vänner och muntra miner.
mot rymdens norrskenssky och markens snö
det gamla året lägger sig att dö...
Ring själaringning över land och vatten!
Ring in det nya och ring ut det gamla
i årets första, skälvande minut.
Ring lögnens makt från världens gränser ut,
och ring in sanningens till oss som famla.
Ring våra tankar ut ur sorgens häkten,
Och ring hugsvalelse till sargad barm.
Ring hatet ut emellan rik och arm
och ring försoning in till jordens släkten.
Ring ut vad dödsdömt räknar sina dagar
och forngestaltningar av split och kiv.
Ring in ett ädlare, ett högre liv
med bättre syften, mera rena lagar.
Ring ut bekymren, sorgerna och nöden,
och ring den frusna tiden åter varm.
Ring ut till tystnad diktens gatularm,
men ring till sångarhjärtan skaparglöden.
Ring ut den stolthet, som blott räknar anor,
förtalets lömskhet, avundens försåt.
Ring in det rätta på triumfens stråt,
Och ring till seger mänsklighetens fanor.
Ring, klocka, ring... och seklets krankhet vike
Det dagas, släktet fram i styrka går!
Ring ut, ring ut de tusen krigens år,
Ring in den tusenåra fredens rike!
Ring in den tid, då andarna befrias
ur själviskhetens sammansnörda band.
Ring mörkrets skuggor bort ur alla land;
ring honom in, den bidande Messias.
Dikten som på svenska även kallas Nyårsklockan (eller som orginalet heter Ring out, wild bells) är skriven 1850 av den brittiska poeten Lord Alfred Tennyson (1809-1892) och den svenska översättningen är gjord av Edvard Fredin 1890. Som de flesta vet är det dikten som läses upp vid tolvslaget på Skansen varje nyårsafton. Många minns nog Jarl Kulle som läste den 1983-1996, följt av Margareta Krook 1997-2000 och sedan 2001 är det Jan Malmsjö som har uppdraget.
GOTT NYTT ÅR!
Bra låt!
Årets näst sista dag...
Pratade även med min kompis Linéa, vilket jag inte gjort på hur länge som helst. Hon bor i England numera och då blir telefonkontakten kanske lite sådär. Men hon är hemma över jul och nyår så jag passade på att slå en pling. Så roligt att få prata med henne! Hon bjöd mig på partaj i Gbg nästa helg. Hade varit underbart superskoj men jag vet inte om jag har råd. Kostar ju trots allt en del men i och med att jag inte får mer pengar så måste jag försöka hålla igen. Fast å andra sidan har vi inte setts på kanske 1,5 år så det vore toppenkul att få göra det. Får överlägga med min ekonomiassistentm, fast hon är rätt sträng så vi får se hur utgången blir :P
Idag har jag varit hemma hos Maria och Håkan och fixat inför morgondagens partaj. Jag och Maria har lekt florister och gjort ett litet blomsterarrangeman som vi faktiskt blev hemskt nöjda med. Tänk vad man kan hitta små skatter i naturen - ja, inte rosorna då och limen, de har vi köpt ;) Ganska bra för två amatörer, tycker ni inte?!
Temat på dukningen kommer vara vitt, grönt och silver som ni kanske kan ana. Bir gröna servetter med servettringar tillverkade med samma pärlgirlang som finns i blomsterarrangemanget och silverljusstakar med gröna ljust. Bordsplaceringen blir silvriga julgranskulor (matta och glansiga) med silvriga ettiketter m grön dekoration på samt en liten grön barrväxtskvist på. Ja, inte så lätt att beskriva. Tar kort sen! Vi gjorde efterrätten också när vi ändå höll på. Blir Citroncheesecaken som vi hade vid våra födelsedagar jag och syrran. Den är så smarrig och jag tror den kommer sitta fint efter middagen. Nu ska jag fixa ihop en bra musikmix, fick visst det uppdraget också. Undras vad man ska välja för något som passar alla. Hmmm får klura! Sen blir det till att packa så jag inte glömmer Pollux mat som jag gjorde när jag skulle ner till Anna på scrappingträff. Kl 10 imorgon far vi ner till Malmö.
Kram och hej!
Så var den julen över...
Kom till den hemska insikten idag att jag inte kommer få några mer pengar från CSN. Undrar hur det ska gå....får väl göra en toppenavslutning på x-jobbet så jag får ett bra jobb sen...men så var det ju det där med omtentorna. Nä, usch...ska inte börja grubbla på det nu. Sökte iaf ett extrajobb som intervjuare åt blivande au pairer för STS idag. Hoppas jag får det. Lönen är 350 kr/ intervju som är ungefär en timme. A piece of cake tyckte jag det borde vara. Vi får väl se.
Julhelgen har som sagt flytit på. Måste erkänna att jag tagit det ganska lugnt. Inte x-jobbat utan mest fikat och mått gott. Skönt! Mormor fick permission några timmar från sjukhuset på julafton så hon kunde komma hem lite och fira med oss. Bror har varit hemma men åker till Gbg igen imorgon. Emma blir hemma lite längre. Hon är sådär duktig och jobbar nu under julledigheten, precis som vissa andra duktiga människor jag känner...inga namn nämnda Anna ;)
Juldagen brukar innebära fest med kompisar från förr som man inte sett på jättelänge. Det är ju alltid trevligt men jag bojkottade detta. Det enda utestället i Karlshamn som man skulle vilja gå till är "Lorden" vilka firade julen lite extra genom att ta 250 kr för sina förköpsbiljetter och typ 180 kr på plats och då tillkom garderob på 50(!) kr. På tok för dyrt för snåla mig. Så jag följde med syster mde pojkvän och kompis på preimären av ARN i Bromölla istället. Trevligare och framförallt billigare plus att jag slapp vara bakis i onsdags. Bara fördelar! Kan varmt rekommendera Arnfilmen förresten. Jag har inte läst böckerna så jag har ju en lite annorlunda vy än de som gjort det kan jag tro. Men min syster och hennes kompis har läst dem och de gav filmen tummen upp de med! Har kommit på att jag ska läsa bäckerna nu för de är nog ganska bra :P
ARN filmerna om den svenske korsriddaren Arn Magnusson baserad på Jan Guillous framgångsrika böcker blir verklighet. Den första boken i trilogin om tempelriddaren Arn utkom 1998, en berättelse om framväxten av det som vi idag kallar Sverige. I berättelsen blandas fiktion med historiska fakta och refererar till både riktiga händelser och personer under denna tid. Med en budget på 210 miljoner kronor blir det den mest påkostade produktionen i svensk filmhistoria. Romansviten kommer att delas upp i två långfilmer. Bara att invänta hösten 2008 då film nummer två kommer. Läs mer om filmen och historien här
Lite extra roligt var det att det hela utspelar sig vid Varnhems klosterkyrka som vi besökte när vi körde upp min bil till Luleå i våras.
Kram och hej!
2008 års olympiska fackla
Designen står Lenovo, som normalt sett gör datorer, för. Man kan ju undra hur de fick det här uppdraget. 10 månader tog det i alla fall för dem att komma fram till slutresultatet. De ville att facklans skulle få ett naturligt kinesiskt formspråk och slutresultatet blev alltså "The cloud of promises". Uppifrån ser den ut som en ihoprullad pergamentsrulle och mönstret påminner om det som återfinns i kinesisk konst. Facklan är i klarröd lack med gulddetaljer, färger som traditionellt i Kina symboliserar tur och kunglighet. Dessutom är det den lättaste facklan som någonsin gjorts med sina 2 lbs ( ung. 907g).
One world, one dream
24:e december
EN RIKTIGT GOD JUL TILL ALLA MINA LÄSARE!
23:e december
Ett litet pysseltips
Julseder del 20 - Dopparedan
Nedräkningen inför julen benämns ofta dan före dan före dan före dan......före dopparedan. Att kalla julafton för dopparedan är vi svenskar ensamma om även om seden med dopp i grytan också förekommer i övriga Norden. På julafton var det praktiskt att i all hast doppa lite bröd i köttspadet, som ändå stod på spisen, medan sista handen lades vid julförberedelserna.
Vanligen doppade man i grytan mitt på dagen vilket går tillbaka till medeltidens julfasta som varade fram till julaftons kväll. Det var alltså inte tillåtet att äta köttmat under dagen men genom att kringgå fastebestämmelserna kunde man få känna köttsmaken i alla fall. Dopp i grytan är från början ingen typisk julrätt. Eftersom det var långt mellan baken behövde det hårda brödet mjukas upp för att kunna ätas.
22:e december
Inte den bästa filmen kanske men ni får hålla till godo. Dessutom bjuds ni på ett extra inte-så-juligt nummer i form av hennes tolkning av Alone.
Dan före dan före dopparedán.....det närmar sig :)
Gott recept! *s*
Lättlagad och trevlig fruktkaka
1 dl socker
4 ägg
2 dl torkad frukt
1 tsk salt
1 dl farinsocker
4 msk citronsaft
nötter
2 liter whisky
Ta fram en mellanstor skål. Kolla whiskyn genom att smaka.
Sätt på elvispen. Smaka återigen på whiskyn om den
fortfarande håller kvaliten.
Blanda 1 dl smör i en stor skål, lägg till 1 msk
socker och vispa igen. Kolla om whiskyn fortfarande är god, drick
ännu en kopp. Schtäng av elvischpen. Knäck två hönor och
schläng i schkålen, med all torkad fjukt...
Schätt på elvischpen igen...
Om den fjuktade torken fastnar i schkålen, vrid loss
den med en muvschkrejsel. Schmaka sen om whiskyn fortfarande är
god. Schen schka du schila 2 dl schlat, eller nåt schånt.
De é inte schå noga. Kolla whischkyn. Schila citronsaften, lägg
till en mat... sched... osså socker, eller nåt, äsch... vad
fan... Schmörj ugnen. Vrid kakformen på 220 grader, glöm inte
att schtänga elvischpen.
schen whischyn. Gå å lägg dej... Vem fan vill ha
fjuktkaka...?
Julseder del 19 - Julgodis
Chokladkola
4 dl socker
2,5 msk sirap
4 dl grädde
4 msk kakao
2 msk smör
Blanda allt utom smör i en tjockbottnad gryta. Koka sakta (rör ibland) till dess att kolan är lagom hår och seg. Tag av grytan och häll upp på väl smord plåt eller form. När kolan svalnat - skär i fyrkantiga bitar och förpacka i smörpapper eller kolapapper.
Gräddkola
2,5 dl grädde
3 dl socker
1 msk sirap
1 msk smör
1 msk vaniljsocker
Koka grädde och socker till dess att massan börjar bli tjock. Sätt till sirap, smör och vaniljsocker. Låt sedan kolan koka sakta till den vid prov i kallt vateen är lagom hård och seg. Häll upp på väl smord plåt eller form. Låt svalna och skär sedan i fyrkantiga biter och förpacka i kolapapper.
5-minuters-kola
1 dl sirap
3 tsk kakao
1,5 dl socker
2 msk smör
Koka upp kolan - låt den sen koka i fem minuter under omrörning. Häll upp på en smord plåt. Låt stelna och förpacka sedan.
OBS! Chokladkola och Gräddkola tar mycket längre tid att göra men blir också mycket godare än 5-minuterskolan.
Tänk på: Om du vill laga en större mängd kola och dubblar receptet så riskerar du att det tar mer än dubbelt så lång tid innan den blir klar. Koka hellre i två kastruller brevid varandra så begränsar du koktiden.
Knäck (ca 70 st)
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1 dl skållad, hackad mandel
Tillagning på spisen:
1. Skålla och hacka mandeln. Placera ut knäckformarna på en plåt eller bricka.
2. Häll grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka utan lock på medelvärme i 15-30 min. För att kolla om knäcken är klar så gör man ett kulprov (se beskrivning här under)
3. Häll i den hackade mandeln. Fyll i smeten i knäckformarna. Använd gärna gräddförpackningen eller en ursköljd mjölkförpackning för att enkelt kunna hälla upp smeten i knäckformarna. Om smeten blir för seg innan du hunnit fylla formarna är det bara att värma upp smeten igen (enklast är att sätta in gräddförpackningen några sekunder i micron). Ställ knäcken att svalna i kylskåp eller på balkong. Förvara svalt i en burk med tätslutande lock. Lägg smörpapper mellan lagren så klibbar knäcken inte ihop.
Gör kulprov så här: Häll kallt vatten i en liten skål eller kopp. Droppa i lite av knäcksmeten. När du kan forma till en kula är smeten klar.
Tillagning i microugn:
Använd gärna samma recept som beskriv här ovanför. När du gör knäck i micron är det en klar fördel att göra en mindre mängd i taget eftersom det då går fortare att laga till. Så halvera gärna receptet. Tillagningen tar då kortare tid. Prova hur lång tid du ska köra just i din micro - det kan variera mycket mellan olika ugnar.
1. Blanda allt utom mandeln i en skål (ca 2 l) som tål micro
2. Kör på högsta effekt i 5 min.
3. Ta ut och låt vila några min före omrörning.
4. Sätt in i micron och kör på låg effekt i ca 30 min. OBS tiden varierar beroende på ugnens effekt. Håll koll!
5. Gör kulprov för att kontrollera om knäcken är klar.
6. Blanda i mandeln.
7. Häll i knäckformar och låt stelna.
OBS! Vill du göra en riktigt snabb knäck - halvera då receptet ovan. Då kan du korta tillagningstiden betydligt.
Mozartkulor
Mjuk nougat (Odense Nougat)
Mandelmassa
Mörk choklad
Dela nougaten i små fyrkantiga bitar (1,5 * 1,5 cm) och rulla dem till kulor. Dela mandelmassan i bitar och kavla ut dessa så att det är möjligt att "slå in nougatbitarna i ett paket". Smält den mörka chokladen. Doppa därefter bullarna i chokladen och låt stelna på en bricka klädd med bakplåtspapper. Förvaras svalt.
OBS! Du kan variera utseendet genom att prova med annan choklad utanpå, t.ex. vit choklad, apelsinchoklad m.m.
Marsipanfigurer
Skillnaden mellan marsipan och mandelmassa är följande:
Marsipan är sötad och ofta färgad och anses finare än mandelmassa. Skillnaden är att marsipan innehåller mer socker, men även ibland lite bittermandel. Marsipan används i finare bakverk t.ex. i princesstårta. Svensk marsipan består ofta av 75% socker och 25% mandel. Mandelmassa består av 50% socker och 50% mandel.
Rischoklad
Du kan göra rischoklad på olika sätt. Enklast är att använda choklad - mörk eller ljus efter eget tycke och smak enligt det första receptet. Recept 2 kräver lite mer tid och bygger på en bas av bl.a. cocosfett och ger därför lite mer "julig" smak.
Rischoklad 1
200 g mörk choklad (undvik blockchoklad - det är bättre med Marabous mörka choklad) (kan ersättas av en blandning av t.ex. 50 % ljus och 50 % mörk choklad) - Puffat ris
Smält chokladen i vattenbad i kastrull på spisen eller värm upp den försiktigt i microvågsugnen. Blanda i puffat ris i den smälta chokladen och klicka ut massan på smörpapper. Du kan också hälla ut hela smeten till en större kaka som sedan kan delas i lagom stora bitar när chokladen stelnat.
Rischoklad 2 (30 st)
100 g kokosfett
100 g mörk choklad
0,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
8 dl Vårgårda ris
(Blandat strössel)
Smält kokosfett och choklad på svag värme i en kastrull. Låt blandningen svalna och rör sedan i socker och ägg.
Blanda i riset. Klicka upp smeten i muffinsformar. Garnera gärna med strössel.
Ischoklad
Ljus ischoklad
200 g ljus choklad
100 g kokosfett
Mörk ischoklad
200 g mörk choklad
100 g kokosfett
Ischoklad med mintsmak
200g mörk choklad
100 g kokosfett
2 - 4 droppar pepparmintsolja
Dela chokladen och smält den i vattenbad eller försiktigt i microugn. Lägg chokladen och kokosfett fördelad i små bitar tillsammans och låt bli varmt. Rör om ibland så det blandar sig ordentligt. Vill du ha mintsmak, smaksätt med pepparmintsolja. Häll smeten i ischokladformar som du sen ställer svalt. Förpacka i plastburk. Förvaras i kylskåp.
Vad gör ni för julgodis? Kanske du hittat något nytt här som är värt att testa. Själv vet jag inte om det kommer bli tid till godistillverkning i år. Vi får se.
21:e december
Det är faktiskt en svensk julsång (inte bara en översättning av en utländsk menar jag) avsedd att sjungas i duett som skrevs 1988 av Billly Butt och Sölve Rydell. Bara att lyssna och njuta!
Julseder del 18 - Jultomten
Gårdstomten
I det gamla bondesamhället fanns det en tomte som inte hade med julhelgen att göra. Denna tomte arbetade och levde på gården. Det var sällan man såg honom, men de som träffat på honom har berättat att han var liten till växten, klädd i grå kolt och röd luva. Han hade vitt skägg och såg ut som en gammal man. Tomten skulle man hålla sig väl med, annars kunde det gå illa för gården. Var man snäll mot honom drog han istället lycka till gården. Han månade mycket om husdjuren och såg till att de sköttes väl. På julafton fick man inte glömma att ge tomten gröt, då kunde det hända att han kunde hämnas.
Julbocken
Den utklädda julbocken spelade en viktig roll i julens alla upptåg och när vi fick en julklappsutdelande figur var det till en början bocken, som var julklappsutdelare.
S:t Nikolaus
Legenden har sin födelse år 270 då ett litet gossebarn såg dagens ljus i den turkiska staden Patara. Hans förmögne familj döpte honom till Nikolaus och han blev så småningom utnämnd till biskop i staden Myra. Biskop Nikolaus var en mycket givmild person som generöst skänkte små och stora gåvor, ofta till barn. Härifrån härstammar begreppet Nikolauspresenter. Han levde i en svår tid då de härskande romarna förföljde de kristna. Han blev efter sin död den 6 december år 347 helgonförklarad och var bland annat barnens och sjöfararnas speciella skyddshelgon. Detta datum bär än idag hans namn i vår svenska almanacka.
Under reformationstiden då Nordeuropa blev protestantiskt, förändrades synen på alla de katolska helgonen. Man menade att helgonen med Sankt Nikolaus i spetsen vände barnens sinne bort från Kristus. Samtidigt är det svårt att utrota en sådan populär sed som Nikolauspresenterna. Det gällde att låta seden leva kvar men att ge den ett evangeliskt acceptabelt utseende. På många håll lät man Nikolaus leva vidare alltjämt utstyrd som en ståtlig och långskäggig biskop med mantel och mitra men med det mera neutrala namnet "julgubbe", på tyska Weihnachtsmann. I England, där man inte tog helgonkultens avskaffande så allvarligt, bibehöll man både figuren och namnet - Santa Claus har där aldrig varit rubbad i sin ställning som julklappsutdelare.
Den svenska tomten
Jenny Nyström skapade vår julklappsutdelande jultomtes profil när hon gav honom drag av den gamle gårdstomten, som allt eftersom tiden gick alltmer började likna en jovialisk S:t Nikolaus i fina röda kläder. Vi i Sverige är ganska ensamma om att ha en synlig jultomte som kommer med julklappar. I andra länder lämnar han dem i smyg och oftast på natten mellan julafton och juldagen.
Den jultomte som vi har idag har mycket lite att göra med 1800-talets tomte. Tomten som vi känner honom idag uppfanns och håll i er nu, inte bara i USA, utan av Coca Cola. Julen 1931 gjorde Coca-cola en landsomfattande reklamkampanj där Santa Claus dricker en flaska Coca Cola. Idén att koppla ihop tomten och Coca Cola hade dock börjat redan 1922 då folk i allmänhet förknippade Coca Cola med något man dricker när det är varmt ute. Företaget ville visa att det går lika bra att dricka drycken året runt "Thirst knows no season" var slogan. Men 1931 fanns han alltså överallt, i tidningar, skyltfönster, reklamtavlor och vid kassorna i affärerna. Den tomte folk kände då, hade Coca Cola förvandlat till en amerikansk helylle tomte. En stor, tjock, lång och gladlynt farbror med stor röd näsa och ett krulligt stort vitt skägg, hade skapats för att inspirera folk att dricka Coca Cola! Snabbt hängde andra dollarstinna affärsmän på den nya trendfiguren. Det där med att tomten bor på nordpolen kom en smart affärsman på. Han startade nämligen en nöjespark norr om New York med namnet North Pole, där tomten levde. Santa Claus blev sedan snabbt exporterad till andra länder genom Hollywoods filmer och inte minst genom Walt Disneys produktioner.
Jag kan ju hålla med om han ser så där härligt snäll och go ut Coca Cola tomten och på nått vis är det ändå mysigt att titta på Coca Colas reklamkampanjer varje år även om man kanske borde hålla på det där traditionella och inte erkänna det...The holidays are coming... Men visst saknar man den här lite i år även om årets nya är söt!?
Beslutsångest?!
Hmm, borde gå att göra själv. Bara gå på en massa loppisar och fynda härliga lådor, knoppar och handtag. Sedan kombinera ihop dem och bygga stommen i MDF. Oh, vad mycket det är jag vill pyssla ihop. Skapa ÄR kul!
20:e december
Fingermålning...
Fler exempel hittar du på Photo Pumpkin
Julseder del 17 - Julgran
Långt innan vi satte in julgranen i stugan ställdes på många håll höga kvistade granar med endast en granruska i toppen på var sida om ytterdörren eller framför gården. Det var ett tecken på att julefriden hade inträtt men det var också ett skydd mot farliga makter. Detta skedde på Tomasdagen den 21 december.
Men så uppenbarade sig den klädda, ljusprydda inomhusgranen. Traditionen kommer från Tyskland och den första kända klädda granen är från 1741 och fanns på herrgården Stora Sundby i Södermanland. Ljusen var av vax och den var klädd med gotter och julklapparna var placerade under granen.
I slutet av 1800-talet blir julgranen allmän. Från herrgårdar, prästgårdar och skollärarboställen sprider den sig i bygderna. Var stugan trång placerades granen på en pall, på bordet eller hängdes i taket. Även i förmögna familjer förekom det att man hade en gran stående på bordet. Detta var speciellt vanligt i julgranens hemland Tyskland. Det är även därifrån de första julgransprydnaderna och julklapparna, som mekaniska leksaker och dockor, kommer. När julgranen väl slagit igenom vid 1800-talets slut framkom den i en mängd varianter.Hade man rymligt var den hög och stod i en julgransfot på golvet och nådde upp i taket.
Enklare granar kläddes med ätliga prydnader som äpplen, russin, nötter och pepparkaksfigurer. Stora marknadskarameller hängdes gärna i de lite större granarna och hemtillverkade girlanger av silkespapper nådde från toppen till nedersta grenen. Hade man råd köpte man glittergirlanger och flaggor, både svenska och utländska. En fattig familj däremot kanske bara hade råd med små papperstussar av brunt omslagspapper. Annorlunda var det med julgranen i ett rikt och välbärgat hem. Granen ingick som en del i inredningen och visade herrskapets estetiska sinne och dyrbara smak. Böcker och tidningar gav inspiration och tips. Här fanns den brokiga granen med tyska prydnader i form av glaskulor, istappar, påsar, korgar och strutar med godis, leksaker, flaggor och en mängd fina bokmärkesänglar. Men det dög inte med bara köpta saker, man skulle göra sitt eget, vilket var en dygd i en borgerlig familj. Som exempel på detta klipptes t.ex. snökristaller i vitt papper som sattes på yttersta grenspetsen
19:e december
Julkort
Tänt var det här
Pågens julkalender
Änglar finns dom?
Denna var RIKTIGT fin fast jag skulle vilja ha den där änglarna är i guldiga/chokladbruna nyanser. Hittade ingen bild på det.
Julseder del 16 - Julmust
Detta är ett "krig" som återkommer till varje jul, och varje jul är det julmust som går segrande ur striden! Hur kommer det sig att julmusten har ett så stark grepp om oss svenskar kring framför allt jul, men även till påsk?
Göran Roberts, nuvarande ägare av familjeföretaget Roberts berättar:
-Skulle julmust lanseras idag hade den troligen inte hetat must. Must är ojäst råsaft av bär och frukt och så är inte fallet i julmust.
Roberts farfar Harry var frikyrklig och ville skapa ett alternativ till ölen. De första åren kallades drycken för julöl men namnet ändrades i slutet av 1920-talet, då folk fick smak för den, till just julmust. Julmust var under en lång tid en väldigt svensk företeelse, men på senare tid har musten fått en viss spridning till våra nordiska grannar. Även i Coca Colas sortiment förekommer nu julmust, som precis som alla andra tillverkare har Roberts som leverantörer.
Den slutgiltiga musten görs på bryggerierna och den färdiga julmusten kan skilja en del i smaken. Det beror på tillverkarens egen blandning av vatten, socker och sötningsmedel. I december dominerar julmusten totalt läskmarknaden och står ensam för nästan hälften av all läskförsäljning i butikerna. Av de 50 miljoner liter must som dricks per år i Sverige går 2/3 åt bara i december. Marknadsledande tillverkare är Carlsberg och Spendrups bryggerierna.
Företaget Roberts har gått i arv inom släkten från far till son. Under årens lopp har företaget även levererat andra extrakt till andra välkända varumärken. Den största framgången har man haft med Champis, som blev en succé som lyxdryck redan på 1920-talet. Huvuddrycken är dock julmust och den finns också att dricka som påskmust och tillverkas även under resten av året som enbart must av Apotekarnes.
* Lagringstiden påverkar musten. Drycken får en något rundare och fylligare smak efter ett års lagring i glasflaska i en sval och mörk miljö. Finsmakare köper varje år julmust som de lagrar till nästa år. Drycken måste dock lagras i glasflaska.
* Must passar särskilt bra till kryddig och salt mat.
* För vuxna passar must utmärkt att blanda med öl. Mustens sötma och ölens beska gifter sig med varandra och ger en härlig smakupplevelse. Ibland kallas en öl-mustblandning för mumma, som dock egentligen är en mer komplicerad blandning med ingredienser som svagdricka, porter, öl och sockerdricka. Varför inte njuta av chefbryggmästare Johan Spendrups Julmumma? Den består av 2/3 liter mörkt julöl eller svart lager och 1/3 liter julmust, spetsad med 1 dl cognac. Smaken förhöjs ytterligare om man lägger till lite nejlika och pomerans.
* Ett annat vuxentips är att experimentera fram egna drinkar. Förutom öl går julmust bra att blanda med exempelvis vodka, Jägermeister eller kaffelikör. Många tycker faktiskt om att mixa musten även med glögg.
18:e december
Om jag nu ska göra reklam för deras julskiva från 2005, som jag varmt rekommenderar som komplement till all lite mer popig julmusik, så heter den i alla fall The Christmas Collection. Som dagens lucka i min musikkalender framför de When a cild is born.
Julseder del 15 - Lutfisk
Lutfisk är en maträtt som består av fisk som först varit torkad, sedan lagd i lut, sedan blötlagd för att till sist kokas. Proceduren från det att man lägger fisken i lut tills det att man har fisken på matbordet tar över två veckor. Fisken avlutas genom att den i några dygn får ligga i kallt vatten, som byts en gång per dygn. Om den inte har avlutats tillräckligt får lutfisk en egenartad, genomskinlig lyster och en dallrande konsistens. Den främsta orsaken till att många inte gillar lutfisk, torde vara att de har serverats dåligt avlutad fisk, som alltså har en geléaktig konsistens. Dåligt avlutad fisk krymper åtskilligt vid kokningen, och är den riktigt dåligt avlutad försvinner den helt: det finns bara spad kvar.
I dag äter man oftast lutfisk kring jul, även om Lutfiskens Dag råkar vara fredagen före Alla Helgons Dag. Förr gällde det att lutfisk var speciell högtidsmat, och den serverades alltså gärna till påsk, midsommar och vid begravningar. I Sverige brukar tillbehören vara: kokt potatis, bechamelsås, i Skåne senapssås, i vissa landsändar kokta gröna ärter, på andra håll söt senap, salt, kryddpeppar och svartpeppar. Överbliven fisk och sås kan följande dag stuvas tillsammans och serveras med stekt potatis som tillbehör. I Norge är de klassiska tillbehören: riven pepparrot, skirat smör, kallt smör eller flott, stekta bacontärningar, puré på gula eller gröna ärter, kokt mandelpotatis och getmesost, som är riven eller hyvlad.
Här hos oss tror jag besämt den brukar intas med kokt potatis, gröna ärtor och fläskflott eller vit sås. Jag vet inte så noga för jag brukar inte delta i lutfiskätandet. Äter du denna "smarriga" rätt? :P
För att dränera lutfisken så mycket som möjligt, sedan den tagits upp från kokvattnet, lägger man den i en skål, som klätts invändigt med en till flera lager hopvikt bomullsduk (fast hemma hos oss kör vi med världens bästa Tupperware burk). Fiskspad kan generellt användas som spädning vid såskokning, men kokvattnet efter lutfisk duger ej till detta; det kastas bort.
Årets lutfiskprognos lyder
Kvaliteten på årets lutfisk uppges vara hög. Fisket av långa, råvaran till svensk lutfisk, sker numera med moderna, norska båtar väl rustade att ta hand om och behandla fisken på bästa sätt. Det betyder bl a att bara den sist fångade långan torkas för den svenska marknaden, den fryses aldrig. Torkningen av långan i Norge eller Sverige är dessutom inte längre beroende av vädret för huvudparten av fisken. Minst 90 % torkas inomhus, en metod som ger ett garanterat bra resultat. Oavsett väder och vind.
Tips om nya och klassiska recept med lutfisk, mer information om lutfiskens histora - helt enkelt allt du kan tänkas behöva veta om lutfisk - finner du här!
Tillägg
Ojoj, hur kunde jag ha missat att det finns en lutfiskfabrik mitt i min hemstad Karlshamn, där jag ju faktiskt bor just nu. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt och tackar syster för påminnelsen så jag slipper skämmas. Den Goda Lutfisken AB har även de mer information om lutfiskrecept och historik på sin hemsida.
17:e december
Pepparkaksmuffins (ca 12 st)
Så här fina kan man ju göra dem om man vill :)
* 50 g smör
* 4 dl vetemjöl
* 2 tsk bakpulver
* 2 dl socker
* 2 tsk kardemumma
* 2 tsk kanel
* 1 tsk mald ingefära
* 1/2 tsk malen kryddnejlika
* 1 ägg
* 1 1/2 dl mjölk
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200° C. Smält smöret och låt det svalna.
2. Blanda mjöl, bakpulver, socker och kryddor i en bunke.
3. Vispa ihop smör, ägg och mjölk. Rör ner smörblandningen i mjölet och rör ihop degen. Klicka i stora muffinsformar. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter
Du har väl inte glömt hjälpa mig??
Jag kommer lotta ut 3 st IKEA 365+ stekpannor (28 cm) bland er som skickar in era svar. :)
Tack på förhand för din medverkan!
Julseder del 14 - Julens kryddor
Vad vore julen utan alla kryddor som vi förknippar med denna högtid. I glöggen, i pepparkakorna, i senapen...ja listan kan säkert göras längre.
Kardemummaväxten liknar en iris eller orkidé. Kryddan är de svarta aromatiska fröna. Ursprungligen kommer kardemumman från Indien, men den odlas idag även på Ceylon, i Tanzania och Guatemala. Kardemumman ingår i många kryddblandningar eftersom den förhöjer smaken hos andra kryddor som den blandas med. I Sverige är kardemumma den typiska bakkryddan. Kardemumma är en av de dyraste kryddorna. Den anses också underlätta matsmältningen och dämpa gasbildningen.
Nejlikor är det outslagna blomknopparna hos ett ständigt grönt träd. Nejlikans hemland är Moluckerna (Kryddöarna). Julens pomanderbollar (nejlikor instuckna i apelsiner) ger spännande dofter. I malen form används nejlikor till pepparkakor, korv, pajer, blodpudding och svartsoppa. Kryddnejlikan är antiseptisk och hindrar fett att härskna. Inte undra på att den ingår i sillinläggningar och pressylta.
Pomeransskal är de torkade skalen av mogna pomeranser(citrusfrukt). Odlingen sker huvudsakligen i Spanien. Pomeranser används framför allt till bakverk (vörtbröd) och marmelader.
Ingefära är torkade rotknölar från en flerårig liljeväxt, som har sitt ursprung i Sydostasien. Den har en aromatisk, stickande söt smak. Ingefära används till kakor, desserter, fläskkött m.m. Ingefära är antiseptisk och kärlvidgande. Pepparkakor äts aldrig så mycket som vid juletid. Pepparkakor skulle kanske lika gärna kunna ha hetat ingefärskakor eftersom smaken är ganska påtaglig. (Vilket det ju faktiskt gör i engelskan då de kallas Gingerbread cookies - Ginger = ingefära)
Kanel är innerbarken från ett ständigt grönt träd. Olika sorter odlas på Ceylon, i Kina och Indonesien. Redan på 2800-talet f.Kr talas det i en kinesisk örtbok om "Kwai". Samma namn används än idag om Kassia som är en mycket närbesläktad växt. Smaken är likadan som kanel men effekten är starkare. Kanel används som bakkrydda, till desserter, risgrynsgröt, filmjölk och inläggningar. Kanel är bakteriedödande och konserverande.
Saffranet, en av de juligaste kryddorna, är det torkade pistillmärket hos en höstblommande släkting till vår välkända blåvioletta vårkrokus.Saffran importeras huvudsakligen från Spanien. Gudakungen Zeus sov på en saffransfylld madrass. Saffran har alltid haft en unik ställning som kryddornas kejsare. Som krydda är saffran mycket gammal och synnerligen dyrbar, 30 000 kronor kilot. Varje blomma, som innehåller tre pistillmärken, plockas för hand och torkas. Det går åt 150 000 blommor för att framställa ett kilo saffran!
Saffran används både för färgens och smakens skull i bröd, fisksoppa, risrätter och såser. Saffran anses vara starkt lustbefrämjande (afrodiska) både för män och kvinnor men bara i liten mängd. Tio gram (20 påsar!) är en dödlig dos för en människa.
Kryddpeppar är inte släkt med vanlig peppar, den tillhör myrtensläktet liksom kryddnejlikan. Kryddpeppar hindrar fett att härskna. Den lägger vi köttbullar, pressylta och sillinläggningar.
Vaniljstång är frökapslar från en orkidé, de skördas innan de är helt mogna och soltorkas så att smakämnet vanillin frigörs. Vanilj kan du använda i såväl matlagning och bakning som i desserter.
16:e december
Väljer att ta med en engelsk version framförd av Josh Groban även om han fått vara med innan i min kalender. Men han gör det så otroligt grymt bra så han får vara med igen. Har lyssnat på hans julskiva om och om och om igen här hemma. Lyssna och njut ni med.
Shoes shoes shoes
Me LOVE these!!
Festpumps med peeptoe från Betty Blue
Lackpumps från Blend
Läckra pumps med satin, sammet och rysch från Pleaser (finns även i rött, svart och rosa).
Donna Girl
För er som inte känner till det så kan man fynda lite billiga skor både på have2have.se och brandos.se
15:e december
14:e december
Snö och is, rita mönster
Där vi står vid vårt fönster
Ser varma små ljus i grannarnas hus
I vår vackra vita vintervärld
Och vi hör elden spraka
Och vi ser stjärnor vaka
Och glimma som bloss i kvällen mot oss
I vår vackra vita vintervärld
Det är som om det var en gammal sägen
Vi kan nästan höra bjällror slå
Klinga glatt från slädar nedåt vägen
Vi anar tomtar smygande på tå
En sån kväll, en sån himmel
Vi har glömt världens vimmel
Ett under som sker, ja det är vad vi ser
I vår vackra vita vintervärld
Mitt hjärta sjunger
Tingeling ting ting ting tingeling ting
Och Svarten gnäggar, frustar
Mitt i vintern vi kuskar omkring
Här är det varmt och mysigt
Och rysligt pysigt med dig
Att åka häst och släde
Är en lycka och glädje för mig
Det är som om det var en gammal sägen
Vi kan nästan höra bjällror slå
Klinga glatt från slädar nedåt vägen
Vi anar tomtar smygande på tå
En sån kväll, en sån himmel
Vi har glömt världens vimmel
Ett under som sker, ja det är vad vi ser
I vår vackra vita vintervärld
Ett under som sker, ja det är vad vi ser
I vår vackra vita vintervärld
Julseder del 13 - Lucia
Sankta Lucia med martyriets segerpalm i ena handen och sina ögon på en bricka i den andra.
Lucia var ett sicilianskt helgon som led martyrdöden ca 304 e. kr. Lucia målas ofta med ett svärd genom halsen och med sina ögon på en bricka. Hon vördas som de blindas skyddshelgon. Mitt i mörkret går hon "klädd i ljus" mot sin brudgum, som en klok jungfru med tänd lampa. Lucia representerar Kyrkan och själen som smyckar sig som brud inför bröllopet. Hon firas av den romersk-katolska kyrkan den 13 december. Luciafirandet som vi är vana vid är en säregenhet för Sverige. Det italienska helgonet Lucia har bara namnet gemensamt med vårt firande.
Freskomålningen "Sankta Lucia" av den georgiske konstnären Lasha Matiashvili.
Vår Lucia uppkom på 1500- eller 1600-talet bland protestanterna i Tyskland. Hon kom som en ersättning för det katolska helgonet S:t Nikolaus. Hon föreställde Jesusbarnet och kom med presenter till barnen vid jul. Hon kom i sällskap med en djävulsfigur, som på platttyska kallas "Dyvelskater". I gammalsvenskan blev det "dyvelskatter", dvs våra moderna lussekatter. Luciaseden följde med tyskarna till Sverige på 1600-talet, men försvann som julsed på 1700-talet. I landskapen kring Vänern knöts seden istället till den 13 december. Den första kända svenska ljusdrottningen sägs ha lussat på ett västgötskt slott 1763. Den tidens skolgossar (djäknar)passade på att vid skolavslutningen gå omkring och sjunga visor för att samla in pengar inför den kommande terminen. Det kallades för "lussegången".
Julens fasta började denna dag och det var förbjudet att äta kött under fastan. Fastan varade till julafton. Julgrisen skulle ha slaktats senast på lussenatten. Än idag äter vi fastematen lutfisk, fast numera på julafton. Av all vår moderna julmat är risgrynsgröten och lutfisken de enda rätterna som egentligen har med den religiösa helgen jul att göra.
Ljusstöpningen och julbrygden skulle också vara avklarad och man "smakade" ofta på julölet. Luciafirandet har alltid dragit med sig fester med stor förtäring av alkohol. Lussenatten ansågs vara den längsta på året. Just den 13 december hade redan under medeltiden spelat en viktig roll i svensk tradition. På runstaven markerades dagen med två furubloss och en sax. Den sistnämnda markerar att man nu kunde börja klippa av de långa nätterna.
13:e december
1.
Sankta Lucia, ljusklara hägring av Sigrid Elmblad (1860-1926). Publicerad 1919.
2.
Natten går tunga fjät av Arvid Rosén (1895-1973), tryckt i Sånger för skolan, 1928. Arvid Rosén skrev texten då det moderna Luciafirandet tog fart i Stockholm. Av texten att döma ville Rosén att den skulle låta som en ålderdomlig folkvisa. Ordvändningar som stuva för stuga och förgät för glömde var svårbegripliga redan 1928. Det konstiga sus som på något sätt svingar sig genom tysta rum lånade han från den äldre Luciatextens "drömmar av vingesus". Trots eller på grund av dessa låtsasålderdomliga ordvändningar var denna version av Luciasången länge den mest sjungna. Den äldre, men rättframmare texten Sankta Lucia har dock hela tiden funnits som alternativtext och kan sedan 1980-talet ha ökat i popularitet.
3.
Ute är mörkt och kallt. Ute är mörkt och kallt är framför allt vanlig på förskolornas och dagmammornas Luciafirande, ibland även i skolorna. Sångens tema liknar Natten går tunga fjät och Sankta Lucia, ljusklara hägring. Ute är mörkt och kallt använder enklare ord, samt utgår från ett barns perspektiv. Vem som skrivit texten, och när, är inte helt klarlagt men den tillkom troligen på 1970-talet.
Vet tyvärr inte vilka som framför den här men duktiga var de.
Trevlig Lucia till er alla!
Jag behöver din hjälp...
Jag kommer lotta ut 3 st IKEA 365+ stekpannor (28 cm) bland er som skickar in era svar. :)
Tack på förhand för din medverkan!
12:e december
Julsången är skriven av Jeremy Paul, Leslie Stewart och Keith Strachan, och ursprungligen framförd av Twiggy 1986 i en TV-musikal om berättelsen "Flickan med svavelstickorna" av Hans Christian Andersen. Cliff Richard tyckte om melodin, men ville ändra texten något. Det tilläts och han spelade in den och fick en singeletta i Storbritannien i december 1988.
Julseder del 12 - Viktor Rydberg
Viktor Rydberg 1828-1895
Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken
Endast tomten är vaken
Står där så grå vid ladugårdsdörr,
grå mot den vita driva,
tittar, som många vintrar förr,
upp emot månens skiva
Tittar mot skogen, där gran och fur
drar kring gården sin dunkla mur
grubblar, fast ej det lär båta,
över en underlig gåta
För sin hand genom skägg och hår,
skakar huvud och hätta
nej, den gåtan är alltför svår,
nej, jag gissar ej detta
slår, som han plägar, inom kort
slika spörjande tankar bort,
går att ordna och pyssla,
går att sköta sin syssla.
Går till visthus och redskapshus,
känner på alla låsen
korna drömma vid månens ljus
sommardrömmar i båsen
glömsk av sele och pisk och töm
Pålle i stallet har ock en dröm:
krubban han lutar över
fylls av doftande klöver
Går till stängslet för lamm och får,
ser, hur de sova där inne;
går till hönsen, där tuppen står
stolt på sin högsta pinne;
Karo i hundbots halm mår gott,
vaknar och viftar svansen smått,
Karo sin tomte känner,
de äro gode vänner.
Tomten smyger sig sist att se
husbondfolket det kära,
länge och väl han märkt, att de
hålla hans flit i ära;
barnens kammar han sen på tå
nalkas att se de söta små,
ingen må det förtycka:
det är hans största lycka.
Så har han sett dem, far och son,
ren genom många leder
slumra som barn; men varifrån
kommo de väl hit neder?
Släkte följde på släkte snart,
blomstrade, åldrades, gick --- men vart?
Gåtan, som icke låter
gissa sig, kom så åter!
Tomten vandrar till ladans loft:
där har han bo och fäste
högt på skullen i höets doft,
nära vid svalans näste;
nu är väl svalans boning tom,
men till våren med blad och blom
kommer hon nog tillbaka,
följd av sin näpna maka.
Då har hon alltid att kvittra om
månget ett färdeminne,
intet likväl om gåtan, som
rör sig i tomtens sinne.
Genom en springa i ladans vägg
lyser månen på gubbens skägg,
strimman på skägget blänker,
tomten grubblar och tänker.
Tyst är skogen och nejden all,
livet där ute är fruset,
blott från fjärran av forsens fall
höres helt sakta bruset.
Tomten lyssnar och, halvt i dröm,
tycker sig höra tidens ström,
undrar, varthän den skall fara,
undrar, var källan må vara.
Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
gott intill morgontimma.
Månen sänker sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.
Illustrationerna till dikten gjordes ursprungligen av Jenny Nyström, enligt Viktors detaljerade anvisningar. Det var detta som ledde in henne på det som kom att bli en 60-årig bana som svenska julens visuella formgivare. Mer om Jenny Nyström finns i ett av mina tidigare inlägg som du hittar här. Den bokversion av Tomten som vi kan köpa idag är dock illustrerad av Harald Wiberg. Jag har inte tagit med alla de vackra illustrationerna från Harald Wiberg i dikten här ovan. Du kan se alla illustrationerna och läsa hela boken online här.
Vad vore julen utan den klassiska julsången Betlehems stjärna... eller Gläns över sjö och strand som den ibland kallas.. Ytterligare en dikt av Viktor Rydberg som tonsattes av Alice Tegnér och blev en klassisk julsång. Här framförd av Anni-Frid Lyngstad.
Vill du läsa mer om Viktor Rydberg är det här en bra sida.
11:e december
Dagens lucka tänkte jag skulle innehålla Twelve days of Christmas med eftersom det inte fanns någon version av denna på Youtube så bjuder istället på Janice Dickinsons galna variant som jag tycker är ganska underhållande. Låten är väldigt populär i den engelsktalande världen och handlar om gåvor som sångaren får av sin älskade de tolv dagarna mellan den 25 december till den 5 januari. Orginalversionen har en väldigt religiös undermening...Janice version...not so much! ;)
Nobeldagen
Ni vet väl att det är allmän flaggdag idag. Den 10 december, Nobeldagen! Det är idag som nobelprisen så högtidligt delas ut och det är idag man får frossa i att titta på alla vackra och inte så vackra klänningar som alla gäster bär till banketten i Stadshuset. TV4 bjuder på 18(!)h nobelsändning under dagen med start kl 10.00 så det kan nog kännas nästan som att vara där om man sitter klistrad framför tv:n. Själv ska jag nog slå ett öga på tv:n runt 19.00 och framåt då sändningen från banketten börjar.
Vet ni varför vi firar Nobeldagen just idag? Det är faktiskt Alfreds dödsdag idag (1833-1896). Enligt Alfred Nobels testamente skulle fem pris delas ut; kemipriset, fysikpriset, medicinpriset, litteraturpriset och fredspriset. Nobelprisen delades ut första gången 1901. 1968 instiftade Sveriges Riksbank ytterligare ett pris, "Pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne". .
Årets pristagare är:
Kemipriset:
Årets Nobelpris i kemi går till professor Gerhard Ertl från Berlin. Han belönas för sina grundläggande arbeten inom ytkemin, som bland annat kan användas för att förklara varför ytor rostar och varför ozon bryts ner, och hur katalysatorer i bilar fungerar.
Fysikpriset:
Årets Nobelpris i fysik ges till Albert Fert, Frankrike, och Peter Grünberg, Tyskland. De belönas för att de oberoende av varandra har tagit fram den teknik, som gjort att hårddiskar i datorer har kunnat bli så mycket mindre de senaste åren. Tekniken kallas för jättemagnetoresistans.
Medicinpriset:
Årets Nobelpris i medicin delas av tre forskare: Mario R Capecchi, Martin J Evans och Oliver Smithies för upptäckten av hur man kan stänga av en gen i arvsmassan. Deras forskning har varit betydelsefull för studier av ärftliga sjukdomar.
Litteraturpriset:
Den engelska författaren Doris Lessing. Svenska Akademins motivering lyder: "den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning". Undrar vad hon ska göra med prissumman på 10 miljoner, hon är ju ändå 87 år gammal. Uppgiften att utse pristagare anförtrodde Nobel i sitt testamente åt Svenska Akademien.
Fredspriset (delas ut i Oslo):
Nobels fredspris går i år till USA:s förre vicepresident Al Gore och FN:s klimatpanel IPCC. De får dela på priset för insatserna mot klimatförändringarna.
Ekonomipriset:
Delas i år av tre amerikaner - Leo Hurwicz (90 år gammal!), Eric S Maskin och Roger B Myerson. De får priset för att ha utvecklat en metodik för att bättre kunna förutse och maximera det ekonomiska utfallet i till exempel affärer eller sättet som myndigheter och företag arbetar på. (Vad det nu innebär...ingen aning men det är säkert värt ett nobelpris)
Prissumman för varje pris är lika och bestäms år från år: i år är det, för tredje året i följd, 10 miljoner kronor. Den svaga dollarn gör att Nobelpriset i år blir rekordstort för prisvinnarna. Årets amerikanska pristagare får 4 miljoner mer än Kofi Annan för sex år sedan. Var många inte vet är dock att de amerikanska vinnarna får skatta på sina prispengar 40-50% beroende på vilken delstat de kommer ifrån. Årets pristagare har dessutom möjlighet till ytterligare valutaklipp. Pristagarna får nämligen själva välja vid vilken tidpunkt pengarna ska betalas ut. Pengarna brinner inne för den som inte tar ut dem före den 1 oktober.
Nobelpriset utgår ur en fond som bildats av Alfred Nobels efterlämnade förmögenhet och som förvaltas av Nobelstiftelsen. Ekonomipriset tillhör inte den ursprungliga donationen utan tillkom 1969. Den prissumman tillskjuts av Riksbanken varje år.
Vill du läsa mer om Nobelpriset och vinnarna rekommenderar jag att du går in här.
Jag skulle också vilja ha sådana klänningar och tiaror på mig ;)
10:e december
Ingen musikkalender i sann julanda är väl komplett utan Mer jul med Adolphson & Falk. Inte min i alla fall så här kommer den. Vet inte riktigt vad det är för fåne i början på videon men det var den enda versionen jag hittade.
Scrappingmaraton i Örum
Åkte ner på fredag eftermiddag och vi tog en snabb titt inne på PEMA på vägen. Vad mycket grejer! Helt i extas av alla scrapingprylar och pärlgrejer. Regnigt värre var det hela resan så det var inte så skoj att köra men när vi kom fram bjöds vi på god kycklingpaj av Annas syster Ida. Mumsigt värre! Kvällen var ganska slapp annars, drack lite vin och pratade mest. Var ju tvungen att ladda inför lördagens Kreativum så vi gick och la oss hyffsat tidigt. Kl 8 på morgonen tyckte Pollux och Xanté att vi hade sovit alldeles för länge redan och de krävde en promenad i regnet och blåsten. Stackars lilla Åke (papillon) hade fullt sjå med att hålla sig kvar på marken *hihi* medan Pollux glatt sprang runt på fälten och luktade efter hare eller vad det nu var. Xanté var bussig nog att hålla koll på honom genom att valla in honom när han stack för långt. Fick se Annas hus, såg mysigt ut (insidan såg jag idag och jag gav Anna mina "expert" råd *haha*).
Efter frukost och fix så kunde vi äntligen sätta igång och scrappa, eller ja, jag ägnade första timmarna åt att montera ett av mina alfabet (ett pyttelitet som min syster varit snäll nog att klippa ut åt mig men nu fick jag som sagt EZ montera det - trist!) Men sen kom jag igång. Hade ingen inspiration till julkort alls så det bjöd inte helgen alls på men jag hann med 5 st små LO 20 cm x 20 cm och en stor 30 cm x 30 cm LO. Annas mamma var snäll och stod för markservicen så vi behövde inte ens pausa för att laga mat. Supergulligt av henne! Under dagen var vi ganska många som scrappade, kompisar och släktingar till Anna och Ida. Men fram emot kvällen var det bara jag, Anna, Ida och deras kusin My som höll ut. Vi satt uppe till två på natten nån gång då jag inte pallade mer :) Tyvärr tyckte Pollux att vi skulle upp redan innan kl 9 imorse vilket inte riktigt uppskattades av Anna och mig. Men vi fick ge oss. Jag körde norr ut redan vid tvåtiden idag för att hinna med och vara med lite på mammas öppethus med adventsfika. Mys pys det! Hann med att prata lite kamera med grannen Ulrika och det visade sig att hon har en Canon EOS 400D precis som jag vill ha. Hon är jättenöjd och hon sa att jag kunde få låna den och prova den lite. Snäll hon! Och så hade hon massa fototidningar jag skulle få låna också! *glad*
Men nu känner jag mig faktiskt lite trött och sliten så det får bli en tidig kväll ikväll om jag ska orka upp och jobba imorgon. Ska försöka få iväg min förbaskade enkät. Den blev helt klar i fredags och jag testkörde den på mamma och syster men tyvärr blev det något fel med skicka funktionen så det gick inte att skicka in deras svar till mig så jag måste klura ut det imorgon.
Men här kommer mina LO:s iaf.
klicka på bilderna nedan för att se dem i större format
Gizmo LO:n blev också ganska bra tycker jag, bilden i sig är så vacker så jag försökte bara ta upp färgerna och låta bilden ta ganska stor plats.
En LO på mig och Pollux på en vårpromenad. Gillade kortet så jag kände att jag ville scrappa det. Har ALDRIG använt så mycket blommor som jag gjorde här. Men jag tycker det blev ganska charmigt till slut. Var ju givetvis tvungen att slänga dit min favoritswirl med lite *bling bling* stenar på.
En LO på Kenzo när han var riktigt liten. Blev ganska sockersöt med det blommiga pappret och fjärilarna.Tyckte det blev effektfullt med fjärilen som jag skar ut, satte 3D kuddar på och satte på hans rygg.
Midnattslayouten jag skapade nån gång under lördagnatten. Fick inte riktigt till det först men slutresultatet blev jag förvånansvärt nöjd med. Använde lite knappar (var ganska länge sen sist) och lånade en journalingstämpel av Anna som blev hemskt läcker till. Gillade verkligen pappret också, lite rosa i gör ju alltid susen.
På den stora LO:n scrappade jag kort från vår mysiga utflykt till Bälingeberget som jag, Anna och Jens gjorde i maj. (lite dålig kvalitet på fotot av LO:n men jag orkade inte ta om) Anna scrappade också kort från det här tillfället i en LO och de blev som väntat helt olika. Vi hade visserligen inte samma kort alls men ändå. Färgskalan var dock den samma hos oss båda. En dag jag vill minnas länge - en riktig LYCKODAG! Tack Anna och Jens för att ni gjorde den så mysig!
Fick tidig julklapp av Anna - en jättefin julgransstämpel som hon vet att jag gillar plus ett magnetiskt förvaringsalbum, till mina cookie cutter dies. TACK TACK! Jag vet vi borde inte ha öppnat våra julklappar ännu men det är ju roligare när man får öppna det tillsammans med den personen som har gett presenten. Jag gav Anna en stämpel från Inkadinkado som föreställde " Da Vinci Santa". Da Vincis gubbe med utsträckta armar är symbolen för sjukgymnastprogrammet så väl som för mitt program faktiskt.
Min Panduro stämpel jag fick av Anna.
Stämpeln från Inkadinkado som jag gav till Anna, tyckte den var såå söt. Da Vincis figur som är grunden till idén med stämpeln till höger (klicka för större bild).
Ja, det var nog helgen i ett nötskal. Tackar igen för gästfriheten hos familjen Gerhardsson. Bilder från pysslet kommer säkert hamna på Annas blogg gissar jag (hade ingen kamera med mig så jag har inga kort)
Nu blir det pizza sen ska jag se ifatt julkalendern som jag missat i helgen. Går ju att göra via svt.se det vet ni väl?!
Kram kram
9:e december
Grattis alla Annor där ute och glöm nu för guds skull inte att lägga lutfisken i blöt! :P
8:e december
Ännu fler smycken
Inte alls farligt dyrt heller. Det ska ju vara *bling bling* när det gäller mig.
Collier 575 kr /st
7:e december
Ännu en favoritartist, Jewel. Hon har så härlig röst tycker jag, svårt att välja sång men det blev Hark! The Herald Angels Sings. Lyssna och njut!
I like pink!
Vi börjar i Dalarna. Det var ju naturligtvis en sån här fin dalahäst jag skulle ha köpt i Nusnäs (om de hade haft öppet) när vi passerade Mora i våras. Fast om vi ändå pratar dalahästar så kan jag ju meddela att fira serien är väldigt fin (svart med silvermönster eller vit med guldmönster). Lite mer diskreta och snygga, men de får inte vara med här för här är det bara rosa som gäller.
Ur Babyserien
Marilyn tavlor har jag tre stycken små, men de är svartvita. Tycker annars de här stora i färg är coola.
Den här skulle jag inte ha något emot att svepa in mig i.
Avslutar med en favoritartist. Mer rosa än såhär blir det nog inte. Go P!nk!
Enligt begäran från syster lägger jag naturligtvis till Aerosmiths Pink
6:e december
100!!
Kanske inte mycket att skryta om men för mig som hade under 20 st/dag för bara några veckor sedan så är det stort. Tyvärr tror jag en nedgång är att vänta efter jul för jag anar sambandet med julbloggandet. Inte lika många som vill höra mitt tjat om inredning och scrapping. Men det är kul så länge det varar. Tyvärr är det ju alldeles för få kommentarer. Hade varit roligt med lite fler avtryck. Men även ni anonyma besökare är naturligtvis välkomna tillbaka om och om och om igen.....ja ni förstår säkert!
Tillägg kl 00:03
Kan meddela, nu när dagen är slut, att slutsiffran faktiskt blev så mycket som 117! Ett litet steg för mänskligheten men ett stort steg för Anna. Nu ska jag sluta exjobba och gå och sova så jag kan gå upp och exjobba igen. Är det verkligen det här livet går ut på??
Julseder del 11 - Tomtens renar
För er som inte är så insatta så har Tomten åtta renar som magiskt drar hans släde över himlen. Enligt amerikansk tradition heter de: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donderoch Blitzen. Någon som vet vad de heter på svenska kanske?
Sen finns den ju lite mer kända Rudolf som hjälper Tomten när det är så där dimmigt ute. Historien om Rudolf med röda mulen skapades av Robert L. May 1939. Historien publicerades i en broschyr som gavs ut i Montgomery Wards butiker i Chicago, där Robert arbetade. Riktigt känd blev Rudolf genom sången som spelades in av Gene Autry 1949.
Dessutom kan jag bara konstatera att tomtens renar måste faktiskt vara honor. Varför undrar ni kanske och här kommer förklaringen:
Både rentjurar och renkor får horn på sommaren. Tjurarna fäller sina i början av vintern. Honorna behåller sina horn tills det kalvat på våren. Det betyder att alla jultomtens renar är honor för har ni någonsin sett en julren utan horn?
Det borde man ju ha begripit... Det måste vara kvinnor som klarar av att dra en fet man i röda kläder, till rätt adresser, runt hela jorden, på en natt, utan att fara vilse! :)
Ja, som sagt allt finns på nätet. Här kan du testa dig vilken av tomtens julrenar du är. Tydligen är jag Prancer.
You Are Prancer |
You are the perfect reindeer, with perfect hooves and perfect flying form. Why You're Naughty: Because you're Santa's pet, and you won't let anyone show you up. Why You're Nice: You have the softest fur and the sweetest carrot breath. |
Har du någonsin funderat över vart jultomten fått sina renar ifrån? Svaret är att de kommer från Finnmark i Nord-Norge. Historikern och journalisten Roy Andersen berättar i NRK om hur 500 renar och samer vid slutet av 1800-talet flyttades till Alaska. Samerna skulle lära inuiter renskötsel men de kom så småning om att medverka i en reklamfilm för renkött.
Året var 1926 då sex förspända renar kom ned för en gata i Seattle inför en publik på 10 000 människor. En av finnmarkssamerna ledde den lilla rajden - i släden satt jultomten med massor av klappar. Det hela blev en succé som turnerade över Amerika och befäste bilden av tomten och renen i det stora amerikanska julfirandet.
Än i dag använder sig stora bolag som Coca Cola och Walt Disney av metaforen - förvisso har samen trillat bort men den kommersielle tomten är kvar. Ättlingar till finnmarkssamerna samer tycker att det är bra att renar förknippas med någonting positivt men påpekar också att det är vanligt att urfolks kulturer förekommer i kommersiella sammanhang utan att kompensation utgår.
5:e december
Önskelista
Här kommer den, min alldeles egna önskelista till Tomten. Nu är det ju en hel del mycket dyra prylar med på den men önska kan man ju få göra eller hur. Tur inte Elfrid ska komma och uppfylla mina önskningar :P
Fyller på efter hand som jag kommer på fler saker och hoppas att Tomten är en trogen bloggläsare och upptäcker det! *fniss*
- Systemkamera - Canon EOS 400D är den jag har tittat på sen tidigare. Är ju bara nybörjare så jag behöver inte värstingkameran
FM-sändare- vill kunna spela mina mp3 filer direkt i radion i bilenMobiltelefon- min håller ju faktiskt ihop enbart tack vare ett gummiband. Här kan jag inte specifiera så mycket mer just nu. Vet inte vilken jag vill ha ju. En som man kan ringa på å skicka sms :P Färgskärm och inte så irriterande ringsignaler är allt plus!- Namnsmycke eller andra smycken
Personvåg- Ja ja. efter vissa påtryckningar från Tomtens nissar kan jag meddela att inte skulle tacka nej till den här t. ex. Tycker den är hur läcker som helst! Och den skulle passa perfekt till mitt turkosa jag har som badrumstextilier. Tillverkare: Beurer- Nagelförlängning
- Prenumeration på tidningen Scrapbooking mm.
- Stora boken om scrapbooking
- Design Sketching
- Prenumeration på designtidning som ex
Konstvärlden & Disajneller Residence
Jag leker Dr. Phil
Var på mysig PARMIDDAG i fredags hos mina kompisar. Det var inte så att jag inte kan gå på sådana men det är lite extra roligt att kommentera att det var just parmiddag för en av mina kompisar som varit singel innan har vägrat gå på sådana när vi andra haft någon. Men jag hade ju en date i lilla Theo - en liten solstråle till bebis (tyvärr gick han och la sig kl 20.00 och sov resten av kvällen men vad gör man). Trevligt var det iaf, vi åt fondue och pratade en massa. Sedan var Magnus på besök från Luleå i helgen och det var ju mysigt. Inte på så bra humör dock tyvärr och det ber jag om ursäkt för, livet känns inte tipptopp och jag är en person som inte kan dölja sånt. I lördags efter jag hämtat honom på tåget i Alvesta for vi till Kosta Outlet för att gå på julmarknad.
Mysigt med massa tända ljus fast själva julmarknaden imponerade inte, bara några bodar som stod utanför affärerna. Synd att det ösregnade hela dagen också men man kan ju inte få allt. Finns ju så hemskt mycket fint när det gäller glas, skulle vilja köpa massor! Blev inga julklappar inköpta men väl fyra fina glaskulor att hänga i fönster/gran eller så, lite "ris" som jag ska ha min fina L.O.B vas som Magnus så snällt fraktade ner till mig och så två ljusstakar från Sea Glasbruk (mamma har dem och jag tycker de är så snygga så jag var tvungen att skaffa dem till mig med)
Ljusstaken från Sea glasbruk
Min Ballone vas i limegrönt. Den var ursnygg...å hel också denna gången!
Denna veckan är Annas sista vecka i Karlshamn. Vad tiden har rusat i väg. 6 veckor har gått såååå snabbt. Hon kom hit igår efter jobbet och berättade dagens stora nyhet. Hon har fått 4 st får (!) i tidig julklapp/födelsedagspresent. Hur konstigt det än låter så är det sant...jag kunde inte göra annat än skratta gumman, det lät så komiskt. Så långt från min verklighet också. Men har man gård och vallhund är det ju inte riktigt lika konstigt :P Jag kommer och kelar med lammen sen! Vill iaf tillägna den här bilden den nya fårägaren...eh eh eh ha den äran!
Mormor är tyvärr inlagd på lasarettet igen, fick en hemsk infektion i knäet efter operationen så nu ligger hon på infektionskliniken i Karlskrona. Hon är piggare nu och de fullkomligen bombaderar henne med antibiotika så vi får hoppas att det blir bättre och att hon kan få komma hem till jul. Men som sagt, saker och ting går inte helt vägen just nu. Råkade titta på lite kort nu på datorn på J och mig och kände genast hur ledsen jag blev. Stängde genast mappen och försöker tänka på annat. Konstigt att han kan betyda så mycket för mig trots att han gjort som han gjort. Hjärnan säger en sak och hjärtat ett helt annat tyvärr. Jag hoppas hjärtat kan övertalas snart så de ligger på samma våglängd.
Myt 1: Det finns bara en enda själsfrände per person i hela världen.
Verkligheten: Det finns miljoner potentiella själsfränder för varje person här i världen.
Du tror att han/hon är den enda? Fel! Du kanske tror det nu men du kommer få se att det är annorlunda.
Myt 2: Ditt hjärta kommer aldrig att återhämta sig helt.
Verkligheten: Det kommer det!
Stegen på hemsidan kommer hjälpa dig och du kommer bli helt healad när du så småningom kommer bli förälskad igen i någon ny person.
Myt 3: Du kan inte bli förälskad i någon ny person om du redan har ett bra förhållande.
Verkligheten: Jo, det kan du. Det är sant att du kan bara vara "vansinnigt" förälskad i en person åt gången men det är möjligt att vara förälskad i två personer samtidigt.
Människor som befinner sig i bra, glada, sunda relationer kan ändå bli förälskade i någon annan. Det är det som gör livet så komplicerat.
Summan av kardermumman. Det är viktigt att du tror att du verkligen kommer att komma över ditt brustna hjärta. Den känslomässiga delen av din hjärna har svårt för att tro att det är sant men den rationella delen måste vara stark och övertyga dig att du kommer klara det! '
det är bara en fråga om hur lång tid det kommer ta!
Steg 6 är ett bonussteg och den handlar om att mans ka köpa en t-shirt (??). Tycker det var ett skumt steg och hoppar nog det :P
Nu har jag varit djup nog. Vill bara påminna er om att allt finns på nätet mina vänner....precis allt. Och finns det där så hittar jag det :P
Nu ska jag fortsätta x-jobba och lyssna på min nynerladdade healande musik. Måste ta en promenad med hundarna också, det räknas nog som terapeutiskt det med.
Kram
4:e december
3:e december
Julseder del 10 - Advent
Adventstid
Adventstid kom till mitt ensamma hus,
jag sätter i staken ett sparat ljus.
Något ska ske bortom frostig advent:
jag väntar en gåva som herren sänt.
Den gåvan är av ett helt annat slag
än gåvor vi ger till varann var dag.
Öppna din tillstängda dörr i ditt hus,
så lyser i mörkret ett litet ljus.
Text & melodi: Carl-Bertil Agnestig
Som så mycket annat när det gäller julen så har ju traditionerna en religiös bakgrund. Första söndagen i advent inleds kyrkans år. Den kristna kyrkan började fira advent under 500-talet och från början var adventstiden en sträng och allvarlig bot- och försakelseperiod, som också kallades "julfastan". Detta faktum påminns vi än idag om genom den violetta skruden i kyrkan -kyrkosorgens officiella färg-som pryder kyrkan andra t.o.m. fjärde söndagen i advent. (Om man nu är en person som går i kyrkan, vilket jag dock inte är). Regeln att lägga lutfisken i blöt på Annadagen den 9 december är en annan tradition som påminner oss om detta -lutfisken är av tradition fastemat.
Advent av latinets adventus är kyrkans ord för "ankomst" eller "väntan"och den som skall komma är Jesus, vars födelsefest vi firar den 25 december. I äldre tider var adventstiden en förberedelseperiod inför den stora glädjehögtiden. Det var viktigt att inte ta ut julen i förskott, något som gällde alla de fyra adventsveckorna och adventssöndagarna. I äldre tider var första söndagen i advent inte någon särskild dag, men efter hand har den blivit extra högtidlig, ett slags "lille jul" denna förändring har dock skett på senare tid. Många av de seder vi av tradition förknippar med advent, är i själva verket 1900-tals produkter. Advent firas av nästan alla svenskar även om man inte är kristen. Adventsljusstaken, stjärnan i fönstret och adventskalendern är seder som ursprungligen kommer från Tyskland. Den elektriska ljusstakens fader är dock svensk.
Herrnhutisk stjärna från 1943 med plats för en lampa. Den 25-taggade pappersstjärnan har 17 fyrkantiga och 8 trekantiga spetsar.
Med de handgjorda stjärnorna som tillverkades på skolan som förebild började en pappers- och missionsbokhandlare i Herrnhut att konstruera en monterbar stjärna med löstagbara spetsar för försäljning. Modellen var klotformig med taggar åt alla håll. Genom att spetsarna var löstagbara kunde de omfångsrika stjärnorna packas i små avlånga askar vilket underlättade transport och försäljning. Ljuset inuti stjärnan kom från en liten fotogen- eller oljelampa som med tiden byttes ut mot en glödlampa. På 1910-talet började sådana herrnhutiska stjärnor dyka upp i Sverige, ofta förmedlade genom bekantas bekanta. Så småningom växte en Sternfabrik fram i Herrnhut, som på 1930-talet även började exportera stjärnor till andra länder, däribland Sverige där de såldes i bok- och pappershandlar. De tyska stjärnorna var ganska dyra i inköp, men 1941 startade Erling Persson, sedermera klädföretaget H&M :s grundare, en billigare massproduktion av adventsstjärnor. Den nu typiska platta, sjuuddiga, gulröda adventsstjärnan som hänger i många av våra fönster i advent var hans skapelse.
Tindra Kristall
Det hela började med att Erling Perssons barndomskamrat Björn Wennberg inför julen 1940 la märke till en tysk stjärna i skyltfönstret till färghandeln i hörnet Sveavägen / Tunnelgatan som kostade 15 kronor. De båda affärskompanjonerna såg möjligheterna att sälja betydligt billigare stjärnor. Med hjälp av en finurlig konstruktion anpassades stjärnan till masstillverkning och gjordes hopfällbar. Detta gjorde att den lätt kunde stuvas undan efter julen men framförallt medförde det att transporterna underlättades och gjordes billigare.
Redan till julen 1941 hade de fått fram 200.000 stjärnor av papp som såldes för 2.50 kr styck. Så småningom döptes stjärnan till Tindra Kristall och den sjuuddiga, gulröda stjärnan hängde snart i vart och vartannat fönster. En av förklaringarna till succén, förutom det låga priset, var troligen det behov av julstämning som fanns i krigsårens mörklagda Sverige. Andra anledningar till adventsstjärnornas popularitet i Sverige var nog att de påminde om stjärngosseupptågens stjärnor samt att det var en gammal svensk tradition att lysa upp fönstren med tända ljus på juldagens morgon, som en hälsning till julottebesökarna.
Genom att stjärnorna var platta med taggar bara åt sidorna kunde de få plats att hängas i fönstren. För att stjärnan skulle gnistra extra mycket försågs pappen med små stjärnformade hål och dessa patentskyddades för att undvika efterapning. Som mest sysselsatte stjärntillverkningen 300 personer, mest norska, danska och polska flyktingar som i olika lokaler klistrade ihop stjärnorna.
På 1950-, 60- och 70-talen fick Tindra Kristall konkurrens av modernare varianter tillverkade av träspån, halm, näver och metall. Men man kan fortfarande se de rödgula pappersstjärnorna sprida sitt sken i advent och den finns fortfarande till försäljning, fast de numer är Made in Hongkong. :P
Överst från vänster: Herrnhutisk adventsstjärna med plats för lampa från 1943 och en adventsstjärna med lös armatur från 1971 av vitt papper och guldfolie. Den stora stjärnan till höger är en adventsstjärna med lös armatur från 1954 gjord av vitt papper, rödfärgat i mitten med perforerade uddar och lös armatur.
Nederst tfrån vänster.: En adventsstjärna från 1930-talet i råghalm med stomme av ståltråd och med lamphållare, en adventsstjärna med lös armatur från 1967 i vitt och rött perforerat papper och en adventsstjärna från 1977 av furuspån och med lamphållare.
Mässingsstjärnor började tillverkas för ca 10 år sedan och stjärnor i glas/metall för ca 5-6 år sedan.
Adventskalenderns historia började på 1800-talet. En liten tysk pojke med namnet Gerhard Lang hade för vana att alltid fråga sin mor före julen, hur länge det skulle dröja innan det blev julklappsutdelning. Mamman kom då på idén att baka 24 små kakor, som hon lade i papper och numrerade 1 - 24. Varje dag fick lille Gerhard äta en kaka. På så vis kunde han räkna, hur många kakor som fanns kvar och han visste hur många dagar det skulle dröja innan tomten kom. När Gerhard blev äldre, blev han köpman. En dag kom han ihåg sin mors idé. Han förutsatte, att andra barn också var lika nyfikna och insåg, att man kanske skulle kunna göra en bra affär av det hela. Alltså konstruerade han omkring 1920 den första adventskalendern, som bestod av två stycken papper: ett med bilder på och ett med numrerade platser, där man kunde klistra bilderna. Framgången var mycket stor. Snart kom han på en bättre idé, så som vi känner adventskalendern idag. Varje dag öppnade man en liten lucka och bakom fanns en bild.
Den första svenska adventskalendern gavs ut 1934 av Sveriges Flickors Scoutförbund. Året innan hade deras ledare Henny Mörner fått en adventskalender till sina barn från tyska släktingar. Hon fick då idén att göra en svensk version som skulle säljas och inbringa pengar till det svenska flickscoutförbundet. Först gick erbjudandet om att rita kalendern till Elsa Beskow som emellertid inte hade tid men föreslog Aina Stenberg-MasOlle (1885-1975), en känd sagoboksillustratör och vykortsmålare.
Beställaren och konstnären diskuterade kalenderns utseende: ... större än den tyska, utan glitter, med tomtar ... Adventskalendern fick namnet Barnens adventskalender och trycktes första året i 10.000 exemplar. Den hade 24 luckor som barnen kunde öppna, en efter en, varje dag fram till julafton. Motivet var familjen MasOlles gård Siljansnäs i Dalarna med ett antal tomtenissar utanför som utförde olika sysslor på gården. Adventskalendrarna blev snabbt populära och varje år, ända fram till 1964, ritade Aina Stenberg-MasOlle dem. Då var hon nära 80 år. 1973 återupptog Svenska scoutförbundet traditionen och hennes kalendrar började säljas i nytryck. 1989 trycktes det årets nytryck i 100.000 exemplar.
Så här såg den ut, Sveriges FÖRSTA adventskalender -"Stugan". Hittade ingen bild på nätet men det visade sig att mamma hade den i en låda här hemma (mammor och deras hemliga gömmor). Det är nyproduktionen som trycktes upp till 60-års jubileet 1994. Visst är de söta!
Barnens adventskalender 2007 - en nyproduktion av den som trycktes år 1945
Ja, det blev ett ganska långt inlägg den här gången. Men nu vet ni allt som är värt att veta och ni kanske såväl som jag lärde er något nytt.
Jultraditioner
Tysklandguide
Nordiska Museet
2:a december
Jag drömmer om en jul hemma,
där vintergatan slår sin bro
över tysta skogar och röda logar
i snön invid en frusen mo.
Jag drömmer om en jul hemma,
i alla fönster brinner ljus.
Fint och pyntat är varje hus.
Ja, jag längtar till en granskogs sus.
1:a december
Först ut blir Celine Dion en av mina favoritartister. Jag älskar den här julsången! Hade den som ringsignal på mobilen hela julen förra året. Tyvärr ser det ju ut som jag får ha min gamla skrutttelefon den här julen vilket innebär att jag inte kan ha den som ringsignal i år. *ledsen*
Celine Dion - Christmas Eve